Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetCompact Disk'in 30. yaşı kutlu olsun
Sayfa: [1] 2 3 ... 7   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Compact Disk'in 30. yaşı kutlu olsun  (Okunma Sayısı 56916 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« : Mart 10, 2009, 10:10:37 ÖÖ »

Kimi zaman hayret ederek (Mesela adf'leri yedeklerken kaç tane disket alıyor bu yahu diyerek.), kimi zaman kızarak (Değerli dosyalarımız çizililen bir diskte kaybolduğunda) kullandığımız Compact Disc yani namı değer CD'nin 30. yaşını burdan kutluyorum arkadaşlar.

Bizi floppy'lerden kurtardığın ve multimedia dünyasının kapısını araladığın için teşekkürler. Her ne kadar DVD'ler, Blue Ray'ler pabucununu dama atmış gibi görünse de, onlar da birer CD değil mi zaten.

http://www.ntvmsnbc.com/id/24944590/
http://www.cedmagic.com/history/sony-cdp-101.html

Nazmiye
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Mart 10, 2009, 12:46:42 ÖS »

Daha CD kullanmaya devam ediyoruz. Daha da kullanacağız gibi görülüyor.
modelist
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Mart 10, 2009, 12:51:32 ÖS »

bizlere cok büyük avantajlar sagladıgı ve yüksek kapasite teknoloji sundugu dogru ama kalite ve saglamlık veri güvenligi konusunda floopy lerden dahamı iyi bilmiyorum ben floopy zamanında bu kadar veri kaybı ürün arızası cekmedim disklerden cektigim kadar belkide satıs stratejisidir cabuk deformasyon olması cizilebilirligi kullanıssızlıgı bence floopy bu sekılde gelıştırselerdı her halde bu paraları bu pazarı kazanamazlardı 
Alpyre
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Mart 10, 2009, 13:21:31 ÖS »

CD'ler darbeye ve çizilmeye karşı floppy'den çok daha hassas. Floppy'lerin kaset şeklinde (Disc + Cassette = Diskette) tasarlanmış olması sayesinde tabii ki bu. CD'ler de böyle tasarlansaydı çok daha dayanıklı ve fakat pahalı olurlardı. Tekrar yazılamadıkları için satışta bir azalma olmazdı diye düşünüyorum.

Tabi CD'leri her zaman plastik kutusunda veya en azından kağıt zarflarda saklarsak, Floppy'den daha güvenli olduklarını söyleyebilirim. Çünkü manyetik etki yüzünden çok veri kaybı yaşamışlığım var Floppy'lerle. Hatta lisede bir arkadaşımın vücudunda bulunan manyetizma ile disketlerinin resmen formatlandığını bilirim. Yalçın Hoca bu arkadaşı bilgisayar dersinden muaf tutmuştu Kahkaha

CD'nin keşfi güzel olmasına güzel oldu ama, bizi Multimedia ile tanıştırdığına katılmıyorum.
Multimedia : bilgi gösterimi için birden fazla biçim (metin, ses, animasyon, video ve etkileşimlilik) kullanan bir iletişim aracıdır. Wiki: Multimedia

E bu biçimlerin hepsi daha önce Floppy'ye de sığıyordu. bkz. Amiga Oyunları

Büyük veri depolama sorununu ucuz bir şekilde çözen çok büyük bir buluş. Fakat yazılım ve multimedia üreticilerini tembelleştirerek, bence dijital sanatlara verebileceği en büyük zararı vermiştir.

bkz. (Daha önce 1 Floppy'e sığdırmak için türlü akıl oyunları yapılırken, bugün 16GB HD alanı isteyen oyunlar)

Alper
мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Mart 10, 2009, 14:52:36 ÖS »

Bir tanidigim bir keresinde bana kayit edilebilir DVD'ler kayit edilebilir CD'lere gore daha dayaniklidir cunku kayit edilen materyal DVD'lerde 2 kat plastik arasinda ama CD'de tek kat plastik uzerinde demisti. DVD'lerin iki kat pvc arasinda sandvic edilmis medya oldugunu biliyorum da pratikte daha uzun omurlu ve dayanikli oldugu dogru mu bilen var mi?
Alpyre
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Mart 10, 2009, 15:20:48 ÖS »

Doğru,
CD'nin markasının yazılı olduğu yüzey aslında verinin de yazılı olduğu materyal. Sert bir cisimle kazınınca bu materyal verilerinizle birlikte disk yüzeyinden sökülüyor.

Ayrıca bu materyali besiyeri olarak kullanan bir bakteri de var. Eğer CD'lerinizin üzerindeki tabakada, büyüklü küçüklü yuvarlak boşluklar oluştuysa, bu bakteri orda çoğalmış demektir. O CD'yi, diğer CD'lerinizden kesinlikle uzak tutmalısınız.

DVD'de ise bu materyalin üzerinde de bir saydam plastik tabakası var. O yüzden çok daha uzun ömürlü.

Alper
мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Mart 10, 2009, 15:25:27 ÖS »

Nee? CD'de bakteri mi?? Hem de bulasici mi??? Saka gibi!!
designer
Üye
**

Kalite Sadelikte Gizlidir

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Mart 10, 2009, 17:31:51 ÖS »

CD'ler eskiden beri çok şık, çekici görünmüşlerdir gözüme nedense. Günümüze onların da popülerliği azalmaya başladı sanırım, yerini neye bırakır bilimez ama USB'den bilgisayara taktığımız flash diskler daha kullanışlı.
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Mart 10, 2009, 18:01:37 ÖS »

CD kavramını gönülden kutlamakla birlikte, floppy disk'in yerini birebir tutamayan bir medya olduğunu, floppy'ye alternatif medya olarak sunulmasını da esefle kınayarak mesafeli olarak yaklaşıyorum.

DD/DVD/BD'ler yedekleme, yazılım dağıtımı vb statik dosya depolama konularında ciddi anlamda rakipsiz olsalar da, floppy disklerdeki gibi rastgele yazma-okuma konusunda malesef fersah fersah gerideler ki bu boşluğu bellek kartları, USB flash diskler doldurmaya çalışıyor.

Yani insan hiç 20 yılda adam gibi yüksek kapasiteli, hızlı, rastgele okuma-yazma erişimli, düşük erişim zamanlı manyetooptik vb medyaları standardize ederek kullanıma sokmaz, yaygınlaştırarak fiyatını düşürmez mi?

Sonuçta ben, removable 5-10GB'lık floppy alternatiflerini CD/DVD/BD disklere tercih ederdim. Bilişim sektörünü bu konuda gelişim ve standardizasyon sağlayamadıkları için esefle kınıyorum. Ne USB flashdiskler, ne de CD/DVD'ler, haylini kurduğumuz GB boyutlu floppy türevlerinin yerini tutamıyor.
haydar_abi
Uzman

İlla ki Amiga

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Mart 10, 2009, 19:45:55 ÖS »

21 MB disketler de çıkmıştı ama tutulmadı.

Amiga fanatiği.... 
Amigalıktan çıkmış Amigalar....

Amiga 1200 + Vampire V1200
LG 24MA53 TVMonitör
Amiga 500 Plus +TerribleFire030 64MB+16 GB CF
Amiga 2000
Amiga 500 + 1MB Çip + 9.5 mb FastRAM + Internal GOTEK + 4GB CF HDD
2 Casper M989A Monitor
Commodore64
ilkergorkem
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Mart 10, 2009, 20:23:57 ÖS »

Alıntı
yrıca bu materyali besiyeri olarak kullanan bir bakteri de var. Eğer CD'lerinizin üzerindeki tabakada, büyüklü küçüklü yuvarlak boşluklar oluştuysa, bu bakteri orda çoğalmış demektir. O CD'yi, diğer CD'lerinizden kesinlikle uzak tutmalısınız.
Vay be bi yaşıma daha girdim. Bugüne kadar 2-3 tane böyle besin yapılmış cd im oldu , bilseyim başka bir gözle bakardım onlara

21 MB disketler de çıkmıştı ama tutulmadı.
niye 1.44 den sonra 5-10 değilde 21 olmuş ve niye tutulmamış piyasada?

ZX Spectrum 48K+ , Amiga 1200 , ZX Spectrum +2 , Amstrad 6128
---------------
7D9 Oyun Yarışması 2.si Board Soccer
7DX Oyun Yarışması 3.sü Run Baby Run
7DX 2013 Oyun Yarışması 3.sü Falcon Patrol
max.damage
Deneyimli

Hell is other people.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #11 : Mart 10, 2009, 21:10:48 ÖS »

Mo teknolojisinin yayginlasmasini ben de cok istedim fakat maliyet/performans oranini dogrultmalarina firsat bulamadan pes etmek zorunda kaldilar.Surucusunu acip inceledigim zaman cok sasirmistim ,fazla teferruali bir mekanizmasi var.Manyetik okuma-yazma kafasi ve yazma durumunu mumkun kilan optik duzenek tam bir opto-mekanik seramoniye ihtiyac duyuyor.Ozellikle laser diyottan medya uzerine kadar ki optik aktrim duzenegi ,yansiticilari ,prizmalari ve algiliyicilari ile tam bir sanat eseri.

Sirali okuma-yazma belki de en buyuk numarasi.Yazma hizi pek tatmin edici degildi fakat gelisebilirdi.Normal sartlar alinda ,ortalama 100 yil gibi bir veri saklama suresi iddiasi ise rakipsiz (cd icin bu sure ozel sartlar altinda(*) 50-100 yil arasi ongoruluyor ,ama kesin bir sure verilemiyor).Kapasite konusunda da gayet iyidi.Polarizasyon icin laser kullandigina gore bu meret , dalga boyu dalgasiyla daha yuksek kapasiteler de uzak olmazdi herhalde.Cd/dvd yerine bunun gececegini dusunurdum hep.

(*) Isi,nem kontrollu ortam.

Bu kadar mi ?
Arda
Uzman

I'm *the* guy from Argleton

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Mart 10, 2009, 22:10:22 ÖS »

elbette maliyet defalarca katlanıyor ayrıca ergonomi de iyice düşüyor ama, şu caddy işi biraz daha ciddi yapılsaydı sanki çizilme sorunlarını kökten halledebilir, ayrıca güneşe maruz kalma vs. gibi etkileri de en aza indirebilirdi optik medya teknolojisi.

tek problem caddy denen meretin vhs kaset kadar kalın olması. bunu floppy gibi ince esnek plastik bir kaba koyup araya floppydeki gibi ince dandik bezler falan koysalar pekala olurmuş bence.

ayrıca CD dediğimiz şey çok büyük değil mi yahu? 8inçlik versionları 50-100mb gibi bir alana sahip ve çok daha küçük. amaç video izlemek değilse sanki daha kullanışlı olurmuş.

Alpyre
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #13 : Mart 10, 2009, 22:25:00 ÖS »

@Arda
Aslında Sony yaptı ama, PC kasasına monte edilir sürücüsü popüler olmadı nedense?

http://en.wikipedia.org/wiki/MiniDisc
http://en.wikipedia.org/wiki/Hi-MD
http://www.minidisc.org/mo_md_data.html
« Son Düzenleme: Mart 10, 2009, 22:33:06 ÖS Gönderen: Alpyre » Logged

Alper
Leon
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #14 : Mart 11, 2009, 09:10:09 ÖÖ »

Efika | Amiga CD32 | 3 x C64, 2 x 1530, 1 x 1531 | Amstrad CPC64 | Amstrad CPC6128 | C64-DTV | Atari 2600 | Atari 2600 Jr. | Atari 800XL | Atari Paddle | Vestel MSX  | Sony Hitbit MSX | A500 | A500 Plus | A590 | A1200 Blizzard 1230-IV | CASIO VL-1 TONE | CASIO VL-10 | Mac Mini G4 @1,42Ggz
Sayfa: [1] 2 3 ... 7   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: