Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetCompact Disk'in 30. yaşı kutlu olsun
Sayfa: 1 2 [3] 4 5 ... 7   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Compact Disk'in 30. yaşı kutlu olsun  (Okunma Sayısı 56957 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
kaptan akgun
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #30 : Mart 14, 2009, 00:03:29 ÖÖ »

Cdler o kadar çabuk çiziliyor ki,( Çizilince de filmler takılıyor) eski video kasetlerini arıyorum
Diabolic_Wizard
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #31 : Mart 14, 2009, 01:32:42 ÖÖ »

Sanıyorum ki memrahın bahsettiği static discharge'la, Diabolic_Wizard'ın ki farklı olaylar.
memrah'ın ki : Hani bazen yün kazak giyeriz de, sonra musluğa elimizi uzattığımızda çıt diye statik elektrik boşalması olur ya, hele bazen bu boşalma bazı elektronik cihazlarımızı tutmak için uzandığımızda olur ve o güzelim cihazlara veda etmek zorunda kalırız.
Diabolic_Wizard'ınki: USB Flash bellekteki EEPROM'un elektrik yükünü zamanla kaybetmesi.
Doğru anlamış mıyım?
Evet doğru Alpyre. O yüzden dedim arada bir bilgisayara takıp okutunca ömrü baya uzar diye.

"The user is an important input hardware of a computer system"
мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #32 : Mart 14, 2009, 02:29:40 ÖÖ »

Bir nevi sarj mi ediyoruz yani arada bir kullanarak?
Diabolic_Wizard
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #33 : Mart 14, 2009, 13:41:24 ÖS »

Evet, öyle de denilebilir.

LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #34 : Mart 14, 2009, 15:46:18 ÖS »

Alıntı
Elimdeki 15 yıllık CD'lerde bile çizik bulunmuyor, zaten bir kere yazıyoruz sonra kaldırıyoruz bir kenara (LW3D'nin de bize içten içe gülerek "manyak yahu bunlar, yedekle yedekle nereye kadar, ben net'ten indiririm ihtiyacım olduğunda" düşüncelerini doğrularcasına), ihtiyaç olduğunda da çıkarmaya üşeniyoruz.

Aynen...içimi okudun Bir zamanlar Quicktime install'unu, Acrobat Reader'ı bile CD'lere yedek alır, lazım olduğunda kurardık...Benimde evde yüzlerce CD,DVD var (Divx filmleri hatırlamak bile istemiyorum)... İşin kötüsü lazım olduğunda aradığımı bulmak, makinaya takmak vs. internette bulmaktan uzun sürüyor... Ama bu her duruma uyacak bir çözüm değil..

mesela özel datalar ve üretimleri yedeklemek problemli oluyor. Bazılarınız belki bilmiyordur ama, biz çizgifilm türü işler yapıyoruz. En büyük sorun onların backup'ında oluyor... Bunun için şimdilik sabit disk kullanıyoruz. CD/DVD'den çok daha güvenilir ve daha geniş depolama alanı sunan bir ortam... Ama Witchdoktor'un belirttiği Bluray çözümleri bayağ rahatlama sağlayabilir...Bende bu çözümlerin ucuzlama ve yaygınlaşmasını bekliyorum.

мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #35 : Mart 14, 2009, 16:30:37 ÖS »

Blu-Ray DVD-R'dan daha mi guvenli ve uzun omurlu olacak o mechul ama.. Bu gun siz HD daha guvenli diye HD kullaniyorsunuz. BD 'ye daha fazla guvenebilecekmisiniz?
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #36 : Mart 14, 2009, 17:57:14 ÖS »

BD ihtiyaç duyulan geniş kapasite ve hızlı erişimi sunacak düşüncesiyle tercih edilecek... Güvenlik ve uzun ömür yine soru işareti oluştursada onuda birkaç yedek alarak sanırım (bugünki gibi) gidereceğiz.

мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #37 : Mart 14, 2009, 21:19:38 ÖS »

CD ses alaninda bir devrimdi. Veri alaninda da cok kullanisli ve pratikti ancak CD teknolojisi'nin sInIrlarini zorlayan bazi ara formatlari sacma buluyorum. Ornegin VCD. Bence tam bir felaketti. Goruntu kalitesi vasat bir VHS ayarinda, ses kalitesi berbat, ucubik bir formatti ama kolay kopyalanabilmesi sebebiyle olsa gerek, ozellikle korsan kullanimin cok, gelir seviyesinin dusuk oldugu ulkelerde deli gibi kullanildi. Cin veya Turkiye gibi.. Amerika'da VCD'nin ne oldugunu cok az kisi bilir. VHS ile DVD arasinda VCD olmasa da olurdu bence.
Arda
Uzman

I'm *the* guy from Argleton

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #38 : Mart 14, 2009, 23:38:11 ÖS »

Benimde evde yüzlerce CD,DVD var (Divx filmleri hatırlamak bile istemiyorum)... İşin kötüsü lazım olduğunda aradığımı bulmak, makinaya takmak vs. internette bulmaktan uzun sürüyor... Ama bu her duruma uyacak bir çözüm değil..

Hmm burda bir sorun daha yaşıyorum ben. CD dediğimiz medya da aslında birkaç revizyon geçirmişe benziyor. Lakin elimdeki kısmen modern philips DVD writer ilk yazdığım dvd güruhunu okuyamıyor. Cdler ışık almayan bir ortamda, yumuşak sayfaları olan bir cd koruyucu kılıf içinde saklanmalarına, üzerlerinde tek bir çizik olmamalarına karşın kesinlikle çalışmıyorlar.
kaba bir hesapla, arşivimdeki birkaç bin cd'nin önemli bölümünün çalışmayacağını kabul ediyorum. Özellikle 5 yıldan yaşlı olan CD ver DVD'lerin 80%'i çalışmaz durumda.

Buradaki kaybın neden olduğunu tam kestiremiyorum. Diskerin eskimesinden mi yoksa cd/dvd medyası versionlarından mı bilemiyorum.

coze
Uzman

Hieh hieh hieh heh ...

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #39 : Mart 14, 2009, 23:43:10 ÖS »

son kullanma tarihi gecmistir onlarin arda  saka bir yana ayni sorundan bende muzdaribim. bir iki senedir arsivlerim icin buyuk harddiskler aliyorum. hem daha ucuza geliyor hem erismesi kolay. (bu arada internetten her an indirilebilen film, anime arsivlerini de cope attim.)

Retro Hincal Uluc
Diabolic_Wizard
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #40 : Mart 15, 2009, 03:43:22 ÖÖ »

Benimde evde yüzlerce CD,DVD var (Divx filmleri hatırlamak bile istemiyorum)... İşin kötüsü lazım olduğunda aradığımı bulmak, makinaya takmak vs. internette bulmaktan uzun sürüyor... Ama bu her duruma uyacak bir çözüm değil..

Hmm burda bir sorun daha yaşıyorum ben. CD dediğimiz medya da aslında birkaç revizyon geçirmişe benziyor. Lakin elimdeki kısmen modern philips DVD writer ilk yazdığım dvd güruhunu okuyamıyor. Cdler ışık almayan bir ortamda, yumuşak sayfaları olan bir cd koruyucu kılıf içinde saklanmalarına, üzerlerinde tek bir çizik olmamalarına karşın kesinlikle çalışmıyorlar.
kaba bir hesapla, arşivimdeki birkaç bin cd'nin önemli bölümünün çalışmayacağını kabul ediyorum. Özellikle 5 yıldan yaşlı olan CD ver DVD'lerin 80%'i çalışmaz durumda.

Buradaki kaybın neden olduğunu tam kestiremiyorum. Diskerin eskimesinden mi yoksa cd/dvd medyası versionlarından mı bilemiyorum.

disk okuyucuların bir kısmı disk seçerler. Sanırım senin de başına böyle bir olay gelmiş. Başka marka DVD writer ile okutmayı dene. Yüksek ihtimalle okuyacaktır.

Arda
Uzman

I'm *the* guy from Argleton

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #41 : Mart 15, 2009, 03:50:32 ÖÖ »

disk okuyucuların bir kısmı disk seçerler. Sanırım senin de başına böyle bir olay gelmiş. Başka marka DVD writer ile okutmayı dene. Yüksek ihtimalle okuyacaktır.

Bendeki durum bu değil, okulda 5-6 ayrı makinede denememe karşın bu cd/dvdlerin *birçoğu* çalışmıyor. Çalışmıyordan kastım şu, sürücü uzunca bir süre okumayı denedikten sonra pes ediyor ve disk takılmamış gibi davranıyor. Bunlar hep 4-5 sene ve üstü disklerde mevcut. sanırım ucuzcu yaklaşımım arşivimin kısa sürede çürümesine yol açtı. 12 yıllık altın kodak cd'lerim ise (3-4 tanesi mantar olduysa da) halen çalışıyorlar.

Ve elbette arada farklı drivelarda sorunsuz okuyanlar da var, onlar zaten tartışma dışı...

мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #42 : Mart 15, 2009, 04:05:22 ÖÖ »

Okuma yuzeyi simsiyah olan CD-R'lar var ya. Karbon CD diyor bazilari. Onlarin daha dayanikli olduklari soylentisi geldi kulagima, ama ne kadar dogru bilmiyorum. Belki de uydurmadir.

PS. Eskiden, (1998-1999 gibi) ilk gordugum CD-R'larin okuma yuzeyi yesilimsi bir renkti. Daha gri ve sarimsi olanlari da hatirliyorum. Bir ara da simsiyah olanlardan aliyordum hep. Kalitede fark var mi varsa nedir bilmiyorum.

DVD'ler icinse soyle bir site var:

http://www.digitalfaq.com/media/dvdmedia.htm

Alıntı
the media brand  means nothing. Apple is a great brand, but they do not make their own discs, instead outsourcing to a company like Mitsubishi Chemicals. Companies like Memorex, Maxell and Imation all outsource to media vendors. .

It is the media ID that is important, as it reveals the disc manufacturer. Unfortunately, this is not written on packaging or anywhere else. Companies want consumers to be oblivious to this sort of behind-the-scenes information.

burada DVD'lerin gercek ureticisini kod olarak okuyan programin verdigi sonuclara gore 1,2 ve 3. sinif medyalar, fake medyalar vs seklinde siniflandirmalar yapilmis. Bunu bir tanidigima gonderdim, burada Taiyo Yuden marka DVD'ler cok ovuluyor diye gidip Taiyo Yuden bulmayi basarmis, ve kayit ettigi DVD'lerde sorun yasadigini soyledi. Ben uzuldum bu sefer yanilttim diye. Halbuki internette TY ile ilgili bir suru iyi yorum var. Sanirim bu kalite ve dayaniklilik konusunda disk / kayit cihazi / kayit yazilimi / saklama ortami vs. vs. seklinde o kadar cok sayida belirleyici kriter var ki, hic birseyin tam garantisi yok.
« Son Düzenleme: Mart 15, 2009, 04:15:27 ÖÖ Gönderen: memrah » Logged
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #43 : Mart 15, 2009, 13:46:01 ÖS »

Kendi üretimlerimiz (doküman, foto, resim, müzik, video, yazılım vb) dışındakiler zaten net'te mevcut olduğundan, piyasadaki bilinen kaliteli medyalara (Verbatim, TDK vb) yedeklemelerimizi yapmamız, mümkünse net'te de bir yerlere kopyasını almamız yetiyor. Diğerleri keyfe keder oluyor, okumasa da bir yerlerden bulabiliyoruz.

Ben "yedekledim benden günah gitti artık" tarzındaki verileri (örneğin 720p diziler gibi) "Extreme" marka dobule-layer DVD9'lara yazdırıyorum. Kendi üretimim olan verileri ise Verbatim marka DVD5 veya DVD9'lara yazdırıyorum.

Üzerinde uzun uzadıya tartışmalar yapılan "Extreme" marka DVD9'lar 4TL'ye 10'lu paketler halinde satılıyor (tanesi 0.40TL yani!). Her Verbatim şiparişinin yanına birkaç kutu da Extreme DVD9 ekliyorum, ıvır zıvırlar için, pek birşey de tutmuyor zaten. Yazar yazmaz baktığım okuma denemelerinde şimdilik bir problem yaşamadım. Kimileri hiç yazım yapamamış, kimileri de 2. katmandaki verilerin okunmadığından şikayet etmiş. Ben Samsung yazıcıda (bu diskler için) en düşük hız olan 4X'de yaptığım kayıtlarda bir problem yaşamadım.

http://www.maxipaket.com/product_info.php?manufacturers_id=15&products_id=42

Bu arada Maxipaket, Verbatim DVD9'ları en ucuz fiyata bulabileceğiniz yerlerden biri. 10'lu paketi 23TL.
мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #44 : Mart 15, 2009, 13:55:36 ÖS »

Witchdoctor'un link verdigi urun sayfasinda, urun bilgilerinin altinda "Ürün düşük kalitededir." yazmasi da ilginc. Yani resmen "bozulursa karismayiz" demis adamlar!
Sayfa: 1 2 [3] 4 5 ... 7   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: