Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trCommodoreCommodore GenelEv yapımı C64 kartuş kasası
Sayfa: [1] 2 3   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Ev yapımı C64 kartuş kasası  (Okunma Sayısı 33547 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
kuzgun
Üye

Üyelik Bilgileri
« : Ağustos 06, 2009, 11:52:01 ÖÖ »

Arkadaşlar,silikon kalıp vasıtasıyla, bir tür polimer kil olan FIMO adlı malzemeyi kullanarak, kendi MMC64 kartıma hazırladığım kasanın üretim aşamaları resimli olarak aşağıda açıklanmıştır.
1)Orjinal kartuş temin edilerek kalıbı alınabilir hale getirilir.
2)Hazırlanan silikon ile kalıp şekillendirilir.
3)Genellikle kırtasiye ya da sanat malzemeleri satan mağzalardan 1 paket FIMO satın alınır.
4)FIMO ikiye bölünerek, kartuş kasasının ilk yarısı için plaka haline getirilir.
5)Plaka haline getirilen plaka kalıbın ilk parçasının içine yerleştirilerek, detayları elde edebilmek için parmakla hafifçe kalıbın içine bastırılır.
6)Kalıptaki fazlalıklar maket bıçağıyla temizlenir.
7)Hazırlanan ilk parça kalıptan çıkartılır ve herhangi bir ev fırınında (daha önceden ısıtılmış) 30 dk. 130 oC de bekletilir. Böylelikle sertleşmesi sağlanır.
8)Fırından çıkarılan ilk parça görüldüğü gibidir.
9)Diğer parça için de 5.,6.,7. adımlar tekrarlanır.
10-11)Gerekli delikler ve yuvalar motorlu bir tesfiye aleti ile açılır.
12)MMC64 kartı kasaya yerleştirilerek, isterseniz vidalanır, isterseniz kuvvetli bir yapıştırıcı ile yapıştırılır.
Son olarak şık bir etiket hazırlanarak sticker çıktısı alınıp, kartuşa yapıştırılır. Henüz bunu tamamlamadım.

* 1-2-3.jpg (69.51 KB, 1323x390 - Görüntüleme: 1731 kez.)

* 4-5-6.jpg (60.75 KB, 1327x369 - Görüntüleme: 1814 kez.)

* 7-8-9.JPG (90.91 KB, 1729x383 - Görüntüleme: 1725 kez.)

* 10-11-12.JPG (106.91 KB, 1828x482 - Görüntüleme: 1878 kez.)
« Son Düzenleme: Ağustos 06, 2009, 14:04:25 ÖS Gönderen: kuzgun » Logged
Simon (Özay Turay)
Yönetici

Commodore Forever

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Ağustos 06, 2009, 12:21:59 ÖS »

Resimlerini de koysan tadından yenmez valla bu rehber.

https://retrodergi.com - https://e-turay.com - https://karizmawow.e-turay.com

Retro: Commodore 64, Amiga 500, Amiga 1200
Retromsu: Wii, XBox360, XBox, PS3 Slim, PS2 FAT, PS1, PS Vita, Nintendo 3DS, Nintendo 2DS
kuzgun
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Ağustos 06, 2009, 13:47:21 ÖS »

Resimler eklenmiştir. Ek sorusu olanlar, mesaj yazabilir arkadaşlar. Ayrıca kullandığım malzemeye alternatif olarak çift kompanentli bir malzeme olan SUNFIX adlı bir ürün daha var. Bu ürün fırınlanmadan kullanılıyor ve daha sert bir yapıda fakat ilk şekillendirme aşaması aynı elastikiyette denebilir. Kendi kendine kuruyarak sertleşir. Tek dezavantajı çok kötü bir rengi var. Fakat FİMO ise hemen her renkte mevcuttur. İstenen renklerin karıştırılarak kullanılması da mümkündür.
Saygılar.
Leon
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Ağustos 06, 2009, 14:15:39 ÖS »

Tebrik ederim. C64 kasasi yapilabilir mi böyle peki, FIMO64?

Efika | Amiga CD32 | 3 x C64, 2 x 1530, 1 x 1531 | Amstrad CPC64 | Amstrad CPC6128 | C64-DTV | Atari 2600 | Atari 2600 Jr. | Atari 800XL | Atari Paddle | Vestel MSX  | Sony Hitbit MSX | A500 | A500 Plus | A590 | A1200 Blizzard 1230-IV | CASIO VL-1 TONE | CASIO VL-10 | Mac Mini G4 @1,42Ggz
Arda
Uzman

I'm *the* guy from Argleton

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Ağustos 06, 2009, 14:41:26 ÖS »

hahah, çok şeker olmuş. eğlenceli bir malzemeye benziyor.

@leon:
VL-1 süper alet, ben de tesadüf eseri rastlayıp almıştım..

hakanzade
Ziyaretçi
« Yanıtla #5 : Ağustos 06, 2009, 16:20:44 ÖS »

Üst kapak üstündeki İtalya haritası gibi olan boşluktan her ne takılıyor ise içteki pinlere takılacak uygun bir soketle dışarı ergonomik bir çıkış yapılabilirmi.
kuzgun
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Ağustos 06, 2009, 16:32:41 ÖS »

hakanzade
Eğer uygun jack bulunabilir ise neden olmasın. Açıkçası ben bu pinlerin tam olarak ne için kullanıldığını bilmiyorum. Bir yerde juper ayarı var. Sanırım o kısım biraz zor olur.
Leon
C64 kasası için sunfix daha ougun olur, çünki daha sert bir malzeme. İstedikten sonra her şey modellenerek üretilebilir.
Uygun bir zamanda sunfix ile modifiye ettiğimiz bir airbrush var onu da buraya ekleyebilirim.
« Son Düzenleme: Ağustos 06, 2009, 17:02:33 ÖS Gönderen: kuzgun » Logged
ibeser (Ayak Takımı)
Deneyimli

Sega<Nintendo<Amiga

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Ağustos 06, 2009, 23:44:56 ÖS »

kuzgun abim ellerine sağlık. Orijinal tasarımlarını merakla bekliyoruz.

Diabolic_Wizard
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Ağustos 07, 2009, 01:00:03 ÖÖ »

Harika yöntemmiş gerçekten, kurabiye yapar gibi kartuş

Bu arada resim 8 ile diğerleri arasındaki acayip renk farkının sebebi nedir? Başka renk hamur mu kullanıldı yoksa ısındıktan sonra mı öyle oluyor? Bir de bu madde boyanabiliyor mu?

"The user is an important input hardware of a computer system"
joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Ağustos 07, 2009, 08:32:09 ÖÖ »

kuzgun,
birde silicon hazırlamayı anlatırsan,hemen seri imalata başlayalım
kuzgun
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Ağustos 07, 2009, 09:52:42 ÖÖ »

Diabolic_Wizard
Kazara kasaların bir tanesini biraz fazla fırınladım. Bu yüzden renk farkı oldu. Sabırsızlandığım için her birini tek tek fırınlamıştım. Oysa ki bekleyip, ikisini aynı anda fırınlasam bu değişiklik olmayacaktı. Tabi bir de çekim ortamı ve saat de değiştiğinden gün ışığı biraz yanıltıyor. aslında o kadar fark yok.
Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Ağustos 07, 2009, 10:01:40 ÖÖ »

Diabolic_Wizard
Kazara kasaların bir tanesini biraz fazla fırınladım. Bu yüzden renk farkı oldu. Sabırsızlandığım için her birini tek tek fırınlamıştım. Oysa ki bekleyip, ikisini aynı anda fırınlasam bu değişiklik olmayacaktı. Tabi bir de çekim ortamı ve saat de değiştiğinden gün ışığı biraz yanıltıyor. aslında o kadar fark yok.

Hocam banada şekeri az olmuş gibi geldi. Birde hindistan cevizi kıysaydın içine tadından yenmezdi. Kahkaha

Eline sağlık hocam çok pratik ve yararlı bir çalışma olmuş.

kuzgun
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Ağustos 07, 2009, 10:06:32 ÖÖ »

joker_
Malzemenin adı: Kalıp silikonu
Kodu: RTV2
Karışım oranı: 1kg silikon + 50 gr. sertleştirici
Temin edilebilecek yer: Agop (Armağan Ticaret, Karaköy Perşembepazarı)
Hazırlanışı: Kalıp almak için kasnak içine dökerek uygulanacak silikon, boza kıvamında olmalıdır. Yukardaki oranlarda hazırlanan karışım, temiz ve yağdan arınmış plastik bir kapta homojen bir karışım elde edilene dek iyice karıştırılır. Önceden hazırlanan kasnak içindeki modelin üzerine hava kalmaması için yavaş yavaş dökülür. Kalıp kurudukça şeklini muhafaza edecek ve esnetilse bile yeniden eski biçimine dönecek hale geldiğinde, içinden model çıkartılır ve artık kullanıma hazırdır.
Açıkçası bu kısımların ilginizi çekebileceğini düşünmediğimdem, fotoğraflama gereği duymamış ve hiç değinmemiştim. Eğer farklı bir uygulama gerçekleştirirsem, en başından itibaren resimleyip sizlerle paylaşırım.
Kolay gelsin.
nightlord
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #13 : Eylül 01, 2009, 20:26:34 ÖS »

Bu super bi calisma olmus kuzgun. Eline saglik.

Bu malzeme ne kadar guclu/sert. Yani mesela bundan kucuk mekanik parcalar falan yapilabilir mi? amator robot falan gibi uygulamalar icin. yoksa fazla mi esnek.
kuzgun
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Eylül 02, 2009, 00:13:39 ÖÖ »

nightlord
Sunfix, FIMO polimer kile kıyasla daha sert. Denemedim fakat kalıp kullanarak, sunfix ile mekanik parçalar rahatlıkla üretilebilir düşüncesindeyim. Bir hocamızın modifiye ettiği bir hava tabancası mevcut ve bu kısım oldukça dayanıklı. Uygun bir zaman fotoğrafını koymaya çalışılırım.
Sayfa: [1] 2 3   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: