Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trAmigaAmiga GenelFirefox Amiga'ya Port Ediliyor
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Firefox Amiga'ya Port Ediliyor  (Okunma Sayısı 18445 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
SinanG
Ziyaretçi
« : Eylül 29, 2009, 22:36:11 ÖS »

OS4.1'in programcıları Frieden kardeşler boş zamanlarında Firefox AmigaOS4.1 port üzerinde çalıştıklarını açıkladılar. Yasal nedenlerden dolayı Firefox Amiga üzerinde Timberwolf olarak isimlendirilecek...

Beta-test listesinden takip ettiğim kadar Firefox portu AmigaOS'un altyapı olarak güncelleşmesi konusunda itici bir güç olacağa benziyor...

İşin bir güzel tarafı da Firefox portu Hyperion'ın söz ettiği "ambitious project" değilmiş...

Ben de ilk duyduğumda ambitious project budur demiştim ama değilmiş..
imgqtr
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Eylül 29, 2009, 23:08:47 ÖS »

Benden azıcık hızlı davranmışsın dostum haberi girmekte AmigaOne'cığımın uzun süredir işlemcisi ısınmıyordu

"Çalışmadan, öğrenmeden, yorulmadan rahat yaşamanın yollarını alışkanlık haline getirmiş milletler, evvela haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini ve daha sonra da istikballerini kaybetmeye mahkumdurlar"
M.Kemal ATATÜRK
yatuyu
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Eylül 30, 2009, 01:45:59 ÖÖ »

"ambitious project" icin tahminler nedir acaba?
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Eylül 30, 2009, 10:38:28 ÖÖ »

Firefox portu bence çok heycan verici...ama Natami'ye uydurulsa vs. çok daha heycan verici olurdu.

Alp Yener
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Eylül 30, 2009, 10:55:29 ÖÖ »

OWB kullanılabilir hale geldikten sonra artık "Firefox port edilsin" sesleri çok fazla duyulmaz olmuştu ama ne olursa olsun OS4 için firefox bir gereklilikti ve uzun bekleyişler sonunda gerçekleşecek olması güzel bir gelişme olacak...

Bu arada; Hans-Joerg Frieden, firefox portunun "ambitious project" olmadığını açıkladıktan sonra akla başka sorular da geliyor: Firefox portu ambitious project değilse, bu ambitious project firefox portundan daha ciddi, daha büyük birşey olmalı. Firefox portundan daha büyük bir proje düşündüğümde de aklıma OS4'ün x86'ya port edilmesinden başka birşey gelmiyor. Olabilir mi acaba!!! 
imgqtr
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Eylül 30, 2009, 12:04:02 ÖS »

@ Alp
Kardeş bence "ambitious project" hadisesi x86 değildir. Çünkü Frieden kardeşler üstüne basa basa x86 portunun Amiga OS'i öldüreceğini ifade etmişlerdi. Tabi ki zaman ne olduğunu ve görüşlerinin değişip değişmediğini bize gösterecek

"Çalışmadan, öğrenmeden, yorulmadan rahat yaşamanın yollarını alışkanlık haline getirmiş milletler, evvela haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini ve daha sonra da istikballerini kaybetmeye mahkumdurlar"
M.Kemal ATATÜRK
allen
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Eylül 30, 2009, 12:07:21 ÖS »

şimdi bu firefox os 4.0 da çalışmayacak mı ?

A1200 603e 330mhz 060 66mhz + bvision + 256 mb ram + 500gb hd + Fast-Ata mk3 + power tower + pcmci wireless card
imgqtr
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Eylül 30, 2009, 12:18:18 ÖS »

şimdi bu firefox os 4.0 da çalışmayacak mı ?

Hayır, sadece 4.1 ve sonrasında çalışacak.

M.Kemal ATATÜRK
allen
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Eylül 30, 2009, 12:19:16 ÖS »

bu çok kötü!

A1200 603e 330mhz 060 66mhz + bvision + 256 mb ram + 500gb hd + Fast-Ata mk3 + power tower + pcmci wireless card
Alpyre
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Eylül 30, 2009, 13:46:54 ÖS »

Peki bu Frieden kardeşler bunu başarırlarsa, DiscreetFX'in Amizilla projesi ne olacak?

Bugüne kadar birikmiş 11,869$ ödül sahibini bekliyor. Yalnız ödülü hakketmek için kodlanacak Firefox'un tüm Amiga platformlarında çalışması gerekiyor. Bu durumda sadece OS4.1'i hedefleyen Frieden kardeşler hem bu ödülü de elinin tersiyle itmiş, hem de projeyi fena halde baltalamış olmuyor mu?

Alper
imgqtr
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Eylül 30, 2009, 15:32:21 ÖS »

Amizilla yıllardır öyle bekleyen bir ödüldü. Frieden'ler kendi istekleri ile hareket ediyorlar bence yapılan işin Amizilla'ya etkisi yok.
Bir de şu açıdan bakmak lazım, sanırım tüm Amiga işletim sistemlerinde (en azından 3.0 ve sonrası diyelim) çalıştırabilmek için sarfedilecek emek oldukça fazla olacaktır. Bu ve benzeri nedenlerle açıkçası Amizilla'nın hiç hayata geçebileceğine ben ihtimal vermiyorum. İyi ki timberwolf işi hayata geçiyor.
Zaten adamlar 3.5.x serisini port edip kodları açacaklar (zaten zorunlular). Devam edecek geliştirme işi yine ilgilenen geliştiricilere bırakıldı (bilemiyoruz belki de çıkacak bu porttan sonra yine kimse ilerletmeyecek bu işi).

M.Kemal ATATÜRK
SinanG
Ziyaretçi
« Yanıtla #11 : Eylül 30, 2009, 15:48:11 ÖS »

Şu andaki OS4.1 betada Phyton gibi script language ve diğer TimberWolf için gerekli eklemeler ve değişiklikler yapılıyor. Ayrıca Timberwolf OS4.1 Cairo teknolojisinden de oldukça fazla şekilde yararlanacak..

OS4.1 ile uyumlu olma konusu tamamen teknik gereksinimlerden kaynaklanıyor...
Alpyre
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Eylül 30, 2009, 16:18:02 ÖS »

@YurdaerDönmez
Eğer gerçekten kaynak kodları yayınlarlarsa sevinirim. Çünkü OS4.x için yazılmış bir programın, OS3.x'e "Back Port"u çocuk oyuncağı. (Sonuçta aynı kütüphaneler kullanılıyor ve de her ikisinde de grafik arayüzü MUI).

Ama arkadaşların yasal nedenlerden dolayı yeni bir isim (Timberwolf) seçmiş olmaları kaynak kodları yayınlamamayı düşündüklerini hissettirdi bana...

Ayrıca üstadımın bildirdiği üzere, yalnızca OS4.1'de bulunan script dillerini kullanacaklarsa eğer, bu bile BackPort edilemesin diye gibi geldi bana şimdi... Gül gibi ARexx dururken Python da nerden çıktı şimdi?

Detayları duydukça hoşuma gitmemeye başladı bu proje...

(NOT: Bu mesajı da IBrowse'dan gönderdim... Aslında bizim ihtiyacımız ne FireFox ne NetSurf ne de Chrome... bize güncel bir IBrowse lazım. Adamlar sırra kadem bastı resmen.)

Alper
SinanG
Ziyaretçi
« Yanıtla #13 : Eylül 30, 2009, 16:35:23 ÖS »

- AmigaWorld.net forumda bugün Hyperion'un açıkladığı esasında ne MUI ne Reaction Timberwolf'e yetmeyecek. Timberwolf standart Intuition üzerinde kendi Widget'ları ile çalışıyor. Bu Widget'lar diğer işletim sistemlerinde benzeri olan Cairo gibi sistemleri kullanıyor. Ayrıca işlemci gücü olarak 68K classic donanımı Firefox'u kaldırması olanaksız olduğu söyleniyor..

- Phyton konusunda Arexx'in yazarı Arexx'in 68k'dan PPC'ye port edilip geliştirilmesine izin vermiyor. Phyton sonuçta daha evrensel bir script language ve Blender benzeri başka yazılımların geliştirilmesine de olanak veriyor.

- Timberwolf ismini vermelerinin nedeni Mozilla foundation dışında kimsenin geliştirdikler firefox port'unu Firefox olarak adlandırılmaması. Unofficial 64bit Intel Firefox portu da başka bir isimle çağrılıyormuş. Frieden kardeşler, eğer Mozilla foundation Timberwolf'un kaynak kodlarını yayınlamamızı isterse yayınlacağız dediler. Eğer Timberwolf'u daha sonra devam ettirmekten vazgeçerlerse yine kaynak kodlarını yayınlayacaklarını belirttiler.

Alpyre
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #14 : Eylül 30, 2009, 17:35:37 ÖS »

@SinanG:
Aydınlatıcı bilgiler için teşekkürler, şimdi biraz rahatladım...

OS4.0'ı yeni kurdum. Arexx olmadığını bilmiyordum. Şimdi baktım ki ARexx yokmuş harbiden. Phyton (v2.5.1) varmış. OS4.x'de ARexx olmaması çok büyük eksikmiş.

Reaction'ı anlarım da MUI'nin yetmeyecek olması iddiası bana biraz abartılı geldi. Sonuçta FireFox'u da biliyoruz, MUI'nin yapabildiklerini de... Ama programı yazacak olanlar onlar tabii ki, muhakkak bi bildikleri vardır.

Native 68K'ların gücü yetmez tabii ki de, ama bunun Amithlon'u, XAmiga'sı, WinUAE'si var... Bunların gücü hayli hayli yetecektir...

Yeter ki kaynak kodu yayınlasınlar... Arti gerisini halleder zaten...

Alper
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: