Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriDemoScene7dx Partilerinin Büyüsü
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: 7dx Partilerinin Büyüsü  (Okunma Sayısı 13700 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
nightlord
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« : Kasım 24, 2009, 01:07:33 ÖÖ »

Senenin en güzel günleri yaklaşıyor. Her 7dx partisi beni neden bu kadar heyecanlandırıyor? Bunu cevaplamak zor. En az ürün çıkan 7dx ayaklarında bile süper heyecanlanıyorum. Sanırım biraz hala ilk partim olan 7d4′ün büyüsünden tam kurtulamamış olmanın etkisi var.

7d4 benim için pekçok yönden bir dönüm noktasıydı. Ben 2003 yılında, Türkiye’de scene kalmadığını düşünüyordum. O zamanlar CSDB’ye mesaj atmıştım “hiç aktif Türk scener var mı?” diye. Hiç Türk scener’dan cevap gelmemişti. Water’ı yaparken, Türkiye’de C64′e kod yazan son gerzek olduğumu düşünüyordum. Nitekim Pouet’te falan da Amiga veya PC’de hiç Türk ürünü görmüyor, herhangi bir aktif gruba/scenera rastlamıyordum. Herhalde bir zamanlar scene ile uğraşan kişilerin hepsi zaman içinde bırakmış ve başka işlere dalmıştı. Bronx, Clique, Accuracy Crescent ve Ascraeus’un kendi web sitelerine ve CSDB sayfalarına baktım. Son 5-6 yılda update edilen yoktu.

Başka bir deyişle, hani şimdi olmasından korktuğumuz, “Türk Scene’inin ölmesi tek bir kişinin bile kalmaması hali var ya”. Ben bir bakıma onu bir yıl yaşadım. Tamamen ölmüş olan bir Türk scene’inin kalıntıları arasında bir yıl geçirdim. Hakkaten çok post-apokaliptik bir deneyimdi diyebilirim. Bir yanımda siber-harabeler diyebileceğimiz Türk gruplarının eski web siteleri, diğer yanda Avrupa’da gayet aktif, iyi demolar çıkaran, partilerde buluşan Avrupalı scenerlar. Water’ı çıkardıktan sonra Civitas’ın üyelik davetini bu yüzden kabul etmiştim.

O yalnızlık deneyimini kelimelere dökmek gerçekten zor. 2003 Şubatında İsveç’teki Floppy partisinde çıkan demolar üzerine acayip hararetli tartışmalar dönüyor. Ardından Forever partisi Mart’ta ben o gazla Water’ı Froever 2003′e yetiştiriyorum. Tabii öğreniyorum ki meğer Forever ürün açısından gayet dandik bir partiymiş. Tam Floppy ile Breakpoint’in arasında kalıyor, dolayısıyla demo yapan ya Floppy’de ya BP’de yayınlıyor. O yıllardaki asıl baba partilerin Floppy ve LCP olduğunu öğreniyorum (BP henüz tam oturmamış, X ise 2000′den beri yapılmamış). Ben 2004′teki Floppy’ye iyi bir demo yetiştirip gitmeye çalışıyorum. Bu arada birinci silik scene dönemindeki yoldaşım Norvax’ı gazlamaya çalışıyorum ama sonuç yok. Sonra 2004′te bir vize aksaklığı yüzünden son günde havaalanı yolundan dönerek Floppy 2004′ü kaçırıyorum. Mist bu yüzden Forever 2004′te çıkıyor. Orada düdük bir demoya yeniliyor. Bu arada internette nispeten güçlü gruplardan, nispeten negatif yorumlar alıyor Mist. Hayretler içinde kalıyorum

Bazı önemli şeyleri farkediyorum o zaman. Avrupa partilerine gitmek zor. Vizeydi uçaktı derken uğraş babam uğraş. Demolar iyileştikçe, iyi adamlar sana karşı daha saldırgan olmaya başlıyor. ve iyi bir adamdan gelen kötü bir yorum çorap söküğü gibi başka leming scenerlarca da tekrarlanmaya başlıyor. Anlıyorum ki sosyal boyuttaki güç dengeleri ve destek önemli. Avrupa scene’indeki kampları tanımaya başlıyorum. Ve bütün bunların karşısında o esnada sıfır müttefikle kendi ülkesindeki tek aktif scener olma halini tadıyorum. Hiiç mi hiç hoş bir duygu değil.

Bu esnada iki garip olay oluyor

Birgün C64.sk’da bir bakıyorum “C64 Türkiye dergisi 3.sayısı çıktı” diye bir haber. Şok içinde bir mutlulukla AmigaTürk sitesine ve Deniz Can çelik ve Hades’e ulaşıyorum.

Uzun bir aradan sonra Bronx sitesini gezerken update edildiğini görüyorum. Üüf bir sürü ürün, bir sürü member, hatta bir sürü aktif C64 member gözüküyor. 7d partilerinden haberdar oluyorum. Hemen ürünleri indiriyorum. Malesef aralarında büyük bir demo yok. Ama olsun genelde ufak ürünler de olsa var birşeyler. Sonra oradan tr-demoscene forumunu buluyorum. Az da olsa orada bir avuç scener var ve aktif bazı ürünlerden falan söz ediyorlar.

Hatta Mist’i yaptıktan sonra bronx ve tr-demoscene’e haber veren mesajlar atıyorum. Oradaki bütün scenerlardan feedback geliyor. Şahane bir duygu.

İşte tam bu zamanlarda 2004 Nisan’ında 7d4 partisi gerçekleşiyor. Partide olan biteni tekrar anlatmayacağım, merak eden 7dx web sitesinde fan bölgesinden bütün parti raporlarını okuyabilir. Asıl bomba olay bir ton süper adamla karşılaşıyorum, tanışıyorum, eski hikayeler anlatılıyor, ilk defa büyük ekranda bir demo’mu seyrediyorum. İnanılmaz bir heyecan. Süper arkadaşlar kazanıp büyülenmiş bir şekilde eve dönüyorum.

Hatta öğreniyorum ki aslında benim kendimi yalnız zannettiğim 2003 yılı ve 2004 başında da aslında İstanbulda insanlar aktif. 7d2 ve 7d3 düzenlenmiş. Ürünler çıkmış, hepsini bırak Spritus çıkmış yahu. Başka hiçbir şey olmasa Spritus yeter…

O büyülü haftasonu hala aklımda bütün netliği ile duruyor. İkitelli’deki o bina, üst kattaki muhabbet, Turbo’nun ve Hyper’ın Amiga’da pikselleyişi. Cumartesi akşamı yediğim köftenin tadı…

Hahah işte olay bu… Cumartesi akşamı yediğim köfte ekmeğin tadı. Daha önce çok bahsetmiştim o akşam yemeğinin süper keyifli oluşundan, 8-10 scener zar zor baya yürüyüp sonunda sıcak yiyecek olarak tek seçenek köfte ekmek satan küçük salaş bir dükkan bulmuştuk. Böyle inanılmaz keyifli bir muhabbet dönüyor, artı acıkmışız ve köfte ekmek yiyoruz. Scene’den bahsedip köfte ekmek yiyoruz yahu… Bundan muhteşem birşey olabilir mi. Benim bir yıldır içinde yalnız yaşadığımı sandığım scene’in tam ortasındayım ve elimde köfte ekmek var. Keyiften ağzım kulaklarıma varmış.

Vay be sayın okuyucular. Şu yazıyı yazarken resmen yıllardır farketmediğim çok önemli birşeyi farkettim. 7dx serisinin bendeki etkisinin arkasında ikitelli’deki köfte ekmekçi abinin ne büyük payı olduğunu…

Canım köfte ekmek çekti şimdi…
joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Kasım 24, 2009, 08:29:08 ÖÖ »

7dx serisinin bendeki etkisinin arkasında ikitelli’deki köfte ekmekçi abinin ne büyük payı olduğunu…

@nightlord;
sen 7d9'a gel,köfteler benden,hem hisarüstünde de köfteciler var.yanına birde piyaz öff ki ne öff
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Kasım 24, 2009, 12:27:09 ÖS »

@nightlord: Sen ne zaman geleceksin... Gelde senin gelişin şerefinede bir organizasyon yapalım...Köfte Ekmek partisi

Arda
Uzman

I'm *the* guy from Argleton

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Kasım 24, 2009, 12:38:42 ÖS »

7dx serisinin bendeki etkisinin arkasında ikitelli’deki köfte ekmekçi abinin ne büyük payı olduğunu…

@nightlord;
sen 7d9'a gel,köfteler benden,hem hisarüstünde de köfteciler var.yanına birde piyaz öff ki ne öff

O değil de, kapının önüne büyükçe bir mangal kursak, köfte pişirsek?

yatuyu
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Kasım 24, 2009, 12:42:30 ÖS »

sen o mangali kurarsan bende sucuk takviyesi yapabilirim Kahkaha
« Son Düzenleme: Kasım 24, 2009, 12:45:45 ÖS Gönderen: yatuyu » Logged
coze
Uzman

Hieh hieh hieh heh ...

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Kasım 24, 2009, 15:11:16 ÖS »

ramizzz .... ramizzzz.... RAMIZZZZZ nightlord, yapma abi boole seyler  Kahkaha Kahkaha Kahkaha Sustum

Retro Hincal Uluc
Alp Yener
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Kasım 24, 2009, 15:32:05 ÖS »

Parti dediğin böyle olur zaten. Kesinlikle dikkate alınmalı bu fikir. Kahkaha
nightlord
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Kasım 24, 2009, 19:32:57 ÖS »

@joker: abicim eksik olma ve de dogru soyluyosun, bence bizi cumartesi aksami toplu bir kofte ekmek seansi paklar

@lw3d: istanbulda olacagim tarihler henuz kesin belli degil, ama cok buyuk bi aksilik olmazsa 7d9un tamaminda kesin ordayim cok sukur sonunda yuzyuze tanisip rahat rahat muhabbetimizi edicez

@coze: pardon abi

@arda, yatuyu ve alp: abiler, benim oldugum ortamda mangal yapmak iyi bir fikir degil. bir dana falan pisirmemiz lazim yoksa herkes ac kalir

hades
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Kasım 24, 2009, 20:48:00 ÖS »

Hey gidi günler hey....

Dergiyi çıkarttığım zamanlarda Nightlord ile İstanbul - İzmir arası telefon görüşmesi yapmıştık. 30 Dk. yakındı.
Sonrasında ise sıkı bir C64 coderi olduğu ortaya çıktı
Z80 & 6510 rulezz...
yatuyu
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Kasım 24, 2009, 21:43:37 ÖS »

@nightlord: birader ben sahsen parti bahanesiyle kebapciya falan gidicem  Kahkaha
Gökçe Bozkurt
Deneyimli

Nigripinis

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #10 : Kasım 24, 2009, 22:38:40 ÖS »

Geçen sene ve hiç katılmadığım bu partiye gelmek istiyorum.
İşin aslı asosyal bir insan değilim. Ama sizlerin birbirinizi tanıdığınız gibi ben sizi tanımıyorum bilmiyorum.
Nickname lerinizin altında aslında kim var haberim dahi yok.

Nedense aklımda şöyle bir hayal var.
Tüm üniversite hayatım boyunca kankalarımla akşam 21:00 de başlayıp sabah 6 lara kadar pc de fifa oynardık. Vs
Aynı bu şekilde karınca kararınca, insanlar getirdikleri cihazlarla olmayanlara havasını atıyor ve sabaha kadar muhabbet dönüyor...

Açıkca 7dx partilerde bu oluyosa çok güzel.
Tabii sıkıntım, o kadar bilgili ve konuşmalarınız o kadar detaylı ki , pek bişi anlamamak içime dert oluyor..

3 yıldır topladığım satın aldığım onca eşyanın başına oturup kuramadım bile (zaten pek de kurmayı bilmiyorum)

Çocukluğum sinclair le geçmişti .. Bende 3 tane sinclair aldım ebayden gittigidiyordan , daha çalıştırmadım. Çalıştırsam kasetten nasıl oyun yüklüyoduk onu bile hatırlamıyorum load " bişiler yazadık galiba.

Gittim iş kolay olsun die DIVIDE aldım bi kere takıp ta bakamadım işten güçtün 5 ay oldu.

Neyse esasında üşenmeyip amiga mı ve bir monitor getirip. Birinin bana tv kartımı, network kartımı interneti mi hazırlamasını seyredip öğrenmek istiyorum. Sırf bunun için bile gelebilirim.

İşlerimin kötü gittiği bu dönemlerde, partiye bi sürü eşyayla gelip, parasıyla almış bi mok bilmeyen adam pozisyonuna düşmek istemiyorum.

Zamanında amigada oyun oynamak ve red sector die bişi de intromsu salak şeyler yapıp oyun disketlerinin önüne eklemek, dışında bişi yapmadım.

Geçen senelerde bu partiye ilk kez katılan bir arkadaşın yorumlarını içeren çok uzun ve güzel bir yazı vardı.
Herşey güzeldi de o arkadaşta manyak bilgili biriydi.

Neyse en kötüsü köfte ekmek yerim.

O tarihte veya 1 hafta evvel bir seyahatim var .. Tarih belli olmadı.
Denk gelmesin die dua ediyorum.

Kalın sağlıcakla.

A4000|FastlaneZ3|RetinaZ3|Tandem Ide|CF
A2000|G-Force 040/33|Cybervision64-3D|
A2000|Mobo|GVP HX-2000-II|Supra 8Mb
A2000|Mobo|8Up!6Mb
A1200|PPC 040/25/200|Mediator Sx|Vodoo4500|256Mb
A1200|Hawk 8Mb|CF
A1200|Mobo|Elbox 4Mb
A600|ACA030|Indivision ECS|A604|CF
A600|Mobo|A
joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Kasım 24, 2009, 23:25:06 ÖS »

Geçen sene ve hiç katılmadığım bu partiye gelmek istiyorum.
İşin aslı asosyal bir insan değilim. Ama sizlerin birbirinizi tanıdığınız gibi ben sizi tanımıyorum bilmiyorum.

@gökçe bozkurt;
abi inan ortam o kadar sıcak ki,kimseyi tanımana gerek yok,zaten hemen tanışıp kırk yıllık dost gibi sohbete başlıyorsun.sen en iyisi sözlerini nightlord'un yazdığı,fotoromanı nı arda'nın yaptığı (bir sanat eseri bu şekilde ifade edilir sanırım ) ilk partim rehberini oku
yatuyu
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Kasım 24, 2009, 23:48:24 ÖS »

http://www.veanewmedia.com/ardae/fish/ilk_partim_rehberi.ppt

http://tr-demoscene.info/showthread.php?t=1961
Arda
Uzman

I'm *the* guy from Argleton

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #13 : Kasım 24, 2009, 23:53:22 ÖS »

Scene partileri pek oyun yeri değil aslında ama 7dx sayemizde karma parti haline geldi retro+scene gibi bişey. Her durumda scene partileri öyle kapıdan uğranacak partiler değiller mutlaka gecelenmesi gereken bir olay bu. Öncesinde de çok iyi uyumak şart, yaşlı bünyelerimiz 48 saat süren sandalye tünemelerini kaldıramıyor artık.

Gerşekten de medeni cesaretinizi konuşturun, herkesle sohbete dalıp her ortamda bulunmaya çalışın, eli boş gelmeyin, mutlaka laptop/retro bir aletle gelin. Bu yıl ben büyük olasılıkla yine dolu gelmek istiyorum. Geçen sene 1084, philips tv, gp32, zx spectrum 48, +2, +3 (courtesy of lw3d+alco),amiga600, xps laptop, spectrum joystickleri, yazılacak birsürü boş rom çipi, tornavida seti, havya, üçlü priz, network kabloları, uyku tulumu ve 4 bira ile gelmiştim.Bu yıl bu kadar olmayacağı kesin ama spectrum ve laptop getiririm herhalde.Geçen sene ilk gün romları yazdık, sonra yemek yedik sohbet ettik, yarışmalara katıldık, kazandık, çok şanslıydım, hem ana cgtr ekibi (lw3d, alco, ozkano, domino, yatuyu, joker vs.vs.), hem de tüm grup arkadaşlarım ordaydı(crescent), impetigo müzik yaptı, ben bir oyun kodlamaya giriştim, turbo grafik çizdi sağolsun, ama sonra uyuya kalmışım ikinci gün yarışmalar oldu, oyunu yetiştiremeyeceğimi anlayınca (bir bug'ın üstesinden gelemedim), fotoroman işine giriştik acilen, bence güzel oldu.

Hiçbir scene partisinden birşey yaratmadan çıkmak istemem, olayın ruhuna aykırı. Gelmeden önce partide ne yapacağınızı planlamaya başlayın (mümkünse öncesinde yapıp gelmek lazım ya, bizde pek mümkün değil zamansızlıktan). Sadece gezmeye değil, üretim yapmaya gelmelisiniz. (tabii önemli olan niyet, ben müzik yapacaktım, araç gereci getirmişim ama müzik yetişmedi, sohbete dalmışız geçti gitti falan normal şeyler bunlar, seneye biter o zaman). Tabii bu benim görüşüm.

neyse ilk partim rehberi POWER POINT sunusu burda: http://veanewmedia.com/ardae/fish/ilk_partim_rehberi.ppt

(eğer powerpoint yoksa PDF versionu da var ama orjinalinin PowerPoint için yapıldığını unutmamak gerek)

Skate
Uzman

A Sinner Scener

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #14 : Kasım 25, 2009, 02:42:59 ÖÖ »

7d9 sitesinin içeriğindeki eksikler de tamamlandı. büyük ihtimalle yarın site açılacak. gerekli tüm bilgilere (ilk partim rehberi de dahil) oradan ulaşabileceksiniz. bilginize.
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: