Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trCommodoreCommodore YayınlarıSorbim'den alınan Commodore64 ve oyun listesi yardım
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Sorbim'den alınan Commodore64 ve oyun listesi yardım  (Okunma Sayısı 23050 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
ancalimon
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« : Aralık 02, 2009, 02:17:56 ÖÖ »

Sorbim'den zamanında aldığımda yanında 8 ya da 9 tane kaset vermişlerdi. Bi de içindeki oyunların kasette hangi sürede olduğunu gösteren bir kağıt.

Şimdi bende bu kağıt var ama dörde katlamışım ve üst sağ tarafı kopmuş ve araıağım bi kaç oyunun adı burada yazılıydı. 2. ve 4. kasette ne olduğunu bilmiyorum.

Elinde o kağıt olan var mı?
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Aralık 02, 2009, 09:59:38 ÖÖ »

çok zor bir soru Sonuca ulaşman bence oldukça zor.

makinanın başına geçerek sırasıyla oyunları yükleyip, bir kenara not etmek, arayıp bulmaktan daha kolay olur kanımca..

Metallic
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Aralık 02, 2009, 10:05:28 ÖÖ »

O listeyi bulman biraz zor gibi, ama kasetlerdeki oyunların sayaç numaralarını bulabilmek için şöyle yapabilirsin;

Kasetlerin birisinden kafa ayar programını yükle. Çoğu kasetin en başında bu program kayıtlıdır. Kafa ayar programı ile kasetteki sinyaller ekranda grafiksel dikey çizgiler olarak görülür. Bir kaseti en başa sar, sayacı sıfırla ve başlat. Her oyunun başlangıcında bir header (başlık) sinyali vardır, tek çizgi olarak görülür. Ardından data sinyalleri gelir, çift çizgi olarak görülürler. Birinci oyunun yapısını incele. Data sinyali başlayınca uzun süre bu şekilde gidecektir. Kısa aralıklarla kaseti ileri ala ala ikinci oyunun header sinyalini bulmaya çalış. Header sinyalini fark ettiğinde hafif geriye alıp sinyalin en başını bul ve sayaç numarasını bir kağıda yaz. Diğer oyunlar için aynısını uygula.

Kafa ayar programını bulamazsan, aynı işi bir teyp ile yapabilirsin. Kasedi bir teybe tak. En başa al ve dinlemeye başla. En baştaki header sinyali sabit frekansta 4-5 sn'lik düz bir sinyaldir. Ardından data sinyalleri gelir, bunlar karışık sesler olarak duyulur. Yine kısa aralıklarla kaseti ileri ala ala ikinci oyunun header sinyalini bulmaya çalış ve başlangıcını not et.

Oyunların sayaç numaraları tamam, ama isimleri daha belli değil. Belirlediğin sayaçlardan oyunları yüklemeye başla. Ekranda oyun isimleri belirdiği an run-stop ile keserek oyunun ismini, sayaç numarasının yanına ekle. Diğer oyunlar için de aynısını yap. Artık liste tamamlandı.

Uzun oldu, zor gibi görünecek, ama aslında çok basit ve fazla uğraştırmaz.
max.damage
Deneyimli

Hell is other people.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Aralık 02, 2009, 11:35:11 ÖÖ »

evet ,faydali olacagina inaniyorum

Bu kadar mi ?
commander64
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Aralık 02, 2009, 13:36:13 ÖS »

kaseti datasete tak en başa kadar sar sonra
verify komutunu yazıp returne bas
sonra datasetin play tuşuna bas
ekranda sırasıyla oyunların ismi çıkacak,
her bir isim çıktıktan 4-5 sayaç öncesi oyunun başlangıcı olması lazım, bu şekilde oyun isimlerini ve sayaç nolarını elde edersin, kolay gelsin...

ancalimon
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Aralık 02, 2009, 17:49:44 ÖS »

sorun elimde o kasetlerin bulunmaması. Oyunları bulup emulatörle oynarım diye düşünmüştüm. Galiba o oyunların isimlerini hiç bulamıycam
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Aralık 02, 2009, 19:23:49 ÖS »

@ancalimon
Sorbim'in (ve o dönemdeki bir sürü "bilgisayarcı'nın veya "mahallenizin favori bilgisayarcısının") hazırladığı o listelerin muhtemelen yüzlercesi mevcuttu zamanında. Şimdi o derleme listesini bulman mucize ötesi olur. Senin yapacağın, Lemon64 gibi sitelerdeki oyun incelemeleri ve screenshot'lara şöyle bir göz gezdirmek olabilir. Veya bizlere tarifle anlatmaya çalışırsın (Bir oyun vardı bir adamı yönetiyordun, önüne gelene vuruyordun, bir canavar çıkıyordu falan filan gibi, bul bulabilirsen )

http://www.lemon64.com/
ancalimon
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Aralık 02, 2009, 19:46:30 ÖS »

ya bi oyun vardı böyle mars gibi bi yerdeydin arkada gezegenler falan görünüyordu. topa benzeyen bi yartığı yönetiyodum. bi kıde kafasında tokası olan topa benzeyen bi yaratık vardı. (sanırım sevgilisi)
Bi o oyunu arıyorum. Böyle karanlık bi atmosferi vardı oyunun.
Metallic
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Aralık 02, 2009, 20:29:20 ÖS »

hehee matrak bir durum, biz de olmayan kasetlerin sayaç numaralarıyla uğraşıyoruz. ancalimon google'da Sorbim'in telefon numaraları çıkıyor, onlara sor bakalım ne diyecekler. Cevaplarını duymak isterim. O bahsettiğin oyun I-ball gibi geldi bana.
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Aralık 02, 2009, 20:53:23 ÖS »

@ancalimon

Bir diğer ihtimal de 64'ler, Commodore ve Amiga Dünyası dergilerinin tüm sayılarında Sorbim ilanlarını ararsın, belki de sendeki derleme kasetin oyun listesini bu şekilde bulabilirsin.

İlginç bir durum: "Bir zamanlar hangi oyunları oynuyor ve seviyordum bilmek ve tekrar denemek istiyorum" fenomeni. Muhtemelen bulsan da aynı keyfi alamayacaksın benden söylemesi. Reflekslerin hala eskisi gibi mi bilmiyorum ama o kadar boş vaktin ve sabrın olmayacak çünkü (bir de sana eşlik edecek bilgisayarı olmayan kanka grubu bulman lazım, çünkü seyircisi olmadan oyun oynamak ve matraklık yapamamak da zevki alacağın zevki öldürecektir).
Alcofribas
Uzman

Who Dares Wins!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Aralık 02, 2009, 21:03:13 ÖS »

Büyük bir Türk düşünürünün çok sevdiğim bir lafı vardır: "en sevmediğim şey açılan konuya çözümüne yardımcı olamayacak cevap vermektır ama yazayım dedım"

Hayal etmeden başaramazsın...Bu dergilerle neler yapabilirsin!

Zor hemen yapılır, imkansız biraz vakit alır!

« Son Düzenleme: Aralık 02, 2009, 21:14:44 ÖS Gönderen: Alcofribas » Logged

max.damage
Deneyimli

Hell is other people.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #11 : Aralık 02, 2009, 21:14:52 ÖS »

Allah bir yastikta kocatsin dostum ,iyi ki varsin.

Bu kadar mi ?
Arda
Uzman

I'm *the* guy from Argleton

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Aralık 02, 2009, 21:22:57 ÖS »

Allah bir yastikta kocatsin dostum ,iyi ki varsin.

max, demir eksikliği var sende.

max.damage
Deneyimli

Hell is other people.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #13 : Aralık 02, 2009, 21:27:26 ÖS »

paylasim icin tesekkurler dostum ,sagol.

Hatirlatma : Mesela bu gun degisiklik olsun diye on yargilari ve beynimi birakip gireyim dedim foruma. Allah seni inandirsin ,boyle daha keyifli.
« Son Düzenleme: Aralık 02, 2009, 21:35:41 ÖS Gönderen: max.damage » Logged

Bu kadar mi ?
Alcofribas
Uzman

Who Dares Wins!

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Aralık 02, 2009, 21:39:35 ÖS »

Hatirlatma : Mesela bu gun degisiklik olsun diye on yargilari ve beynimi birakip gireyim dedim foruma. Allah seni inandirsin ,boyle daha keyifli.

O zaman "En ilkel ve en tehlikeli uyuşturucu olan beyinden uzak duralım" diyorum sana.

Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: