Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: 1 2 3 [4] 5 6 ... 9   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Amiga ölmez...  (Okunma Sayısı 76182 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Gökçe Bozkurt
Deneyimli

Nigripinis

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #45 : Eylül 15, 2017, 12:06:14 ÖS »

Vampire A600 için bence mükemmel
Boyutları küçük
Aga desteği gelince A1200/4000 den farkı kalmayacak.
Grafik kartınız raminizde olacak.
Yanına bir usb kart koymanız yeterlidir.

Usb kart ile usb external ses kartı desteği ile 16 bit ses alacaksınız.
Usb cd rom kullanabileceksiniz
tüm transferleriniz Usb flash ile anında olacak.
A600 ün boyutları küçük olduğundan hanım dırdır etmiyecek.
Bence içine psu bile gömülebilir.

A4000|FastlaneZ3|RetinaZ3|Tandem Ide|CF
A2000|G-Force 040/33|Cybervision64-3D|
A2000|Mobo|GVP HX-2000-II|Supra 8Mb
A2000|Mobo|8Up!6Mb
A1200|PPC 040/25/200|Mediator Sx|Vodoo4500|256Mb
A1200|Hawk 8Mb|CF
A1200|Mobo|Elbox 4Mb
A600|ACA030|Indivision ECS|A604|CF
A600|Mobo|A
emarti
Uzman

Only Amiga Makes It Possible █

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #46 : Eylül 15, 2017, 12:22:58 ÖS »

Vampire kartları sınır kapısının geçilip retronun bittiği an olarak görüyorum.

Vampire kartlara olan bu antipatiye anlam veremiyorum.

Amiga'nız fiziksel olarak masanızda önünüzde olmaya devam edecek...

Disketi takacaksınız, çıt çıt da edecek... hatta Agony'nin listesinin tamamını yaşamaya devam edebileceksiniz.

Tek bir farkla... AmigaOS çok daha hızlı olacak ve böylece güncel yazılımların port edilip çalıştırılabilme imkanı doğacak ve belki böylece diğer günlük işleriniz için de kullanacaksınız Amiga'nızı (örneğin bu sayfaya A600'üzden gireceksiniz belki).

Bu neden retronun ölümü olsun ki?

Bence retro deneyiminin daha artmasını sağlayacak.

Bu kartların olmasına karşı değilim aksine olsun hemde daha iyisi. Günlük kullanıma uygun hale gelebilirse sanırım ne windows ne linux hiçbirinin yüzüne bakmam.

Lakin burada retroluk yok, geriye dönüşlük yok, şimdiki zamana uyumluluk çabası var bunun için retroya ters ve bittiği an... Belki de retroyu anlamlandırırken bilgisayara (hardware, software) göre değil de kendi yaşadıklarımız olarak değerlendirdiğimiz içindir.

https://github.com/emartisoft My GitHUB | http://csdb.dk/scener/?id=26786 My CSDB | https://c64kernal.com Genesis

READY.
SYS(64767): EMARTI
Alpyre
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #47 : Eylül 15, 2017, 12:55:42 ÖS »

Lakin burada retroluk yok, geriye dönüşlük yok, şimdiki zamana uyumluluk çabası var bunun için retroya ters ve bittiği an... Belki de retroyu anlamlandırırken bilgisayara (hardware, software) göre değil de kendi yaşadıklarımız olarak değerlendirdiğimiz içindir.

Tamam. Fakat o "yaşadıklarınızın" tamamı yerli yerinde duruyor. Hiçbirini yok etmiyor. Bu kartın (Vampire) yaptığı sadece Amiga'nızı daha hızlı kılmak.

Bu mantıkla Amiga'nıza takacağınız her türlü turbo kartı retronun bittiği yer o halde.

Hem şimdiki zamana uyumluluk derken Vampire ile Amiga'nıza Windows 10 gelmeyecek ki? Yine AmigaOS üzerinde yine 68k uygulamalar kullanacaksınız. Yine WB'de olacaksınız. Deneyiminiz sadece artık dişe dokunur hızlarda olacak, hepsi bu.

Bunun neresi retro adına olumsuz olsun? Ben gerçekten anlayamıyorum.

Alper
onursapci
Uzman

80 leri yaşamamış , yaşamamıştır.

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #48 : Eylül 15, 2017, 13:34:32 ÖS »

Herkes tabi farklı yorumlayabilir retroyu . Mesela ben emulatör kullanınca suçlu hissediyorum kendimi veya Gotek kullanmıyorum . Disketsiz açılmasını istemiyorum oyunun. Benimki de ayrı psikopatlık tabi

C64 ve A500 gerisi teferruat
appiah4
Uzman

COMMAND.COM

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #49 : Eylül 15, 2017, 13:39:46 ÖS »

Disketi takacaksınız, çıt çıt da edecek... hatta Agony'nin listesinin tamamını yaşamaya devam edebileceksiniz.

Tek bir farkla... AmigaOS çok daha hızlı olacak ve böylece güncel yazılımların port edilip çalıştırılabilme imkanı doğacak ve belki böylece diğer günlük işleriniz için de kullanacaksınız Amiga'nızı (örneğin bu sayfaya A600'üzden gireceksiniz belki).

Yani ben de emarti kadar net karşı olmamakla birlikte A600'e FPGA'li hızlandırıcı takmakla direk gidip bir MIST veya MINIMIG almak arasındaki farkı anlayamıyorum.  Bu yola girecekseniz orjinal cihaza hiç gerek yok, bir Mist alın, Amiga OCS/ECS veya AGA çekirdeğini yükleyin keyfini çıkarın..  Bunu yapmamanız için tek sebep tahminen cihazın görüntüsünün verdiği nostalji hissi; ama bence kendimizi kandırmayalım, Vampire bir accelerator board değil.  Vampire taktığınızda aynı cihazın daha hızlısını kullanmıyorsunuz. FPGA ile o cihaz aslında daha hızlı bir Amiga'ya değil, bir MIST veya Minimig'e dönüşmüş oluyor.
« Son Düzenleme: Eylül 15, 2017, 13:47:19 ÖS Gönderen: appiah4 » Logged

Retronautics: Retro bilgisayar, donanım ve proje galerim.
Alpyre
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #50 : Eylül 15, 2017, 13:47:36 ÖS »

Yani ben de emarti kadar net karşı olmamakla birlikte A600'e FPGA'li hızlandırıcı takmakla direk gidip bir MIST veya MINIMIG almak arasındaki farkı anlayamıyorum.  Bu yola girecekseniz orjinal cihaza hiç gerek yok, bir Mist alın, Amiga çekirdeğini yükleyin keyfini çıkarın..

Appiah gerçekten arada fark olmadığını mı düşünüyorsun?

Pekala. Sana şu örnekle karşılık verebilirim.

Şimdi benim A1200'de PPC'li turbo kart takılı. "Retroluk" ile ilgili problem 680?0 ailesinin dışına çıkmak ise çıkmışım.
Gel gör ki bir PPC Mac alıp üzerine MorphOS da kurabilirdim (gerçi o da var evde Kahkaha ).

Şimdi PPC'li A1200'ümle, MorphOS'lu Mac'in arasında hiç bir fark yok mu dersin?

Bende ikisi de olduğu için çok net bir şekilde söyleyebilirim ki... Baya bir fark var dostum.

Alper
fakcakaya
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #51 : Eylül 15, 2017, 13:50:34 ÖS »

Yani ben de emarti kadar net karşı olmamakla birlikte A600'e FPGA'li hızlandırıcı takmakla direk gidip bir MIST veya MINIMIG almak arasındaki farkı anlayamıyorum.  Bu yola girecekseniz orjinal cihaza hiç gerek yok, bir Mist alın, Amiga OCS/ECS veya AGA çekirdeğini yükleyin keyfini çıkarın..  Bunu yapmamanız için tek sebep tahminen cihazın görüntüsünün verdiği nostalji hissi; ama bence kendimizi kandırmayalım, Vampire bir accelerator board değil.  Vampire taktığınızda aynı cihazın daha hızlısını kullanmıyorsunuz. FPGA ile o cihaz aslında daha hızlı bir Amiga'ya değil, bir MIST veya Minimig'e dönüşmüş oluyor.

katılıyorum...amigaları o dönemki donanım/yazılım'la kullanmayı tercih ediyorum bende!günümüzdeki turbo kartları, ramları vs... alıp takarsınız fakat bu tip cihazlar retroyu bitiriyor!

appiah4
Uzman

COMMAND.COM

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #52 : Eylül 15, 2017, 13:51:57 ÖS »

Yani ben de emarti kadar net karşı olmamakla birlikte A600'e FPGA'li hızlandırıcı takmakla direk gidip bir MIST veya MINIMIG almak arasındaki farkı anlayamıyorum.  Bu yola girecekseniz orjinal cihaza hiç gerek yok, bir Mist alın, Amiga çekirdeğini yükleyin keyfini çıkarın..

Appiah gerçekten arada fark olmadığını mı düşünüyorsun?

Pekala. Sana şu örnekle karşılık verebilirim.

Şimdi benim A1200'de PPC'li turbo kart takılı. "Retroluk" ile ilgili problem 680?0 ailesinin dışına çıkmak ise çıkmışım.
Gel gör ki bir PPC Mac alıp üzerine MorphOS da kurabilirdim (gerçi o da var evde Kahkaha ).

Şimdi PPC'li A1200'ümle, MorphOS'lu Mac'in arasında hiç bir fark yok mu dersin?

Bende ikisi de olduğu için çok net bir şekilde söyleyebilirim ki... Baya bir fark var dostum.

Karşılaştırmayı hiç doğru bulmuyorum; PPC Mac'e MorphOS kurduğunuzda verdiği tecrübe ile doğal olarak AmigaOS 4.0 çalıştıran bir A1200+PPC aynı şey değil, ama bunun MIST üstünde çalışan bir WB3.1 ile A600+Vampire üstünde çalışan WB3.1 arasındaki fark ile ne alakası var ki?  Sizin örneğinizde kullanıcı deneyimi tamamen alakasız olacaktır, halbuki MIST ile A600+Vampire arasında zerre kadar fark olmayacak (cihazın görüntüsü hariç).
« Son Düzenleme: Eylül 15, 2017, 13:54:52 ÖS Gönderen: appiah4 » Logged

Gökçe Bozkurt
Deneyimli

Nigripinis

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #53 : Eylül 15, 2017, 14:02:13 ÖS »

Voswosa porsche motoru takinca porche mu olur?
Yine voswos olur.

A4000|FastlaneZ3|RetinaZ3|Tandem Ide|CF
A2000|G-Force 040/33|Cybervision64-3D|
A2000|Mobo|GVP HX-2000-II|Supra 8Mb
A2000|Mobo|8Up!6Mb
A1200|PPC 040/25/200|Mediator Sx|Vodoo4500|256Mb
A1200|Hawk 8Mb|CF
A1200|Mobo|Elbox 4Mb
A600|ACA030|Indivision ECS|A604|CF
A600|Mobo|A
Alpyre
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #54 : Eylül 15, 2017, 14:07:08 ÖS »

@Appiah:
"Zerre kadar fark olmaz" dedikten sonra...
"Cihazın görüntüsü hariç" diyerek çok derin bir mantık hatası yaptığını sana belirtmek isterim.

Cihazın yalnızca görüntüsünden bahsetmiyoruz burada... Elimizin altında hala gerçek bir A600 bulunuyor halde!

Bunun "kullanıcı deneyimine" bir etkisi olmayacağını iddia ediyor durumdasın. Bu kabul edilebilir bir şey değil bence.

Yine voswos olur.

Yani. Çok basite indirgedin ama, durumu iyi ifade ediyor.

Alper
Oğuzhan
Genel Yönetici

There's no place like 127.0.0.1

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #55 : Eylül 15, 2017, 14:08:45 ÖS »

Yine voswos olur.

Olay aslında tam da bu Çok teknik detay fikir paylaştınız ben de daha son kullanıcıya yakın bir yorum paylaşayım.

Ben emarti ve appiah4'e katılıyorum.

Benim gözümde seçenekler şöyle;

Amigaya turbo takmak...
Vampire'e amiga takmak...

Tam olarak bu hissiyatım

Amiga 500/500+/1200/4000
Commodore 64
Atari 1040STe/Falcon 030/Jaguar/2600
Roland MT-32 Rev.A&B/SC-88
Sony PS 1-2-3-4-5/PSP/PVM 9"/TV 9"/TV 11"
Sega SMS2FR/MD1FR/MD1JP/MD2/Saturn/Dreamcast/GG
Nintendo NES/SNES/DMG/GBC/GBP/GBA/GBASP
appiah4
Uzman

COMMAND.COM

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #56 : Eylül 15, 2017, 14:10:54 ÖS »

Yine voswos olur.

Ne porsche olur ne vosvos olur.

Aynı A600'e Vampire takınca ne A600 ne de A4000 olmadığı gibi.

Aynı MIST gibi.

Ama bunu daha fazla tartışmaya gerek yok bence, temelde farklı bakıyoruz; nihayetinde aynı cihazlarla uğraşmayı seviyoruz ve herkes kendi cihazını sevdiği gibi kullanmakta serbest.

Alpyre
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #57 : Eylül 15, 2017, 14:16:20 ÖS »

Appiah: Masanın üzerinde soldakinin çalışıyor olmasıyla, sağdakinin çalışıyor olması arasında "kullanıcı deneyimi" açısından fark olmayacağını iddia ediyor durumdasın bak:

Bence tümünüz bir tekrar düşünün bu konuyu.

"Kullanıcı deneyimi" dediğiniz şeye, bilgisayarın kasasının altıdaki elektronların hangi devreler üzerinden hangi yöne aktığını da mı dahil ediyorsunuz?

Çünkü FPGA'lı bir accelerator board'un yarattığı tek fark bu!

Ayrıca "accelerator board" değildir derken neye dayanıyorsunuz?
Vampire'lar bir Amiga accelerator board'u tanımının harfi harfine her şeyine uyan bir meta.

Sorun FPGA mı? O ise neden?
PPC'li turbo kartlarını da aforoz etmemiz gerekiyor mu?
Gerekmiyosa neden?

Bu sorularıma yanıt verebilirseniz belki fikrim değişecek.

Alper
emarti
Uzman

Only Amiga Makes It Possible █

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #58 : Eylül 15, 2017, 14:36:13 ÖS »

Şimdi bence burada anlam bakımından yaklaşım önemli.

Retro yani eskiye dönüş ....

Şimdi ben Vampire kartı yada furiayı takarak Amiga600'de retroyu mu yaşıyorum. Hayır. Birkaç sene önce üretilmiş ama Amiga  600 için üretilmiş hızlandırıcı kartları kullanıyorum. Amiga 600'ün çıktığı zamanlardaki hali ile kullanmıyorum. O zamanlar bu kartlar yoktu. Tam bir retro değil aslında.

A1200 için zamanında bir turbo kart üretmişler onunla kullanıyorum işte o benim için retroluk.

Gotek de benim için retro değil. Ha vampire kart ha gotek aynı kefede.

Retro (Bizim yaşımıza göre retro) o anki yıllara geri dönmek, o anki ile kullanabilmek oluyor.

Ama şimdiki zamana uyumululuk olsun makineyi hızlandırmak olsun vb. bunları elbette istiyoruz hatta yapıyoruz. Projeler geliştiriyor arkadaşlar. Sağolsunlar. Bunların peşinden koşuyoruz, temin etmeye çalışıyoruz. Yurt dışına dollar euro gönderiyoruz hatta birileri farketmiş olmalı kotayı iyice düşürdüler Ama satıcılar bizden daha iyi takipdeler. 100 euro ama paket üstünde 10 euroya düşüveriyor.

Bunlar olmamalı değil ama bence bunlar retro kümesine girmiyor.

Sanırım tartışmanın odak noktası farklılığı var bazılarımız benim gibi yaşanmışlığı yaşamak üzerine bazılarımızda cihazı temel alarak retroyu açıklamaya çalışıyor.

Vay arkadaş ne yazmışım  Kahkaha
« Son Düzenleme: Eylül 15, 2017, 14:38:17 ÖS Gönderen: emarti » Logged

https://github.com/emartisoft My GitHUB | http://csdb.dk/scener/?id=26786 My CSDB | https://c64kernal.com Genesis

READY.
SYS(64767): EMARTI
appiah4
Uzman

COMMAND.COM

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #59 : Eylül 15, 2017, 14:38:49 ÖS »

Ben fikrinizi değiştirmeye çalışmıyorum eğer öyle bir algı varsa önce onu düzelteyim.

Bozuk bir A600 kasasının içine MIST anakartı koyup klavyeyi ve I/O portlarını bağlasam farkı anlayabilir misiniz?  Peki A1200 anakartı ve AOS4'ü Mac kasasına koysam farkı anlayabilir misiniz?  Bilmem anlatabildim mi.

Ben PPC işlemci kartının da bir hızlandırıcı kart olduğunu iddia etmedim zaten, öyle bir söylemim var mı acaba?  

Şahsi fikrimdir, bence 68000 ailesinin dışına çıkınca ortaya çıkan cihaz bence Amiga değil.  Yine de bir PPC işlemci kartı benim açımdan daha kabul edilebilir zira cihaza ekleyerek oluşturduğunuz ve yine bir AmigaOS ekosistemi olan bir mimari var.

Vampire board'ları klasik anlamda bir 'hızlandırıcı' değil.  Sonuçta cihazın anakartı üzerindeki neredeyse hiçbirşeyi kullanmayan ve onların hepsini FPGA üzerinde emüle ettiği yeni entegreler ile değiştiren bir cihazdan bahsediyoruz.  İşin geldiği noktada A600'e Vampire takmakla A600'ü tamamen devreden çıkarıp MIST kullanmak arasında fark YOK.  Kİ, Vampire takımı da böyle düşünmüş olmalı ki Vampire V4 'te orjinal donanımı TAMAMEN devreden çıkartmışlar - artık gerekmiyor bile.

Anlatabildim mi bilmiyorum.

Katılmanıza da gerek yok.

Benim sizi ikna etmem gerekiyormuş, etmezsem argümanım geçersizmiş gibi saçma bir hava yaratmanıza da gerek yok.

Siz kendi fikrinizi paylaşın yeter.

Sayfa: 1 2 3 [4] 5 6 ... 9   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: