Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: 1 [2] 3 4 ... 9   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Amiga ölmez...  (Okunma Sayısı 76106 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
nightlord
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #15 : Ocak 25, 2007, 12:01:43 ÖS »

bakkada: Bugun bi hardware 100bile uretilmiyora

hardware100 nedir?
Bakkada
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #16 : Ocak 25, 2007, 12:22:02 ÖS »

bakkada: Bugun bi hardware 100bile uretilmiyora

hardware100 nedir?

Yazim yanlisidir
Bugun cok tutulan MMC vb turevleri haric bir hardware 100tane civarinda uretiliyorsa,arandiginda bulunamiyorsa fiziksel olarak o makinanin zamani gecmis demektir.
ISA kartlarin zamaninin doldugu gibi;
486 islemcilerin zamaninin doldugu gibi..VB VB VB
DevilisH
Uzman

aLWaYs AmigA

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #17 : Ocak 25, 2007, 20:43:36 ÖS »

bence amatörce bile olsa bir sisteme yazılım, donanım üretilmiyorsa o öldü demektir. Bu perspektiften bakılırsa, bugün C64'de, Amiga'da, spectrum'da ölmemiştir. Çünkü birileri tarafından eskisinden farklı olarak kullanılıyor olsa da yaşatılıyor, hala farklı donanımlar, yazılımlar geliştiriliyor, canlı kullanıcı ya da seven toplulukları var. Hatta C64'ün, Amiga'nın PC'lerden daha iyi yaşadığını söyleyebiliriz

Teknik olarak bence öldüler ama ruhen yaşıyorlar

Pc'ler mi? Ruhsuz bilgisayarlar

nightlord, şimdi ruh ne diye sorarsan bozuşuruz

Hoşça kalın

nightlord
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #18 : Ocak 25, 2007, 21:06:47 ÖS »

Devilish: ruh ne diye sormam merak etme cunku o olculebilir birsey degil benim icin. Ama olmek olculebilir bir sey onun icin sordum. mesela bakkada kendi dusuncesine gore olculebilir bir tanim vermis: platform icin bir hw 100 tane'nin altinda uretiliyorsa o platform olmustur diyor..

Demek ki ben simdi kalkip bir "firma" kursam ve 101 tane tfe64 eternet karti uretsem "olmus" durumdaki c64'u canlandirabilirim
DevilisH
Uzman

aLWaYs AmigA

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #19 : Ocak 25, 2007, 21:10:09 ÖS »

Benden büyük bir alkış aldın nightlord'um

nightlord
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #20 : Ocak 25, 2007, 22:09:23 ÖS »

yazdigim mesaji yeniden okuyunca bakkadanin yanlis anlayabilecegine karar verdigim icin konuyu biraz acayim.

herkes tabii ki bi platforma oldu demek icin kendi kriterlerini kullanacaktir. Ben kendi kriterlerimi biraz acayim

bi platformdaki aktiviteyi ben o platform icin uretilen donanimlar alemi ile takip etmem. Neden?

Tuketici elektronigi sektorunde urun lifetimelari hesaplanirken, kullanicilarin sahip olduklari urunlerin yeni modellerini belli periyodlarla gidip satin almalari esastir. Reklam kampanyalari, yeni modellerin gelistirilmesi, ve bu sirketlerin bir araya gelip yeni bi takim standartlari kabul edip o standartlari destekleyen yeni urunler yapmasi hep bunun sonucudur.

Her urunde bu sureler degismekle beraber pekcok tuketici elektronigi urunu icin istenilen yenileme suresi 2-3 yildir.

Yani butun sirketler planlarini sizin cep telefonunuzu, dvd playerinizi, ekran kartinizi, ana kartinizi, hatta evinizin ikinci televizyonunu, yaklasik olarak 2-3 senede bir yenilemeniz uzerine yapar.

Bunun olabilmesi icin bu urunlerin 2-3 yilda bir fiyat performans olarak yaklasik ayni yere gelmesi gerekir. Bu da ozellikle yari iletken teknolojisindeki surec gelisimi ile paraleldir. Hatta psikolojik olarak cok kullanilan bir fiyat var. 200 dolar. her 2-3 yilda bir elinizdeki bir urunden daha yenisi ve ozellikli olani 200 dolara size sunulabilirse cogu zaman bunu aldiginiz tespit edilmis (Marketing istatistikleri)

Yani sirketler yari iletken surec gelistirme hizina ve kendi devri daim yaratma cabalarina bagli olarak, size pekcok esyayi 2-3 yilda bir 200 dolara sunup bir yandan da bunu almanin sizin icin cok onemli ve faydali oldugunu anlatma cabasi icine girerler. Bunun icin reklam kampanyalari medyadaki kanallar, bilgisayar ve elektronik dergileri vs kullanilir. Bu hizda yeni donanim alip eskisini atmak "teknolojiyi takip etmektir". Aman ha teknolojide geri kalinmamalidir. Son cikan ekran karti kosulup hemen alinmalidir. Neeee cep telefonunun bluetooth'u yok mu??

Bu aslinda kendisi teknoloji uretmeyen ulkelerde daha da sik rastlanan bir yapi. Bu ulkelerde teknoloji = donanim anlayisi daha kuvvetle benimseniyor ve benimsetiliyor.

Bu yuzden boyle ulkelerde en buyuk teknoloji organizasyonu, yurt disindan hw alip getirip turkiyede satan firmalarin basrolde oldugu CEBIT fuarlari oluyor.

------------

Bir de isin yazilim tarafi var oysa. Bir platform icin gelistirilen yazilimlar o platformun yasamasina ne kadar etki ediyor.

Gercekte teknik olarak su an icin yeni donanim gelistirildigi hizda yeni yazilim gelistirmek mumkun degil. Bu yuzden de yeni donanimlar surekli back compattible olmak durumunda. O yuzden hala ayni ia32 mimarisinde kosturuyoruz. niye?

cunku o mimaride zamaninda 386da yazilmis olan kimi uygulamalar bugun hala "degerli". yani oyle ki onlari calistirmak bir "deger ifade ediyor."

iste tam burada da sektorun celiskisi ile yuzlesiyoruz. madem 386da calistirdiginiz o program degerli, o zaman o 386 da aslinda hala degerli. pentium 4unuze windows xp kurup ustune kuracaginiz virtual pcde o "degerli" yazilimi calistirmaniz ile, eski 386niz uzerinde calistirmaniz arasinda ne fark var.

ya da cpu hizini surekli artirip sonra onun ustune 30 kat yavas calisan java virtual machine'i koyup "platform bagimsiz" java programinizi calistirdiginizda, aslinda ayni isi yapan benim c64 programimdan yer yer yavas kaliyor olmaniz kafalarda soru isareti yaratmiyor mu?

Yaratmiyor cunku boyle dusunmemeye yonlendiriliyoruz surekli. Daima daha hizli donanimlari alip ayni isimizi ayni hizda yapmaya devam ediyoruz. son 25 yilda bir yazi yazmak, bir spreadsheet hazirlamak, bir grafik cizmek, gercekten ne kadar hizlandi ve kolaylasti

tabii ki bu dediklerim teknolojinin her alani icin gecerli degil, bazi konulardaki donanim gelismeleri gercekten yaninda cok buyuk arti deger de getiriyor. Kimi bilimsel calismalar cok daha yuksek hizlarda yapilabiliyor vs. fakat yazilim sektoru geriden geldikce, bu gelismeler normal kullaniciya cok da yansimiyor. Kullanici iki yilda bir 200 dolar harcadigiyla kaliyor

---------------

Bu yuzden ben bi platform oldu mu kaldi mi diye bakarken yazilim + donanim olarak bana yasattigi arti degere bakiyorum.

Ornegin C64 bugun bir demo platformu, uzerinde beni entellektuel yonden zorlayan "vay anasini" dedirten ve yazilim dunyasindan en son tekniklerin kullanildigi yeni yazilimlar cikiyor. Ben bundan bir arti deger aliyorum. Ve bu bayagi da SIK oluyor.

Buna ilave olarak bu platformla ilgili haber kanallari var, oralardan bilgiler aliyorum, yayinlar takip edebiliyorum.

Kimi insanlar bu makinelere duygusal sebeplerle de bagli. elbette kendileri bilir, fakat beni ilgilendiren bu da degil. Bu makinede 25 yilin tecrubesiyle cok zeki insanlar cok zekice isler yapiyor, ve bunlara tanik olmak ve bu islerde kullanilan trikleri ogrenmek ve yapmaya calismak, beni gelistiriyor. Meslegimi buyuk olcude buna borcluyum.

Iste bu yuzden bu konuya uzulyorum. insanlar, kendilerine dayatilan tuketim propagandasi yuzunden ellerindeki cihazlar uzerinde "deger" uretmeye odaklanamadan ellerindeki cihazlarin "oldugunu" dusunmeye tesvik ediliyor. Olay amiga c64 nostaljisinden ote. Tamam o makineler olmus olsun, Hadi bugun en son PC'yi alin ve uzerinde Directx 9c ve PixelShader 3.0 ogrenmeye baslayin. Bugun baslasaniz gercekten pixel shader 3.0 a siz hakim olana kadar Directx10 ve Shader model 4.0 cikmis olacak. o zaman DirectX 9 destekli eski ekran kartlariniza "oldu" demeniz beklenecek. Olmus sisteme calismaya gerek bulmayacaksiniz yine ve bu boyle surup gidecek.

Bu yuzden bi noktada durup "ben napiyorum" demek ve bir yerlerden baslayip kendinize gerekli teknik yatirimi yapmak durumundasiniz. Bu yatirimi yaparak ancak, Teknolojideki son gelismeleri hizla kendi uretimlerinizde kullanablirisiniz.

O zaman da gorursunuz ki, aslinda C64te veya Speccyde veya Amigada veya Shader3.0 ile kod yazmak arasinda cok da buyuk farklar yok. c64te filled vector yaprken kullandiginiz precalculated tablo triklerinin, Pixel shaderda Texture icine iterasyon noktalari saklamak ile hicbir farki olmadigini algilarsiniz.

---------------

Bu yuzden benim icin bir platform kullanicilarina "arti deger" sundugu muddetce yasiyor demektir. Bu arti deger kimileri icin duygusal mutluluk olur, kimileri icin son cikan bi demodan ogrenilen bir trik olur. Bu yuzden teknolojiyi yalnizca donanima bagli olarak dusunmeden her platformdan elde edebilinecek maksimum kazanci ve degeri elde etmeye bakmamiz gerektigini dusunuyorum. Ozellikle de kaynaklarin kisitli oldugu ulkemizde.

Benim konuya bakis acim boyle. Amacim kimseyi elestirmek degil. Sadece farkli bir bakis acisi sunmak
Bakkada
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #21 : Ocak 25, 2007, 22:53:17 ÖS »

Nightlord acikladigin icin tesekkur ederim abi.Farkli bakis acilarini okumak yorumlamak herzaman iyidir,insana birseyler katiyor.Tabiki kendi bakis acindan cok guzel ve dogru seyler yazmissin.
Belki de benim canimi acitan bugun bilgisayar denince akla sadece windows ve PC gelmesi , oysaki ben en guzel zamanlarimi C64 ile gecirdim...
Bunu daha iyi aliyabilmeniz icin Plazma3#'deki yazimi okumanizi oneriyorunm   (azcik da reklam olsun )
onursapci
Uzman

80 leri yaşamamış , yaşamamıştır.

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #22 : Eylül 14, 2017, 19:30:11 ÖS »

Sadece başlık için bile hort u hakediyor  Kahkaha

C64 ve A500 gerisi teferruat
Alpyre
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #23 : Eylül 14, 2017, 20:06:46 ÖS »

nightlord'un ne kadar ayakları yere basan, ne kadar kendini geliştirmiş ve ne kadar hayranlık uyandırıcı bir kişilik olduğunu hatırlatan muhteşem başlık.

Aramıza yeni katılanlar için bkz. YalınKod

Alper
AmigaEsref
Genel Yönetici

love is where you find it.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #24 : Eylül 14, 2017, 20:13:57 ÖS »

Ben Amiga ve C64 hayalleri olan seksenler ve yetmişlerin ruhunuda içinde barındırabilen ve çocukluğumum fantastik cihazı olarak niteliyorum. Nasıl Robocop 1 klasik bir film ve benim için ölümsüz bir eserse Amiga içinde aynı şeyi söyleyebilirim. Ben muhakkak ki yaşın etkisi var ama gözlemlere dayanarakta söylüyorum bir heyecan bir ruh kalmadı artık. En azından eskilere göre. Tabi bu yaşlılık belirtiside olabilir Kahkaha Witch doktora katılıyorum daha 8 bitler ölmedi Amiga'ya sıra gelene kadar herhalde bizim neslin ölmesi lazım.

(Konu açılali 10 yıl olmuş hala tazeleniyor.)

AMIGA 500 | GOTEK | 1 MB RAM | 1.3 ROM | Pi Zero HDMI
AMIGA 1200 | 8GB CF | 3.2 ROM | TF1230 Turbo Kart | HDMI-520
COMMODORE 64 | IRQHack64 | KissCart64 | 64K CUPCAKE-CART | Pi 1541 | 1084 S
'Cause I'm CRT., I'm retro | CRT, and I'll win the fight | CRT, I'm a power load | CRT, watch me shine
Gökçe Bozkurt
Deneyimli

Nigripinis

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #25 : Eylül 14, 2017, 20:15:49 ÖS »

2007 de açılmış konuyu
2017 te tekrar yorumlamak gerekirse Amiganın ölmediği netleşmiştir.

500 için yeniden board üretildi
1200 için üretilme aşamasında
Kasalar tekrar üretildi
Tuşlar tekrar üretildi
Clockporttan USB ye
CF karttan SD ye genişleme alanlarımız oldu
Tonlarca ram kart üretildi
OS 4.0 OS4.1 6 adet update ve en son OS4.1FE çıkartıldı.
X1000 X5000 adı altında yeni jenerasyon Amigalar çıktı.
Yeni çıkan Scandoubler sayısı 5 in üstünde
Vampire Çıktı
AGA, Saga adı altında desteklenmeye çalışıyor.

Evet bir IPhone gibi 100 milyonlarca insana satılmıyor
Çok küçük bir community ama

Amiga yaşıyor..

Kimse bana amigada ne yapılabiliyorki demesin ..
Amiganın tek eksiği internet browser başka hiç bir şey değil.

Gidip te ben excel çalıştıramıyorum, yok kelime işlemci yok demeyin.

7 mhz lik bilgisayardan ne beklenebilir ki ?

Amiga tek başına ayakta durabilecek bir cihaz değil.
Bizler ACA ları Furia ları Rapidoradları almadığımız takdirde ölecek.

Kickstarter projelerinde desteklenen ürünler için milyon dolar para toplanabiliyorsa

bu yaşlı dostumuzu hala yaşatan birileri vardır demektir.

Türk mantığına ters olsa da bazı projeleri destekleyelim.
Bazı insanlara emeğinin karşılığı "donnation" yapalım.
1-2$ bizi batırmaz.

Öldürmeyin şu garibi...

« Son Düzenleme: Eylül 14, 2017, 22:03:27 ÖS Gönderen: Gökçe Bozkurt » Logged

A4000|FastlaneZ3|RetinaZ3|Tandem Ide|CF
A2000|G-Force 040/33|Cybervision64-3D|
A2000|Mobo|GVP HX-2000-II|Supra 8Mb
A2000|Mobo|8Up!6Mb
A1200|PPC 040/25/200|Mediator Sx|Vodoo4500|256Mb
A1200|Hawk 8Mb|CF
A1200|Mobo|Elbox 4Mb
A600|ACA030|Indivision ECS|A604|CF
A600|Mobo|A
AmigaEsref
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #26 : Eylül 14, 2017, 20:50:55 ÖS »

kulaklığımda da Manowar Battle Hymm çalıyor gaza geldim su iceyim

'Cause I'm CRT., I'm retro | CRT, and I'll win the fight | CRT, I'm a power load | CRT, watch me shine
phoenix
Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #27 : Eylül 14, 2017, 20:53:52 ÖS »

Adı yeter...
Gökçe Bozkurt
Deneyimli

Nigripinis

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #28 : Eylül 14, 2017, 20:57:27 ÖS »

Eşref Manowar deme bana
30 senedir dinliyorum
başka da hiç birşey

A4000|FastlaneZ3|RetinaZ3|Tandem Ide|CF
A2000|G-Force 040/33|Cybervision64-3D|
A2000|Mobo|GVP HX-2000-II|Supra 8Mb
A2000|Mobo|8Up!6Mb
A1200|PPC 040/25/200|Mediator Sx|Vodoo4500|256Mb
A1200|Hawk 8Mb|CF
A1200|Mobo|Elbox 4Mb
A600|ACA030|Indivision ECS|A604|CF
A600|Mobo|A
AmigaEsref
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #29 : Eylül 14, 2017, 20:59:30 ÖS »

Valla liste geniş bende abi Manowar denk geldi senin yazıyı okurken. ölmuyor abi bazı şeyler en azından galiba biz ölene kadar. Dünya gözüyle Manowar konserinede gitme şansım oldu. Onlarda artık biraķıyorlar. Bu sene son turneye çıkacaklar Gelirse gidelim abi İstanbul'a bir daha.
« Son Düzenleme: Eylül 14, 2017, 21:06:12 ÖS Gönderen: AmigaEsref » Logged

Sayfa: 1 [2] 3 4 ... 9   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: