Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Bit pazarı sabahı !  (Okunma Sayısı 16561 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
jaymzz777
Üye
**

8 bit kişilik, retroperver şahsiyet !

Üyelik Bilgileri
« : Haziran 06, 2010, 12:09:38 ÖS »

Kafamda kurduğum cennetsi pazar imajını yakalamak, her yerden fışkıran(!) 8bit bilgisayarları kimsecikler kapmadan almak için erkenden kalkıldı. saat 5.45 de taxiciyle Samandıra için 35 TL ye anlaşıldı. Yolda kaybolundu...Neyse ki bulundu...

Biraz fazla erken olduğunu saat 6.30 da 1 milyon adet Chinguana Shoparowski nin tahta ve yer kapmak için naralı koşularına şahit olduğumda anladım.
Arazinin pazara dönüşmesi yaklaşık 1 saat aldı. Oturacak yer de yoktu, keşke taxiyi göndermeseymişim dedim...dünya para verdik, bari gün boyu yarenlik etseydi.

Saat 8'e doğru çiseleyen yağmurla beraber dolanmaya başladım.

LAN! Bi B..k yoktu !

Kullanılmış çorap ve iç çamaşırı satışı ağırlıklı pazarda yer yer 20.yuzyıla ait unsurlara da denk geldiğimde az once kaybettiğim umutlarım yeşermeye başladı yeniden...Zira ızgara ve çaydanlık satan bir amcanın tablasında bir adet "OSBORNE EXECUTIVE" e rastlanabiliyordu. Daha gecen gece ebay'de 250 USD'den konduğunu gördüğüm makine toz kir pas içerisinde orada duruyordu. Çok meraklısı olduğum anlaşılmasın önce "amca bu ne?" deyip "bilgisayar" cevabını aldıktan sonra 100 TL. fiyat alıp kalabalığa karıştım. Maksat "la dur gitme...20 kaat olur" vb.bir ortam yaratmaktı...ilk turda yemedi.

Biraz dolandım, 3.turum esnasında OSBORNE'un civarında insan birikintisi olduğunu gördüm, panikledim. Tam o sırada eski eşimin kuzeni Faruk olduğundan neredeyse emin olduğum kişi eğildi ve Osborne'un klavyesini okşadı, baktı, sordu...sonra 90 TL. Fiyatı duyup yerine bıraktı...
Faruk değildi. Ama belli ki bu işi bilen biriydi.

Yanaştım ve " Reto Bilgisayarlarla mı ilgileniyorsunuz ?" dedim...Evet cevabından sonra forumlarda dolaşır mısınız? Nickiniz ne falan dedim...Faruksu bu arkadaşın forumumuzdaki Özkano olduğunu öğrendim...Artık yalnız değildim!

O da site sahibimiz LW3D ile önce Dolapdere'deki pazara uğramış ve sonra buraya gelmiş. Çok hoş sohbet, yaşıt ve ortak noktalarımızın çok olduğu biri çıktı. Beraber dolanmaya başladık. Her hafta sitesine bakıp, "oha, bu herif bu kadar şeyi nereden buluyor" dediğim adam ile pazarı dolaşma şansım olmuştu. Onlarca turdan sonra ben 1 adet SEGA MASTER SYSTEM (20 TL) ve 1 adet Commodore 1530 Datasette (4.75 TL) alabildim.
Özkano'ya Osborne ile ilgilenip ilgilenmediğini bir kez daha sorup emin olduktan sonra, benim koleksiyonumdan çok LW3D'nin müzesine yaraşacak olan o nefis parçaya yeniden yanaştım. Amca bu defa 60 Kaat dedi...
40 kaat ve 6 demir ile helalleştik.

Başka değerli birşey bulamayacağımıza kani olduktan sonra ayrılmaya karar verdik.
Sağolsun Özkano, aracıyla beni uygun bir noktaya kadar bıraktı. Taxiye atıp yükü eve geldim.
Bir hevesle power kablosunu taktım, 220V la calistigindan emin olduktan sonra düğmeye bastım. Çok şık bir turkuaz ışık vererek açıldı. Floppylerin LED leri de yandı. Boot ettiği aşikardı ancak ekranda halen görüntü yoktu. Bir süre bekledim belki ısınması gerekir vb. zannıyla. Olmadı. Ama eminim ki basit bir kaç işlemle hayata dönecektir.

Sonra ise şimdi size açık edeceğim sırlarım ile temizliğe koyuldum. Deterjanlarım (Cillit Bang ve yeni keşfim *Cif ActiFİZZ), özel sünger (Cif Çizmeyen Sünger) ve bezlerimle OSBORNE u eski yakışıklı günlerine geri taşıdım. Görenler 2008 model zannedebilir. (ki uyuzluk derecesinde titiz biriyimdir. İnanın)...Bir an için Şeytan, "lan, bak kız gibi makine...bırak sende kalsın" diye vesvese verdiyse de salavat ile def edildi...

Osborne, bilgisayarmuzesi.com ve buraların ağasına armağan edilmek üzere istirahate çekildi.

Güle güle kullan LW3D, hayrını gör...
Müzene katkıda bulunmak şereftir ...
Ama erken kalkma ve temizleme bedelinin faturasını yollarım şirkete...
(Bir ara fotograf da ekleyeceğim...Meraktan uyuyamazsın sen şimdi)

Kalın sağlıcakla...

P.S:

Linkte Bay Osborne 'u görebilirsiniz. (Bizimki daha temiz)

http://www.computermuseum.li/Testpage/Osborne-Executive-1983.htm

*Cif ActiFİZZ, efervesan etkili enteresan bir ürün. Püskürttüğünüzde tıpkı Sandoz gibi köpürmeye başlıyor ve bu köpük diğer deterjanlarınki gibi değil.Kuru bir köpük sanki. Bez, fırça vb. nin giremediği yerlere giriyor, kiri çözüyor ve üflediğinizde neredeyse yok oluyor. Özellikle Klavyedeki tuş aralarında falan çok başarılı...Bence deneyin.

« Son Düzenleme: Haziran 06, 2010, 13:15:38 ÖS Gönderen: jaymzz777 » Logged
CommodoreFan ®
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Haziran 06, 2010, 12:55:40 ÖS »

Çok samimi ve detaylı anlatılmış bir bit pazarı hikayesi .

Ama canım istedi şimdi , okuyunca neredeyse 7 yıldır pazar dolaşmadığımı hatırladım ve kafamda oradaki atmosfer canlandı.Evet benim gibileri bit pazarları paklar , haftaya bir ziyarette bulunmam lazım.Son kararım

Bir garip COMMODORE fanatiği...
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Haziran 06, 2010, 17:08:45 ÖS »

Çok güzel bir hikaye  özellikle osborne'un bana doğru geldiği bölüme bayıldım Arasam bulamayacağım bir cihaz. Yıllarca bit pazarına gider ikinci el siteleri takip ederim. Osborne gören veya duyana rast gelmedim. hep bir gün karşıma çıkar diye bekledim. Belçikada buldum, getirtme aşamasında karar veremedik. Gözümü karartım ABD'den herşeye rağmen getirtmeyi düşünsemde, gümrükte bu çok özel bir uzay aracı kumandası, Apollo 11'in parçası diye düşünürler, başıma dert alırım diye hep korkmuşumdur. Çok teşekkürler Hannan... Hem güzel hikayen, hem güzel düşüncen için...

Bit pazarı maceraları bitmez...her bit pazarı sabahı inanılmaz bir cihazın karşımıza çıkacağı hayaliyle yollara düştüğümüz oluyor Bugün senin yaşadığın gibi sürprizler bizi her zaman heycanlandırıyor. Çünkü Osborne gibi bir cihazın bit pazarına düşmesi çok düşük bir ihtimal olsa da binden 1 düşüyor. O cihaz SX64'de olabilirdi...CDTV ya da Apple Lisa... Bu hafta şans sana (bana) gülmş görünüyor. Umarım sende istediğin cihazları bir bir bulursun... yardımcı olmak boynumuzun borcu

tekrar teşekkürler...

witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Haziran 06, 2010, 18:05:59 ÖS »

@jaymzz777
Bu bit pazarı macerasını umarım bir seriye dönüştürürsün. Devamını keyifle bekliyoruz, gerçekten de güzel olmuş.

@LW3D
Bit pazarı hikayelerinde eksik kalan bir şey ise o cihazın gerçek hikayesi. Acaba kimler tarafından ne amaçla kullanıldı, başlarından neler geçti, hangi aşamalardan geçerek bitpazarına düştü. Aklımıza takılan bu ve bunun gibi soruların cevaplarını öğrenebilme imkanı olsa her bir cihazdan kimbilir ne  öyküler çıkabilirdi.

Aslında asıl bit pazarı maceraları müdavim ozkano'dadır da acil ihtiyaçları, gerçekleştirdiği projeler ve satın alma talepleri dışında pek mesaj atmadığı için güme gidiyor
ozkano
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Haziran 06, 2010, 18:39:49 ÖS »

Açıkcası benim ilk defa duyduğum makinaydı, commodore firmasının SX64 ü nerden esinlendiğini orada hemen anladım,

@witchdoctor, dediğin gibi bit pazarını aksatmamaya bakıyorum ama bu gidişler bit pazarı kalmıcak gibi, bakalım sonumuz ne olacak
« Son Düzenleme: Haziran 06, 2010, 18:44:39 ÖS Gönderen: ozkano » Logged

A500,A500+,A600,A1000,A1200,A2000,A3000,A4000,CDTV,CD32,A1,MacMini,R2HV,C64,48K,Ps,Ps2,Ps3
Xbox,Xbox360,Nes,Snes,N64,N64Ique,Gamecube,Wii,PcEngine,PcEngineGT,PcEngineDUO,TurboGrafx,NeoGeoAES
NeogeoCD,NeoGeoMVS,NeoGeoPocket,MegaDrive,SegaCD,MultiMega,Saturn,Dreamcast,Jaguar,Lynx,Cps1
Cps2,System11
LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Haziran 06, 2010, 19:44:45 ÖS »

Bit pazarı muhabbetleri, ortaya çıkan espriler başlı başına bir film konusu Çok komik olaylarla karşılaşabiliyor insan...  Ama bit pazarı birşeyi çok iyi gzler önüne seriyor... Kısmet...

Karşınıza çıkacak cihazın sizin karşınıza gelmesi, o kadar ilginç tesadüflere bağlı ki, (kızım kafamdan inerse, yazacağım..)...

ne diyordum Mesela benim sitedeki Memotech RS128'in hikayesi bu kadar da olmaz denecek cinsten.

Koleksiyona ilk başladığım zamanlar kadıköydeki bit pazarına giderdim...Daha sonra topkapıya gitmeye çalıştım ama ben gidene kadar topkapıda birşey kalmazdı...Bir süre bit pazarı maceralarıma ara verdim... Bir süre sonra ozkano'nun evime yakın dolapdere bit pazarında Nintendo 64, Amiga A590 gibi cihazlar alması üzerine, dolapdereye gitmeye başladım... Diğer bit pazarlarına göre biraz daha küçük olmasına rağmen, arada sırada değişik cihazlar çıkan bu pazarda Nintendo64, SNES oyunları, arada Atari 800XL, Amiga500 ve bir iki defada spectrum'a rastladığımız oldu. Bir defasında uçuk fiyat çekilen Amstrad CPC6128+renkli ekranda çıkmıştı...

Çok ilginç bir cihaz çıkabilir beklentim olmasada (elimde olmayan bir cihazın çıkma ihtimali çok düşük) her pazar, acaba bu hafta sürpriz olurmu diye pazara gidiyorum...ozkano ile sabah toplantılarımızı orada yaparız 2008 yazında yine pazara gitmiş, gezerken, birden siyah bir klavyeye gözüm ilişmişti... daha önce fkamanlıdan aldığım Memotech'in klavyesiydi bu...Biraz daha yaklaşınca aynı klavye olmasına rağmen, üzerinde RS128 yazdığını, dahası arkada koca bir kasası olduğunu gördüm.
Çok şaşırmıştım...Her hafta tezgah açan, pazar esnafına ne kadar diye sordum ve kısa bir pazarlıktan sonra cihazı aldım. Satıcıya sormadan da edemedim...Nerden çıktı bu cihaz? nasıl olduda pazara getirdiniz?
Bu sorumun haklı bir sebebi vardı... Bu tür cihazlar hem ağır, hem kütleli olduklarından bit pazarı esnafı tarafından pek tercih edilmezler. Hem ilgileneni azdır, hem de elde edilecek para, taşımaya değmez (daha önceki sohbetlerimden biliyorum). Satılmama durumunda geri taşımak, saklamak esnafın pek işine gelmez.

Satıcı "inanırmısın" dedi, "tamamen tesadüf"...Beşiktaş'tan aşağı arabasıyla geçerken, bir kadının evinden çıkardığı bu cihazı, sokaktaki bir eskiciye verdiğini, eskicinin arabasına koyduğunu görmüş. O anda oradan geçmese, kesin hurdaya giderdi. Çünkü kasa klavye dahil komple aluminyum...
Dur demiş, nedir bir bakayım...Derken eskiciden cihazı alıp arabasına koymuş. Ertesi günde pazara getirmiş...

1984-1985 yılında bu bilgisayar Türkiyeye gelecek, 25 yıl bir evde saklanacak, 25.yılında eskiciye verilirken, oradan geçen bit pazarındaki esnaf alacak, esnafın getirdiği cihaz, bu cihazlara çok meraklı olan birinin eline ulaşacak... Bu ancak Lost'da olur(du).

Eminim ki, bugün Hannan'ın aldığı Osborne Executive'i hikayeside benzerdir. Kısmet...

ozkano
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Haziran 06, 2010, 20:10:22 ÖS »

Pazar da rastladığımız komik olaylar

- abi "biraz önce kırıldı", yani biraz daha erken gelseydik kendi kendine kaynayacaktı

- abi bu dünyanın en iyi fotoğraf makinesi "markası konan" (elindeki canon makine)

- Dolapdere'de Afrotürk esmer afrikalı arkadaş ile bizim yerli esmer abimiz pazarlık yapıyor

Afrikalı : bu kaça diyor (Türkçe), tabi aksanı biraz farklı
satıcı : five, five diyor (ingilizce)
afrikalı : 3 olurmu diyor, (türkçe)
satıcı : no (ingilizce)
sonra satıcı diyo bu bişiden anlamıyor diyor, biz orda kopuyoruz tabiki 

- bayanlar için epilasyon makinasını, erkeklere traş makinesi diye satan bir abimiz vardı

- abi bunun durumu nasıl çalışıyor mu ?
elbette te çalışıyor dün evde test ettim
ne demesi, makinenin kablosu kesilmiş, hatta ne oldugunu bile bilmiyor

A500,A500+,A600,A1000,A1200,A2000,A3000,A4000,CDTV,CD32,A1,MacMini,R2HV,C64,48K,Ps,Ps2,Ps3
Xbox,Xbox360,Nes,Snes,N64,N64Ique,Gamecube,Wii,PcEngine,PcEngineGT,PcEngineDUO,TurboGrafx,NeoGeoAES
NeogeoCD,NeoGeoMVS,NeoGeoPocket,MegaDrive,SegaCD,MultiMega,Saturn,Dreamcast,Jaguar,Lynx,Cps1
Cps2,System11
commander64
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Haziran 06, 2010, 22:00:41 ÖS »

saat 10:30 da gidilir hiçbirşey kalmamıştır. Bi satıcıda external cd-rom'a benzer bişe görülür gürülür ve alınır. Eve götürülür wii olduğu anlaşılınca şoka girilir wii wii wii diye çığlıklar atılır

LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Haziran 06, 2010, 22:09:51 ÖS »

commander64: seninki bayağ değişik olmuş

ozkano
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Haziran 06, 2010, 22:12:35 ÖS »

commander64 geçen haftamı aldın wii yi

Cps2,System11
commander64
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #10 : Haziran 06, 2010, 22:20:40 ÖS »

bi kaç ay oluyor

jaymzz777
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Haziran 07, 2010, 04:50:48 ÖÖ »

commander64: seninki bayağ değişik olmuş

üstad...futboldan anlamayan adamlar için "yolda top görse bomba diye karakola götürür" derler falan tamam da bu hiç olmamış yahu:) bit pazarının keşmekeşinde bir leğenin altında, bir çuvalın içinde bile olsa, bence alırsın sen kokuyu...bi sebepten gafil avlanmışsın...etiketi falan mı yoktu?

bir eski anı geldi aklıma birden...1986 da falan arkadaşımla dolaşıyorduk Kadıköy'de Moda86 diye bir pasaj vardı...En alt katında Grand 64 bulunurdu. (Özlem'i hatırlayan var mı bu arada? Çocukluk aşkım(ız)dır. Mevcut oyunları bile gidip yeniden çektirirdim...Maksat civarında olmak.Zira ekseriyetle kısa etek ve nylon çorap tercih ederdi. Ama günahını almayayım pek bi hanımefendiydi.)

Neyse vitrinde bir adet Commodore disk sürücü vardı. Arkadaşıma "bu ne biliyor musun?" diye sordum ve hiper salak bir suratla dönüp "tost makinesi mi acaba?"  dediydi...hala hiper salaktır kendisi kulakları çınlasın.

commander64
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Haziran 07, 2010, 12:54:09 ÖS »

Sadece o saatte ve öyle bir ortamda bulunması pek mümkün olmayan bir alet wii, salaklıkla ilgisi yok!!!

jaymzz777
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Haziran 07, 2010, 16:30:02 ÖS »

Sadece o saatte ve öyle bir ortamda bulunması pek mümkün olmayan bir alet wii, salaklıkla ilgisi yok!!!

Hocam estafurullah ya...
Çağrışımda yer alan kişinin salaklığıyla bu forumda kimsenin alakası yok...
Yanlış anlaşıldıysam özür dilerim.
O tost makinesi sanabilecek kadar ilgisiz biriydi, burada herkes hayatının onemli bir bolumunu bu guzel hobiye adamış durumda ve gayet bilgili...Yani postun ilk kısmı ve ikinci kısmının birbiriyle bağı yok.
Yanlış anlaşılmaya üzüldüm...Tekrar kusura bakma.
commander64
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #14 : Haziran 07, 2010, 16:39:59 ÖS »

tamam, sorun deyil

Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: