@ibeser:
Senin listeyi bir kağıda yazıp iş çıkışı karaköydeki elektronikçilere gittim. 30W çin işi havya ve lötfett tamam. Feray tel yoktu onun yerine Soldex verdiler. Bu da iyi bir marka anladığım kadarıyla. 60/40 5 kanallı.
@özay
Büyüteç tavsiyene uyacaktım ama büyüteç yokmuş. Onun yerine basit bir stand aldım. Sıcak havyayı nereye koyacağımı şaşırıyorum çünkü. Standın resmi aşağıda.

Gelelim ilk maceramıza. 1084S. Sorunumuz monitör VGA kablosu üzerinde kolilendiği için VGA girişinin kart üzerine oturan pinleri zorlanarak lehimlerden kurtulmuş. Sonuç olarak renk bilgisi tam olarak ulaşmıyor. Ekranda yeşil renk varsa kırmızı eksik. Kabloyla biraz oynayınca kırmızı geliyor mavi gidir.
Neyse monitörün kasasını açtım. Yukarıda bahsettiğim hatayı tespit ettim ve fotoğrafladım. Aşağıdaki küçük resme tıklayarak büyütebilirsiniz.

Uploaded with
ImageShack.usVideo port'unun karta giren pinleri resimde kırmızı çerçeve içine aldığım bölgedeki lehimlerden tamamen kurtulmuş. Ama lehimler hala sağlan. Bunları havya ile eriterek almak, pinleri yeniden yerine oturtup lehimlemek istedim. Ancak bu lehimlerin üzerinde metal bir plaka var. Daha doğrusu metal plaka tam bu pinlerin hizasından başlıyor. Sonuç olarak bu halde lehimlere ulaşmak oldukça güç. Ben de plakayı sökmek istedim. Ancak bu plaka da devreye lehimle tutturulmuş. İşte bu terbiyesiz lehimleri sökmeyi başaramadım.
İnternette bulduğum kaynaklarda pompa olmadan lehim sökmek için kartı ters tutup lehimi ısıtırsam sıcak lehimin havyanın ucuna geleceği söyleniyordu. Bunu denedim. Ama sanıyorum lehimlenen yüzey çok büyük olduğundan belki de havya yeni ve temiz olduğu için (üzerinde hiç lehim yok) karttaki lehimi erittim ama alamadım.
Şimdilik pes ettim. Yani ilk deneme hüsran. Bir dahaki sefere lehim pompası alıp bir de pompayla denemeyi düşünüyorum. Tavsiyesi olan varsa bekliyorum.