@nightlord:vaay, bateri kayit kalitesi sahane. calan da iyi calmis

Çok teşekkür ederim... Çalan da kaydeden de benim...

Hatta videoyu hazırlayan da benim ama o konuda iddiam yok... Lakin ilk video denemem...
belki bu forum yeri degil ama alpyre, soyle bize enstruman kayit incelikleri (akustik/elektro gitar, vokal falan gibi) hakkinda bi yon verebilir misin? ne tip mikrofon, hangi markalar, hangi DAW yazilimlari baska tips'n tricks. bu konularda onerebilecegin baska bir forum falan var mi?
Bahsettiğin konularda Türkçe bilgi alınabilecek en kaliteli forum
www.muziktek.net. Bununla birlikte, son derece göreceli olan bu konular ile ilgili doğru bilgilerin forumlardan sağlanabileceğine benim pek inancım yok açıkçası.
Örneğin benim bu videoyu kaydederken kullanıdığım ekipmanın bir kısmı için aşırı derecede olumsuz yorumlar yapıldığını okudum (hatta bu yorumların bir çoğu sana tavsiye verdiğim forumda da mevcut, hem de çok yetkin kalemlerden). Bu yüzden marka tavsiye etmekten her zaman kaçınırım.
Bu işle ilgilenenleri forumlara yönlendirmeden önce, bir yön vermem gerekirse, bu meslekte geçen 10 yılın bana öğrettikleri şunlar:
- Alet işler el övünür...
- Kayıt kalitesinde en zayıf halka prensibi işler... (enstrumandan başlayarak tüm ekipman bir zincir gibi düşünülmeli, mükemmeliyet hedefleniyorsa hiç birinde sorun olmamalı)
- En pahalı ekipman en iyisidir mantığı her zaman doğru değildir (tersi de doğru değildir).
- Her ses mühendisinin ayrı bir yoğurt yiyişi vardır (ve çoğu zaman yöntemlerinin doğruluğunu tartışmayı sevmezler)
- Bir müzisyenin her tarz müzikte aynı derecede başarılı olamayacağı gerçeği, ses mühendisleri için de geçerlidir.
- Belli bir tarz müzikte kullanılan ve çok başarılı olan yöntemler, başka bir tarz için çok kötü sonuçlar verebilirler... (yani yanlış olabilirler)
- Kullanmanız tavsiye olunan bir ekipmanın markasından çok, aslında ne işe yaradığı ve nasıl çalıştığı önemlidir. Bunlarla ilgili en doğru bilgi forumlardan değil, ansiklopedilerden elde edilir (en pratiği satın almadan önce bi wikipedia'ya bakmakta fayda vardır).
- Mükemmel sound, dinleyen herkesin beğendiği sounddur, böyle bir sound vardır ve o sound her ortamda (en pahalı hi-fi ses sisteminden, en ucuz kulaklığa kadar) güzel duyulur. (Buna ulaşmanın yolu, kayıt üzerinde çalışırken farklı ses sistemlerinde dinlemektir)
- Canlı müzikte "equalizer", kayıtta "compressor" daha önemlidir.
- Doğru teknik bilgi ve iyi işiten iki kulak... İkisi birden olmadığı sürece başarısızlık kaçınılmazdır.