Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

  Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trAmigaAmiga DonanımAmiga Kickstart Rom Hazirlama
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Amiga Kickstart Rom Hazirlama  (Okunma Sayısı 15536 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
coze
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 1.683


Hieh hieh hieh heh ...


Üyelik Bilgileri WWW
« : Şubat 23, 2007, 15:16:30 ÖS »

Merhaba arkadaslar,

Gecen gunlerde uzun zamandir kutusunda duran blizzard ppc kartimi takip bir sistem kuracak vakit buldum. Blizzard ppc kartlarinin bir ozelligi, ppc islemciye ait olan ppc.library ve 68k islemcisine ait 680x0.library'yi kart uzerindeki bir rom bellekte tutup boot zirasinda otomatik yuklemesidir. Yanliz bu libraryler klasik bug'li oldugundan sistem bu lib'ler ile stabil calismaz, dolayisiyla phase 5'in batmadan once surdugu son lib'leri kullanmak gerekir (Ppc islemcisi icin ise ppc.library'yi direk devre disi birakip Ppc icin yazilmis baska bir kutuphane olan warpOS library'sini kullanmak gerekir. Ikisi ayni anda calisirsa sistem gocer.) Herneyse ben bunlarla ugrasirken delirip kickstart olayi konusunda baya birseyler ogrendim, ve bunlari bir yazi halinde sizlerle paylasmak istedim.

Oncelikle bu yazinin konusu romsplit ve remus programlarini kullanarak kendinize bir kickstart rom hazirlamak olacak. Devaminda bu kickstart'i gerekli malzemeler ile nasil gercek romlara yazabileceginizi gosterecegim. Aslinda her iki islemde oldukca kolay. Tabi romu yazmak icin bir rom yazici almaniz gerekecek. Rom'u yazamasaniz bile winuae'de veya maprom ozelligi olan bir turbo kartinizda kullanabilirsiniz.

Oncelikle kullanacagimiz programlar. Birincisi romsplit. Romsplit programi arguman olarak verdigimiz bir kickstart romu parcalar haline ayiriyor. Boylece biz kendimiz gerekli parcalari ayiklayip ise yaramayanlari atabiliyoruz, veya baska romlarda kullanabiliyoruz. Romsplit, ayrica rom icine yazilabilir programlari rom icine yazilabilir hale getiriyor. Bu ne demek derseniz, mesela boing bag paketlerindeki rom updateleri rom'a yazilabilir hale getirebilirsiniz. Ayni zamanda blizkick isimli programin bazi modulleri ve piru'nun hazirladigi exec44, romsplit yardimiyla roma yazilabilir hale getirilebiliyor.Bu programi ve remus programini amiga.org'dan doobrey arkadasimizin sayfasindan indirebilirisiniz.

Remus programi bu romsplit ile parcaladigimiz romlardan yeni bir rom yapmamizi sagliyor (bu arada her iki program icinde mui kurmus olmaniz ve aminet.net'ten bazi mui class'lari indirmeniz gerekiyor (BetterString, NList, urlText ve Toolbar)). Remus'un sag penceresinde sisteminiz icinde gezinip istediginiz parcalari sol taraftaki rom penceresine atiyorsunuz. Sisteme almak istediginiz tum modulleri topladiginizda compile ile romunuzu olusturuyorsunuz. Yanliz tabi ki dikkat etmeniz gereken bazi noktalar var. Oncelikle bir rom icerisinde onca dosya arasinda dosya atlamak oldukca kolay oldugundan hazir bir rom uzerinde calisip onun uzerinde eksiltmeler yapmanizi tavsiye ederim. Mesela 3.1 amiga 1200 kickstart rom'unu romsplit ile parcalayin ve olusan klasoru remus'da sol tarafa atin. Su anda 1200'unuzun romunu tum bilesenleri ile goruyorsunuz. Burada dikkatinizi cekebilecek birsey, exec.library'inin en ustte olmasidir. Exec.library rom'da her zaman ilk olmalidir. Zaten remus yeni bir exec eklediginiz zaman onu otomatik olarak ilk siraya atar. Exec rutini amigamizin en onemli parcasidir. Hem bir kutuphane hemde process'ler arasi mesaj alisverisi yapan bir microkerneldir. Eger boing bag'iniz varsa ve parcaladiysaniz, boing bag rom update dizininde exec-45.20 dosyalarini goreceksiniz. Romunuzdaki eski exec'i buradaki uygun bir exec ile degistirerek exec'inizi update edebilirisiniz. Ayni durum FileSystem, scsi.device ve diger dosyalar icinde gecerli. Boylece OS 3.9 acilisindaki setpatch romupdate in yarattigi reboot'tan kurtulabilirsiniz (setpatch noromupdate). Buradaki scsi.device ve FileSystem ozellikle hayati updatelerdir, harddiskinizdeki 4Gb limitini kaldirmak icin bu updatelere ihtiyacimiz var. Bunun yaninda amiga 1200 veya 4000'ininiz varsa, ve onboard ide portunu kullanmiyorsaniz, acilista ide portunun kontrol edilmesindeki bekleme sizi rahatsiz ediyor olabilir. Buradan rom'unuzdaki scsi.device'i kaldirarak amiganizin ide portunu komple devre disi birakabilirsiniz, boylece acilista bekleme yasamazsiniz. 3.9 boing bag'deki tum dosyalari kickstart'iniza yerlestirmek istediginizde kickstart'inizda yeterli yer olmadigini goreceksiniz. Bu durumda kickstartinizdan bazi dosyalari cikarabilirsiniz. Cikarilabilcek en uygun dosyalar workbench.library ve icon.library lib'leridir. Bunlar zaten libs: dizininden yuklenirler. Hatta amiga 4000T romunda workbench.library NCRscsi.device'a yer acmak icin kaldirilmistir (amiga 4000T'de hem ide hem scsi bulunur). Bu yuzden 4000T romlarindaki findWB modulu sayesinde workbench.library libs:'den yuklenir. Ama bu modul olmadan bile workbench.library yuklenebiliyor, ben pek gerek gormedim. Cikarabileceginiz bir diger dosya icon.library. Bu da workbench.library gibi libs: dizininden yuklendigi icin rom'da yer almasina gerek olmayan bir lib'dir.

Remus programi ile rom olusturma kisaca bu sekilde, birazda blizkick ve modullerinden bahsetmek istiyorum. Blizkick programi, finlandiya'dan piru arkadasimizin blizzard ve maprom destekleyen diger bazi turbo kartlarin maprom ozelligini kullanarak modifiye kickromlardan boot etmesini saglayan bir programdir. Kullanilmak istenen kickrom fastram'a yuklenip reboot edilir ve rom cagrilari fastram'daki bu bogleye yonlendirilir. Bu programin bir cok modulu vardir (FPU librarysindeki bir bug'i gideren fixMath404, rom icindeki math rutinlerini optimize eden patchMath020 gibi.), isterseniz bunlari da kcikstartiniza ekleyebilirsiniz. Bu modulleri blizkick programi ile birlikte piru'nun web sitesinden indirebilirsiniz. Bu sayfada dikkatinizi cekebilecek bir baska dosya exec44.library'sidir. Bu 68020+ islemciler dusunulerek yazilmis optimize, ufak ve bir cok bug fix barindiran bir library'dir. Isterseniz official exec.library'inizi cikarip bu exec.library'ide deneyebilirsiniz. Buradan indireceginiz modulu bir kez romsplitten gecirdikten sonra romunuza atabilirsiniz.

Kickstart rom hazirlama ile soyleceklerim simdilik bu kadar. Bir sonraki yazida hazirladigimiz bu romu nasil gercek rom ciplerine yazacagimizi anlatacagim. Iyi sanslar !

PS : Blizzard ppc sahipleri, kickstart modifiye etme veya blizkick ile ugrasmadan Bppcfix programi yardimiylada rom'daki ppc.library'den kurtulabilirler. Ve fakat warp os kurulumlarindaki bppcfix, 68k library yuklemesini durdurmamaktadir ! Bunun icin bppcfix yazarinin sayfasindaki son surumu indirmeniz gerekiyor. Ayni zamanda bu sayfadan warpOS altinda PowerUP emulasyonu yapan ppcllibemu'yu indirebilirsiniz.
« Son Düzenleme: Şubat 23, 2007, 17:13:40 ÖS Gönderen: Yönetici » Logged

Retro Hincal Uluc
LW3D
Yönetici
*****
Mesaj Sayısı: 11.415


Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)


Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Şubat 23, 2007, 15:53:11 ÖS »

Harika ve bilgilendirici bir yazı olmuş. Son dönemde Amiga için yazılmış en güzel Türkçe dökümanlardan biri...Tebrikler coze...

Logged

ozkano
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 3.514



Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Şubat 23, 2007, 16:17:17 ÖS »

süper yazı olmuş coze,
Logged

A500,A500+,A600,A1000,A1200,A2000,A3000,A4000,CDTV,CD32,A1,MacMini,R2HV,C64,48K,Ps,Ps2,Ps3
Xbox,Xbox360,Nes,Snes,N64,N64Ique,Gamecube,Wii,PcEngine,PcEngineGT,PcEngineDUO,TurboGrafx,NeoGeoAES
NeogeoCD,NeoGeoMVS,NeoGeoPocket,MegaDrive,SegaCD,MultiMega,Saturn,Dreamcast,Jaguar,Lynx,Cps1
Cps2,System11
ozkano
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 3.514



Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Şubat 23, 2007, 16:58:37 ÖS »

coze, şöle bir soru soram, mesela bende tandem ide controller var, bu boot etmiyor, bunun device i tandem.device i rom a yamasak ve bu rom u çip e yassak tandem den boot edebilirmiyiz
Logged

A500,A500+,A600,A1000,A1200,A2000,A3000,A4000,CDTV,CD32,A1,MacMini,R2HV,C64,48K,Ps,Ps2,Ps3
Xbox,Xbox360,Nes,Snes,N64,N64Ique,Gamecube,Wii,PcEngine,PcEngineGT,PcEngineDUO,TurboGrafx,NeoGeoAES
NeogeoCD,NeoGeoMVS,NeoGeoPocket,MegaDrive,SegaCD,MultiMega,Saturn,Dreamcast,Jaguar,Lynx,Cps1
Cps2,System11
coze
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 1.683


Hieh hieh hieh heh ...


Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Şubat 23, 2007, 17:10:44 ÖS »

Tesekkurler arkadaslar, isallah devami yakinda

ozkano, saniyorum tandem'in driverina gore degisiyor. bazi driverlar romdan calisabiliyor, idefix mesela. Ama bazilari EIDE99 veya FastATA gibi, exe dosyalari oldugundan romdan calismiyor. Tandem'i bilemiyorum nasil birsey. Doobrey denen elemana sormak lazim.
Logged

Retro Hincal Uluc
nightlord
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 558



Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Şubat 23, 2007, 21:10:20 ÖS »

Çok güzel bir yazı Coze. Ellerine sağlık.
Logged
Arda
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 2.326


I'm *the* guy from Argleton


Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Şubat 23, 2007, 21:15:57 ÖS »

Coze bizi uğraşdan kurtarsan da, güzelcene patchlenmiş bir ROM'u bir yere koysan, en kral korsan sen ile ben olsak

Aslında güzelce patchlenmiş bir 1MB ROM hazırlayıp kullanmak gerek...

Hepsi bir yana, bence bu döküman ADP'ye eklenmeli. ADP'nin yeni bakıcısı olarak LW3D'ye sesleniyorum...

(oyy, alt komşum çok fena kavgaya tutuştu karısıyla yine..)
« Son Düzenleme: Şubat 23, 2007, 21:28:54 ÖS Gönderen: Arda » Logged

Daima Genç
Üye
***
Mesaj Sayısı: 240



Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Şubat 23, 2007, 21:50:49 ÖS »

Çok güzel. Devamını merakla bekliyoruz.
Logged
DevilisH
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 1.163


aLWaYs AmigA


Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Şubat 23, 2007, 22:16:24 ÖS »

Coze, gerçekten çok güzel bi makale olmuş.Seni bir kere daha tebrik ederim.

Makaleyi iyice okuyunca aklıma takılan bir soru oldu.Bilgilendirirsen memnun olurum.

Kickstart 3,1 rom'a hem OS3,5 hemde OS3,9 için gerekli güncelleme paketlerinden istediğimiz koymak istesek yeterli yer olur mu?
Ya da şöyle sorayım.Bir rom'a ne kadar ekleme yapabiliriz? Biraz açıklarsan memnun olurum.

Hoşça kalasın

Logged

ozkano
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 3.514



Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Şubat 23, 2007, 22:26:01 ÖS »

coze bence türkçe rom yani bıyıklı workbench hazırlasak nasıl olur
Logged

A500,A500+,A600,A1000,A1200,A2000,A3000,A4000,CDTV,CD32,A1,MacMini,R2HV,C64,48K,Ps,Ps2,Ps3
Xbox,Xbox360,Nes,Snes,N64,N64Ique,Gamecube,Wii,PcEngine,PcEngineGT,PcEngineDUO,TurboGrafx,NeoGeoAES
NeogeoCD,NeoGeoMVS,NeoGeoPocket,MegaDrive,SegaCD,MultiMega,Saturn,Dreamcast,Jaguar,Lynx,Cps1
Cps2,System11
MeG
Deneyimli
*****
Mesaj Sayısı: 643


Super Kahraman


Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #10 : Şubat 26, 2007, 12:13:03 ÖS »

Eline sağlık coze... devamını ağzımdan akan salyalarla bekliciğim
Logged
zombi
Ziyaretçi
« Yanıtla #11 : Şubat 28, 2007, 14:48:08 ÖS »

Tebrikler.

Keşke bu update edilmiş romlar 3.9 Rom olarak satılsa. Biz de bunları makul fiyatlara alabilsek. Fakat malesef Amiga Inc. rom'ların ve workbench'in üzerine oturmayı tercih ediyor. Ne güncellemesini yapıyor ne de eskileri serbest bırakıyor.

Sanırım eski romların serbest kalmasının AROS projesini hızlandırıp OS4'e ciddi rakip olmasından çekiniyorlar. Çünkü AROS'çular rom'lar serbest olmadığı için her library'nin işlevsel anlamda eşdeğerini baştan yazıyorlar.
Logged
MeG
Deneyimli
*****
Mesaj Sayısı: 643


Super Kahraman


Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Şubat 28, 2007, 15:46:11 ÖS »

Eğer dediğin gibiyse gerçekten acı zombi..

OS 4 Release edildi ama kaç kişi kullanabiliyor sanki? Ya da kaç kişi OS4 kullanabilecek makinelere sahip (ya da olabilecek) Amiga Inc. Kaç tane daha OS4 satacak da para kazanabilecek? Üretimi biteli yıllar olan bir makinenin yazılımlarını hala telif hakkıyla saklamak bir yaradan ziyade bu makine için bişeyler yapmak isteyenlere köstek olacaktır.. Workbench'de Kickstart ROM'ları da zaten elden ele gezerken ve dünya Open Source diye yırtınırken tıpkı MS gibi kaynak saklamanın alemini çözebilmiş değilim...

Ticari hiç bir hamle ne amigaya fayda sağlyacaktır bu saatten sonra ne de Amiga Inc.'e..
Logged
MeG
Deneyimli
*****
Mesaj Sayısı: 643


Super Kahraman


Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #13 : Şubat 28, 2007, 18:14:03 ÖS »

şimdi hoooopppp
aklıma başka bişi geldi..
elimdeki hazır rom dosyalarını nası yascam ben :utangaçsurat:
Logged
coze
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 1.683


Hieh hieh hieh heh ...


Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #14 : Şubat 28, 2007, 18:26:20 ÖS »

arkadaslar az sabredin, rom yazma ve Arda'nin ozel istegi uzerine 1mb rom hazirlama ve yazma konularini acikliga kavusturacak 2. ve 3. bolumleri hazirliyorum isallah hafta sonu gibi bitecek ...
Logged

Retro Hincal Uluc
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: