Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetDurup dururken bozulup, okunamaz hale gelen DVD!?
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Durup dururken bozulup, okunamaz hale gelen DVD!?  (Okunma Sayısı 9203 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« : Haziran 10, 2012, 03:49:47 ÖÖ »

Merhaba.
Pek retro ile alakali bir konu olmayacak belki ama, bu gun basima tuhaf birsey geldi. 2006 yilinda satin aldigim bir film vardi. Orijinal DVD. Aldiktan sonra 2 veya 3 kere seyretmistim 2006-2007 arasinda. DVD gayet guzel calisiyordu.
Sonra da kutusuna koydum, dolaba kaldirdim. Bu gune kadar kuru, serin ve karanlik ortamda, kutusunda sakladigim orijinal (DVD-R filan degil) diski player'a taktigimda player uzun uzun ugrasmasina ragmen DVD'yi okuyamadi. Cok sasirdim, DVD yuzeyine baktim, tek bir cizik bile yok. Ayna gibi. Yine de bezle her noktasini sildim. Yine denedim. Sonuc ayni. DVD player'dan suphe edip bilgisayarda denedim. Yine sonuc ayni. Durup dururken boyle bozulabildigine hala inanamiyorum.
Bir de acikcasi DVD-R'larin bir sure sonra okuma hatalari verdigine dair yazilar okumustum ama fabrikasyon DVD'lerde en az 50-60 yil, hatta 100 yil omur biciliyor diye duymustum. Bu gunku olay beni hem sasirtti, hem de veri saklama ve arsivleme guvenligi konusunda dusundurdu. Cok kiymetli, yerine konulamayacak verilerimizi yedekledigimiz optik medyalara ne kadar guvenebiliriz? Benim guvenim sarsildi biraz daha. Bu gun sakladigim 1000'lerce resim, dokuman, vesaire'nin 5 veya 10 yil sonra kullanmak istedigimde okunamaz durumda olmayacaginin bir garantisi var mi?

Basina ayni olay gelen oldu mu? Bu konuda dusuncelerinizi paylasabilirseniz sevinirim. Az once DVD decrypter ile DVD'nin ISO imajini almaya calistim, o da olmuyor. Surekli read errorlar vermeye basliyor. Dosya sistemine erisip, VOB dosyalarini harddisk'e kopyalamaya calisinca da CRC Error'lar geliyor ard arda.

Ilginc, sasirtici ve endise verici!

« Son Düzenleme: Haziran 10, 2012, 03:54:34 ÖÖ Gönderen: memrah » Logged
haydar_abi
Uzman

İlla ki Amiga

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Haziran 10, 2012, 10:18:51 ÖÖ »

Başka bir okuyucu ile dene. bendeki dvd okuyucular asusun sürücü dvdlerini okumuyor. LG bluray yazıcı okuyor.

Amiga fanatiği.... 
Amigalıktan çıkmış Amigalar....

Amiga 1200 + Vampire V1200
LG 24MA53 TVMonitör
Amiga 500 Plus +TerribleFire030 64MB+16 GB CF
Amiga 2000
Amiga 500 + 1MB Çip + 9.5 mb FastRAM + Internal GOTEK + 4GB CF HDD
2 Casper M989A Monitor
Commodore64
commander64
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Haziran 10, 2012, 13:24:49 ÖS »

2006-2007 civarı üretilmiş bir okuyucu da dene

мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Haziran 10, 2012, 14:07:10 ÖS »

Selam. Ilk denedigim DVD okuyucu, bizzat bu DVD'yi 2006 yilinda sorunsuz oynatan okuyucunun ta kendisi idi. LG marka.
O okumayi basaramayinca bilgisayarin DVD okuyucusu ile denedim. Bilgisayardaki okuyucu da basarili olamadi.
Sunu da belirteyim bu iki DVD surucunun her ikisi de diger tum DVD'lerimi sorunsuz okuyor.
Evde bir de Blu-Ray player'im var. Madem oyle diyorsunuz, bir de onunla deneyeyim bari. Sonucu buraya yazarim.
мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Haziran 10, 2012, 19:09:54 ÖS »

Az once Philips Blu-Ray player'da denedim, sonuc yine degismedi. Sorun kesin DVD'de. Player'larda degil.
AmonR
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Haziran 10, 2012, 21:41:07 ÖS »

Gerçekten endişe verici bir durum.

Kaydedilebilir DVD/CD'lerin zamanla bozulduğunu biliyorum,hatta bizzat başıma geldi.
Vakti zamanında RAKS marka CD-R'lere kaydettiğim veriler birkaç yıl içerisinde okunmaz hale gelmişlerdi.

Fakat orijinal bir DVD/CD'nin bu kadar kısa sürede bozlumaması lazım.
Hele de senin yaptığın gibi ışıktan uzak stabil bir ortamda saklanınca.
E üretim hatası desek, ilk baştan okumaması gerekirdi, di mi...

Sinclair: ZX Spectrum +2
Sega: Saturn, Dreamcast
Microsoft: XBOX
Sony: PS1, PSP ve sonunda PS2
Nintendo: GBA, DS Lite ve sonunda Wii
Handhelds: GP2X, Dingoo A320, Samsung Galaxy S Wi-Fi 5" mini android tablet
мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Haziran 10, 2012, 22:02:58 ÖS »

Acikcasi DVD'deki film o kadar da onemli degil benim icin. Tekrar seyretmesem de olur. Ama benim icin onemli olan boyle bir olayin olmus olmasi. Eger bu bozulan bir film DVD'si degil de son 2 yildir cektigim fotograflarimi kaydettigim bir DVD olsaydi, hic de bu kadar sakin olamazdim. Bazi seyleri (yasanan anilarin fotograflari gibi) geri getirmek mumkun olmayabilir.

Internette arastirirken asagida verdigim linkteki mesaja rastladim. Birisi Amazon.com'a aynen benim gibi ilk aldiginda kusursuz calisan 2 adet film DVD'sinin bir sure sonra durup dururken calismamaya basladigini yazmis!

http://www.amazon.com/DVD-stopped-working/forum/Fx1F794JYSJCH4Z/Tx15VN15TF0QIML/1/ref=cm_cd_fp_ef_tft_tp?_encoding=UTF8&asin=B0002HOEQ2

scavus
Ziyaretçi
« Yanıtla #7 : Haziran 11, 2012, 00:46:27 ÖÖ »

kalite ile alakalı 2003 te çektiğim dvdler hor kullanmama karşın yüzeyi çizikle dolmasına rağmen rahat okuyor

hakanzade
Ziyaretçi
« Yanıtla #8 : Haziran 11, 2012, 01:25:57 ÖÖ »

Ben bu tür kendi çektiğim resim, video yada başka önemli verilerimi bir kaç ayrı harddiske, dvd'de ve son olarak Google'ın ücretle arttırılabilen depolama alanında saklıyorum.
Gokhan Ozkan
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Haziran 11, 2012, 09:10:15 ÖÖ »

Bende aynı şekilde önemli fotograf, kamera kayıtlar vb ayrı marka 2 DVD ye kaydettikten sonra ayrıca 2 ayrı Hardiskdede arşivliyorum.
fatihcavus
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #10 : Haziran 11, 2012, 11:56:33 ÖÖ »

ondan sonra ortamda medyadan geçilmiyor
heryerde taşınabilir disk dvd cd vs vs

witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Haziran 11, 2012, 23:38:15 ÖS »

@hakanzade
Katiliyorum, en onemli verileri cloud depolama sistemlerinde (box, dropbox, google drive gibi) de yedeklemekte fayda var.

Onun disinda bir arkadasin gecenlerde onerdigi, benim pek kullanmadigim bir yontem var ki o da harddisk kumelerinin RAID-5 veya RAID-6 modlarinda kullanildigi bir depolama alani olusturulmasi. RAID-5'de depolama alani 1 HDD azalirken, gruptaki 1 HDD'nin tamamen kullanilamaz olmasi durumunda dahi veriler korunabiliyor.
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: