Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trCommodoreCommodore EmulasyonVice ' de Basic Kodlarını printer'e (Dosyaya) nasıl alabilirim ?
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Vice ' de Basic Kodlarını printer'e (Dosyaya) nasıl alabilirim ?  (Okunma Sayısı 12386 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« : Kasım 19, 2012, 13:50:30 ÖS »

Merhabalar
Vice ' de hafızadaki basic kodlarını printer' e nasıl gönderirim.
(Vice' de Printer'e yazım modu dosya olarak seçili.)
Yada kodları başka bir şekilde text dosyası olarak alabilme şansım var mı?

Burda bazı açıklamalar var sanırım ama ingilizce bilmediğim için yaptığım denemelerden sonuç alamadım.

http://www.c64scene.com/c64/?page_id=2838

Cevaplar için şimdiden teşekkürler.

« Son Düzenleme: Kasım 20, 2012, 00:08:50 ÖÖ Gönderen: cdemir » Logged

fatihcavus
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Kasım 19, 2012, 13:56:00 ÖS »

burada bazı veriler var umarım işine yarar

http://www.bombjack.org/commodore/commodore/MPS-803_Printer_Users_Guide.pdf

fatihcavus
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Kasım 19, 2012, 13:57:41 ÖS »

TEMEL - kağıda yazdırma
Karşılama

Bu elbette on üçüncü taksit olduğu için, nispeten daha kısa olacaktır.
Ben bu sözde şanssız taksitte yazıcılar gibi donanım adresleme, zaten kader özendirmek gerektiğini yeterince kötü.
Aslında, bu sefer ben Commodore yazıcıların tarihinin içine çok derin gitmek için gitmiyorum olarak, bu metinde küçük TEMEL rutinleri içerecektir.
Çoğu Commodore yazıcılar neyse, Commodore seri arayüzler ile C. Itoh veya Epson modelleri rebranded edildi o varlık nedenlerinden biri.
Epeyce yazıcı modelleri vardır. Her yeni Commodore modeli ile, bir yazıcı dahil edildi. VIC 20 MPS 801 vardı, C64 ya ebil kullanma veya MPS803, zincirleme kağıt beslemeleri ile iki nokta vuruşlu yazıcılar.
MPS-1000 ve MPS-1200 nokta vuruşlu yazıcılar zincirleme kağıt beslemeleri ile hala oldukça bir fiyata da, bu bilgisayarın C-128 ve daha sonraki yeni sürümleri ile birlikte tanıtıldı, ancak edildi.
Commodore da mektup kalitesinde bir daktilo benzer baskı ve hangi ("iyi" Commodore İş Moda) bunun için ve disket sürücü araya gerekiyordu bilgisayarı daha pahalı üretilen DPS-1101 papatya çarklı yazıcı üretti.

Bir mini çizici cihazı, Commodore 1520, küçücük tükenmez kalem kullanılarak dört renk grafik ve baskı metin çizmek olabilir, ama bir kez daha iyi bir Commodore gelenekte, bu kalem için yedek bulmak zor.
Çoğu yazıcılar (MPS 801, 803 ve ben eminim ki 1200 model Anlamı) seri port (disket sürücüleri gibi) ile C64 bağlı oldukları ve bir bağlı olacağını, yani papatya sistemine zincirlenmiş olma yeteneğine sahip idi bağlantı diğer araçları kullanmak zorunda diğer şirketler tarafından üretilen yazıcılar, orada olmasına rağmen disket sürücü kablosu bağlantı noktası yerine doğrudan bir yazıcı bağlantı noktasına,. Ben bunun farkındayım, kendi markası altında C64 için diğer yazıcılar olduğunu bana söylemek için yazmayın! <G>
Commodore üzerinde, yazıcılar (özellikle Commodore kendileri tarafından pazarlanan bu) Commodore 64 için "geri konuşmak" ve bu nedenle, bir disk sahibi varsa, veya yukarı 5'i kadar (bu dersin önceki iki taksitte göremiyordu !), birbirinizle bilgisayara disk sürücü (ler) eklemek (ve) ilk, bilgisayara bağlı olduğundan son sürücü, yazıcı çengel önce olurdu. Eğer 5 sürücüleri olsaydı, sadece arada, dördü kanca olabilir!
Veya, disk sürücüsüne gerek olmazdı eğer alternatif, size C64 gelen kaldırabilir ve aynı kabloyu doğrudan yazıcı bağlanarak, hangi biraz yazdırmayı hızlandırmak istiyorum, ama çok fazla değil.

UYARI: Eğer yukarı veya Commodore 64 kaldırmak kanca HERHANGİ cihazlar sadece bağladım ya Commodore 64 KAPALI açıldığında çıkarılmalıdır! Açık C64 ile fiziksel donanım kaldırılmaya çalışıldı de artık tamir edilemez hasarlara neden olabilir, ya da bu parçaların çalışmayabilir ihtimali ile, yurt dışından parça ithalatı için büyük faturaları neden olabilir!

Yazıcılar derece gelişmiş değildi. Onlar siyah beyaz, (genellikle zincirleme kağıda) yazdırmak yapmam gerekeni yaptım. (Ya da, aynı zamanda halkalı zincirli bir şekilde cihaz yoluyla beslenen kağıt üzerine 4 rengin her içinde çizici durumunda, İN.)
Böyle A4 (avrupa) veya Letter olarak Standartları (Amerikan) gerçekten için yiyecek ve içecek değildi. Orada kendi matematik yapmak zorunda, ya da "yazıcı sürücüleri" sizden yazdırmak istedim yazılımı ile yüklü.
Yazdırma 32 çizgiler normal bir A4 kağıt doldurmaya yeter. Kafa konumlandırmak için baskı # 4-komutunu kullanarak marjları, gelince sadece aşağı gidiş için çalıştı. Yazılım bir satırın başında boşluk yok saymak için programlanmış değilse Left-marjları, "baskı" boşluklar ile ulaşılmıştır.
GEOS kendi yazıcı sürücüleri kullanılan, Commodore yazıcıları ile daha fazlasını yapın, ama sonra tekrar, çok daha fazla, dürüst olmak gerekirse olabilir.
Daha sonra CMD PS2 tipi mürekkep püskürtmeli ve lazer yazıcılar özel bir aygıt sürücüsü ile GEOS altında çalışmak için izin GeoCable yarattı.

Commodore üretilen ana model oldukça satır besleme basit veya satırbaşı yazıcılar vardı. Onlar tek satırları yazdırmak istiyorum, sonra, bir sonraki satıra geçmek hattı, vb Bazen, aşırı arabellek nedeniyle belgelerin parçaları tamamen yazdırmak için başarısız olacağını yazdırabilirsiniz, ancak belgenin sonraki bit, bir sorun alanı sonra geldi tekrar normal basılabilir böylece bazen metin parçaları bir mektup, diyelim ki, ortada eksik.
Commodore yazıcılar başka çok rahatsız edici bir şey, bir iyice iyi yazdırma oturumu yıkım bir kağıt sıkışması olasılığı idi.
Ve sonra gürültü oldu. Ben ilk kez baskı çalıştım keresinde evde tüm aile uyandırmak başardı. Bu yazıcıyı kurmadan ve benim parçası üzerinde bir sürü iş gerekli işe alma gibi, gece yarısı oldu. O zaman sadece 14 idi, bu yüzden bu olabilir Yazıcı şeyi beni aşar, ama düzgün kuruldu sonra bile, zor bir zaman herhangi bir uzunluk için yazıcıyı kullanmak için yeterliydi çalışmak için yükleme.
Ya mürekkep kartuşu bana kurudu ya da kağıt sıkışması veya baskı-çıkışları parçaları eksik ... Sadece yukarıda açıklandığı gibi.

Siz şimdi farkına varmalıdır olarak, ben gerçekten baskı Commodore yaklaşımı bir hayranı değilim. O da kendi olanakları sınırlıdır ve o zaman bile çoğu zaman sunmak için başarısız oldu. Sonra tekrar, ben sadece düz şanssız olabilir ...

Senin için yazdırma de onların el denemek isterdim orada maceracı Gung-Ho tarzı Commodore kullanıcıları, aşağıda birkaç örnek içerecektir.
Ben aslında onları kendim denemedim açıktır umuyoruz. Kısmen, şu anda ben uygun C64 kurulum var ve (bir PC-doğrudan yazıcıya yazdırmak olamaz Hangi ... Ben baştan bu şanssız batıl olduğunu korkuyorum ...) bir emülatör kullanmayın çünkü. Ama aynı zamanda, çünkü ben herhangi bir baskı yapılması gerekiyorsa, dürüst olmak gerekirse, ben şimdi PC'ye tercih. Bu baskı için USB-yaklaşımla kendi tuhaflıklar vardır olsa ...

Neyse: İşte örnekler ile gider.

Birincisi, doğrudan yazıcıya şey baskı imkanı vardır.

Bu benim hakkında biraz daha erken açıkladı CMD-komutu kullanılarak yapılabilir. Veya, disk sürücü (geçen haftaki taksit ve yüklendiği disk görüntüleri bakınız!) Adresleme için kullanılan aynı yöntem, aynı zamanda programları içinde, yazıcılar için kullanılabilir.

CMD komutunu kullanırken, dikkatli olun, size bir şey görmek için başka bir aygıta doğrudan çıkış ekranı yerine, sipariş ekranına geri yönlendiriliyorsunuz gerekiyorsa. C64 kapatılması otomatik olarak sorunu çözmek değil! Çıkış ekranına yönlendirilir önce, boş bir satır ekrana geri çıkışı değiştirmeden önce (sadece bunun için arkasında bir şey olmadan # YAZICI kullanın!) Gönderilmesi gerekmektedir.

Komutları kullanarak

OPEN1, 4 <Return>
    CMD4 <Return>

komutuyla

LİSTESİ <Return>

bellekte bir programınız varsa, yazıcıya çıkış gönderir ve

# <Return> YAZDIR
    CLOSE1 <RETURN>

ekranına geri yönlendirir.

Geri ekran (CLOSE1) çıktı yönlendirmek için kullandığınız komut da kağıt üzerinde görünecektir, unutmayın!
CMD komutu doğrudan modunda kullanıldığında, aynı zamanda programları olabilir. Eğer ben forumda verilen yazılım sayesinde anlayabilirsiniz gibi programlar dahilinde için, bunu yapmak için daha iyi bir yolu vardır:

OPEN1, 4
    # 1 "BU HATTI BASKILI OLMALIDIR" YAZDIR

gerçekten yazdırılan bu hat neden olur.
Bunun için anlatıldığı kadar Ancak baskı kafası, bazı durumlarda, bir sonraki satır ilerlemez.

NOT: Bazı yazıcılar otomatik hat beslemeleri (kendiniz girmeniz gerekmez hangi baskılı ne sonunda bir satırbaşı) var, ama bu bile bazı durumlarda, bu seçeneği devre dışı bırakmak için tavsiye edilebilir. Hiçbir şey yazıcı arazi kolaydır ...

Komutu CMD ile yazıcıya doğrudan bir şey hata iletileri hariç Yazıcı (Veya AÇ komutunda belirtilen disk sürücüsü içinde bir disket üzerinde bir dosya), basılacak. Ama hata mesajları ekranda görüntülenir bile, başka çıkış hala kullanmakta olduğunuz cihaza yönlendirilir!
Kısacası: sorunları giderdikten bu şekilde kolay değildir, çünkü programın, yazıcıya çıkış yönlendirmeden önce mükemmel çalışıyor emin olun!
CMD-komutu bir yan etkisi içeriği yazıcıya yazdırıldığında ekran kararabilir olmasıdır. Yazıcı yazdırma tamamlandığında, ekran tekrar geri geliyor, ama ekrandaki yazıcı ile yazdırılan ne görüntülemez.
Kısacası: Neden CMD kullanabilirim? Birçok durumda çok pratik çünkü Çünkü biz, ama değil!

Ben önce tüm CMD-aygıt numaraları tam listelemek mümkün değildi, ben artık önceki I kaçırmış biri ekleme. Takılı ise CMD2 <Return>, bir modem bilgi yönlendirir. Bu ekrana kaybetti çıkış sorunu çözmek için zor olduğu gibi, C64 bağlı çalışan bir modem var sürece CMD2 KULLANMAYIN! Kısacası: modem üzerinden gönderir herşeyi alakalı ve hataları neden olmaz kesinlikle emin olduğunuzda sadece onu kullanın!
Hatta Programcı Başvuru Kılavuzu CMD-komutu ile kullanılacak cihaz numaralarının tam listesi yoktur.
İşte CMD'nin konuda söyleyeceklerini bulunuyor:

CMD
TİP: I / O Bildirimi
FORMAT: CMD <dosya numarası> [, dizge]
Eylem: Bu ifade TV ekranından belirtilen dosyaya birincil çıkış aygıtı geçer. Bu dosya disk, teyp, yazıcı veya modem gibi bir I / O cihaz üzerinde olabilir. Dosya numarası önceki bir OPEN deyimi belirtilmelidir. Dize, belirtilen zaman, dosya gönderilir. Bu titling çıktılar, vb için kullanışlı
Bu komut etkin olduğunda, herhangi bir PRINT ifadeleri ve KomutlarıListele ekranda olmayacak, ancak dosya için aynı biçimde metni göndereceğiz. Ekrana geri için yeniden yönlendirme çıktı, PRINT # komutu closeing önce CMD cihaza boş bir satır göndermesi gerektiğini, bu nedenle verileri (cihaz "un-dinleme" olarak adlandırılır) bekliyor duracaktır.
Herhangi bir sistem hatası (? SYNTAX HATA gibi) çıktı ekranına geri dönmek için neden olur. Cihazlar bu by-dinledi un değil, bu yüzden bir hata koşulu sonra bir boş satır göndermek [daima hatırlamak] olmalıdır.

CMD-komutunu kullanma riskleri olmaksızın değildir!

Neyse ki, Commodore diğer cihazlara doğrudan çıkış için biraz daha hantal, yolu varsa, bir alternatif sundu.

Enter: AÇIK x, 4 (y) yazıcı (veya kaset veya disk sürücüsü ya da çizici (Ben 6 veya 7 şüpheli olsa da hangi ben hala aygıt numarası bilmiyorum) adresleme-yöntemi!.

İşte AÇIK x, 4 (y) doğrudan Programcı Başvuru Kılavuzu-yaklaşım biraz daha bilgi:

YAZICI İÇİN ÇIKIŞ
Yazıcı ekranda benzer bir çıkış cihazı. Yazıcıya çıktı gönderilmesi Ana endişe yazıcı yalnızca siyah ve beyaz renkler işleyebilir kadar kolay değildir Gözleri yormayan bir biçim oluşturmaktır.
Bir baskı yapmayı deneyin Your araçlar kolay göze görünür ters baskı, çift genişlikli baskı, sermaye ve küçük harfler, yanı sıra nokta-programlanabilir grafik içerir. SPC fonksiyonu ekranı için çalışıyor aynı şekilde yazıcı için çalışıyor. O değil kağıt üzerinde ekranda imleç konumunu esas hat üzerindeki güncel pozisyonunuzu hesaplar Ancak, TABfunction, yazıcının düzgün çalışmıyor.
Yazıcı için OPEN deyimini iletişim kanalı oluşturur. Ayrıca üst ya kullanılacak olan karakter setini belirtir
grafik veya üst ve alt durumda olan harf.

Yazıcı için EXAMPLESof AÇIK Bildirimi:

AÇIK 1, 4: REM UPPER CASE / GRAFİKLER
    AÇIK 1, 4, 7: REM ALT VE ÜST ÖRNEĞİ

[Yorum: format disk sürücü ile kullanılan komutlar nasıl farklı dikkat edin! Uper / küçük harf baskı geçerken üçüncü parametre yalnızca Vakaya / grafik baskı üst daha kullanılır! Yorum Sonu]

Tek bir karakter kümesi ile çalışırken, bireysel hatları ters karakter kümesi basılabilir. Ne zaman grafik ile üst durumda,
karakteri aşağı imleç (CHR $ (17)) Büyük ve küçük harf kümesi karakterleri geçer. Ne zaman alt ve üst durumda, karakter (CHR $ (L45)) imleci yukarı büyük harf ve grafik karakterleri yazdırılmasını sağlar.
Yazıcı diğer özel işlevleri karakter kodları ile kontrol edilir. Tüm bu kodları sadece sadece başka bir karakter gibi yazdırılır.

Yazıcı Kontrol Karakter Kodları Tablosu:

CHR $ KOD AMAÇ
10 Satır besleme
13 RETURN (CBM yazıcılarda otomatik satır besleme)
14 çift genişlikli karakter modunu Başlayan
15 End çift genişlikli karakter modu
18 ters karakter modu Başlayan
146 End ters karakter modu
17 upper Switch / küçük harf karakter kümesi
Büyük harf / grafik karakter kümesi 145 Anahtarı
Sonraki 2 karakter yerleştirmek için 16 Tab
Belirtilen nokta konumuna 27 Taşı
8 nokta programlanabilir grafik modunda Başlayan
26 Tekrar grafik verileri

Nihayet, burada bir programda kullanılan veya doğrudan giriş yoluyla gereken bazı çizgiler vardır:

İlk olarak, bir program olmadan CMD-komutu:

AÇIK 4, 4: CMD 4, "BAŞLIK": LIST: YAZICIDAKİ REM LİSTELERİ PROGRAMI
    # 4 YAZDIR: KAPALI 4: REM BM-dinler ve YAZICI kapatır

Veya bir program whitin itibaren:

10 AÇIK 1, 1, 1, "TEST": REM SEQ dosyası oluşturmak
    20 CMD 1: BANT dosyaya REM ÇIKTI DEĞİL EKRAN
    30 l İÇİN = 1 TO 100
    40 PRINT l: REM BANT TAMPON IN numara koyar
    GELECEK 50
    60 PRINT # 1: REM UNLISTEN
    70 KAPAT 1: REM DÜZGÜN FINISH, BİTMEMİŞ TAMPON YAZIN

[Not: Disk yerine bant kullanmak için, hattı 10 1,1,1 1,8,1 değiştirmek!]

Sonra, AÇIK x, 4 (x)-deyim:

AÇIK Tabloların ÖRNEKLER:

10 OPEN 2, a, 4 "DİSK-ÇIKIŞ, S, W" (diskte sıralı dosya açar)
    10 AÇIK 1, 1, 2, "TAPE-WRITE" (yazın Close sonu Dosyası)
    10 AÇIK 50,0 (Klavye girişi)
    10 AÇIK 12, 3 (Ekran çıktısı)
    10 OPEN 130, 4 (Yazıcı çıkış)
    10 AÇIK 1,1,0, "ADI" (kaset oku)
    10 1,1,1 AÇIK, "ADI" (kaset yazın)
    10 AÇIK 1,2,0, CHR $ (10) (RS-232 cihazı açık kanal)
    10 AÇIK 1,4,0, "STRING" (yazıcıya büyük harf / grafik Gönder)
    10 AÇIK 1,4,7, "STRING" (yazıcıya harf / küçük harf Gönder)
    10 AÇIK 1,5,7, "STRING" (aygıt # 5 ile yazıcıya harf / küçük harf Gönder)
    10 AÇIK 1, bir, 15, "KOMUT" (Bir aygıt numarası ile 8 ve 11 dahil olduğu, diske bir komut Gönder)

Ne açtığınıza CLOSE unutma! Eğer 1,4,0 ​​açmak Yani eğer (veya 1,5,0) da 1,4,0 ​​(veya KAPALI 1,5,0) ve sadece KAPAT 1,4 (veya KAPALI 1,5) CLOSE emin olun . Eğer OPEN1, 4, açtığınız bir dosya olarak, 1,4,0 ​​kapatmayı deneyin yoksa Ama bu komutu tarafından kapatıldı değil!

Yukarıdaki tek satır komutlar dışında ben çıkışı için yazıcı kullanır benim belgelerinde bir program bulamadım. (Apart Ben sonunda söz, ancak telif hakkı içeriği yayınlama beni engelleyen kitap!)
Ben tabii daha önceki taksit (disk ve teyp depolama Part 2!) Ile gider disket görüntü ekrana veya yazıcıya ya çıktı yönlendirmek için fırsat sunuyor bir program içermektedir ki, biliyorsun. Disk görüntüleri için forum zipfile görün!

Yani bu sefer taksit varmıştır. Yazıcıları ve Commodores hakkında daha fazla okumak isterseniz, ben Abacus Yazılım Nisan 1985 (Aslen Almanca, tarafından yayınlanan, R. Bruckmann, K. Gerits ve T. Wiens tarafından "Commodore 64 ve VIC20 için Yazıcı Kitap" kitap tavsiye ederim 1984) Veri Becker yazılımı tarafından yayınlandı. Olan İngilizce kitap için ISBN numarası: ISBN 0-916439-08-9. Bu hayat daha kolay yapmak gerekir bazı güzel baskı programlarını içerir. Ben 14 yaşındayken bu oldu ... Ama sonra olsaydım, benim İngilizce bunun çoğu anlamak için yeterince iyi olmazdı ...

Sana soru var her şeyi ele olmayabilir. Eğer soruların cevaplarını bulamazsanız, bana bildirin! Sonra sizin için bulabilirsiniz! Aşağıdaki E-Mail adresi, kullanın basical@c64scene.com bana ulaşın!
Kimse (düzgün) ele alınmayan konularda sorular gelirse sonraki taksit, sonuncusu olacak.
Bu son taksit olarak, ben, bazı, pokes şık peeks ve diğer hileler ortaya çıkaracaktır sabit işe erişimlerini mümkün olmamalı kimse önlemek için örneğin, kendi programı yani. Hala pokes topluyorum olarak peeks ve çeşitli diğer hileler, o sonraki taksit oluşturmak için daha uzun sürer olabilir. Ben yeterince ilginç olduğunu düşünüyorum bir rastlamak bile ben Commodore 128 hayranları için garip bir içerebilir. Yani sevgili okur, sabırlı olun yok!
Sonra tekrar, ben sonraki taksit yazılı almak gerekiyor zaman doğru, sizin Animations, sorunlar, sorular ve hikayeleri göndermek için tüm daha fazla zaman verir?
Bunu yapmak için çekinmeyin lütfen!

Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Kasım 19, 2012, 14:08:41 ÖS »

Teşekkürler @fatihcavus.

Sorunun çözümünü buldum gibi. Eğer ekranda akan her şeyi Vice kopyalayabiliyorsa sorun olmayacak gibi. 

-----------------

Ek olmadı.. 
Sanırım ekrana kaç karakter basabiliyorsa o kadarını alabiliyor.

« Son Düzenleme: Kasım 20, 2012, 00:08:14 ÖÖ Gönderen: cdemir » Logged

LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Kasım 20, 2012, 23:42:43 ÖS »

Böylece kodlar olan bir sayfayı translate'e verince iyi bir sonuç çıkmadığınıda görmüş olduk FatihCavus'un çevirttiği yazıdan bişey anlamadığım gibi, belirttilen sayfayada ulaşamıyorum.

Ama biraz aaştırma yaptım...Anladığım kadarıyla çok kolay bir iş değil. Tabii Vice için bulduğum 1-2 çözüm eğer iş görmüyorsa ... Sorunun en büyük sebebi, C64'ün oluşturduğu karakter kodlarının ASCII olarak karşılığı olmaması. Böyle olunca basit bir dönüşüm olmuyor...

Yinede şu aşağıdaki denenebilir.
http://www.lemon64.com/forum/viewtopic.php?t=37306

Settings->Peripheral Printers
 'Unit #4' sekmesini seç, 'Use IEC Device,' işaretle, Printer Emulation: File output olsun.

Select Driver: ASCII, Output: Text, Device: #1 (varsayılanlar)
'Printer Output Files and Commands' penceresinin alt kısmında 'File #1' oluşacak dosyanın adını belirliyormuş.

VICE ile kullanılan VMPS801'de resim dosyaları olarak atıyormuş sanırım. açıklama alttaki sayfada.
http://vmps801.stock-consulting.com/

VICE'dan Postscript Çıkış için aşağıdaki sayfaya bakılabilir..Bunu daha sonra basabilir ya da PDF'e vs. dönüştürebilirsin.
http://www.pdbuchan.com/commodore/vicetops.html

VICE ve GIMP ile çıktı almak (yukardaki yönteme benziyor, sadece gimp'de düzenleme var)
http://www.lemon64.com/forum/viewtopic.php?t=31731

BasEDIT adlı bir yazılım var. Windows ortamında çalışıyor ve .prg dosyalarında yer alan basic kodları açıp, düzenleme yapmayı sağlıyor. yeni sürümde printer çıktısını planlamış.

http://www.stojalowski.de/BasEdit/

Kaynak: http://www.commodore128.org/index.php?topic=3715.0
tanıtım/inceleme : http://www.commodorefree.com/magazine/vol4/issue42.html#NEWS8

Şu sayfadada bir takım yardımcı yazılımlar var...basic programı direkt PC'de dönüştürebilirsin belki..
http://iancoog.altervista.org/
http://iancoog.altervista.org/C/c642txt.rar işe yarar mı acaba?

Not: Bu kadar yazdıktan uğraştıktan sonra Skate gelip, CTRL-P'ye basınca oluyor falan derse, kavga çıkar ona göre

Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Kasım 20, 2012, 23:55:40 ÖS »

@LW3D
Ayrıntılı ve bol bilgi için çok teşekkürler. 
Yarın vakit bulabilirsem, işyerimde öğle arası, olmadı akşama evde dener sonuçları yazarım.

Not:

CTRL-P 'yi denedim işe yaramıyor. Rahat olabilirsin.  Kahkaha

wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Kasım 21, 2012, 08:57:48 ÖÖ »

Alıntı
Böylece kodlar olan bir sayfayı translate'e verince iyi bir sonuç çıkmadığınıda görmüş olduk
Ama Türkçe BASIC olsa komutları neler olurdu sorusunun cevabını da kısa yoldan öğrenmiş olduk.

fatihcavus
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Kasım 21, 2012, 11:27:59 ÖÖ »

bukadar tartışmadan sonra sayfayı kaldırmışlar!

Böylece kodlar olan bir sayfayı translate'e verince iyi bir sonuç çıkmadığınıda görmüş olduk FatihCavus'un çevirttiği yazıdan bişey anlamadığım gibi, belirttilen sayfayada ulaşamıyorum.

Ama biraz aaştırma yaptım...Anladığım kadarıyla çok kolay bir iş değil. Tabii Vice için bulduğum 1-2 çözüm eğer iş görmüyorsa ... Sorunun en büyük sebebi, C64'ün oluşturduğu karakter kodlarının ASCII olarak karşılığı olmaması. Böyle olunca basit bir dönüşüm olmuyor...

Yinede şu aşağıdaki denenebilir.
http://www.lemon64.com/forum/viewtopic.php?t=37306

Settings->Peripheral Printers
 'Unit #4' sekmesini seç, 'Use IEC Device,' işaretle, Printer Emulation: File output olsun.

Select Driver: ASCII, Output: Text, Device: #1 (varsayılanlar)
'Printer Output Files and Commands' penceresinin alt kısmında 'File #1' oluşacak dosyanın adını belirliyormuş.

VICE ile kullanılan VMPS801'de resim dosyaları olarak atıyormuş sanırım. açıklama alttaki sayfada.
http://vmps801.stock-consulting.com/

VICE'dan Postscript Çıkış için aşağıdaki sayfaya bakılabilir..Bunu daha sonra basabilir ya da PDF'e vs. dönüştürebilirsin.
http://www.pdbuchan.com/commodore/vicetops.html

VICE ve GIMP ile çıktı almak (yukardaki yönteme benziyor, sadece gimp'de düzenleme var)
http://www.lemon64.com/forum/viewtopic.php?t=31731

BasEDIT adlı bir yazılım var. Windows ortamında çalışıyor ve .prg dosyalarında yer alan basic kodları açıp, düzenleme yapmayı sağlıyor. yeni sürümde printer çıktısını planlamış.

http://www.stojalowski.de/BasEdit/

Kaynak: http://www.commodore128.org/index.php?topic=3715.0
tanıtım/inceleme : http://www.commodorefree.com/magazine/vol4/issue42.html#NEWS8

Şu sayfadada bir takım yardımcı yazılımlar var...basic programı direkt PC'de dönüştürebilirsin belki..
http://iancoog.altervista.org/
http://iancoog.altervista.org/C/c642txt.rar işe yarar mı acaba?

Not: Bu kadar yazdıktan uğraştıktan sonra Skate gelip, CTRL-P'ye basınca oluyor falan derse, kavga çıkar ona göre

fatihcavus
Üye

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Kasım 21, 2012, 11:28:06 ÖÖ »

AÇIK 1, 4: REM UPPER CASE / GRAFİKLER
AÇIK 1, 4, 7: REM ALT VE ÜST ÖRNEĞİ

evet türkçe si biraz değişik ve güzel olmuş 

valla ben google translate ' in yalancısıyım
fırça yemeyelim sonra 
sırf arkadaşa yardımcı olmak için yapıldı
lakin basic kodlarını ceviriceğini unuttuk

kısacası
kopyala/sıçrat(yapıştır) olayı

Alıntı
Böylece kodlar olan bir sayfayı translate'e verince iyi bir sonuç çıkmadığınıda görmüş olduk
Ama Türkçe BASIC olsa komutları neler olurdu sorusunun cevabını da kısa yoldan öğrenmiş olduk.

Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Kasım 21, 2012, 13:39:53 ÖS »

viceprnt.out dosyasına kodları alabildim. Öncelikle herkese teşekkürler&nbsp;

İlk olarak, LW3D nin verdiği bilgilere göre, printer 4 ün ayarlarını yaptım.

Daha sonra, fatihcavus' un eklediği, MPS-803_Printer_Users_Guide.pdf
içindeki komutları uyguladım. (pdf de 3 nolu cihaz ile ilgili örnek verilmiş. Vice de printer 4 olduğu için 3 leri 4 yaptım.)

LIST

OPEN 4,4

CMD4

LIST ("Burda biraz uzunca bekledi sanırım printer için dosya oluşturdu")

PRINT#4

CLOSE4

Viceden çıktığımda viceprnt.out dosyasına kodlar işlenmişti.
Aslında buna benzer komutları daha önceden de denemiştim ama çalışmamıştı.

Star wars daki aptal droidlerin söylediği Ready, Ready' den
başka bir şey bastıramamıştım viceprnt.out dosyasına.  Kahkaha

Sanırım bir şeyleri yanlış yapmışım o zaman.

Özel karakterler düzgün çıkmıyor( İçi boş dikdörtgen çıkıyor). Özel karakterler bana lazım olmadığı için, bir sorun olmadı.
Ama o karakterler de lazım olursa, sanırım farklı işlemler yapmak gerekiyor.

viceprnt.out dosyasını işlemek, daha düzgün hale getirmek için, LW3D 'nin verdiği linklerdeki, diğer programlara bakılabilir.

Hatta, BasEDIT açıklama resimlerinden anladığım kadarı ile, disk içerisindeki prg açılıp daha sonra text olarak kaydedilebiliyor.

BasEDIT sanırım işyeri bilgisayarımdaki .net sürümü ile uyuşmadığı için hata verdi hiç açılmadı. O yüzden deneyemedim.

İhtiyacı olan o programı da deneyebilir.

Tekrar teşekkürler arkadaşlar.&nbsp;

« Son Düzenleme: Kasım 21, 2012, 13:49:41 ÖS Gönderen: cdemir » Logged

Simon (Özay Turay)
Yönetici

Commodore Forever

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #10 : Kasım 21, 2012, 15:48:22 ÖS »

C64Asm paketinde BAS2TXT isimli bir programcıkta aynı işi görüyor.

https://retrodergi.com - https://e-turay.com - https://karizmawow.e-turay.com

Retro: Commodore 64, Amiga 500, Amiga 1200
Retromsu: Wii, XBox360, XBox, PS3 Slim, PS2 FAT, PS1, PS Vita, Nintendo 3DS, Nintendo 2DS
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #11 : Kasım 21, 2012, 17:14:53 ÖS »

Skate dedik ama öldürücü darbe başkasından geldi

Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Kasım 21, 2012, 23:41:24 ÖS »

C64Asm paketinde BAS2TXT isimli bir programcıkta aynı işi görüyor.

İhtiyacı olabilecekler için alternatifler çoğaldı..

Teşekkürler

Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: