Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trCommodoreCommodore Yazılımc64 ile assambly programlamak istiyorum fakat...
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: c64 ile assambly programlamak istiyorum fakat...  (Okunma Sayısı 10004 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
malcomic-xd
Üye

Üyelik Bilgileri
« : Ocak 06, 2013, 22:41:01 ÖS »

evet c64 ile assambly yazmak istiyorum nightlordun paylaştığı pdf dökümanlarını biliyorum ama ben orj makine ile bu işi yapmak istiyorum 7dx 2012 de joker abimiz bana biraz göstermişti sadece şu c64 açıldığında gelen mavi konsol ekranına birşey yazıp assambly programlamaya başlıyorduk ama o şey neydi ne yazmıştı hatırlayamıyorum biraz aradım bulamadım belki daha sıkı arasam bulurum ama forumda bu günler için var değilmi yardım ederseniz teşekkür ederim

-C64,C64C,Atari2600jr,SinclairZxSpectrum48k,SinclairZxSpectrum+,AmstradCPC,Amiga500,NES,SegaMasterI,SegaMasterII,HPJornada,GameBoySerisi,DSFat,CasioFX-730p,CasioFX-790p,QuickShot Serileri
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Ocak 06, 2013, 22:50:13 ÖS »

Commodore'da assembly ile kod yazmak için kendine bir monitör programı edinmen lazım.

joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Ocak 07, 2013, 08:54:23 ÖÖ »

o mavi ekran içerisinde assembly yazmak için gerekli olan monitör programının olduğu retro replay kartuşunun ekranıydı kardeşim ,eğer orjinal makina ile yazmak istiyorum diyorsan,tonlarca monitör programı var,

http://csdb.dk/search/?seinsel=releases&search=monitor&all=1

fakat partide de söylemiştim,giriş seviyesi için bence en ideal yol,pc de not pad ile yazıp acme ile derlemen,

http://www.cbmhardware.de/c64/acme.php

illa monitör ile yazacam dersende emulatörlerin monitör programını veya

action replay6 kartuş image'ını vice ile çalıştır F7 sonra mon yazarak monitör ekranına ulaşabilirsin

http://www.lemon64.com/?mainurl=http%3A//www.lemon64.com/apps/list.php%3FGenre%3Dcarts

takıldığın yerleride hiç çekinmeden sor.
ayrıca burada da coding/c64 bölümünde hazine gibi bilgiler var

http://www.tr-demoscene.info/index.php

wizofwor
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Ocak 07, 2013, 10:10:37 ÖÖ »

@joker:

Notepad de takılıp kalmamak lazım çok güzel IDE'ler de var artık. Geçen sene biraz kurcalamıştım.

Notepad++, Acme, Vice üçlüsü de fena olmuyor ama IDE'lerde, spriteler, bitmaplar vs.nin de aynı programdan hallolması büyük rahatlık. 

joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Ocak 07, 2013, 11:25:22 ÖÖ »

haklısın,ben başlangıç seviyesi için yazmıştım,tabiki çok kullanışlı ide ler var,ben editplus kullanıyorum ve çokda memnunum
malcomic-xd
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Ocak 07, 2013, 11:51:15 ÖÖ »

monitör programı nedir acaba bahsettiğiniz emulatörmü yoksa c64 için programmı nasıl bulunur ve ne işe yarar ayriyeten

-C64,C64C,Atari2600jr,SinclairZxSpectrum48k,SinclairZxSpectrum+,AmstradCPC,Amiga500,NES,SegaMasterI,SegaMasterII,HPJornada,GameBoySerisi,DSFat,CasioFX-730p,CasioFX-790p,QuickShot Serileri
wizofwor
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Ocak 07, 2013, 15:02:02 ÖS »

C64'te makinayı açıtığın haliyle assembly veya makine dili yazman mümkün değil. Monitör dediğin yazılım makine dili komutları direkt olarak hafızaya yazmana imkan verir. Önce assembly kodu bir kağıda yazarsın, sonra bu komutların makine dili karşılıklarını yanlarına yazarsın. Sonra da bu kodu monitöre girersin.

İşin bitince kodu yazmaya başladığın adresten itibaren SYS xxxxx komutuyla programı çalıştırırsın. Kaydetmek için programı yazdığın bellek aralığını kaydetmen gerekir.

Bir sonraki seviye assembler'lardır. Assembler'da direk olarak assebly koduyla çalışabilirsin makine dili kodları program kendisi hesaplar. Derlenmemiş kodları .asm dosyası olarak kaydedebilirsin. etiket koyma, not ekleme gibi güzel artıları vardır.

Bir sonraki aşama crossassembler'dır. ACME'yi örnek verebilirim. PC'de notepad'de çalışırsın. Kodunu .asm olarak kaydeder ACME'ye gönderirsin. Daha sonra derlenen kod'u Commodore'da (Bunun için X1541 kablo gerekiyor galiba) veya emulatörde açar çalıştırır sonucu görürsün.

Bir sonraki aşama IDE'lerdir. Son 1 1.5 sene içersinde C64 için güzel ideler çıktı. Bunları herşey dahil otellere benzetebilirsin. İçersinde resim, müzik, charmap vb. için küçük programcıklar olur. Kodunu IDE içersinde yazar F9'a basarsın. Otomatik olarak ACME ve VICE sırayla çalıştırılır sonucu görürsün. Hata mesajı varsa yine IDE içersinde hata mesajlarını alırsın vb.

malcomic-xd
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Ocak 07, 2013, 15:15:34 ÖS »

yardımınız için teşekkür ederim

joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Ocak 07, 2013, 18:34:41 ÖS »

monitör dediğimiz kısaca,assembler kodlarını bilgisayara yazabileceğin programdır.yukarıda verdiğim linkleri incelersen ilk linkte assembler için gerekli olan monitör programlarını bulabilirsin,bu programı disket veya bir ara kablo yardımıyla c64'e yükleyip c64 üzerinden çalışabileceğin gibi,istersen c64 emulatörüne yükleyip emulatör üzerinden de çalışabilirsin.sen bir yerden başla gerisi gelecektir.
malcomic-xd
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Ocak 08, 2013, 16:56:51 ÖS »

siz hangi programları kullanıyorsunuz daha doğrusu hangi monitör programını çok fazla varmış dediğiniz gibi

joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Ocak 08, 2013, 21:59:42 ÖS »

ben retro replay (veya action replay6) içindeki monitor programını kullanıyorum,fakat daha çok kodlarımı pc'de yazıp (editplus veya notpad ) acme ile derliyorum ve emulator ile çalıştıryorum en son yayınlamadan önce de gerçek c64'de test ediyorum
witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Ocak 09, 2013, 14:08:20 ÖS »

Isınma denemeleri için güzel araçlardan biri de CBM Prg Studio, tavsiye ederim.

http://www.ajordison.co.uk/
blackturk
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Ocak 09, 2013, 17:24:46 ÖS »

cebir , geometri ,mantık ,sayısal sistemler , bence fizik lazım birazda hareket hız , ivme , zaman ,vektörler  birazda hayal gücü ,Bide gaza gel.İşlemci nedir ne değildir nasıl çalışır ? oku oku oku oku bol bol oku bıkana kadar oku.............devam et çok uzun bir yollll

A1200 | APOLLO 1240 32 MB | CNET PCMCIA | SYSINFO SPEED TEST 30 MIPS
SM1,SEGA MEGA CD,SM2,SMS II,Sega Saturn Mod ve AR 4MB,PSX Mod ve Mpeg ,PSX2 ,SNES ,ATARI 800XL,SPECTRUM 128K +2,YAMAHA CX5M MSX,ATARI 520 STFM,1040 STF,C64,C128,1541 II,1571,RAM 1764 ,A500,A500+,A600,A590,IDE68k,2X1084S,1084P
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: