Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2 3   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Amiga virusleri  (Okunma Sayısı 25978 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« : Ocak 24, 2014, 17:22:45 ÖS »

Amiga kullandiginiz yillarda, disketlerinize ya da hard diskinize hic virus bulasti mi? Bulasti ise bir zarar verdi mi? Nasil farkettiniz, nasil temizlediniz?

Benim bildigim kadariyla Amiga icin yazilmis olan bir suru virus var ve bunlari temizlemeye yarayan programlar da vardi. A500 zamanlarindaki viruslerin cok buyuk bolumu bootblock virusleri idi ve kendilerini disketlerin boot blockuna yazar, ayni zamanda da reset vektorlerini degistirip memory resident olarak resetten kurtulur, Amiga'ya takilan her diskete bulasirlardi. En cok ismini duyduklarimdan birisi SCA virus idi. Harddisksiz Amigalar kullandigimiz o gunlerde, virusten korunmanin en kolay yolu, disketlerin write-protect dugmesini hep korumali tarafta tutmakti. Disketler yazma korumali olunca virus bulasmasi imkansiz oldugu icin, harddisksiz Amiga'larda virusler aslinda oyuncak virusler gibiydi. Evet bulasiciliklari vardi, ve evet bazilari dosyalari siliyor bozuyordu belki ama ufacik bir yazma koruma onlemi ile korunmak mumkundu.

Daha sonra file virusler de ortaya cikmaya baslamisti. Amigami ilk aldigim zaman program disketlerimden bazilarinda BGS-9 virusu varmis. Ben daha Amiga'yi ilk defa kullanmaya baslayan bir teenager olarak Amiga'nin normal calismasini bile tam bilmezken, arada sirada cikan siyah ekran uzerine beyaz "A computer virus is a disease...." diye baslayan mesaja bir turlu anlam veremezdim. Daha sonra iki uc gun icinde disketlerim bir bir okunmaz hale gelmeye basladiginda ise bana sattiklari Amiga arizali diye dusunup Gozlem Bilgisayari aramistim. Bunun bir virus oldugunu aciklamislardi bana.

Amiga'da harddisk kullanmaya baslamam A1200 almamla oldu. O donemde artik isletim sistemi de 3.0 olmustu. Gerek isletim sistemi gerek de donanim olarak Amiga eskisine gore cok daha gelismis olmasina ragmen, ve bu tarz bir sisteme bulasip zarar verebilme potansiyeli cok yuksek olmasina ragmen, Amiga 1200'umde hic viruse rastlamadim. Ya ben sansliydim bana hic denk gelmedi, ya da o zamanlar virus programcilari Amiga icin virus yazmak icin bir sebep gormuyorlardi. Ya da yillarca viruslu Amiga kullandim ama farkinda bile olmadim. Gecenlerde Amiga virusleri uzerine bir site karsima cikti ve hic tahmin etmedigim kadar cok Amiga virusu cikartilmis oldugunu gorup sasirdim.

Gunumuz virus, spyware ve malware 'leri ile karsilastirildiginda Amiga virusleri cok daha masum kaliyorlardi galiba. En azindan kullanicinin bilgilerini, dosyalarini, sifrelerini calan Amiga virusleri oldugunu ben hic duymadim. Amiga tabanli bir Botnet de hic duymadim. Belki de Amiga'nin virusler konusunda sansi, Amiga'nin populerliginin zirvede oldugu donemlerde Internet'in olmamasindan kaynaklaniyor. Ya da Internet'in yayginlasmaya basladigi donemlerde Amiga'nin yildizinin sonmeye baslamis olmasi ve baglantilarin yavas, dialup baglantilar olmasi da rol oynamistir. Sadece bulasma amaci ile bulasan Amiga virusleri de bana sanki biraz programcilarinin yeteneklerini gostermek icin gosteris icin yazdiklari viruslermis gibi geliyor. Yanlis bilmiyorsam, SCA virusunu yazan kisilerin kim oldugu biliniyordu mesela.

Virus killer olarak da bir kac program vardi kullandigim. Virus Expert'i hatirliyorum. Memory resident olarak kalan Guardian diye bir program vardi.

Herneyse, sonuc olarak merak ettim, Amiga virusleri hakkinda sizin basinizdan gecenler veya dusunceleriniz nelerdir? Size ciddi zarar verenleri oldu mu, net uzerinden bulasanlarina rastladiniz mi, vs.

* bgs9.jpg (46.64 KB, 557x326 - Görüntüleme: 1613 kez.)
« Son Düzenleme: Ocak 24, 2014, 17:28:03 ÖS Gönderen: мemrah » Logged
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Ocak 24, 2014, 17:41:09 ÖS »

Çoğu virüs belirttiğin gibi BootBlock virüsüydü ve korunmak hem kolay, hem de temizlemesi kolaydı... Ama öyle bir virüs var ki...Beni sinir etmişti... Saddam

Eski Workbench'lerde L klasöründe disk'in valid olup olmadığıyla ilgili kontrol  yapılıyordu. Bu virüste bu alana yerleşiyor ve oldukça zararlı oluyordu... Hatırladığım daha sonraki WB'lerde bu virüsle alakalı sorun yaşamadığım (L klasörü ve validation işi ROM'daydı).

http://www.teyko.com/View.aspx?id=346&name=Saddam+Virus

Virus Z adında bir virüs programı kullandığımı hatırlıyorum. Ama Saddam dışında başımı ağrıtan bir virüs Amigada olmadı...

Devastator
Uzman

Ziyaretçi

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Ocak 24, 2014, 17:53:29 ÖS »

McAfee Virus Scan Enterprise adf dosyalarının içindeki virüsleri Halen bulmaktadır. By av'yi kullanıyorsanız, arsivi kopyalarken disable yapın
LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Ocak 24, 2014, 18:01:03 ÖS »

Memrah yazınca bir bakayım dedim de LoadWB'ye bulaşan bir virüsten bahsediyorlar. Böyle birşeyle hiç karşılaşmadım Hep orjinal Amiga yazılımı kullandığımdan sanırım - dermişim (Şans demek ki)

мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Ocak 24, 2014, 18:11:30 ÖS »

Benim Workbench orijinaldi.. Extras da. Kahkaha Kahkaha

Orijinal demisken, BGS-9'un mesajindaki "SOFTWARE PIRACY IS A CRIME, THIS IS THE CURE" satirlari, bu virusu programlarinin korsan olarak kopyalanmasindan dertli bir programci veya sirketin ortaya cikartmis olabilecegini dusunduruyor bana.
мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Ocak 24, 2014, 18:12:19 ÖS »

McAfee Virus Scan Enterprise adf dosyalarının içindeki virüsleri Halen bulmaktadır. By av'yi kullanıyorsanız, arsivi kopyalarken disable yapın

Nasil yani, anlayamadim. PC'deki virus programi Amiga virusunu mu taniyor?
BlitzBasic
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Ocak 24, 2014, 18:34:50 ÖS »

Saddam benide çok uğraştırmıştı zamanında ama temizliyebilen bir antivirüs bulmuştum. Adını hatırlıyamıyorum şimdi...

A500|ACA500Plus42Mhz8MB|GoTeK|IndivisionECS|OS3.1
ZX Spectrum 48K, 48KPlus | Amstrad CPC6128
Atacan
Deneyimli

Msx

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Ocak 24, 2014, 18:41:43 ÖS »

Bu iyimiş işte. McAfee beni şaşırttı.Peki gerçekten iyi bir program mı?

@Memrah Amiga ile aram çok iyi olmadıgından ben konuya bir yorum yapamıyorum

Saygılar....

'80 Doğumlu İzmir'li
endo64
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Ocak 28, 2014, 12:14:24 ÖS »

Aah Amiga virusleri! Anılarım canlandı bi an, o zamanlar o kadar çok ilgimi çekiyordu ki bulduğum tüm virüsleri topladığım bir disketim vardı, üzerinde "Virüs disketi, takmayın!" yazılıydı

Benim en hayran olduğum virüsler, Disk Doctor, Saddam ve Ebola'ydı.
Yanlış hatırlamıyorsam Virus Z isimli bir killer kullanıyordum, hatta o programın özelliği tanıdığı virüsleri istersen taktığın diske (ya da belki dosyaya) yazabilmesiydi, bu şekilde inceliyordum virüsleri.

Saddam virüsünün özelliği, o döneme kadarki tüm virüsler ancak bir programı çalıştırdığınızda ya da diskten boot ettiğinizde çalışırken, Saddam diski taktığın anda hafızaya yerleşiyordu.
Bunu L:'deki disk-handler'e bulaşarak yapıyordu, çünkü bu program bir disk takıldığı anda siz hiçbir şey yapmasanız da OS tarafından çalıştırılıyordu.

Tabii diskten boot edilmesinden bahsetmiyorum, diskten veya hdd'den workbench yüklediniz veya bir program çalıştırdınız (AsmOne, Deluxe Paint vb.) sonra başka bir disk taktınız veee Saddam hafızada!
Son derece tehlikeli bir virüstü çünkü çok çabuk yayılıyor ve bir süre sonra diskleri bozmaya başlıyordu.

Ebola virüsü ise Saddam'dan bir süre sonra çıktı (Afrika'da ebola vakası ilk görüldüğünde tüm dünyada uyandırdığı yankı ve korkudan sonra, 90'ların başlarında çıkmıştı). Bir dosy virüsüydü, ancak o güne kadarkilerden bir farkı vardı: aynı dosyaya defalarca bulaşıyordu!

Evet, tek bir dosyadan 50 tane ebola virüsü temizlediğim oluyordu, tabii zamanla hdd'deki dosyaların boyutları büyüyor ve herşey gidirek yavaşlıyordu, virus killer ile temizlediğinizde en son bulaşanı temizliyordunuz, tekrar tekrar temizleyip hepsi bitene kadar devam etmek gerekiyordu.

Floppy veya HDD ışığının "yanması gerekmeyen bir durumda bir an yanıp sönmesi" ile birşeylerin ters gittiğini anlayıp, hemen AmsOne assembly programı ile tüm hafızayı hızlıca gözden geçirip (evet sayfa sayfa hex/ascii kodlara bakıyordum) hafızanın orasında olmaması gereken birşeyler görünce bir virüs olduğunu anlıyordum. Bazılarında zaten ilginç yazılar olduğundan hemen anlaşılıyordu (you're boomed vs. gibi şeyler) Ama bazıları ilk bakışta anlaşılmıyordu, o durumda oradaki kodu bozup sistemin crash edip etmediğine bakıyordum, ederse, demek ki çalışan bir kodmuş ama hafızanın bu uzak köşesinde ne işi var bunun diye düşünüp virüs muamelesi yapıyordum (diske kaydedip inceliyordum)

Sonra reset atıp, aynı adımları tekrarlayınca (aynı programları açıp, diskleri takarak) o kodun tekrar oraya yerleşip yerleşmediğine bakıp emin olmaya çalışıyordum.
Neyse, bu şekilde çok fazla virüs yakaladım hatta bi süre sonra virüslerin hafıdaki gönürümlerine aşina oldum, arada hafızaya bakıp "hah geldi işte yine, hehe" diyordum, virüsü temizlemeden hafızadaki ilk adreslerine RTS komutu vb. şeyler yazıp bozmadan çalışmasını engelleyip işime devam ediyordum çoğu zaman.

Çok uzun yazmışım kusura bakmayın, ama içimde kalmış, 22 yıldır bu muhabbeti yapacağım günü bekliyordum
Simon (Özay Turay)
Yönetici

Commodore Forever

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Ocak 28, 2014, 12:20:25 ÖS »

Zevkle okudum, bu tarz yazıları okumayı seviyorum.

https://retrodergi.com - https://e-turay.com - https://karizmawow.e-turay.com

Retro: Commodore 64, Amiga 500, Amiga 1200
Retromsu: Wii, XBox360, XBox, PS3 Slim, PS2 FAT, PS1, PS Vita, Nintendo 3DS, Nintendo 2DS
joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Ocak 28, 2014, 12:28:06 ÖS »

endo64,
eline sağlık kardeşim.

Bu konu için bu kadar yıl beklemene gerek yoktu,anlatabilirdin,ben dinlerdim seni Kahkaha

Virüsleri yakalayıp,diske kaydetmen,bana hayalet avcılarını hatırlattı.
LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #11 : Ocak 28, 2014, 13:17:26 ÖS »

Şimdiye kadar bende VirusZ kullanmıştım. Ama Endo64'ün yazıdan sonra yeni virus Killer'ım Endo64 olacak...

Çok büyük zevkle okudum...Endo64 böyle hatıraları, anıları açıl bize...

RTS olayını ben başka amaçla kullanırdım Birgün bende sırası gelince yazarım artık

wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Ocak 28, 2014, 14:39:31 ÖS »

Benim A600 içinde bir yerlerde hala virüs var. En azından son çalıştığında virüslüydü. Oyun oynarken sorun çıkmıyor ama Workbench'te iken arada ekran ekran kararıp computer piracy is a crime tarzı bir yazı geliyordu. BSG9 veya başka bir şey olabilir ekran görüntülerinden teşhis etmeye çalıştım ama tam emin olamadım.

Zamanında Virus Killer adında bir program kullanırdım. Tabanca ikonuyla virüsleri öldürür, yara bandıyla virüslü dosyaları fixler, şırınga ile disketlere aşı yapardı. Bulaşmayı önlemek için write protectleri kapalı tutar, NDOS olan oyunlarda oyun değiştirirken reset atmaz, makinayı kapatır açardım. Ama yine de bir yerden harddiske girmeyi başarır ortalığı tarumar ederdi. En sonunda pes ettim. Anlayacağınız virüslü disketlerimle mutluyum.

witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Ocak 28, 2014, 16:10:55 ÖS »

Saddam virüsünün özelliği, o döneme kadarki tüm virüsler ancak bir programı çalıştırdığınızda ya da diskten boot ettiğinizde çalışırken, Saddam diski taktığın anda hafızaya yerleşiyordu.
Bunu L:'deki disk-handler'e bulaşarak yapıyordu, çünkü bu program bir disk takıldığı anda siz hiçbir şey yapmasanız da OS tarafından çalıştırılıyordu.

*L:Disk-Validator

Amiga'nın absürt bir özelliği de checksum hatası gibi "disk validation" hatasına yol açan durumlarda, ilgili diskteki Disk-Validator dosyasının yüklenerek sorunun çözümlenmeye çalışılmasıydı. Herhalde, farklı dosya formatları ve depolama medyumlarında farklı disk validasyonuna imkan sağlayacak bir esneklik sunması nedeniyle tercih edilmişti bu yöntem. Neyse ki AmigaDOS2.0'dan sonra işletim sisteminin içine gömerek harici yükleme işine son verdiler.
shadow of the beast
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Ocak 28, 2014, 17:35:17 ÖS »

uzman olduğum virus alanında yazamadığım tüm virüslerin amiga camiasına hayırlı olmasını dilerim. ömrüm virüs temizlemekle geçti.
kızmayın bi yandanda virüslü amiga olması süper oluyor. disketlerin ilk bootblock sektörlerini silip kar amaçlı 2 kez kopyalamak para ödemek insana hoş geliyor. söyle bi olay anlatayım bilmeyen olur.
virüs hemen işlem yapmıyor 10 yada 20 kere disketi okuttuğuzda 20 okunuşta siliyor doğru bilgisayarcıya bi 500 kağıt verip aynı disketi kopyalıyorlar zamanında ev alanları bilirim.

bunun çaresi 2 diski kendiniz kopyalıyorsunuz. yedek alıp disket bozulun ca aynı 3 tracka 0-3 arası kopya yap çalıştır.10 sn.
sürüyor. ama virüs gene aktif.. aynı işlemi 20 yıl gibi uzun bi süre yaparsanızda çalışıyır.
Sayfa: [1] 2 3   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: