Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2 3 4   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: MS-DOS Günleri: Norton Commander ve Klonları  (Okunma Sayısı 39521 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« : Ocak 27, 2014, 11:45:51 ÖÖ »

Simon der ki: Bu konu Norton Commander Amiga başlığından MS-DOS ve Windows zamanında kullandığımız NC alternatiflerini içeren kısımlar bölünerek oluşturulmuştur.

diğer arkadaşları bilmem ama TotalCommander her bilgisayarımda kuruludur Bende alışığım...Hatta demo partide diğer eski bilgisayar kullanıcılarınında NC geleneğinden kopmamış olduğuna çok şahit oldum...
« Son Düzenleme: Ocak 29, 2014, 12:40:36 ÖS Gönderen: Simon (Özay Turay) » Logged

witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Ocak 27, 2014, 12:09:55 ÖS »

PC'de DOS'ta iken durduk yerde NC yazıp enter'ladığımız ve sonra NC'ye bakakaldığımız, neden açtığımızı bilemediğimiz zamanlar olmuştur...

Velhasıl, refleks bir harekettir DOS'ta NC açma...

Açasım geldi yahu

@Simon
Linux'ta da ilk işim MC'yi kurmak olmuştu.
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Ocak 28, 2014, 15:19:51 ÖS »

NC Dos ortamında kraldır. Windows ortamında yıllarca TotalCommander kullandım. En sonunda ssg'nin ek$i'deki bir yazısından sonra kullanmayı bıraktım. Ama Amiga'da bir DOpus gerçeği var. NC kullandığınız duyulursa dayak yiyebilirsiniz.

witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Ocak 28, 2014, 15:29:02 ÖS »

NC Dos ortamında kraldır. Windows ortamında yıllarca TotalCommander kullandım. En sonunda ssg'nin ek$i'deki bir yazısından sonra kullanmayı bıraktım. Ama Amiga'da bir DOpus gerçeği var. NC kullandığınız duyulursa dayak yiyebilirsiniz.

Total Commander'ı niye bıraktın? Arkasında siyonistler ve/veya Atatürk düşmanları mı var yoksa?
LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Ocak 28, 2014, 15:29:31 ÖS »

TotalCommander ile ilgili nasıl bir yazıydı? neden kullanmayı bıraktın...yapmadığı şey yok TC'nin.. (witchdoktor ile aynı anda yazmışız...o biraz daha ilerletmiş olayı)

wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Ocak 28, 2014, 15:47:58 ÖS »

Aşağıda linkini verdiğim yazıyı okuduktan sonra ssg'nin fikirlerine %100 katıldığımı farkettim ve totalCommander'ı komple bıraktım. Kullanıcı deneyimi metaforu sürekli olarak değişiyor ve belli bir program ve kullanım tarzına takılıp kalırsanız değişimin dışında kalıyorsunuz. Konuyu biraz abartırsam farkında olmadan dokunmatik telefon, otomatik araba kullanamayan hatta e-maille yazışma yapamayan tiplere dönüşme tehlikesi var.

https://eksisozluk.com/entry/14956623

İlk zamanlar biraz zorlandım. Bu dönemde daha modern (mucommander gibi) file manager'lar kullandım ama sonra komple bıraktım. Şimdi mutluyum. Sigarayı bırakmak gibi. Güncel dosyalarla ulaşmak için windows'ta gezinti bölgesindeki kısayolları, Mac'te spotlight'ı kullanıyorum. FTP için cyberduck kullanıyorum. Cyberduck aynı zamanda text editörümle de entegre. Windows ortamında büyük miktarda veri kopyalamam gerekince SyncToy kullanıyorum. Arşiv dosyaları zaten taa Win98'den beri problem değil.

Ne kaybettim belki eskisi kadar pratik çalışmıyorumdur. Ne kazandım, herkesle aynı toolları kullanıyorum. Bence bu iletişim anlamında önemli. ssg'nin aynı konudaki ikinci yazısı da burda:

https://eksisozluk.com/entry/18864600

witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Ocak 28, 2014, 15:57:52 ÖS »

Aşağıda linkini verdiğim yazıyı okuduktan sonra ssg'nin fikirlerine %100 katıldığımı farkettim ve totalCommander'ı komple bıraktım. Kullanıcı deneyimi metaforu sürekli olarak değişiyor ve belli bir program ve kullanım tarzına takılıp kalırsanız değişimin dışında kalıyorsunuz. Konuyu biraz abartırsam farkında olmadan dokunmatik telefon, otomatik araba kullanamayan hatta e-maille yazışma yapamayan tiplere dönüşme tehlikesi var.

https://eksisozluk.com/entry/14956623

İlk zamanlar biraz zorlandım. Bu dönemde daha modern (mucommander gibi) file manager'lar kullandım ama sonra komple bıraktım. Şimdi mutluyum. Sigarayı bırakmak gibi. Güncel dosyalarla ulaşmak için windows'ta gezinti bölgesindeki kısayolları, Mac'te spotlight'ı kullanıyorum. FTP için cyberduck kullanıyorum. Cyberduck aynı zamanda text editörümle de entegre. Windows ortamında büyük miktarda veri kopyalamam gerekince SyncToy kullanıyorum. Arşiv dosyaları zaten taa Win98'den beri problem değil.

Ne kaybettim belki eskisi kadar pratik çalışmıyorumdur. Ne kazandım, herkesle aynı toolları kullanıyorum. Bence bu iletişim anlamında önemli. ssg'nin aynı konudaki ikinci yazısı da burda:

https://eksisozluk.com/entry/18864600

Sorun yüzlerce dosya yığınlarıyla uğraştığınız kişisel bilgisayarlarınızda, kısıtılı bir zaman diliminde bir sürü tekrarlanan işlemin çok hızlı yapılması gerekliliği ve TC'ye alternatif daha pratik, hızlı ve kompakt bir çözüm varsa ona geçmeyi düşünürüm şahsen.

Windows'un kendi arayüzünü (XP/Vista/7/8) en azından işyerindeki bilgisayarlarda fazlasıyla kullanıyorum ve de hakimim ama TC'deki pratiklik ve kıvraklığı yakalayamıyorum. Ama evdeki kadar fazla dosya yığınlarıyla işlem yapmam gerekmediği için çok da sorun yaşamıyorum.
LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Ocak 28, 2014, 16:26:33 ÖS »

TC'yi basit işlemler için tercih etmenin anlamı yok... Dosya kopyalamak, FTP ya da paketli dosyaları açmak için. Ama TC bunun çok ötesinde bir yazılım. Özellikle eklentileriyle birlikte...

Simon (Özay Turay)
Yönetici

Commodore Forever

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Ocak 28, 2014, 16:40:14 ÖS »

Evet D64 ve ADF gibi imaj dosyalarının içindeki dosyaları bile gösterebilen eklentileri olması büyük kolaylık. Ama nedense TC bana hiçbir zaman DOS'ta NC veya Linux'ta mc kullanıyormuşum hissi vermediğinden TC kullanamıyorum.

Batch processing gerektiren ve düzenli olarak tekrarladığım işlerde oturup bir bat dosyası yazıyorum. Zaten "WHD Packer"  fikri de bu şekilde ortaya çıkmıştı.

https://retrodergi.com - https://e-turay.com - https://karizmawow.e-turay.com

Retro: Commodore 64, Amiga 500, Amiga 1200
Retromsu: Wii, XBox360, XBox, PS3 Slim, PS2 FAT, PS1, PS Vita, Nintendo 3DS, Nintendo 2DS
LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Ocak 28, 2014, 16:45:05 ÖS »

D64, ADF dışında, ben Ipod'un içine bile TC eklentisiyle girip verileri topladım MultiRename aracı onlarca defa hayatımı kurtardı (biraz abartı var). Sabit diskte devamlı kullandığım yerlere, ulaşmak, işlem yapmak çok kolay. Seviyorum keratayı

shadow of the beast
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Ocak 28, 2014, 17:51:33 ÖS »

zamanında pcde kullandığım o dönemin süper bir programıdır. disk master 1.3 ve 2.0 benzete bilirsiniz. benim kanımca...
scavus
Ziyaretçi
« Yanıtla #11 : Ocak 28, 2014, 18:32:06 ÖS »

dos ' a hükmeden tek imparator
NC
NORTON COMMANDER
hele laplinkle iki bilgisayarı bağlayıp karşılıklı dosya kopyalama yokmu
tadından yenmiyordu

scavus
Ziyaretçi
« Yanıtla #12 : Ocak 28, 2014, 18:34:10 ÖS »

norton commanderin orjinal windows versiyonunu hala kullanıyorum