Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trArcade Sistemler ve Oyun KonsollarıArcade Sistemler (Moderatör: yavuzg)CPS1 Street Fighter 2 CE Jamma PCB İncelemem
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: CPS1 Street Fighter 2 CE Jamma PCB İncelemem  (Okunma Sayısı 25561 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Lionheart
Deneyimli

Arcade

Üyelik Bilgileri
« : Şubat 21, 2014, 21:55:58 ÖS »

Yıllarca atari salonlarında zamanımızı geçirdik.Elimize 3-5 kuruş para geçse hemen gider jeton alır ve heyecanla makinanın başına geçerdik.Özellikle bayram harçlığını alıpta soluğu atari salonunda almak…O heyecanı ve keyfi yaşamak…O dönemin apayrı bir büyüsü vardı.

Şimdi ise o günleri biraz da olsa yaşamak, günlük hayatın getirdiği sıkıntı ve stresi üzerimizden atmak için o günlerde yaşadıklarımızı tekrar yaşamak, günlük hayattan bir kaçış noktası oluşturmak istedik.İşte bizi burada buluşturan nokta ise nostaljik oyunlar, oynarken yaşadığımız anlar, eşyalar vs. oldu.

Ben ise çocukluğumu bana anlatan o günleri yaşamamı sağlayan herşey adına koleksiyon yapmaya başlamıştım.Betamax ve VHS kasetler, plaklar, müzik kasetleri, oyunlar, konsollar, nostaljiyi bana yaşatan herşeyi toplamaya başlamıştım.

Uzun zamandır topladıklarım arasında eksik bir şey olduğunu biliyordum.Ona da sahip olmayı çok istemiştim.Bu bir arcade kabindi.Retro ruhuna sahip bir insan için zirveydi.Sevgili Yavuz Abi’yi de görünce bu konuda bende ki heves ve cesaret iyice artmıştı.Bende kendi kabinimi yapmayı çok istiyordum fakat buna hem zaman hem de maliyet olarak hazır değildim.Farklı bir çözüme yöneleyim derken son zamanlarda artan arcade kabin ilanlarını da gördüm.Hazır bir kabini almayı kafaya koymuştum.Arayışlara girdiğimde ise Adana’da yıllarımı geçirdiğim bir atari salonuna ait kabinleri bir internet cafe sahibinin ilanında görmüştüm.Hemen telefona sarıldım ve adamı arayarak adresini aldım.Gittiğimde ise kabinleri, bir köşeye atılmış ve öylece kaderine terk edilmiş olarak gördüm.Çocukluğum sanki orada yatıyordu.Hemen elime jetonu alıp kabinleri açıp oyunları denemeye başladım.Çok heyecanlıydım.Kabinin her yerini kontrol ediyordum.Çalışır durumdaydı ama  yılların getirdiği yorgunluk üzerindeydi.Sıkı bir pazarlıkla onu alıp eve getirdim.Eve taşırken çektiğim sıkıntı hiç önemli değildi.Eve getirdiğimde ise başta babam ve annem bana tuhaf tuhaf bakıyordu.Benim için hiç önemi yoktu.İsterse deli de diyebilirlerdi.Onu taşırken bile mahallede ki ilginç bakışlar üzerimdeydi

Bütün bakımlarını kendim yaptım ve onu adeta yeniden hayata döndürmüştüm.Onu odamın baş köşesine yatağımın hemen baş ucuna yerleştirdim.Her uyandığımda onu görerek uyanmak bana çocukluğumu anımsattığı için neşeli bir günün başlangıcı beni bekliyordu Her an başına geçip KOF, Street Fighter, Super Sidekicks, Metal Slug, Tekken vs. oynamak istiyordum.Bu sistemlere çok yabancı değildim.İşin teknik detaylarına Yavuz Abi’yi takip edip kabini alınca iyice girmiş oldum.

Kabini almakla herşey yeni başlıyordu.Oyunları bulmak gerekiyordu ve hiç kolay değildi.Elime zamanla çok farklı sistem Jamma kartlar geçti ve koleksiyonumda yerini aldı.Fakat eksik olan bir şey vardı.
Atari salonlarında duyduğum aparkat, aduket seslerini kabinimde duymak istiyordum.O efsane intro müziğini kabinim de duymam gerekiyordu.Uzun araştırmalar ve çabalar sonucunda CPS1 Street Fighter 2 Champion Edition alarak bu büyük eksikliği tamamlamış oldum.

Kart elime geldiğinde hemen kabine taktım.Kalbim heyecanla çarpıyordu.Düğmeye basarken ya çalışmazsa, ya bir sorunu varsa diye korkmaya başlarken düğmeye bastım ve oda ne Oyun açılmıştı.O efsane jenerik karşımda duruyordu.

Fakat bir sorun vardı.Street Fighter yazısı gökkuşağı renklerine sahipti.Oyun elime SF2 CE Rainbow Edition olarak gelmişti.Oysa ben tamamen orijinal olan versiyonu istiyordum.Önce hayal kırıklığına uğramıştım ve canım çok sıkılmıştı.

Bunun bir çözümünü düşünmeye başladım ve araştırmalarım sonucunda bu PCB üzerinde birkaç EPROM’un değiştirilerek farklı versiyon SF2 CE oynanabildiğini gördüm.Hemen foruma geçip Yavuz Abi’ye bir mesaj gönderdim.Durumu kendisine anlattım.Bana gerekli olan EPROM modellerini söyledi ve siparişini verdim.Yeni EPROM’lar elime geldiğinde hemen 3 tanesini Yavuz Abi’ye yolladım.Kendisi de bana o EPROM’lara istediğim SF2 CE’nin orijinal romlarını atarak geri gönderdi.

Bu yazımda size CPS1 Street Fighter 2 Champion Edition PCB’de aynı oyunun farklı versiyonları nasıl elde edilir onu anlatmak istiyorum.Gün gelir belki işinize yarayabilir

İşte yurdışından gelen CPS1 Street Fighter 2 Champion Edition Jamma PCB:

Gökkuşağı renklerine sahip Street Fighter yazısından anlaşılacağı üzere oyunun şu anda ki hali Rainbow Edition.

SF2 CE Rainbow Edition’dan orijinal versiyona geçmek için PCB üzerinde değiştirmemiz gereken EPROM’lar ise sarı etikete sahip olanlar.21-22 ve 23 numaralı EPROM’lar.

21 numaralı EPROM ise en üstte yer alan Street Fighter 2 yazan küçük PCB’nin altında.21 numaralı EPROM’a ulaşmak için bu küçük PCB’yi soketinden dikkatlice çıkarıyoruz.Çıkarırken dikkat ediyoruz.Çünkü bu küçük PCB’yi çıkarmaya çalışırken kart kırılıp elinizde kalabilir.O yüzden PCB’lere zarar vermeyecek şekilde yumuşak bir maddeyle alttan destek olup biraz yukarı doğru çıkarmaya çalışarak kartı yerinden sökebilirsiniz.Ben bu işlem için bir tornavidaya pamuklu bezi sarıp dikkatlice alttan yukarı doğru iterken üstten de küçük PCB’yi çekerek çıkardım.Sadece alttan destek verirsem bu kez de altta ki PCB’ye fazla bastırarak zarar verebilirim.

En üstte ki küçük PCB’yi çıkardık.Şimdi ki aşama ise 21-22 ve 23 numaralı EPROM’ları PCB üzerinden çıkarmak.Bu işlem için yine düz tornavidamı kullanarak EPROM’ları söküyorum.EPROM’ları çıkarırken de dikkat etmeniz gereken nokta EPROM’larda yer alan bacaklara zarar vermemek.Bacaklar biraz hassas.Çıkarırken eğilebilir.Eğilen bacakları düzelterek eski haline getirebilirsiniz.Kırılmaması için dikkat etmeniz gerekli.

PCB üzerinde yer alan EPROM’ları söktükten sonra artık Yavuz Abi tarafından içine orijinal romlar atılan EPROM’ları takma vakti geldi.EPROM’larımızı takarken şuna dikkat ediyoruz.PCB üzerinde EPROM’u takacağımız yuvada olan daire şekli ile EPROM’un bir ucunda yer alan yarım daire şeklini üst üste getiriyoruz.Aksi halde ters takmış oluruz.EPROM’ları yuvaya yerleştirirken çok fazla baskı uygulamamakta fayda var.Sabırlı ve dikkatli bir şekilde bacakları yuvaya denk getirerek hafifçe bastırıp EPROM’ları yuvaya yerleştirmeliyiz.EPROM’ları takarken yine alttan yumuşak bir maddeyle destek verip üstten hafifçe bastırabilirsiniz.

EPROM’larımızı yerleştirdikten sonra Street Fighter yazan küçük PCB’yi yerine tekrar takıyoruz.Takarken yine dikkatli olmayı ihmal etmiyoruz.

Artık Jamma kartımızı kabine bağlayıp deneme vakti geldi.Kabinimizde ki Neogeo MVS kartımızı çıkarıp Street Fighter 2 Champion Edition PCB’yi takıyoruz ve işte sonuç…

Artık orijinal bir Street Fighter 2 Champion Edition’a sahibiz.Neydi o havada aduketler vs. falan Orijinal haliyle daha çok hoşuma gidiyor bu oyun.Arada bir sıkılırsak farklı versiyonlar da deneyebiliriz tabi

Hemen Ken’i alıp kartı test etmeye başlıyoruz ve oyun sonunu getirip yazımıza mutlu sonu ekliyoruz

Her türlü katkısı, yardımı ve sorularıma bıkmadan usanmadan verdiği ayrıntılı cevaplardan dolayı Yavuz Abime buradan tekrar teşekkürlerimi iletiyorum. 
daruga_13
Deneyimli

Genesis Does What Nintendon't

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Şubat 21, 2014, 22:07:12 ÖS »

Çok iyi be,bi solukta okudum )

Aradığım Orjinal Sega Mega Drive/Genesis oyunları:Bölge kodu farketmez...

-Snowbros
-Sunsetriders
-Mega Turrican
-Comix Zone
-Teenage Mutant Hero Turtles The   Hyperstone Heist
Nes/Famicom oyunları:
-Astyanax
Gokhan Ozkan
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Şubat 21, 2014, 22:13:09 ÖS »

Arkadaşım inceleme yazının tamamını büyük bir ilgiyle okudum  ve çok güzel bir çalışma olarak buldum.

Bana 1983-1984 yıllarını hatırlattı. Yeşilköyün sonunda eskiden küçük bir lunapark bulunan yerdeki (sadece çarpışan araba ve bir, iki alet olan küçük bir yerdi) oradaki atarı makinalarını (2 adetti)hatırlattı. Orada Phonıks oyununu oynardım.
segaa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Şubat 21, 2014, 22:16:21 ÖS »

Hayırlı olsun. En sevdiğim oyun.

LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Şubat 21, 2014, 22:31:44 ÖS »

Bekarsın demek Vaah vahhh...

Paylaşım için çok teşekkürler. Özellikle anılarınla ve yaşadıklarınla ilgili samimi mesajın çok güzel geldi...

yazıyı detaylı okumadan resimlere şöyle bir göz gezdirip, ne temiz bir kart (CPS1) demeden edemedim. Benim elimde de CPS1 var sanırım. Ama elimdeki hiç bir kart böylesine temiz değil. Hep Atari salonlarından çıkma olduklarından toz toprak içinde... Bir şeyin temiz ve eksiksiz olması için, yurtdışından mı almak gerek ? diye sormadan edemiyorum... Eprom konusu ilginçmiş. Bu epromlara başka oyun yazmak mümkün mü? Herşey bu 3 epromla mı değişiyor?

Yavuz'un karma felsefesi burada bir kez daha kendisini gösterdi. Teşekkürler Yavuz...

joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Şubat 21, 2014, 22:44:28 ÖS »

çok güzel bir inceleme yazısı olmuş,eline sağlık.
yavuzg hepimize bulaştırdı bu hastalığı Kahkaha Zaten evlerde yer sorunu vardı,artık elimizdeki herşeyi atıp, yerine bir tane arcade kabin koyacağız.

Artık evli olanlar,kapının önünde,kabine sarılıp yatar.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Şubat 21, 2014, 23:16:36 ÖS »

lionheart sabırla boş EPROM'larını (aslında birisi boş değilmiş) yurtdışından sipariş etti, bana gönderdi, sabırla benim onları yakacak boş bir anımı bekledi sonra da muradına erdi. retro ruhu bu işte...

lionheart, süpersin valla, heyacanla okudum, helal...

vaay be, böyle uzaktan kumandayla bu işin olabileceğine ben de hayret ettim. özellikle MAME'deki SF sürümlerini incelerken benim de bi ara kafam karışmıştı hatırlarsan...

Paylaşım için çok teşekkürler. Özellikle anılarınla ve yaşadıklarınla ilgili samimi mesajın çok güzel geldi...

yazıyı detaylı okumadan resimlere şöyle bir göz gezdirip, ne temiz bir kart (CPS1) demeden edemedim. Benim elimde de CPS1 var sanırım. Ama elimdeki hiç bir kart böylesine temiz değil. Hep Atari salonlarından çıkma olduklarından toz toprak içinde... Bir şeyin temiz ve eksiksiz olması için, yurtdışından mı almak gerek ? diye sormadan edemiyorum... Eprom konusu ilginçmiş. Bu epromlara başka oyun yazmak mümkün mü? Herşey bu 3 epromla mı değişiyor?

Yavuz'un karma felsefesi burada bir kez daha kendisini gösterdi. Teşekkürler Yavuz...

LW3D, karmayı yayıyoruz

Bu arada CPS1'ler aslında A ve B board olarak iki katlı. alttaki ana kart (A board) sabit üstteki de hernekadar standart olarak tasarlanma niyeti ile üretilmiş olsa da oyununa göre değişiyormuş. burada yaptığımız ise sadece program kodlarını içeren ("bootleg" kodla dolu olan) EPROM'ları "formatladık"

Valla bunu da ilk defa bu mini proje kapsamında lionheart ile beraber yaptık, aslında olayı takip eden araştıran oydu, ben SF veya CPS konusunda uzman değilim, ben daha yaşlıyım pacman, galaga dönemleri yani

Lionheart
Deneyimli

Arcade

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Şubat 21, 2014, 23:24:20 ÖS »

Çok iyi be,bi solukta okudum )

Teşekkür ederim Engin Hocam

Arkadaşım inceleme yazının tamamını büyük bir ilgiyle okudum  ve çok güzel bir çalışma olarak buldum.

Bana 1983-1984 yıllarını hatırlattı. Yeşilköyün sonunda eskiden küçük bir lunapark bulunan yerdeki (sadece çarpışan araba ve bir, iki alet olan küçük bir yerdi) oradaki atarı makinalarını (2 adetti)hatırlattı. Orada Phonıks oyununu oynardım.

Amaç zaten o günleri hatırlamak ve nostaljinin dibine vurmak Bunu hatırlatmaya vesile olduysam ne mutlu bana

Hayırlı olsun. En sevdiğim oyun.

Teşekkür ederim kardeşim

Benim aslında en sevdiğim oyunlar SNK oyunları ve özellikle KOF serisi fakat Street Fighter 2'nin bende çok farklı bir yeri var.Arcade salonlarında o aparkat sesleri beynimize kazınmış ve bağımlılık yapmış.Olmazsa olmazlardan olmuş benim için.

Nişanlıyım.3 ay sonra düğünüm var.Buyur gel hocam.

Bu kart tamamen tertemiz olarak geldi elime.Fakat başka jamma kartlarım da var ve aynen bahsettiğin gibi toz toprak içindeydi.Onları da İzopropil Alkol veya Sentetik Tiner ile temizledim.Bazı kartlara ise Yavuz Abi gibi sıcak su, deterjan ve diş fırçası üçlüsüyle daldım.

Araştırmalarım sonucu bu PCB'ye sadece Street Fighter 2 Champion Edition'un farklı versiyonları yüklenebiliyor.(Rainbow Edition, Red Wave Hack gibi...)

Farklı bir oyunu çalıştırmak için belki şu yol izlenebilir: Herhangi bir CPS1 kartın en üstte yer alan küçük PCB'sini bulmak ve ona uygun o küçük PCB'ye sahip oyunun romlarını EPROM'lara yazarak gerekli yuvalara yerleştirmek suretiyle çalıştırmak mümkün olabilir diye düşünüyorum.
LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Şubat 21, 2014, 23:38:21 ÖS »

Allah tamamına erdirsin...Mutlu, huzurlu, sağlıklı bir yuva dilerim... Evlilik ve retro bir arada zor giden ikili Dün yurtdışından bir koleksiyonerden bir bilgisayar aldım (parayı yolladık bakalım, kısmet). Adam bana kendisininde koleksiyon yaptığını, ama evde eşiyle sorun yaşadığından sattığını yazdı Bu evrensel bir uyumsuzluk anlayacağın çok kafaya takmamak gerek...Sadece takılayım dedim Yazı ve paylaşım için tekrar çok teşekkürler...

Lionheart
Deneyimli

Arcade

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Şubat 21, 2014, 23:38:54 ÖS »

çok güzel bir inceleme yazısı olmuş,eline sağlık.
yavuzg hepimize bulaştırdı bu hastalığı Kahkaha Zaten evlerde yer sorunu vardı,artık elimizdeki herşeyi atıp, yerine bir tane arcade kabin koyacağız.

Artık evli olanlar,kapının önünde,kabine sarılıp yatar.

Ben evlenince bu kabini götürememe ihtimalim de var hocam.O yüzden daha küçük bir kabin seçeneğini maalesef düşünmem gerekebilir

lionheart sabırla boş EPROM'larını (aslında birisi boş değilmiş) yurtdışından sipariş etti, bana gönderdi, sabırla benim onları yakacak boş bir anımı bekledi sonra da muradına erdi. retro ruhu bu işte...

lionheart, süpersin valla, heyacanla okudum, helal...

vaay be, böyle uzaktan kumandayla bu işin olabileceğine ben de hayret ettim. özellikle MAME'deki SF sürümlerini incelerken benim de bi ara kafam karışmıştı hatırlarsan...

LW3D, karmayı yayıyoruz

Bu arada CPS1'ler aslında A ve B board olarak iki katlı. alttaki ana kart (A board) sabit üstteki de hernekadar standart olarak tasarlanma niyeti ile üretilmiş olsa da oyununa göre değişiyormuş. burada yaptığımız ise sadece program kodlarını içeren ("bootleg" kodla dolu olan) EPROM'ları "formatladık"

Valla bunu da ilk defa bu mini proje kapsamında lionheart ile beraber yaptık, aslında olayı takip eden araştıran oydu, ben SF veya CPS konusunda uzman değilim, ben daha yaşlıyım pacman, galaga dönemleri yani

Teşekkür ederim abi.Demek boş değildi.Neyse ki çalışmalarında bir sorun çıkmadı ve tekrar uğraşmak zorunda kalmadık

Evet abi kafan karışmıştı.Sabah forumu açtığımda karşımda bu karışıklıkla ilgili mesaj bombardımanı yaşıyordum.

Ben bu aralar CPS1 oyunlarına sarmış durumdayım abi.Pacman ve Galaga'yı da görürsem hemen alacağım

Bu arada Yavuz Abi Terminator 2'nin PCB'sini alsam illa silahlı bir arcade sistem sahibi mi olmalıyım ? Mevcut kabinim de oynama şansım var mı ?

Lionheart
Deneyimli

Arcade

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Şubat 21, 2014, 23:42:19 ÖS »

Allah tamamına erdirsin...Mutlu, huzurlu, sağlıklı bir yuva dilerim... Evlilik ve retro bir arada zor giden ikili Dün yurtdışından bir koleksiyonerden bir bilgisayar aldım (parayı yolladık bakalım, kısmet). Adam bana kendisininde koleksiyon yaptığını, ama evde eşiyle sorun yaşadığından sattığını yazdı Bu evrensel bir uyumsuzluk anlayacağın çok kafaya takmamak gerek...Sadece takılayım dedim Yazı ve paylaşım için tekrar çok teşekkürler...

Çok teşekkür ederim kardeşim Evlilik ve retronun bir arada zor gittiğini ben daha nişanlılık döneminde gördüm.Artık evlenince de duruma bakacağız.Bir yolunu bulurum sanırım.

Hangi bilgisayarı sipariş ettin acaba hocam ? Çok merak ettim şimdi
cengizermis
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #11 : Şubat 21, 2014, 23:51:55 ÖS »

Çok güzel yazı olmuş. Board da gerçekten çok temiz. Güle güle kullan.
şu 35-40 yaş arası olan arkadaşların çok iyi bildiği atari 2600 kabinlerinin resimlerini elinde bulunduran var mı?
Ben hiç görmedim. Ona en yakın c64lü kabin gçrdüm Wizard of Wor olan içinde.

-Cengiz's- Retro Game Room @youtube:
http://www.youtube.com/user/cengizermis1
LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Şubat 22, 2014, 00:06:36 ÖÖ »

Pek bilinen bir bilgisayar değil... Bit 90 adında, colecovision oyunlarını direkt olarak oynatan, Sega SC3000 klonu bir bilgisayar... yurtdışında son dolandırıldığımdan bu yana bişey alamamıştım. Üzerimdeki korkuyu atmak için aldım bir yerde

http://www.old-computers.com/museum/computer.asp?c=93

Fasa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Şubat 22, 2014, 00:19:33 ÖÖ »

Lionheart hocam valla güzel olms bu inceleme ben murat(fasa) telefondan konustgmzda bile heyecanliydin çok sevndm senn adina senle bir jamma arayişina giricez bu ara gibi sagli sollu bakalm ya sen bulucan ya ben kirişicaz inş onlarinda incelemesni yaparsn bizde keyifle okuruz
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Şubat 22, 2014, 00:25:19 ÖÖ »

Bu arada Yavuz Abi Terminator 2'nin PCB'sini alsam illa silahlı bir arcade sistem sahibi mi olmalıyım ? Mevcut kabinim de oynama şansım var mı ?

Bak bak baaak! Sen arcadespareparts'daki T2 PCB'sinin peşine düşmüşsün anlaşılan

Sevgili lionheart, o biraz farklı bir durum işte. Bu tür oyunları maalesef standart arcade kabinlerde oynayamazsın. O tür oyunlarda "positional gun" dediğimiz türde silahlar kullanılır (light gun değil, analog pot'lu). Üstelik sadece silahlar değil silahları ve içlerindeki tepme hareketini sağlayan solenoidleri ve yanıp sönen led'leri sürecek özel ek kartları da var. Yani bunlar "board set" olarak kullanılır.

Çok canın çekti değil mi?

O meşhur silahlar bunlar işte. Gümrük memurunun suratını görecektin kutuyu açtığında

Bu arada arcadespareparts'daki o board sadece CPU board. Gun board, audio board v.s. lazım, onlar yok.

Bu silahları da yabancı forumlarda muhabbet ederek düşürdüm...

Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: