Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 15   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Evde PCB Yapımı  (Okunma Sayısı 186716 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #90 : Mayıs 29, 2014, 00:44:18 ÖÖ »

Şimdi sıra banyo solüsyonunu hazırlamaya geldi. Aslında "banyo" lafını biraz açayım. Bu bir kuru film, yani pozlamadan sonra zaten PCB şekli ortaya çıktı. Diğer tekniklerde PCB şeklini ancak banyo yaptırdıktan sonra görebiliyorduk. Bizim banyonun amacı şekli ortaya çıkartmak değil ışığa maruz kalmayan yerlerdeki filim eriyip yok olmasını sağlamak. Yani geriye sadece mor bir film kalacak...

Banyo çözeltimiz için SODYUM KARBONAT kullanıyoruz.

Ben bunu online olarak oxilab'dan aldım. Kilosu 8-9 TL birşey.

http://www.oksilab.com/Sodyum-Karbonat-Chem-pure-1-Kg,PR-3556.html

Ölçümüz ise 1Lt suya 10 gram Sodyum Karbonat.

Sodyum karbonatı suda eritmek çok zor değil ama işimizi daha kolaylaştırmak için sıvıyı 35-40 dereceye getirmek iyi oluyor. Bunun için kabaca 750-800 ml musluk suyuna 200-250 ml kaynar su ekliyoruz.

Sonra 10 gr sodyum karbonatı suya katıp iyice karıştırıyoruz. Toz tamamen çözülmeli ve sıvı berrak hale gelmeli. Bunun için 4-5 dakika cam veya plastik bir karıştırıcı kullanarak sıvıyı karıştırıyoruz. Toz iyice çözüldükten sonra sıvıyı 5-10 dakika bekletiyoruz.

A6 boyutundaki bir PCB'yi banyo etmek için 200ml çözelti yeterli. Banyodan önce PCB üzerindeki son koruyucu filmi de selobant tekniği ile çıkartıyoruz ve PCB'yi çözeltinin içine bırakıyoruz.

Her zaman taze çözelti kullanın. Çözeltiyi bekletmeyin, saklamayın. Zaten çok ucuz, fazla kaldıysa cimrilik yapmayın dökün gitsin!!!

Süre tutmaya başlayın!!!

Yaklaşık 1 dakika sonra çözelti bulanıklaşmaya başlıyor. Bundan sonra yumuşak bir fırça ile (kırtasiyelerdeki sanat/ressam malzemelerinin satıldığı bölümde "samur" yağlı boya fırçası arayın) PCB'nin üzerinde eriyen filmi uzaklaştırın. İlk başlarda fırça sanki hafif hafif yapışıyormuş zorlanıyormuş gibi gelecek. Sonra bu his kaybolmaya başlayacak. Eğer çift taraflı PCB banyoluyorsanız arada bir diğer tarafını çevirin (eldiven kullandığınızı varsayıyorum - mutlaka!!!)

Sıvı zamanla iyice bulanacak...

Toplam 4 dakikayı geçirmeyin. 4 dakika sonunda PCB'yi sıvıdan çıkartın ve muslukta güzelce yıkayın. Parmaklarınızı PCB'nin üzerinde gezindirerek hafif hafif ovalayın, korkmayın eğer laminasyonu söylediğm gibi yaptıysanız filme zarar vermezsiniz. Parmaklarınızda "sümüksü" bir his kalmayıncaya kadar PCB'yi yıkayın. En son ıslak kağıt havlu/tuvalet kağıdı ile PCB'nin suyunu (ve kalan sümüksü şeyi) silin.

PCB'nizi hatlar arasında film kalmışmı diye mercekle kontrol edin...

Işığa hafif açı verdirince hatlar arasındaki filmin kalınlığını görebilirsiniz. Bu şekilde hatlar arasında malzeme kalmışmı anlaşılır...

Sonuçtan 100% tatmin olmadan bir sonraki aşamaya geçmeyin. Hatlar tam temizlenmemişse geriye dönün ve denemeye devam edin. PCB'nin üzerindeki filmi Sodyum Hidroksit banyosuna atarak çıkartabilirsiniz. Unutmayın burada pahalı olan film değil PCB'nin kendisi!
« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 11:30:40 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

mesa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #91 : Mayıs 29, 2014, 00:51:13 ÖÖ »

Muhendislik harikasi  gundabah

Ps1 ps2 wii xbox 360 arcade kabin
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #92 : Mayıs 29, 2014, 00:58:35 ÖÖ »

Son aşama, asitte eritme. Bu kısmı detaylı anlatmayacağım zira yazımın önceki aşamalarında kullandığım teknik aynı. Sadece kullandığım çözelti formülünü bir kez daha yazayım, önceki aşamalarda fazla H2O2 (Peroksit) kullandığımdan nerdeyse klor zehirlenmesine maruz kalıyordum...  Kahkaha

1 ölçü %30'luk HCL (Hidroklorik asit)
2 ölçü %3'lük H2O2 (Perhidrol)

Malları hazırladık, birbirlerini çizmesinler diye kağıtların arasına koyduk, şimdi havalandırması olan bir yere gidiyoruz (tuvalet, banyo, mutfak v.s.).

Asit ile eritme işimizi mutlaka lavaboda yapın. Eliniz çarpar asit dökülür v.s. ne olacaksa lavaboda olsun bitsin

PCB'yi asit çözeltimize atıyoruz ve 1-2 dakikada kimyasal süreç başlıyor (klor kabarcıkları)

Bakırın tamamen erimesi sanırım 4-5 dakikayı buluyor. Ben hep şeffaf epoksi plaket kullanırım. Biraz daha pahalı ama hem dayanıklı hem de şeffaf olduğundan bakırın tamamen eriyip erimediğini kolayca anlıyorum.

Erime işi bitince PCB'yi muslukta güzelce yıkıyoruz...

Gözünüzle muayene edip erimesi gereken kısımların tamamen eridiğinden emin oluyoruz. Erimemiş kısım varsa tekrar asite atabilirsiniz.

Film asite karşı çok sağlam. Yani asitte unutsanız bile koruması gereken kısımlara pek de bişey olmuyor.

Ve sonuç...

PCB'ler delinmeye ve montaja hazır Kahkaha

« Son Düzenleme: Ekim 26, 2017, 11:30:53 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #93 : Mayıs 29, 2014, 01:01:34 ÖÖ »

Muhendislik harikasi  gundabah

mesa, valla devir değişmiş, artık bu malzemeler kullanılıyormuş, teknolojiyi takip etmek lazım.

eski teknikleri yemişler, bundan sonra ne Pozitif 20, ne toner transferi ne ütü ne bilmemne...

mesa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #94 : Mayıs 29, 2014, 01:05:24 ÖÖ »

Inan senin yaptigin bu isten buyyk zevk aliyorsundur bizede retro camiasida belgesel gibi izlemek duser ustam 

mesa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #95 : Mayıs 29, 2014, 01:07:21 ÖÖ »

Ustam sakin beni umutma crtsim almam gerek benim icin cok buyuk ihtiyac  su an sondan 3 5 9 olsamda olur

toddler
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #96 : Mayıs 29, 2014, 01:14:27 ÖÖ »

Yeni Iphone almak için bekler gibi gece yarısından kuyruğa giriyoruz. Sonumuz hiç iyi değil ben söyleyeyim. mesa 9. sıradaysa 10. sırayada ben gireyim Kahkaha

C64|C|G|C128|1541U2
A500|A500+|Slim SDHxC|Gotek
A600|FuriaEC020 33MHz+FPU 40Mhz
A1200|BPPC|BVision|64MB Ram|3Com Eth.
A1200|ACA1230/56Mhz 64MB|IndivisionAGA MK2cr|RapidRoad USB|FastATA 1200 MK-V|Netgear MA401
Dingoo A320(OpenDingux)
Pandora(First Batch)
RaspberryPi 1-2-3
BananaPi/Pro
mesa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #97 : Mayıs 29, 2014, 01:18:17 ÖÖ »

Yeni Iphone almak için bekler gibi gece yarýsýndan kuyruða giriyoruz. Sonumuz hiç iyi deðil ben söyleyeyim. mesa 9. sýradaysa 10. sýrayada ben gireyim Kahkaha
Gir kardes bu parca koleksiyon degerinde el yapimi araba olurya  limitli sayida uretilir zengin musteriler kuyruga girer bizde gariban musteri

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #98 : Mayıs 29, 2014, 01:28:02 ÖÖ »

ya kusur abkamyın beyler, gündüz işlerim yoğun olmasa ne projeler çıkacak ama, işte zaman yetmiyor. burada yazdığım paylaştığım şeylerin %99'u ya haftasonu kısıtlı bir zamanda ya da gece 00:00-02:00 arası yaptığım şeyler...

demek tam gün işimiz bu olsa acayip projeler çıkacak ama o zaman da aç kalıcaz Kahkaha

proje yapabilmek için para kazanmak, para kazanmak için çalışmak lazım ancak çalıştıkça da proje yapmaya zaman kalmıyor, nasıl bir çelişki bu Kahkaha Kahkaha Kahkaha

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #99 : Mayıs 29, 2014, 01:30:15 ÖÖ »

bu arada resimlerde gördüğünüz her PCB üzerinde 4 adet CRTSİM var. Yani o masada 24 adet CRTSIM yatıyor, merak etmeyin sıraya girmeye gerek yok. sadece elim deyip de montaja girişmem lazım.

başka ciciler de kattım alet/edevat portföyüme onları da kullandığım yazılarım olacak (umarım bu haftasonu)

toddler
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #100 : Mayıs 29, 2014, 01:32:48 ÖÖ »

Kusura bakmak söz konusu değil. Forumdaki paylaşımlarının neredeyse tamamı gece yarısından sonra. Sana ne kadar teşekkür etsekde hakkını ödeyemeyiz. Hem yol yordam öğretiyorsun hemde bizim için birşeyler üretiyorsun.

İş konusuna gelince yaşlarımız itibariyle hepimizde aynı durumdayız sanırım. Neyse başlıkla alakasız konulara girdik, kusura bakma lütfen. kolay gelsin.

C64|C|G|C128|1541U2
A500|A500+|Slim SDHxC|Gotek
A600|FuriaEC020 33MHz+FPU 40Mhz
A1200|BPPC|BVision|64MB Ram|3Com Eth.
A1200|ACA1230/56Mhz 64MB|IndivisionAGA MK2cr|RapidRoad USB|FastATA 1200 MK-V|Netgear MA401
Dingoo A320(OpenDingux)
Pandora(First Batch)
RaspberryPi 1-2-3
BananaPi/Pro
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #101 : Mayıs 29, 2014, 01:42:25 ÖÖ »

@toddler, başlıkla alakasız konular ne demek, maksat muhabbet olsun...

bu tarz retro zamazingoları, meraklı olan bu küçük ama değerli kitle ancak yurtdışından getirtebiliyor (o da mümkünse tabii). çoğunlukla da fahiş fiyatlardan...

ben hem bunları yaparken zevk alıyorum hem de ortaya çıkan şeyleri sizlerle maliyetine paylaşmaya çalışıyorum.

tabii bu süreç yeterince hızlı işleyemiyor malesef... Ama olsun, retrocu sabırlı olur değil mi

mesa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #102 : Mayıs 29, 2014, 01:43:02 ÖÖ »

Yaman bir celiski olsun ustan senin becerilerin bizi mest ediyorrr  senin arcade scart ilk gordugum anda heyecanla basladim o kadar cok sey ogrendimki  evim arcade makinam var su an hanim la kavga gurultu eve soktum 4 makine almistim su 3 unude  arkadaslarima verdim adamlarin dedihi tek sey hatiralarim canlandi be dedi  su 4 makinede aktif durumda nerden nereye geldik  adamlar gece mesaisine zor yetidiyor oynamaktan

mesa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #103 : Mayıs 29, 2014, 01:45:27 ÖÖ »

Bide senin ilk yaptigin arcade scart bende duruyor   

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #104 : Mayıs 29, 2014, 01:52:51 ÖÖ »

Bide senin ilk yaptigin arcade scart bende duruyor  

hatırlıyorum. seninle ilk tanışmamız onla olmuştu. bak hayat ne kadar garip ve karmaşık, o minik derme çatma şey senin ve arkadaşlarının hayatında (ve tabii eşinin de - kusura bakma yenge Kahkaha ) ne değişikliklere sebep oldu...

çalışıyor mu bari?

Sayfa: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 15   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: