Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: 1 [2] 3   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Basit Jeton Mekanizması Yapımı  (Okunma Sayısı 35895 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
ozkano
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #15 : Mart 14, 2014, 18:34:34 ÖS »

demo party ye 1 TL ile çalışan arcade getirmeyi planlıyorum bozuklukları hazırlayın

A500,A500+,A600,A1000,A1200,A2000,A3000,A4000,CDTV,CD32,A1,MacMini,R2HV,C64,48K,Ps,Ps2,Ps3
Xbox,Xbox360,Nes,Snes,N64,N64Ique,Gamecube,Wii,PcEngine,PcEngineGT,PcEngineDUO,TurboGrafx,NeoGeoAES
NeogeoCD,NeoGeoMVS,NeoGeoPocket,MegaDrive,SegaCD,MultiMega,Saturn,Dreamcast,Jaguar,Lynx,Cps1
Cps2,System11
ahmet faruk
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #16 : Mart 14, 2014, 19:02:46 ÖS »

gazoz kapaklarını hazırlayın
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #17 : Mart 15, 2014, 00:58:11 ÖÖ »

Evet bu gün tekrar denedim ve bu sefer çalıştırmayı başardım. Devre çok kısa bir süre için kapalı kalıyor ama yeterli olacağını sanıyorum. Püf noktası teli biraz kısa tutmakmış. Bundan sonrası için A4 ebatlarında pleksi levha almam lazım. İst. avrupa yakasında fazla pahalıya kaçmadan nerden bulabileceğimi bilen var mı?

Son durum:

Video için tıklayın
Videoyu izlerken multimetrenin sesini duymaya çalışın. 1 saniye için bip ediyor sadece.

@g600: Karton maket sadece mekanizmanın çalıştığını görmek içindi. Daha fazla sağlamlaştırmama gerek yok. Esas mekanizmayı pleksiden imal etmeyi düşünüyorum.

@ozkano: Rekabet var desene. Olmadı bir tane de tenzilatlı kanal ayarlayayım. Gerektiğinde fiyat kırmak için.

@Tolga: Kanalın biraz bol olması bir sorun. Karton'un kalınlığı kurtarmadığı için aradaki çıtaları üç parça kesip bantla birleştirdim. 2 mm kadar kesim hatası var. Böyle olunca kanalların kenarları düz değil üç parçalı ve totalde kanal genişliği 4mm'ye hatalı oldu. Pleksi ile daha detaylı çalışabileceğimi umuyorum. Son halinin bundan daha iyi çalışacağından eminim yani.

« Son Düzenleme: Mart 15, 2014, 01:37:27 ÖÖ Gönderen: wizofwor » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #18 : Mart 15, 2014, 03:50:46 ÖÖ »

wizofwar, ilk başta neden direk şu 25-30 TL'lik çin malı mekanizmalardan alıp kurtulmuyorsun bu dertten diye düşünüyordum. Sonra, videoyu da izleyince mekanizmanın (kartondan bile olsa) bir ev ortamı için oldukça yeterli olacağını gördüm, tebrikler...

Eğer gerçeğini de hayata geçirebilirsen bu bile başlı başına bir proje bence. Bu tarz projelerde tasarımı daha esnek yapabilmeni sağlaması da cabası. Yani standart çin malı jeton mekanizmalarını sadece dik olarak monte etmen gerekiyor. En küçük bir eğimde alet parayı iade holüne atıyor. Senin bu mekanizmayı ister yatay ister dikey istediğin açıda yapmak ve monte etmek mümkün. Hatta parayı istediğin yerden at, mekanizma/kumbara ta bilmemnerde olsun

Tekrar tebrikler, güzel bir çalışma...

june8efe
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #19 : Mart 15, 2014, 05:21:45 ÖÖ »

Fotoblok öneririm. Mukavvadan daha iyi.

Geliştirme kartları: Raspberry Pi2, Arduino Uno R3
El konsolları: Ngage,DS Lite,Nintendo 3DS cfw
Tv konsolları: PS1, Hdd'li fat PS2, Wii (Softmod'lu), Xbox360 slim rgh, PS4 Slim
cengizermis
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #20 : Mart 15, 2014, 10:20:47 ÖÖ »

@yavuzg bi bakıma hala para ile çalışan mekanizma iyi fikir olabilir Kahkaha çok afilli bi kumbara olur gibi geldi bana.

-Cengiz's- Retro Game Room @youtube:
http://www.youtube.com/user/cengizermis1
wizofwor
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #21 : Mart 16, 2014, 03:19:58 ÖÖ »

Başlıkla ilgilenen arkadaşlara ufak bir preview vereyim:

İlgilenen arkadaşlar için jetonları Levent Sanayi Sitesinde Feza Otomat'tan aldım. Biraz komik bir konuşma geçti aramızda. Dükkanımın yerini sordular. Dükkan yok hobi olarak evde kabin yapıyorum deyince, kısa bir sessizlikten sonra kabinin içine ne koyuyorsun diye sordular. Lafı uzatmamak için bilgisayar koyacağım dedim. Bu sefer jeton kanalı da lazım olacak sana onu da verelim dediler. İyice manyak muamelesi görmemek için onu ben kendim yapıyorum diyemedim. GG'den aldım diyebildim. Uzun lafın kısası DIY kabinlerinizle ilgili ihtiyaçlarınızı uygun fiyatlı temin edebileceğiniz bir yer. Bir kenara not düşmekte fayda var.

wizofwor
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #22 : Mart 16, 2014, 23:40:57 ÖS »

Bu gün öğlenden sonra masanın başına oturdum ve pleksiglass mekanizmayı bitirmeden kalkmadım. Fotoğraflar aşağıda. Arada makinenin şarjı bittiği için bazı fotoğrafları telefonla çektim. Onlar biraz karanlı çıktı kusura bakmayın.

İşte çıkaracağım parçaların planı.

Önce kolay kısımdan ,çıtlardan başladım. Başlangıçta amacım kırma yöntemiyle çıkartmaktı. Önce çelik cetvel ve maket bıçağı yardımıyla çıkaracağım parçanın kenarı boyunca derin bir kesik açtım. Peksiglass üzerinde maket bıçağı ile çalışmanın bir püf noktası var. Bıçağı normal şekilde çekerek kesmek yerine ileri geri hareket ettirirseniz ters hareketin pleksiyi daha rahat kestiğini farkedeceksiniz.

Sonra pense yardımıyla kesiğin üzerinden kırarak parçayı çıkarmak istedim.

Ama işler istediğim gitmedi kestiğim ilk iki parça hatalı kırıldı. Birini yapıştırarak tamir ettim. Diğerini ise kısaltarak başka parçanın yerine kullandım. Sonuçta kırarak çıkarmak yönteminden vazgeçtim. Onun yerine maket bıçağının kesici ucunu kullanarak parçaları tamamen kesmeye karar verdim. Bu biraz daha yorucu bir yöntem ama hatalı kırıma tercih ederim. Yalnız maket bıçağının kesici ucunun kullanmanın bir sakıncası var. Bıçak çok kalın, 2mm den biraz fazla bir oluk açıyor. hiza alırken bunu dikkate almayınca hesapladığınızdan daha ufak parçalar çıkabiliyor. Evde kıl testere bulundurmadığıma çok pişman oldum.

Bu arada kaba kesimden sonra ufak tefek detayları düzeltmek için hanımın neşter setindeki testere uçlu bıçak ve zımpara şeysinin korkunç faydası olduğunu söylemeden geçmek istemiyorum.

Çıtaları hallettikten sonra sıra geldi gövde parçalarına. Gövde parçaları için maket bıçağı ile gövdenin sınırlarını belirledikten sonra, parçaların keserken çatlamasından korktuğu için köşelere matkap ile birer delik açtım. Burda dikkat etmek gereken şey, matkabın ucu çok kalın olduğunda, eğer deviri de biraz fazla verirsek pleksi hemen eriyip uca yapışıyor ve matkap kilitlenip kalıyor. Bu resimdeki delikler iri ama daha sonra şarjlı tornavidanın 3mm'lik ucunu taktığımda aldığım sonuç çok daha iyiydi.

En zor kısım swich'in teli için gerekli olan yuvayı açmaktı. Asetat kalemiyle kanalın sınırlarını belirledikten sonra açıklığın içerde kalan kenarı için matkapla yan yana delikler açtım. Uzun kenarları testereyle kesip. Parçayı kırarak çıkardım. Daha sonra ortaya çıkan şekilsiz kanalı ince bir şerit halinde kestiğim zımpara kağıdıyla düzelltim.

Tam bütün parçarı kesip bitirmiştim ki evin müfettişi geldi. Neyse ki masayı biraz toparlamıştım. Denetimi kazasız belasız atlattık.

Herşey toplandıktan sonra kesilen parçaları yan yana dizip son bir hatıra fotoğrafı çektim. (Hatalı kırılıp sonradan yapıştırılmış çıtaya dikkat.)

wizofwor
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #23 : Mart 17, 2014, 00:11:03 ÖÖ »

Ufak bir moladan sonra yapıştırma işlerine başladım. İlk olarak ön montaj. Dört çıtayı da yerleştirim. Jeton ile deneyerek engel teşkil eden kusurları tespit ettim ve ufak testerem ve zımparamla rötuşladım.

Düzeltmelerden sonra ve parçaları nemli peçeteyle silerek talaştan tamamen arındırdıkltan sonra ilk olrak iç taraftaki çıtaları arka parçanın üzerine yerleştirdim. Burada parçaların iyi yapışması için öğrendiğim bir numarayı denedim. Aralara gördüğünüz iğneleri yerleştirdim. Bunlar parçaların arasının açık kalmasını sağlıyor. Kloroformu sıktıktan sonra bir dakika bu şekilde kalacak, aradaki peksi iyice eridikten sonra iğneri çıkarıp parçaların üzerine ağırlık koyacağım.

Kolroformu'u parçalarının arasına değil, birleştiği köşeye uyguluyorum. Solvent birleşme yüzeyinde kendisi ilerliyor. Bu aşamada arada hava kabarcığı kalmayıncaya göre solvent sıkmaya devam etmek gerekiyor. Aşağıdaki resimde iki parça arasını dolduran kloroformu görünüyor. Bu baloncuk tamamen kaybolana kadar sıkmaya devam ediyoruz.

İğneleri çekerken pleksinin üzerinde çok çirkin gözüken çizgisel izler kaldı. Sanırım solvent iğnenin üzerinden yürümüş. Üstüne üstlük ağırlık ekleyince araki erimiş pleksi kenardan dışarı aktı. Akan solventi silmemek gerekiyor ama ben içinde çözülmiş pleksi olduğunu düşündüğümden, jeton kanalının tıkanmaması için, görüntü değil işlev dedim ve kulak pamuğuyla akan sıvı topladım. yine de fazlalık kalan yerler oldu. Oraları da zımparayla düzelttim. Dış taraftaki çıtaları yapıştırken iğne kullanmayacağım. Varsın arada kabarcık kalsın. Kanalın için pleksi akmasından iyidir.

İşte kanalın bitmiş hali.

En son olarak giriş kısmına alın parçaları da ekledim. Aslında iğne yöntemi burada gerekli. Çünkü kloroform testere ile kesilmiş parçaların arasında kalan boşlukları doldurmuyor. Kesik yüzeyi mükemmel zımparalamak lazım. Veya benim biraz önce şikayet ettiğim erimiş pleksi bu boşlukları dolduracak. Ben levhayı aldığım reklamcının makinayla kestiği yüzeylerden yapıştırdığım için iğneyle tekrar uğraşmak istedim. Yeterli mukavementi sağladığımı düşünüyorum.

Son olarak temsili (karton) jeton girişi ve switch montajı yapılmış olarak jeton mekanizmasının bitmiş hali.

atlantis
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #24 : Mart 17, 2014, 00:25:59 ÖÖ »

Maşallah. Herkes fabrika gibi çalışıyor. Benimde kendimi toplayıp ev otomasyonu projeme devam etmem lazımn Kahkaha

Truva Linux
http://www.truvalinux.org.tr
http://retromiga.blogspot.com
--------------------------------
Banana ARM Türkiye Destek Sitesi
https://www.bananapi.gen.tr
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #25 : Mart 17, 2014, 01:03:16 ÖÖ »

wizofwor, süpersin valla... ancak senin acilen bir dremel setine ihtiyacın var. maket bıçağıyla plexy kesmek, valla bravo, azim işi!

ihtiyacın olan parça bu:

http://www.dremeleurope.com/tr/tr/ocs/product/6091/236/testere-ile-kesim-i%C3%A7in-multi-ba%C4%9Flant%C4%B1-aksesuarlar%C4%B1/mini-testere-ba%C4%9Flant%C4%B1s%C4%B1

ve herhangi bir el motor'u...

toddler
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #26 : Mart 17, 2014, 01:06:51 ÖÖ »

Pleksiglass'ı maket bıçağı vb şeylerle kesip biçmek epey zor. Jeton kanalı çoğumuz için pek bir şey ifade etmiyor olabilir. Fakat bu kanalı yapmanında uğraştırıcı olduğunu gösterdiniz. Sanırım bize düşen ayrıntıları paylaştığınız için teşekkür edip güle güle kullanın demek.

Edit : Yavuz ile aynı anda yazmışız.

C64|C|G|C128|1541U2
A500|A500+|Slim SDHxC|Gotek
A600|FuriaEC020 33MHz+FPU 40Mhz
A1200|BPPC|BVision|64MB Ram|3Com Eth.
A1200|ACA1230/56Mhz 64MB|IndivisionAGA MK2cr|RapidRoad USB|FastATA 1200 MK-V|Netgear MA401
Dingoo A320(OpenDingux)
Pandora(First Batch)
RaspberryPi 1-2-3
BananaPi/Pro
wizofwor
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #27 : Mart 17, 2014, 01:09:10 ÖÖ »

Çektiğim videonun montajını da hallettim ve yükledim. Linkten izleyebilirsiniz. Malesef anahtar yine çok kısa süre için kapalı kalıyor. Bu sürenin yeterli olup olmadığını sipariş ettiğim timer devresi gelince görebileceğim. Süre yetersiz gelirse kanalın açısıyla oynayarak bir şeyler yapmak gerekecek. Açıksaçı bir daha pleksi kesmem gerekirse bu işi dremel ile yapmayı planlıyorum. Testereyle kaba kesimler kolaylıkla halloluyor ama iş detaya gelince sıkıntılar başlıyor. Bir daha aynı şeylerle uğraşmak istemem.

Çalışırken pleksi hakkında çok şey öğrendim. Muhteşem bir malzeme. Pleksiden başka neler yapılabilir diye düşünmeye başladım şimdiden.

https://drive.google.com/file/d/0B45GfdyuaPGMZFhNVnhNT09RM2c/edit?usp=sharing

@YavuzG: Mesajını şimdi gördüm. Dremel konusunda evde lobi çalışması yapıyorum. Eşimi ikna etmek üzereyim. Yakın zamanda ufağından alacağım bir tane. Dremel 200 alsam sence bana yeter mi? Buna bütün aksesuarları takabilir miyim?

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #28 : Mart 17, 2014, 01:38:03 ÖÖ »

Çektiğim videonun montajını da hallettim ve yükledim. Linkten izleyebilirsiniz. Malesef anahtar yine çok kısa süre için kapalı kalıyor. Bu sürenin yeterli olup olmadığını sipariş ettiğim timer devresi gelince görebileceğim.

merak etme, orijinal jeton kanalları da 100mS'lik bir sinyal üretiyor. Bu yüzden aldığın timer devresi standart jeton kanallarını destekliyorsa sorun olmayacaktır...

@YavuzG: Mesajını şimdi gördüm. Dremel konusunda evde lobi çalışması yapıyorum. Eşimi ikna etmek üzereyim. Yakın zamanda ufağından alacağım bir tane. Dremel 200 alsam sence bana yeter mi? Buna bütün aksesuarları takabilir miyim?

Ben sözümona ucuz olsun diye Dremel 200 almıştım. Hala kullanıyorum. Ancak keşke Dremel 3000-4000 gibi bir şey alsaydım diyorum. Sebebi hem biraz teknik hem de Dremel'in pazarlama politikaları. Şöyle ki:

Dremel 200 en güçsüz alet. Ama hemen her şeyi yapabiliyorsun. Tek sıkıntısı sadece 2 güç ayarı olması. dremel'i bir aparata bağlayıp titreşimli bir iş yaparsan bir süre sonra güç düğmesi titreşimden geri kapanıyor. Benim Dremel'in anasından emdiği sütü burnundan getirdim tabii, o sebeple biraz laçka olmuş olabilir...

ikinci sebep ise, o kadar çok uç ve alet edevat almak zorunda kaldım ki aslında dremel 200 bana ucuza gelmedi. İçinden sadece 2-3 uç çıkıyor...

Öte yandan bir Dremel 3000 veya 4000'ü set halinde aldığında aslında ilk etapta düşündüğün ekonominin yanlış olduğunu anlıyorsun zira bu setlerin içinden onlarca parça çıkıyor ki tek tek toplasan 3-4 misli fiyata gelir (benim durumum yani)

Kısaca bütçen elveriyorsa 3000, 4000 serisi bir set al derim ben. Ama bütçen ancak Dremel 200'e göreyse o da iyidir...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #29 : Mart 17, 2014, 01:43:40 ÖÖ »

bu arada plexyglass'ın harika bir malzeme olduğu fikrine katılıyorum. kloroform ile yapıştırılmış bir plexyglass'ın gerçek anlamda kuruması 1-2 gün'ü buluyor ondan sonra sökebilene bravo!!!

Ayrıca çok da güzel boyanır (akrilik sprey boya ile).

Zımparalarsın, gece lambası, abajur v.s. olur. (bi defa neoGeo kabinin tam plexy'lerini kesiyordum salondan bir şangırtı geldi. baktım kızım salonda top oynamaya kara vermiş ve buzlu camdan olan salon lambasını kırmış. hemen tam o ölçülerde plexy kestim 2 tane, zımparaladım aynısı oldu!)

Sayfa: 1 [2] 3   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: