Merhabalar,
Bu yazıda size Robotron'dan bahsetmek istiyorum. Türkiye'de her ne kadar klasikler arasında adını duymasak da Amerikalılar için çok sevilen bir Arcade klasiğidir. Ben de bu oyunun 5-6 yıl öncesine kadar ne adını duymuş ne de oyundan bir ekran görüntüsü görmüştüm.

Bu oyunun, yani tam adıyla ROBOTRON:2084 ün bu kadar önemli bir oyun olduğunu öğrenince hemen mame’de bulup denemek istedim ama ilk denememde hüsrana uğradım. İstediğim yöne karakteri götürebiliyor ama ateş ettiremiyordum. Daha sonra yapacağım bir araştırma beni bu konuda aydınlatacaktı ama o an için oynamayı başaramamıştım.
Kontrollere anlam veremememin sebebinin o ana kadar aklıma kazınmış olan arcade mantığından kaynaklandığını söyleyebilirim. Aydınlanma yaşamadan önce arcade makinası diyince aklıma sadece oyuncu başına 1 stick ve 1-8 arasında aksiyon tuşuna sahip makinalar geliyordu. Meğer o işler hiç de öyle değilmiş

“Dedicated Cabinet” diye bişey varmış, şahsına münasır, oyununa has. Tamam yarış oyunlarını falan biliyoruz zaten ama bu nedir arkadaş :

Arkanoid’de cins misal :

Misilse Command’i mame de oynasan nolur bu kontroller olmadıktan sonra :

İşte Robotron da bu kabinler gibi kendine has bir kontrol panele sahipmiş.
Sadece 2 joystickten oluşan. Ama bu 2 joystick sizi yanıltmasın oyun tek kişilik… Bir joystickle hareket ederken diğeri ile de çektiğiniz yöne ateş ediyorsunuz . Joysticlerin ikisi de 8 yönlü yani pacman gibi 4 yönlü stickler değil.

Eğer bu oyunu PC’de gamepadle oynamak isterseniz söyle bir dizilim çok faydalı olacaktır:

Ama eğer MAME kurulu bir kabininz varsa Sol stick’i 1. oyuncunun sticke Sağ stickide 2. oyuncunun sticke atayabilir ve çok hoş bir dedicated kabin deneyimi yaşayabilirsiniz. 2 kişilik arcade stickiniz ya da 2 adet arcade stickiniz varsa da olur

Ayarları aşağıdaki menünün INPUT (THIS GAME) başlığından yapın.

Peki oyunda neler oluyor:
Yapay zeka ilerlemiş robotlar isyan etmiştir. Yönlendirdiğiniz karakterse isyana katılmamış humanist bir robottur.
Bazı hedefleri vurarak bazılarını uzaklaştırarak insanları kurtarmalısınız.
Her topladığınız insan için puan alıyorsunuz.