Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetBilgisayar müzesine iyi bir ek olurdu...
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Bilgisayar müzesine iyi bir ek olurdu...  (Okunma Sayısı 9400 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Arda
Uzman

I'm *the* guy from Argleton

Üyelik Bilgileri WWW
« : Mayıs 09, 2007, 00:12:39 ÖÖ »

Spectrumdan önce bu bilgisayarın konuşulduğunu duymuştum 80'lerin sonlarında..

http://cgi.ebay.co.uk/Research-Machines-380Z_W0QQitemZ330114965135QQihZ014QQcategoryZ4193QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

Bilgisayar müzesine baktım, yoktu, aranan makineler arasında da yoktu. Sanırım bulmak çok zor olmalı...

Silencer
Ziyaretçi
« Yanıtla #1 : Mayıs 09, 2007, 00:45:11 ÖÖ »

800$ da kim vermez bence...400 olsa bir nebze
zombi
Ziyaretçi
« Yanıtla #2 : Mayıs 09, 2007, 07:59:36 ÖÖ »

Çok ilginç bir cihaza benziyor.
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Mayıs 09, 2007, 11:00:17 ÖÖ »

Bu tür oldukça ilginç cihazlar var. Ama bu cihazları bulmak oldukça zor ve bunlar oldukça büyük koleksiyonların konusu. Bizim şimdilik sınırımız, daha çok mikro bilgisayarlarla sınırlı. Diğerlerinide takip ediyoruz ama bunları Türkiye'de bulmak zor olduğu gibi, yurtdışından getirtmekte çok sıkıntılı. Çünkü bu tür ürünleri kimse kargoyla ülke dışına yollamıyor. 10-20 USD olan bilgisayarı, 2-3 katı kargo ücretini ödemeyi göz almamıza rağmen, Türkiye'ye yollatmak için ne taklalar atıyoruz. Bu tür bir şeyi Türkiye'ye yollama ihtimalleri çok zor. Bizim (en azından benim) şimdilik hedefim az bulunan, nadir ürünlerden çok, bir hikayesi olan, bilgisayar dünyasında bir dönemde etkili olmuş ve insanlar tarafından bilinen kullanılan cihazları toplama yönünde. Diğer önemlileride takip ediyorum. Ama yukarda bahsettiğim sebeplerden dolayı, şimdilik ilgilenemiyoruz.

Dipnot: Türkiye'deki üniversiteler ve kamunun elinde zamanında bu tür cihazlar olmuş. Ama en basitinden, Türkiyedeki üniversitelerden bırakın cevabı, "hadi kardeşim, bizim işimiz olmaz!" diyen bile çıkmadı Bazıları bize vereceklerine, cihazları hurdacılara parçalatmaya bayılıyorlar. Hele bu ilandaki cihazlar gibi bol kartlı cihazlara hurdacılar bayılıyorlarmış Kahkaha İşimiz zor Ama merak etmeyin, güzel olacak...

Silencer
Ziyaretçi
« Yanıtla #4 : Mayıs 09, 2007, 13:12:01 ÖS »

inşallah daha iyi olur
Arda
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Mayıs 09, 2007, 13:28:10 ÖS »

Alıntı
dipnot: Türkiye'deki üniversiteler ve kamunun elinde zamanında bu tür cihazlar olmuş. Ama en basitinden, Türkiyedeki üniversitelerden bırakın cevabı, "hadi kardeşim, bizim işimiz olmaz!" diyen bile çıkmadı

böyle izini sürüp bulduğunuz makine oldu mu? (devlet dairelerinde, ünilerde falan?)

zombi
Ziyaretçi
« Yanıtla #6 : Mayıs 09, 2007, 13:36:20 ÖS »

Bizim bölümdeki transportation hocasının kişisel labrotauarında bir C64 vardı Kahkaha

Birde orca diye meşhur bir unix makinamız vardı. Sadece network adını biliyorum. Üzerinde oldukça eski yazılımlar çalışırdı. 80'lerden kalma falan. Boşa çıkardılar geçenlerde

Düşününce, proje labında da bir SGI vardı yanılmıyorsam. Cihaz sadece terminal olduğu ve serverı yıllardır kalpalı olduğu için çalışmıyordu. Üzerinde 21" RGB monitör vardı. (red, green ve blue kabloları ayrı). Kendime almayı düşündüm ama bu cihazlar ihale ile satılıyor ve ihaleye giren hurdacılar kilo ile bir çok şeyle beraber alıyorlar. İhaleyi ayarlayan kişiyle konuşup önceden tek başına satılmasını sağlamak lazım.   
« Son Düzenleme: Mayıs 09, 2007, 13:46:09 ÖS Gönderen: zombi » Logged
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #7 : Mayıs 09, 2007, 14:57:02 ÖS »

Böyle kovalayıp bulduğumuz makina ne yazık ki olmadı. Hemen hemen eski universitelerin hepsinin bilgisayar bölümlerine, bilgisayarlar ilgisi olan fakultelerine, bilgi işlem merkezlerine mesaj attım. Amacım en azından nerede ne var onun tespitiydi. Buralardan bilgisayar almanın kolay olmadığınıda biliyorum. Ama bu girişime hiç dönen olmadı. Sadece Bilkent Güzel Sanatlardan bir prof. cevap yazdı. Yine Bilkent'te Eray isimli bir arkadaş (doktorada) ilgilendi. Bunların kayıtlarıda duruyor. Zamanı geldiğinde değerlendireceğim ve o zaman birçok arkadaş bu işin özellikle Türkiyede ne kadar zor olduğunu görecek.

Bu konuda her alanda olduğu gibi büyük bir vurdum duymazlık var. Benim okuduğum üniversitede çok sevdiğim bir abim vardı. Okuduğum dönemde uzmandı ve bilgisayarla alakalı olarak devamlı görüşürdük. Şimdi universitenin bilgi işlem sorumlusu..En tepedeki adamı. Ona bile son 2 yılda 3-4 defa yazdım. Tamam Gökhancım dedi ama ses çıkmadı...

Şimdiye kadar beni en çok üzen girişime gelelim... Amiga Dünyası dergilerinde belli aralıklarla röportaj yapılan ve o dönemlerde "vay be..süper Amiga sever" dediğim ve animasyonla uğraşan bir büyüğümüz var. Bu kişiye ben epostayla ulaştım..Yanında çalışan bir arkadaşım yine direkt kendisiyle görüştü ve yardım istedik. Çünkü elinde çok sayıda Amiga olduğunu ve artık kullanılmadığını biliyorduk. Geçen sene taşınma sırasında, elindeki Amiga'ları kendisinden rica etmemize rağmen, hurdacıya verdiler. Günlükte yazdığım parçalanmış Amiga 1000, Amiga2000(2x), Amiga4000 o stüdyodan çıkmış ve yok olmuştur. Yine aynı dönemde satın aldığımız CDTV'nin aynı stüdyodan çıktığını düşünüyorum. Kırılan SGI'lar, parçalanan Mits Altair'ler konusuna hiç girmeyeceğim Bunlar başka arkadaşımızın şahit olduğu olaylar.

Buradan bir yanlış anlaşılma doğmasın. Bilgisayarmuzesi projesi kişisel bir girişim. Sağolsun yardımcı olan birçok arkadaşımızda var. Makinaları bulalım, sahiplenelim gibi bir düşünce içinde de değiliz. Bunların birer değer olduğunu, bir döneme damgalarını vurduğunu biliyor ve bu nedenle korunmaları gerektiğine inanıyoruz. Biz ya da bir başkası bunlara sahip olup, koruduktan sonra hiçbir endişe ve üzüntümüz olmaz...Ama ne yazık ki, şu anda bu satırları yazarken bile birileri bir IMSAI, bir Altair, bir HP parçalıyor olabilir...

atiflz
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Mayıs 10, 2007, 16:54:43 ÖS »

Ya manyak mı bu adamlar? Müzelik malları niye hurdacıya verirler?
zombi
Ziyaretçi
« Yanıtla #9 : Mayıs 10, 2007, 17:55:59 ÖS »

Yukarıda bahsettiğim gibi bu malları ihale olmadan satmak mümkün değil. İhale olunca da tek tek uğraşmak yerine toptan satıp hurdacıya vermek kolaylarına geliyor.
nightlord
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #10 : Mayıs 10, 2007, 21:32:11 ÖS »

@zombi: orca mi!!!!! ODTU'deki orca'dan mi bahsediyorsun? artik bosa mi cikti o ? vay vay vay hey gidi hey ilk e mail adresimin mailserveri be heeey hey e105637@metu.edu.tr

zombi
Ziyaretçi
« Yanıtla #11 : Mayıs 11, 2007, 08:10:38 ÖÖ »

Alıntı sahibi: metu-cc
22 Mart 1999 - E-mail Adreslerindeki Değişiklik
Üniversitemize sunulmakta olan e-mail servislerinin iyileştirilmesi yönünde bir süredir sürdürülmekte olan çalışmalar tamamlanmış ve getirilen yenilikler aşağıda sunulmuştur.
E-mail Adresleri
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından 24 saat ve 365 gün hizmet vermekte olan merkezi Unix sunucular üzerinde yapılan yenilikler sonucunda rorqual.cc.metu.edu.tr ve orca.cc.metu.edu.tr adlı sunucular üzerinde tanımlı olan tüm öğrenci, akademik ve idari personele ait e-mail adresleri 5 Nisan 1999 tarihinden sonra username@metu.edu.tr şeklinde değiştirilecektir. Bu yenilikten sonra halen kullanılan username@rorqual.cc.metu.edu.tr veya username@orca.cc.metu.edu.tr şeklindeki adreslere gönderilen e-mail`ler üç ay süre ile kabul edilecektir. Kullanıcılarımızın bu değişiklikten etkilenmemek için ODTÜ dışında üye oldukları e-mail tartışma gruplarına "username@metu.edu.tr" e-mail adresi ile en geç 5 Nisan 1999 tarihine kadar tekrar üye olmaları gerekmektedir. Söz konusu liste ve haber gruplarına "username@metu.edu.tr" adresiyle üye olabilmek için 5 Nisan 1999 tarihine kadar yapılması gerekenler;
Pine kullanıcıları için;
http://www.cc.metu.edu.tr/services/ol/pine/pine.html adresinde,
POP3 desteği gerektiren programların kullanıcıları içinse;
http://www.cc.metu.edu.tr/services/ol/pops.html adresinde
detaylı olarak açıklanmıştır.
E-mail Sunucusu
Merkezi Unix sunucular üzerinden sürdürülen e-mail servisinin artan kullanımına cevap verebilmek için aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır. Interaktif kullanıma açık rorqual ve orca sunucuları üzerinde tanımlı kullanıcı kodları için "mail.metu.edu.tr" adlı yeni bir e-mail sunucusu devreye alınmıştır. SUN Enterprise 450 model, 4 CPU ve 1 GB bellek kapasitesindeki sunucu aynı zamanda POP ve IMAP servisleri vermektedir. Yeni e-mail sunucusunu kullanabilmek için Eudora, Netscape, Outlook Express gibi windows tabanlı e-mail gönderme ve almayı sağlayan programları kullanan mensup ve öğrencilerin yapması gereken yeni ayarlar,
http://www.metu.cc.edu.tr/services/ol/pops.html
adresinde detaylı olarak açıklanmıştır. rorqual.cc.metu.edu.tr veya orca.cc.metu.edu.tr adlı sunucular üzerinden "pine" vb. programlar ile e-mail gönderen veya alan kullanıcılarımızın herhangi bir ayar değişikliği yapmalarına gerek yoktur. Sorularınızı 2103355 no'lu telefona veya hot-line@metu.edu.tr e-mail adresine yöneltebilirsiniz.

Bu değişikliğin ardından ben kendisini bir daha görmedim.
« Son Düzenleme: Mayıs 11, 2007, 08:19:33 ÖÖ Gönderen: zombi » Logged
Arda
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Mayıs 11, 2007, 11:25:05 ÖÖ »

ahahahi orca'dan haberdar olmamıza rağmen bir etkileşimimiz olmuyordu.. Ammaaa rorqual üzerinde kurulu olan mud (sonra biri "bizim mud" diye customize bir sürüm kurmuştu) ile günler haftalar aylar geçirdim. Gündüz gece demeden, gözler kıpkırmızı girdiğim dersler rorqual'daki mud kapatılana kadar sürdü..

Sonra istakoz'da circle mud kurdu biri (itü sunucusu sanırım). BUgün hala, her bilgisayar kurduğumda, makine adı olarak "istakoz" girerim.

BUCES BBS'i yazan arkadaş, gökhandı galiba, zamanında başına çok ekşimiştim, sonra bizim adminleri kafalayıp bir mud kurdu ama hiçbiri rorqual'daki kadar dolu ve popüler olmadı.

sene 94-95 olmalı, ben bilkentteydim hala...

eklemeden geçemeyeceğim, aminetten bir dosya çekmek için, sadece bir dosya çekmek için saatlerce bekler, hatta bir disketi yarım günde doldururdum. kağnııı gibiydi bağlantılar. darkforces'ın demosunu çekmiştim 20 saatten fazla sürmüştü, 14MB mıydı neydi Ozamanki popüler oyun tie fighter'dı, starwars manyaklığımın coşmasına sebep olmuştu.. aah eski günler...
« Son Düzenleme: Mayıs 11, 2007, 11:29:02 ÖÖ Gönderen: Arda » Logged

Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: