Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: 1 2 [3] 4 5 6   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Arcade kabin onarımı  (Okunma Sayısı 50174 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
gameretro
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #30 : Ocak 20, 2015, 15:00:05 ÖS »

yalnız sayaç makina bana geldiginde durmuştu  yani 7 yıl falan da ben çalıştırdım makinayı 

Ooooo keşke devam etseymiş bayağı yol yapmış bu makine halende inatla devam ediyor.Orjinal kabinler böyle ya.Ne kadar kötü durumda gibi görünsede ayakta kalabiliyor.Son dönemde yapılan kabinlerden geçen gün bir tane baktım hatta sahibinde de birtanesini satmaya çalışıyorlardı. dökülüyor makinalar. Bu kabinlerin yeri başka.
yolcunet
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #31 : Ocak 20, 2015, 15:04:23 ÖS »

orjinaller bir başka oluyor daha saglam ve görseligi daha çok ön planda hheleki aparatlı yani tüfekli araba yarışı olanlar muhtesem
skonac
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #32 : Ocak 20, 2015, 15:05:17 ÖS »

Gelelim söküm işlemine. Bakalım söktükçe neler çıkacak içinden
Kontrol panelden başlıyoruz.

İçerinin durumuna bakılırsa orada da kablo işleri çıkacak gibi.

Kabini alırken denemiştim, marquee'den ışık gelmiyordu. Ya floresan bozuk ya da kablosunda bir sorun var. Bakacağız.

Güçlü kuvvetli arkadaşların yardımıyla monitörüde alıyoruz.

Kontrol panelin olduğu kısım bir çekmece gibi. Kabinin en çok hoşuma giden özelliği bu. Çünkü bütün malzemeler bu çekmecenin içinde ve müdahale gerektiğinde kabini çek,  arkasına geç, kapağı aç vs vs işlerden kurtarıyor insanı. Müdahale gerektiğinde hop çekmeceyi çek, her şey elinin altında. 

Çekmecenin içindeki kablo yumağınıda söküyorum. Sanırım bu kabloları da tekrar kullanmak mümkün olmayacak. Kablolar iyice sertleşmiş, ne kadar tozlu olduklarını ise anlatmama gerek yok sanırım.

* 02_cp_removed.jpg (69.22 KB, 640x480 - Görüntüleme: 2830 kez.)

* 03_marquee_removed.jpg (44.48 KB, 640x480 - Görüntüleme: 2803 kez.)

* 04_monitor_removed.jpg (103.52 KB, 640x853 - Görüntüleme: 2788 kez.)

* 05_power_removed.jpg (124.56 KB, 640x853 - Görüntüleme: 2870 kez.)
« Son Düzenleme: Ocak 20, 2015, 15:16:49 ÖS Gönderen: skonac » Logged
yolcunet
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #33 : Ocak 20, 2015, 15:14:36 ÖS »

abi sen baya baya parçalamışsın makinayı
skonac
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #34 : Ocak 20, 2015, 15:17:39 ÖS »

abi sen baya baya parçalamışsın makinayı
Daha dur, devamı var.
skonac
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #35 : Ocak 20, 2015, 15:21:30 ÖS »

Ve en alt kısımdan başlamaya karar verip kabini yere yatırıyorum. Alt kısımda bulunan plastik yer kaplaması görünümlü kısmı ve metal parçaları da söküyorum.

Bu deforme olmuş kısımları önce komple değiştirmeyi düşünsem de çıkacak marangozluk işleri yüzünden zımpara ve macunla onarmayı tercih ediyorum.

Ama önce biraz malzeme toplamam lazım. Resimdeki ayağı görüyor musunuz? Pastan görünmez durumda ve zaten kırılmış. Aynısından bulabileceğimden şüpheliyim. Yanlara doğru eğilebilen değişik bir ayak.

Kabinden söktüğüm vidaları, tekerlek, ayak vb. gibi parçaları bir torbaya doldurup
kendime bir malzeme listesi yapıp bauhaus'un yolunu tutuyorum. Ancak aradığım vida, somun ve tekerlekten çok azını bulabildiğimi söylemeliyim. Bu yüzden uygun bir günde Ostim'e gitmek farz oldu.

* 06_cabin_down.jpg (131.6 KB, 640x853 - Görüntüleme: 2827 kez.)
« Son Düzenleme: Ocak 20, 2015, 15:29:52 ÖS Gönderen: skonac » Logged
gameretro
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #36 : Ocak 20, 2015, 15:23:34 ÖS »

Heyecanla izliyorum. Harika oldu bu paylaşım.
skonac
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #37 : Ocak 20, 2015, 16:43:26 ÖS »

Ostimde bir iki hırdavatçı gezdim. Hatta bir tane büyük süpermarket tarzı bir yere de gittim. Şu an adı aklımda değil. İçeride bir çok tekerlek çeşidi olmasına rağmen, aynısından bulamadım. Aradığım tekerleğin yüksekliği ve büyüklüğü de önemli çünkü öyle bir montaj şekli var ki kabin düz ayakta dururken tekerlekler 45 derece açıyla yere basıyor.
Ostim'de gezinirken Yetiş tekerlek adında bir yer tarif ettiler. Orada da yoksa zaten arama şeklinde de tembihlediler. Bu arada internetten de bir arama yapmış, uygun bir tekerlek bulmayı başaramamıştım. Yetiş tekerleği buldum ama orada da aradığım tekerleği bulamadım maalesef. Ama rafların arasında dolaşırken aradığım bir başka şeyi buldum.

Kabinin arka tarafında iki adet tekerlek olmasına rağmen ön tarafında iki adet sabit ayak var. Bu ayaklar sağa sola yatacak şekilde oynayabiliyor. Yetiş tekerlekten ön taraf için ayakları aldım. Tekerlek konusunu ise başka türlü halletmeye karar verdim.

Mevcut tekerlek ayaklarını kullanarak yeni bir tekerlek yapmaya çalıştım. Önce tekerleklerin bağlantı yapılan metal parçalarını temizledik.

Zorlu bir zımparadan sonra metal kısımlar gözüktü

Zımpara işi bitince önce astar, sonra da 2 kat boya uyguladım.

Ancak dediğim gibi daha önce sprey boya kullanmış değilim. Boya bazı yerlerde akıyor ve damla şeklinde kalıyor. Ancak pes etmek yok, ince zımpara ile üzerinden geçip bir kat daha boya atınca daha iyi oldu. Sprey boya kullanırken butona hep aynı basıncı vermek ve hep aynı mesafeden sıkmaya alışmak zaman alacak.

Almış olduğum farklı model bir tekerleği söküp, sadece lastik kısmını eski tekerlek mekanizmasına monte ediyorum. Eh bence iş görecek gibi.

* 07_wheels_1.jpg (89.85 KB, 640x480 - Görüntüleme: 2875 kez.)

* 08_wheels_2.jpg (116.63 KB, 640x853 - Görüntüleme: 2901 kez.)

* 09_wheels_3.jpg (107.78 KB, 640x853 - Görüntüleme: 2785 kez.)
« Son Düzenleme: Ocak 20, 2015, 16:49:59 ÖS Gönderen: skonac » Logged
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #38 : Ocak 21, 2015, 09:06:05 ÖÖ »

@skonac, sen ciddi girişmişsin restorasyona. kolay gelsin. bereken kabini yapıştırmamışlar sökülebiliyor

skonac
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #39 : Ocak 21, 2015, 09:29:35 ÖÖ »

@skonac, sen ciddi girişmişsin restorasyona. kolay gelsin. bereken kabini yapıştırmamışlar sökülebiliyor

Teşekkür ederim. Aslında kabini yapıştırmışlar. Yapıştırma yetmemiş iç çıtalarından makine ile çivilemişler. Aslında yan panellere kadar sökecektim ancak sökerken parçalanır diye belli bir aşamadan öteye geçemedim.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #40 : Ocak 21, 2015, 09:39:11 ÖÖ »

valla bravo doğrusu, iyi cesaret etmişsin. full restorasyona girişmişsin ciddi ciddi.

cesaret dediğime bakma, elbette toparlarsın ancak çalışacak zaman bulmak zor bu tarz işlerde.

yanlız bitince canavar gibi olacaktır

Bu arada T-molding alınacak yeri biliyormusun sitelerdeki? Gerçi resimlerden tam göremedim, mevcut kenar kaplama için kanal açılmış mı yoksa yapıştırma şeklinde mi uygulanmış?

skonac
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #41 : Ocak 21, 2015, 10:40:00 ÖÖ »

valla bravo doğrusu, iyi cesaret etmişsin. full restorasyona girişmişsin ciddi ciddi.

cesaret dediğime bakma, elbette toparlarsın ancak çalışacak zaman bulmak zor bu tarz işlerde.

yanlız bitince canavar gibi olacaktır

Bu arada T-molding alınacak yeri biliyormusun sitelerdeki? Gerçi resimlerden tam göremedim, mevcut kenar kaplama için kanal açılmış mı yoksa yapıştırma şeklinde mi uygulanmış?

Dediğin gibi zaman bulmak zor. Ancak zevkli bir uğraş benim için. Vakit oldukça ilgilenebiliyorum.

T-molding ile ilgili şöyle bir sıkıntım vardı. Kabindeki sunta türkiyede kullanılan standart 18mm değil. Yaklaşık 20 mm kadar. Bu yüzden sitelerdeki satılan moldingler kenarlarda boşluk bırakabilir diye düşündüm. Birde istediğim renk yoktu ellerinde. O yüzden amerikadan (t-molding.com) sipariş verdim.
Bu arada kabin kenarlarında molding için kanal açılı durumda.
skonac
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #42 : Ocak 21, 2015, 11:46:05 ÖÖ »

Kabindeki görsel onarımlar devam ederken, kabini sökerken koparıp attığım o kablo yığınını tekrar bir araya getirebilir miyim acaba korkusu sardı.
Internetten nasılsa bulurum diyerek çatır çutur söktüğüm kabloları nasıl yenisiyle değiştireceğimi öğrenmeliydim. Öncelikle bu forumdaki bütün arcade yazılarını ve repair loglarını baştan aşağı okudum. Özellikle sevgili @yavuzg üstadın yazılarında bir çok önemli nokta var. Kendisine ayrıca teşekkür ediyorum.

Ve kabinden çıkan elektrik aksamıyla ilgili malzemeleri elden geçirmek üzere kolları sıvadım.

Kabinden Hantarex marka bir güç kaynağı çıktı. Hava püskürtüp temizledikten sonra masamın üzerine aldım. Güç kaynağı çalışır vaziyetteydi ancak biraz inceleyince üzerine sonradan konduğunu sandığım fan bağlantılarının yapılmadığını gördüm. Deneyince de neden bağlantı yapılıp çalıştırılmadığını anladım. O kadar çok ses çıkartıyordu ki, fan olmadan daha iyi diye düşünmüş olabilirler.
Eldeki çalışan eski fanlardan biriyle değiştirmekte fayda var. Ayrıca güç kaynağının da dokümanlarına ihtiyacım var, çünkü üzerinde bir dolu boş yuva var  Kahkaha
Biraz arayınca internetten buldum. Belki lazım olan başka birileri daha olur.

Hantarex US 250 arcade power supply user manual :
http://gros.niko.free.fr/telechargement/moniteur/hantarex/U250_U300.pdf

Satın aldığım jamma harness yumağını da masaya serip bağlantıları yapıyorum.

Tabi kabini dağıttık. Denemeleri kabinde yapma şansım yok. Bu sebeple daha önce edindiğim VGA çeviriciyi de bağlıyorum.

* 10_psu_1.jpg (65.83 KB, 640x480 - Görüntüleme: 2906 kez.)

* 11_jamma_1.jpg (93.7 KB, 640x480 - Görüntüleme: 2712 kez.)

* 12_jamma_2.jpg (73.53 KB, 640x480 - Görüntüleme: 2677 kez.)
« Son Düzenleme: Ocak 21, 2015, 14:34:11 ÖS Gönderen: skonac » Logged
skonac
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #43 : Ocak 21, 2015, 14:49:17 ÖS »

Güç kaynağı ve jamma bağlantılarını test etmek için elimin altındaki MK3 bordunu bağlayıp, fişe takıyorum. MK3 bordun üzerinde küçük bir havai fişek gösterisi oluyor. Refleksle fişi çekiyorum ama minik bir duman bulutu yükseldi bile.  :'( Jammanın kablo bağlantılarını yaparken telefonla konuşma yapmanın ve bağlantıları tekrar kontrol etmememin cezasını MK3 bordum çekiyor. Hatamı fark edip bağlantıları düzeltiyorum. (12v ları -5v lara bağlamışım) Tekrar denediğimde ise MK3 boot ediyor ancak ses yok.

Kartı incelemeye alıyorum. Jamma girişin yanındaki bir kapasitör fena şekilde kavrulmuş. Neyse ki kartın üzerinde aynı kapasitörden bol miktarda mevcut. Sağlam bir tanesinden değerini okuyup değiştirebilirim.

Elimde tantal kapasitör yok, aynı değerdeki elektrolitikle deneme yapmak için takıyorum.

Bu arada güç kaynağınında sigortası atmış. Onu da değiştirip tekrar deniyorum.

MK3 çalışıyor, üstelik ses de geri geldi. Sanırım çok ucuz atlattık. Artık bundan sonra her bağlantıyı iki hatta üç kez kontrol edip öyle çalıştıracağım. MK3 ü hemen güzelce sarıp rafına kaldırıyorum. Kabin bitene kadar onunla deneme yapmak yasak.
Ayrıca malzeme listeme 220nF SMD tantal kapasitör ekliyorum. MK3 ü bu halde bırakmak olmaz 

* 13_mk3_1.jpg (130.98 KB, 640x853 - Görüntüleme: 2596 kez.)

* 14_mk3_2.jpg (146.61 KB, 640x853 - Görüntüleme: 2656 kez.)

* 15_mk3_3.jpg (39.34 KB, 320x254 - Görüntüleme: 2672 kez.)
« Son Düzenleme: Ocak 21, 2015, 15:00:04 ÖS Gönderen: skonac » Logged
barone
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #44 : Ocak 22, 2015, 19:19:07 ÖS »

Konuyu merakla takip ediyorum. Bu çalışma da bizlere bolca bilgi, ilham ve cesaret verecek gibi görünüyor.  
Sayfa: 1 2 [3] 4 5 6   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: