Uzun zaman sonra bi tarafımı kaldırıp Ulus Konya sokağa gidebildim sonunda. Konu ne miydi? @Orchid'in zamanında bana ROM upgrade ve kick harness için gönderdiği MK4 board'u için "doğru dürüst" bir kick harness yapabilmem için soket almam gerekiyordu...
Konuyu bilen çok iyi bilir ancak bilmeyenler için kısaca anlatayım;
Arcade dünyasında JAMMA diye bir standart belirlenmiş yıllar önce ve bu standarda göre JAMMA soketinde her oyuncu için sadece 3 buton ayrılmış. Daha sonra oyunlar geliştikçe bu standard bazı oyun firmaları tarafından "esnetilmeye" başlanmış. SNK firması normalde kullanılmayan pinlerden birisine 4. butonu eklemiş. Sonra bir 5. buton daha eklenmiş bazı firmalar tarafından. Ancak bu kadar, boşta pin kalmamış. Bazı xxxx-in-1 kart üreticileri (eski bootleg'çiler) JAMMA standardını "tehlikeli" bir biçimde esneterek 6. butonu normalde GND (toprak) olan sonlardaki pinlerden birisine dahi bağlamışlar...
Neyse, efendi uslu firmalar ise (örn. Capcom, Midway v.s.) JAMMA soketine dokunmayıp 3 adetten fazla buton gerektiren oyunları için ayrı bir soket yapmışlar. Bu soketten arcade kabindeki 4,5 ve 6'cı butonlarına uzanan kablo yumağına da camiada kısaca "Kick Harness" (genelde bu butonlar tekme hareketine bağlandıklarından) denmiş...
Şimdi, bu mini projemizde Mortal Kombat 4 board'una kick harness yapacağız

Ama bir sorunum var. Arcade board'ları masamın üzerinde çalıştıracak bir "test düzeneğim" yok. Dolayısıyla mini proje bir başka mini projecik daha doğurdu

Bir arcade board'u masamızın üzerinde çalıştırabilmemiz için gereken temel bileşenler;
1) +5V, +12V ve -5V aynı anda verebilen bir güç kaynağı.
2) Ses için 1 adet hoparlör (Bildiğiniz 8 Ohm'luk düz hoparlör)
3) Görüntü için 15Khz'e uygun bir ekran (Arcade monitor, TV, eski RGB monitor v.s.)
4) (Opsiyonel) Masanızın üzerinde PC monitörü varsa arcade kartın 15Khz'lik görüntü sinyalini 31Khz'e yükseltecek bir line-doubler veya upscaler. Ben bu iş için elimdeki GBS 8220 upscaler kartını kullandım.
5) (Kesinlikle opsiyonel) CRTSIM

- Upscale edilmiş görüntü LCD monitörde çamur gibi görünüyordu. Konuyla ilgisi yok ama hazır sırası gelmişken bunu da deniyeyim dedim ve GBS'nin çıkışını CRTSIM'e verdim...
6) Tüm bunları bir araya getirecek olan kablolar yumağı; JAMMA Harness
Daha önce yaptığım JAMMA harness şu an kabinde. Önce işe yeni bir JAMMA harness yaparak başlıyorum...
Tüm bağlantıları yaptıktan sonra oyunu elektriği veriyorum

GBS'ye menüsünden hafif ayar yaptıktan ve çıkışını CRTSIM'e verdikten sonra renkler ve görüntü LCD'de fena durmadı...

Neyse, görüntüye dalmadan işimize devam edelim... İhityacım olan önemli başka birşey daha var; kontrol panel...