Bu tip projeleri degerlendirirken bir de hep silikon tarafindan bakmamiz lazim. Eski sitemlerin cipleri artik uretilmedigi icin birileri eger bu sistemleri yeni programlanabilir silikonlarda calisacak sekilde implement ettiginde ben cok memnun oluyorum. Ozellikle islemci ve custom cipler icin gecerli bu. Birilerinin VIC veya ULA veya Oric'in Video cipinin VHDL kodunu gelistirmesi cok hayirli bir is. Bu makineler sonsuza kadar tamir edilebilir hale geliyor boylece.
Fakat komple yeni bir makine yapmak konusunda ben de kismen Ardaya katiliyorum. Bence de eski makineler ile gunumuz donanimlarini calistiran eklentiler falan daha genis kitlelere faydali. ozellikle de storage uniteleri bence ilk yeni teknoloji ile replace edilmesi gereken sey. su an itibariyle yine elimde reliable bir 1541 yok mesela
IDE veya MMC veya USB arabirimleri, ethernet kartlari, ram eklentileri, mouse ceviriciler, vga cikis vericiler vs super projeler bence de.
Fakat ote yandan buradaki proje gibi niche projeler de bence kendi capinda zevkli seyler. Hatta biraz da dogal. Cunku bunlar genelde soyle gelisiyor. Bir HW tasarimcisi once Arda'nin dedigi gibi bir eklenti projesi olarak basliyor ise. Ardindan bunu yaparken biraz daha caba ile projenin buyuyebilecegini dusunuyor.
mesela ide arabirimi yaparken, "ya ben suraya bir de SDRAM controller eklesem de insanlar sdram takabilse diyor" ardindan "ya hazir ram'i koyduk buraya VGA taramasi ekliyim VGA cikis olsun" diyor, ardindan e bari CPU'yu da aliyim komple "uyumlu" yeni makine olsun diyor. Bkz c-1... Jeri ilk olarak c64'u vga monitore baglamak icin yola cikmisti mesela