Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Yeni Nesil Oric Projesi  (Okunma Sayısı 7949 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Pe@ceR
Üye

Üyelik Bilgileri
« : Mayıs 16, 2007, 20:07:33 ÖS »

Halen devam etmekte olan bir projeden bahsetmek istiyorum.

%100 eski Oric sistemleri ile uyumlu "Oric Atmos JR" isimli bir bilgisaayr altyapısı üzerinde fransız Oricseverler çalışmaktalar.

Planlanan Sistemin özellikleri şöyle

İşlemci : 65C816, 16 MHz
Hafıza  : 128 Kb - 1024 Kb arası RAM ( Grafik hafızası ayrı olmak üzere)
          64 KB - 1024 KB arası ROM (ORIC BASIC VERSION 2.0 içerecek şekilde)

* Genişleme portu
    * 2 USB portu,
    * Stereo ses çıkışı
    * ULA uyumlu grafik çipi + 16 sprites hardware + scrolling vertical & horizontal,

coze
Uzman

Hieh hieh hieh heh ...

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Mayıs 16, 2007, 20:23:01 ÖS »

daha fazla bilgi alabilecegimiz bir websitesi var mi ?

bunun gibi bir projeyi commodore 64 icin yapan birileri var mi acaba ?

Retro Hincal Uluc
Arda
Uzman

I'm *the* guy from Argleton

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Mayıs 16, 2007, 20:24:37 ÖS »

Bu yeni geliştirilmiş üretimlerin kullanım alanı yok. Hadi varsayalım 16mhz bir oric, ya da bizde yaptıkarı gibi, 80mhz hızlarda bir zx spectrum sahibi olduk. Ve dünyada 50 kişide daha var bu makineden Ne olacak şimdi? Turşusunu mu kuracağız? Ayrıca mutlaka uyum problemleri çıkıyor. %100 uyumlu olamıyorlar.

Bu projeler elbetteki tıpkı deneysel yazılım projeleri gibi genelde tasarlayanlar eğlensin diye yapılıyorlar. Yapılmaya da devam eder umarım.

Ben bu tür donanımda yetenekli adamlardan, *çok* ucuza üretilebilecek ide arabirimi, mouse adaptörleri gibi daha elle tutulur ve bugünün emülasyon dünyası ile gerçek 8bitler arasında köprü kuracak donanımlar bekliyorum.

Kabul etmek gerekir ki, bu güzel makinelerimizin eski anıları canlandırmak ya da kodlama yeteneklerimizi gösterebilmek dışında pratik bir kullanım alanları yok. Yani kimse 16mhz bir oric için bir excel geliştirip satacak ya da geniş kitlelere ulaşacağı yok.

Yine de bir URL ya da fotograf olsaydı iyi olurdu...

Pe@ceR
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Mayıs 16, 2007, 20:38:13 ÖS »

Tabi ki tuup milyonlara satacak halleri yok. Deneysel projeler bunar ve senin benim gibi "meraklısından" başkasının da dikkatini çekmez dostum.

Zaten o günleri yaşamayan adamı commodore.gen.tr'ye de sokamazsın.. Iyyy benim bilgisayrım 4 Ghz, napayım 1 Mhz'lik bilgisayarı at çöpe der. Bu "deneysel" cihazların heyecanını şu forumu keşfetmiş bizler de yaşamazsak ne anlamı kalır değil mi?

Buyrun linkler
http://passionoric.ifrance.com/passionoric/fr/junior/hjrspec.htm
http://www.oric.org/index.php?page=community&fille=forum&s_fille=lire&nbnonlus=43&forum=2

nightlord
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Mayıs 16, 2007, 20:40:20 ÖS »

Bu tip projeleri degerlendirirken bir de hep silikon tarafindan bakmamiz lazim. Eski sitemlerin cipleri artik uretilmedigi icin birileri eger bu sistemleri yeni programlanabilir silikonlarda calisacak sekilde implement ettiginde ben cok memnun oluyorum. Ozellikle islemci ve custom cipler icin gecerli bu. Birilerinin VIC veya ULA veya Oric'in Video cipinin VHDL kodunu gelistirmesi cok hayirli bir is. Bu makineler sonsuza kadar tamir edilebilir hale geliyor boylece.

Fakat komple yeni bir makine yapmak konusunda ben de kismen Ardaya katiliyorum. Bence de eski makineler ile gunumuz donanimlarini calistiran eklentiler falan daha genis kitlelere faydali. ozellikle de storage uniteleri bence ilk yeni teknoloji ile replace edilmesi gereken sey. su an itibariyle yine elimde reliable bir 1541 yok mesela

IDE veya MMC veya USB arabirimleri, ethernet kartlari, ram eklentileri, mouse ceviriciler, vga cikis vericiler vs super projeler bence de.

Fakat ote yandan buradaki proje gibi niche projeler de bence kendi capinda zevkli seyler. Hatta biraz da dogal. Cunku bunlar genelde soyle gelisiyor. Bir HW tasarimcisi once Arda'nin dedigi gibi bir eklenti projesi olarak basliyor ise. Ardindan bunu yaparken biraz daha caba ile projenin buyuyebilecegini dusunuyor.

mesela ide arabirimi yaparken, "ya ben suraya bir de SDRAM controller eklesem de insanlar sdram takabilse diyor" ardindan "ya hazir ram'i koyduk buraya VGA taramasi ekliyim VGA cikis olsun" diyor, ardindan e bari CPU'yu da aliyim komple "uyumlu" yeni makine olsun diyor. Bkz c-1... Jeri ilk olarak c64'u vga monitore baglamak icin yola cikmisti mesela
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: