Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: BAD SECTOR  (Okunma Sayısı 6027 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
izmirmaster
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« : Aralık 05, 2014, 18:57:45 ÖS »

COMMODORE 64 cihazda 1541 ile bazı disketleri kullanırken bazı disketlerde kötü kesimler oluşmuş bunları nasıl işaretlerim normalde
OPEN1,8,15,"N:NEW DISK,00":CLOSE1 
format komutu verince veya harici programla formatlarınca bad sector işaretlemiyor
dos veya cp/m pcde bu işi direk görüyor veya ilave yardımcı programlar var commodore 64 nasıl yol izlerim hem format hemde işaretleme işini göreceğim bir program varmı yoksa direk kendimmi müdahale edicem

LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Aralık 06, 2014, 13:57:24 ÖS »

Floppy için böyle birşey var mı hiç bilmiyorum. Günümüzde sabit diskler için bile bad işaretleyen birşey yok sanırım ?? (belki yanılıyorum ama)

izmirmaster
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Aralık 06, 2014, 14:02:45 ÖS »

gökhan ustam pcde diskete veya hdd ye dos veya cp/m ortamında pctools ve norton disk editör veya disk doctor bad sector işaretlemesi yapabiliyor. Tabi cbm de veya diğer sistemlerde bu varmı bilmiyorum

yeni sistemlerde gene norton veya ilave programlar mevcut

Floppy için böyle birşey var mı hiç bilmiyorum. Günümüzde sabit diskler için bile bad işaretleyen birşey yok sanırım ?? (belki yanılıyorum ama)

LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Aralık 08, 2014, 14:10:40 ÖS »

Sabit diskte Bad sector işaretleme, eski yazılımlarda vardı. Son dönemde bad sectör'ü görüp, işaretlediğimiz bir yazılım son dönemde görmedim... Floppy'de zaten hiç görüp uyguladığımı hatırlamıyorum. Ömrünü tamamladı diyip çöpe atardık

Voltron
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Aralık 08, 2014, 20:15:42 ÖS »

Hiç unutmam, inat edip Operation Wolf disketindeki bad sectorleri NDD gidermeye çalıştığımı. 2 Gün uğraştığımı bilirim sırf gidip yeniden çektirmemek için. Her NDD de oyunun biraz daha fazla yüklenir sonra tekrar bir yerden patlak verirdi.

Tam bir BAD SECTOR temizleme, işaretleme olmasa da, bazı videolarda izlemiştim bozuk diye çöpe attığımız çoğu disketin nasıl hayata geri döndürüldüğünü. Pamuk bırakmayan kaliteli bir kulak çöpü ve %50 su + %50 izopropil alkol karışımı ile disk yüzeyini güzelce temizledikten sonra disketin kendine gelme ihtimali var. Üstelik ben geçende bir türlü fortmatlanmayan (track 0 bad) bir DOS disketinde sadece kolonya ile denedim bu işlemi. Kısmen de olsa çalışıyor. Disket 720K olarak sorunsuz formatlandı.

Çok önemli bir disket değilse,denenebilir bence.

Burada detaylı bilgi var araştırınca buldum.

http://www.retrotechnology.com/herbs_stuff/clean_disks.html

Bu da alkol ile temizliyor Amiga için flashback'ın ilk disketini.

« Son Düzenleme: Aralık 08, 2014, 20:22:42 ÖS Gönderen: Voltron » Logged

Metal grupları çok bağırıyor. haklıyken haksız duruma düşüyorlar...
izmirmaster
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Aralık 08, 2014, 21:21:08 ÖS »

pc de bir şekilde disketi 720kb veya 1440 kb formatlıyor kullanılmayan kısımları bad olarak işaretliyor

genellikle ben kulak çöpü ve kaliteli cam sil kullanıyorum buda etkili sonuc veriyor
amiga sanırım disketin tek tarafını arka kısmını kullanıyor pcde üst yüzeyde bad sector olunca amigada sorunsuz formatlanıyor

disketlerin manyetik bant üzerinde genellikle üzerinde kirler olur bunlar temizlenince sorun kalmıyor

ama kulak çöpünü sürterken track (izleri) zedelememek lazım eger izler üzerinde çizik varsa yapacak birşey yok

Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: