Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Super Pang Tamiratı  (Okunma Sayısı 19949 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« : Aralık 06, 2014, 04:25:18 ÖÖ »

Selamlar retroseverler!!!

Arcade board tamirat günlüklerinde bu sefer Capcom CPS1 öncesi (Pre-CPS1) donanım üzerinde çalışan orijinal Super Pang oyunumuz var. Bu oyun Mitchel firması tarafından geliştirilmiş ve popüler arcade klasikleri arasında yerini almış çok meşhur bir oyundur. Bir çoğunuz "Atari salonlarında" Pang ve Super Pang oynadığı günleri hatırlayacaktır. Daha genç kuşak bu oyunu ev konsollarında ve Gameboy'lardan bilebilir...

Tamirata girişmeden isterseniz bu donanım hakkında kısa bir bilgi vereyim. Capcom firması CPS (Capcom Play System) donanımlarını geliştirmeden önce birbirine yapısal olarak üç aşağı beş yukarı benzeyen arcade boardları geliştirmiş ve bu boardlar üzerinde de döneminde oldukça popüler olmuş oyunları yayınlamıştır (örn. Pang, Super Pang amerikada Buster Bros olarak bilinir).

Tamiratımızın konusu olan oyunumuz ise bu arkadaşlar; Orijinal bir Super Pang

Ve elbette ki paranoyak Capcom bu boardların kopyalanmasını engellemek ve belli bir süre sonra da tekrardan servise geri dönmelerini sağlamak için bazı ROM'ların üzerindeki kodları kriptolamış ve bu kriptoyu çözebilecek olan kodu da bir batarya ile ayakta tutulan bir RAM alanı üzerinde saklamış. Bu konsept arcade camiasında da "Suicide battery" yani "İntihar eden pil" adını almıştır.

Bu board @yolcunet'in mekanına yaptığımız bir ziyarette dikkatimi çekmişti. Belliki zamanından pili bitmiş, kripto anahtarları uçmuş ve artık çalışmadığı için zaman içerisinde çeşitli çipleri (RAM'ler, 245'ler 157'ler v.s.) yağmalanmış bir vaziyette bir köşede öylece boynu bükük duruyordu

Bu board'u JAMMA test ortamıma takmadım bile zira üzerinde bariz bir şekilde eksik parçalar vardı. Öncelikle işe artık bitmiş olan pili sökerek başladım...

Daha sonra EPROM'ları board'un üzerinden sökerek tek tek okuyup, kontrol ederek ve etiketleyerek devam ettim.

ROMIDENT sayesinde ROM'ların hem gerçekten de Super Pang'e ait olduğunu hem de içeriklerinin sorunsuz olduğunu test etmiş oldum...
« Son Düzenleme: Şubat 07, 2018, 08:55:03 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Aralık 06, 2014, 04:37:16 ÖÖ »

İlk sorunumuzu ROM'ları test ederken buldum! İlk EPROM'un checksum'ı ROMIDENT tarafından tanınmadı...

Belli ki zaman içerisinde açık penceresinden sızan ışık ile bazı kısımları silinmişti. EPROM'u UV altında tamamen silip MAME'den temin ettiğim ROM imajıyla yeniden programladım.

Bu işin kolay kısmıydı. Şimdi işin biraz çetrefilli kısmına geliyoruz

Tüm ROM'ları kontrol ettikten sonra geriye kriptolanmış ROM'lar ve "Kabuki" kaldı.

Bu kriptolu ROM'ların içindeki bilgi artık işimize yaramıyor zira kripto anahtarımız yok. Ancak sağolsun birileri (Dead battery society) bu kriptoyu çözmüş ve bu oyunları tekrardan hayata döndürebilmek için kriptosuz ROM imajlarını yayınlamış

http://www.arcadecollecting.com/dead/

Yeri gelmişken bir diğer enteresan konudan bahsedeyim; Kabuki

Kabuki, japon kültüründe bir çeşit sahne sanatında kadın kılığına girmiş erkek aktörlere verilen ad. Bizde "Zenne" terimine yakın bir konu yani. Peki bu çipin üzerinde neden "KABUKİ" yazıyor?

Hemen cevaplayayım, bu aslında bildiğiniz Z80 işlemcisi. Ancak Capcom üzerine başka bir parça numarası yazdırmış, içine kripto anahtarını koruyacak bir minik RAM koydurmuş ve bir iki bacağının da yerini değiştirmiş (sanırım) yani Z80'i "karı kılığına" sokmuş doğal olarak da adına "Kabuki" demiş  Kahkaha Japonlar enteresan adamlar
« Son Düzenleme: Şubat 07, 2018, 08:55:22 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

leviathank
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Aralık 06, 2014, 04:37:56 ÖÖ »

Önlerden yerimizi aldık.
Sensation
Deneyimli

Killer Instinct

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Aralık 06, 2014, 04:39:02 ÖÖ »

Orginal PCB'lerin yeri bir başka oluyor abi. Yazılarını büyük bir keyifle okuyorum.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Aralık 06, 2014, 04:54:07 ÖÖ »

Bozuk EPROM'u yeniden programladık. Ancak kriptolu EPROM'ları kriptosuz kodla yeniden programlayamıyoruz. Kriptosuz kod, nedenini bilmiyorum, daha büyük EPROM'lara sığacak boyutta. Mevcut EPROM'lar 1 adet 27C256 ve 2 adet 27C010. Ancak bunların yerine 27C512 ve 27C020 kullanmam gerekiyor. Arızalı board sepetimi didikliyorum ve arızalı bootleg bir Street fighter boardunda aradığım EPROM'ları buluyorum. UV ile silip Death Battery Society sitesinden indirdiğim kriptosuz ROM imajları ile yeniden programlıyorum.

Ancak işimiz bu kadar basit değil. Önce board'u fiziksel olarak tamir etmemiz gerekli

İşe önce şişmiş, yamulmuş ve muhtemelen kurumuş elektrolitik kondansatörleri yenileyerek başlıyorum.

Bunlar genellikle arcade boardların ses bölümünde olur ve sesin ya parazitli ya da hiç çıkmamasına sebep olurlar. Hepsini söküyorum (20 yıl bakımı )

Daha sonra eksik logic entegrelerini ve RAM'leri tamamlıyorum; 3 adet 74LS157, 4 adet 74LS254, 3 adet 6116 tabir edilen RAM (2K x 8-Bit SRAM) ve 2 adet 6264 tabir edilen RAM (8K x 8-Bit SRAM). Bereket board'un üzerinde orijinal RAM tiplerini yazmışlar, malzeme çekmecelerimde onlara uygun RAM'ler mevcut. Arcade board tamir işini eğer hobi olarak yapmaya niyetiniz varsa malzeme çekmecelerinizde bu tarz RAM'Lerden (veya muadilleri) mutlaka bulundurmanız gerekli; TMM2015, TMM2016, TMM2063 v.s. (6116, 6264 v.s.)

RAM'leri soketle monte etmek akıllıca olur zira boardlarda sıklıkla bozulduklarından değiştirmesi kolay olur. Lehim yaparken boardu ters çevirince parçalar düşmesin diye bir parça bant kullanabilirsiniz

Bu şekilde boardu tamamlıyorum (Sağ alt köşeye bir RAM daha taktım bu fotoyu çektikten sonra)

« Son Düzenleme: Şubat 07, 2018, 08:55:39 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Aralık 06, 2014, 04:56:20 ÖÖ »

Önlerden yerimizi aldık.

@Leviathank, hatırlıyorsun değil mi bu boardu?

Orginal PCB'lerin yeri bir başka oluyor abi. Yazılarını büyük bir keyifle okuyorum.

Orijinal PCB hele Capcom sa hiç dayanamam

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Aralık 06, 2014, 05:09:16 ÖÖ »

Şimdi geldik çetrefilli kısma Kahkaha

Burada oldukça garip şeyler yapacağım ki ben de (kabaca anlasam da) neden "böyle" yapıldığını tam olarak bilmiyorum. Kriptoyu kıranlar böyle yapmış...

Önce Kabuki'nin makyajını sileceğiz Kahkaha

R33 direncini söküp bir kısa devre yapıyoruz (Kabuki'nin "kabuki" lik yapmamasını sağlıyoruz) ki artık normal bir Z80 gibi davransın.

Sonra 27C512 EPROM'unun 1. bacağını kaldırıp soketine öyle yerleştiriyoruz... (Aslında en yüksek adres bitinin ayağını kaldırdık - du bakalım ne olacak)

Daha sonra 27C020'lerin 30'uncu bacaklarını da kaldırıp soketlere öyle yerleştiriyoruz (yine en yüksek adres bitlerinin ayakları)

Daha da sonra bu ayakların hepsini birbirine montaj teli ile lehimleyip bunları Kabuki'nin (artık Z80) 27'inci bacağına lehimliyoruz (M1 bacağı okuma yaparken sıfırlanıyormuş - yani sanırım decript kod yüksek adreste bir yerleri adreslediğinde bir katakulli çevirip bir bank switching cambazlığı yaptırmışlar ama tam olarak anlamadım )

Ve kabuki'yi de yerine takarak son modifikasyonumuzu tamamlıyoruz...

Heyacan dorukta!!!! Inınınııııın Kahkaha
« Son Düzenleme: Şubat 07, 2018, 08:55:56 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Aralık 06, 2014, 05:17:43 ÖÖ »

JAMMA soketini takıyorum, veriyorum power'ı 

Aha!!!! Bir şlak sesi duydunuz mu? 

20 senenin ardından Super Pang yeniden hayata döndü!!!!

Board GBS-8220'yi pek beğenmedi, görüntüde biraz titreme var ancak ben bunun board'dan olmadığını düşünerek kabinde gerçek CRT ortamında denemek istiyorum...

Titreme falan yok, cillop gibi görüntü...

Bu oyunun Türkiye ve dünya çapında meşhur olmasının bir diğer sebebi de bu Pang kardeşler dünyayı dolaşıp hep meşhur tarihi yerler, kiliseler, katedraller, camiler v.s. önünde balon patlatıyor olmaları sanırsam. Bu da bizden bir görüntü

Yanlız inanılmaz hastalık bir oyundur bu... Kabinde bir test edeyim, kontrollerde bir sorun v.s. varmı dedim, bu yazıyı yazamıyordum zira 1 saat falan balon patlattım

Hadi bakalım, bir Capcom (Mitchel) klasiği de arşivimizde hakettiği yerini aldı...  Karizmatik
« Son Düzenleme: Şubat 07, 2018, 08:56:14 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Aralık 06, 2014, 05:20:39 ÖÖ »

Saat 5 olmuş ben balon patlatıyorum, çıldırıcaaamm biri beni durdursuuuun !!! Kahkaha

Sensation
Deneyimli

Killer Instinct

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Aralık 06, 2014, 05:31:16 ÖÖ »

Gamer değilim diyordun bir de abi isteyince balon patlatma oluyormuş.

Keyifli bir yazıydı. Oyun efsane atari salonunda vardı bizim burada 2 world oynayıp kapatmıştım makineyi (ölmüştüm Kahkaha ) sonra girmedim oyuna. Evde oyun sonu getirdim kaç sene sonra.

mesa
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Aralık 06, 2014, 05:37:50 ÖÖ »

ustam boarlari ace lemi yikiyorsun cillop gibi parliyor. sanki kutusundan yeni cikmis gibi

Ps1 ps2 wii xbox 360 arcade kabin
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #11 : Aralık 06, 2014, 10:09:54 ÖÖ »

Bize yine ev ödevi çıktı anlaşılan. Şu Kabuki'nin olayını anlamadım. Sadece kriptolu kodu kendi RAM'iyle XOR'ladığını zannediyordum. R33'ü iptal ederek bu işlemi engellemiş olmalısın. O halde adress bitiyle ilgili düzenlemeye niye gerek kalıyor? Bankswitch işini de Kabuki'ye yaptırmış aradan çıkarmış olsalar, en yüksek değil en düşük bitle oynamaları gerekmez miydi? Kriptosuz kodun daha büyük olduğunu da hesaba katınca sanki Kabuki fazladan veri ekliyor gibi.

volkytolky
Ziyaretçi
« Yanıtla #12 : Aralık 06, 2014, 10:25:27 ÖÖ »

Üstadım , bir kez daha hayranlıkla ve saygıyla emeğinizi izledik.
Retroman
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Aralık 06, 2014, 10:50:43 ÖÖ »

YAVUZ Abi Büyüksün FotoRoman Tadında Okuyorum Yazılarını Sayende
Ben uyku sorununu merak ediyorum?Bu Şevkle mi Uyku Tutmuyor Yoksa Uyku Kaçırıcı Yöntemler mi? Kahkaha
« Son Düzenleme: Aralık 06, 2014, 11:03:08 ÖÖ Gönderen: Retroman » Logged

eemiroglu84
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Aralık 06, 2014, 13:28:49 ÖS »

Süper çalışma hocam senden bir ricam var başarısız sonuçlanan bir tamirat da yayınlar mısın yada öyle bir çalışma varmı? Kahkaha

Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: