Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetComponent Video ve Audio için Switch/Splitter var mıdır?
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Component Video ve Audio için Switch/Splitter var mıdır?  (Okunma Sayısı 9187 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
AmonR
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« : Nisan 29, 2015, 09:51:27 ÖÖ »

Merhaba arkadaşlar,
Nispeten yeni nesil 3 farklı konsolumu (Xbox classic, PS2 ve Wii) component kablolar ile LCD TV'ye bağlıyorum.
Fakat TV'de sadece bir adet component giriş var ve her seferinde kabloları değiştirmek gerekiyor.
Acaba component video (kırmızı, yeşil, mavi) ve audio (kırmızı, beyaz) içeren 3 giriş, 1 çıkış olacak şekilde bir switch/splitter/çoğaltıcı var mıdır diye aradım ama ne Türkiye'deki satış sitelerinde ne de Ebay'de bulamadım.

Composite video ve audio için var (sarı, kırmızı, beyaz);
http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-ev-elektronigi-goruntu-sistemleri-4-port-audio-video-cogaltici-splitter-manuel-209107147/detay/

Acaba diyorum bundan iki adet alsam, birini component video için, diğerini audio için kullansam olur mu?
Ne dersiniz?

Mesela bu ilanda, video ve ses için farklı giriş - çıkış empedans seviyeleri vermiş.
Ne anlama geldiğini bilmiyorum ama gerçekte ses için olan kırmızı ve beyaz girişleri component video için kullandığımda sıkıntı yaratır mı acaba dedim.

* AV Splitter.jpg (138.14 KB, 1004x893 - Görüntüleme: 2488 kez.)
« Son Düzenleme: Nisan 29, 2015, 09:55:32 ÖÖ Gönderen: AmonR » Logged

Sinclair: ZX Spectrum +2
Sega: Saturn, Dreamcast
Microsoft: XBOX
Sony: PS1, PSP ve sonunda PS2
Nintendo: GBA, DS Lite ve sonunda Wii
Handhelds: GP2X, Dingoo A320, Samsung Galaxy S Wi-Fi 5" mini android tablet
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Nisan 29, 2015, 10:01:57 ÖÖ »

Bir ürün Çinde yoksa hakikaten yok demektir.

http://www.aliexpress.com/item/Dsw41-composite-color-difference-switch-composite/1379849014.html?spm=2114.32010308.4.32.4vFmug

cengizermis
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Nisan 29, 2015, 10:07:29 ÖÖ »

@amonr benim de ilk bakista aklima o geldi. Mumkun olabilir.

-Cengiz's- Retro Game Room @youtube:
http://www.youtube.com/user/cengizermis1
AmonR
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Nisan 29, 2015, 12:00:38 ÖS »

Aha da aradığım ürün buydu! Dört giriş, bir çıkışı var. 
Yalnız shipment dahil 42 USD'ye geliyor ki dolar artışı ile birlikte ederi 100 TL'yi aşıyor. Beklemesi de cabası. Keşke Türkiye'de de makul fiyata bulabilseydik.

Her ne kadar benim verdiğim linkteki Composite AV çoklayıcı 65 TL gözükse de, başka yerlerden daha ucuza bulabileceğimi sanıyorum. Çalışacağına emin olsam 2 adet bundan almak sanki daha mantıklı.

cengizermis
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Nisan 29, 2015, 12:06:27 ÖS »

Bir de buna bakabilirsin.
http://www.aliexpress.com/item/3-in-1-out-XCM-AV-Selector-With-Component-Video-Ypbpr/1421903629.html

AmonR
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Nisan 29, 2015, 16:14:49 ÖS »

Teşekkürler cengizermis, bu ürün de gayet iş görür sanırım.

Yeri gelmişken birşey daha danışayım;
Bende aynı konsolların SCART kabloları da var.
Teorik olarak görüntüyü component'den de bağlasam, SCART'tan da bağlasam RGB (veya Y-Pr-Pb) sinyalleri aktarmış oluyorum.
O halde her iki tür kablo ile bağlamanın görüntü kalitesi açısından bir fark yaratmayacağını düşünüyorum.
Ne dersiniz haklı mıyım?

Eğer öyle ise, belki bir "SCART çoklayıcı" da işimi görür.
http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-ev-elektronigi-goruntu-sistemleri-5li-scart-coklayici-210445339/detay

cengizermis
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #6 : Nisan 29, 2015, 16:17:12 ÖS »

yavuz sensei yorumlamalı bence

reprep
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Nisan 29, 2015, 16:28:44 ÖS »

Scart, component kısmını hızlıca anlatabilirim. Scart RGB veriyor, component ise Y-Pr-Pb. ikisi de çok kaliteli. Farklara gelirsek, component 480i ve 240p nin yanında 480pyi de destekliyor, skart ise 240p ve 480i. yani ps2, gamecube, wii ve orjinal xbox gibi 480p destekli konsollarda 480p oyunları oynayacaksanız component daha mantıklı.

Onun dışında ufak bir detay daha var. Cihazlar görüntüyü kendi iç mimarilerinde R,G,B olarak hesaplıyor, aynı bilgisayar gibi. Component çıkış için ise bu Y,Pr, Pb'ye çevrilmek zorunda ve bu çevrilme az da olsa kayıplı. Ama bu kayıp, kablo kalitesi kaybı yanında çok düşüktür. Yani teorik olarak her şey aynı kalitede ise (kablo, sinyalizasyon, TV'nin girişleri vs.) skart, komponentten 480i ve 240p de daha kalitelidir.

Bana sorarsanız komponent çıkış veren cihazlarınzda komponent (PS2, gamecube (kablosu çok pahalı ama), ps2, orijinal xbox, wii), veremeyenlerde RGB skart kullanın (SNES, sega mega drive, Nintendo 64 (modlu)) vs.

AmonR
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Nisan 29, 2015, 17:35:32 ÖS »

@reprep, verdiğiniz açıklayıcı bilgiler için teşekkürler.
Fakat her iki formatın (RGB ve Y-Pr-Pb) destekledikleri maksimum çözünürlük hakkındaki bilgi doğru mu acaba?
Ben her iki formatın da 720p de dahil çözünürlüklere kadar çıkabildiğini biliyordum.
Hatta hafızam beni yanıltmıyorsa, LCD TV'ye component kablo ile bağladığım XBOX ile (oyunlarda değil ama) XBMC menüsünde ve video seyrederken 720p görüntü aldığımı hatırlıyorum.
Yine de fazla iddialı konuşmuş olmayayım da evde deneyip paylaşayım.

hakanzade
Ziyaretçi
« Yanıtla #9 : Nisan 29, 2015, 18:29:05 ÖS »

Bütün kabloların kafalarını kesip birebir hepsini tek fişe dönüştürüp tv ye takarsan sadece açık cihazın görüntüsünü alırsın, problem olacağını sanmıyorum, aynı anda iki cihaz açık olursa tvde garip bir görüntü oluyor, ben eskiden uydu cihazını ve super nintendoyu tüplü tv'ye böyle bağlamıştım.
wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #10 : Nisan 29, 2015, 19:54:43 ÖS »

@hakanzade:

Basit scart çoklayıcılar da aynı mantıkla çalışıyor zaten.

hakanzade
Ziyaretçi
« Yanıtla #11 : Nisan 29, 2015, 20:34:04 ÖS »

onların kullanım alanı 1 in 4 out yani görüntü veren cihazı 4 ekrana bağlamak, burdaki istenen 3 in 1 out yani benim yaptığım aslında pek akıllı bi yöntem değil ama iş görüyor.

Yani bunda anahtarsız modelini ters maksatla kullanırsan sonuçta sinyali diğer off durumdaki makinalara da gönderiyoruz ama hiçbir sakıncası yok, görüntüde sadece biraz parazit oluşabilir.
« Son Düzenleme: Nisan 29, 2015, 20:38:07 ÖS Gönderen: hakanzade » Logged
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Nisan 29, 2015, 20:59:15 ÖS »

Kabloları kesip birbirine bağlamanın şöyle bir dezavantajı var;

1) Orijinal kablolara zarar vermiş olursunuz
2) Diğer konsollar kapalı da olsa, açık konsolun video sinyali DC coupling sebebiyle kapalı konsolun video çıkış devresine yük bindirir. Bu DC coupling tabi eğer diğer konsolda kondansatörler ile engellenmişse sorun yaratmaz. Bazı konsol SCART devre şemalarında gördüğünüz 100uF-220uF değerindeki elektrolitik kondansatörlerin amacı da bu zaten.

Öte yandan wizofwor'un da dediği gibi piyasadaki ucuz switchlerin çoğu aslında basit mekanik prensiplerle çalışıyor. Hiçbiri elektronik değil. Dolayısıyla sıradan video switchleri devşirerekten de bir switch yapmak mümkün.

Ya da hakanzade'nin yöntemini araya 220uF'lık elektrolitik kondansatörler koyarak da hayata geçirebilirsin. Hatta kabloları kesmek yerine dişi RCA soketler kullanarak kendi switch'ini kendin de yapabilirsin. Basit bir proje de olur

reprep
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Nisan 29, 2015, 22:01:48 ÖS »

@reprep, verdiğiniz açıklayıcı bilgiler için teşekkürler.
Fakat her iki formatın (RGB ve Y-Pr-Pb) destekledikleri maksimum çözünürlük hakkındaki bilgi doğru mu acaba?
Ben her iki formatın da 720p de dahil çözünürlüklere kadar çıkabildiğini biliyordum.
Hatta hafızam beni yanıltmıyorsa, LCD TV'ye component kablo ile bağladığım XBOX ile (oyunlarda değil ama) XBMC menüsünde ve video seyrederken 720p görüntü aldığımı hatırlıyorum.
Yine de fazla iddialı konuşmuş olmayayım da evde deneyip paylaşayım.

RGB Skart 480i max. VGA ile RGB alıyorsanız tabii çok daha yüksek çözünürlüklere çıkarsınız.

Komponent 1080p'ye kadar çıkar, 1080p de dahil. Söz edilen konsollarda genelde 480p fark yarattığı için ondan bahsettim. Ama mesela Gran Turismo 4, PS2'de 1080i verir. Aynı şekilde Xbox orijinal için de 720p (mesela Soul Calibur 2) ve 1080i oyunlar var.

june8efe
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Nisan 29, 2015, 22:26:51 ÖS »

bu ürün nasıl iş görürmü
http://m.gittigidiyor.com/urun/156753723?gclid=CJKtk4mfnMUCFWrkwgoddoYA6Q&mpch=ads&scxid=14489-145818-2357-0

Geliştirme kartları: Raspberry Pi2, Arduino Uno R3
El konsolları: Ngage,DS Lite,Nintendo 3DS cfw
Tv konsolları: PS1, Hdd'li fat PS2, Wii (Softmod'lu), Xbox360 slim rgh, PS4 Slim
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: