Yeni öğrendim; Nintendo'nun başkanı ve VIC-20'nin ilk oyunlarının yazarlarından Satoru Iwata'yı 11 Temmuz 2015'de safra kanalı kanserinden kaybetmişiz.
Brian Bagnall'ın kitabında Satoru Iwata'nın Commodore Tokyo bürosundaki işlerinden bahsediliyordu.
O zamanki video oyunlarının Commodore klonlarını yapma sorumluluğundalarmış. Kitabın bir yerlerinde "Japonya'dan gelen oyunlar mükemmeldi" şeklinde Amerikan yorumları vardı.
Bu oyunları Commodore PET'lerde geliştirip VIC-20 (ilk adıyla VIC-1001 [PET-2001'e atfen]) kartuşu olarak üretmişler.
Pac-Man klonu mesela Jelly Monsters. Galaxian klonu vs. de var.
Jupiter Lander (Lunar Lander), Road Race, Star Battle, Money Wars, Jelly Monsters, Alien, Mole Attack, Slot, Poker,... gibi kartuşlarda çeşitli kişilerin anılarına göre Satoru Iwata'nın da parmağı var görünüyor.
Bu arada, bu bilgilerin bir kısmını aldığım "Commodore: A Company on the Edge" kitabının yazarı Brian Bagnall (1972 doğumlu), "Commodore: The Amiga Years" adlı kitabını Kickstarters projesi kapsamında yazmaya başlamış:
https://www.kickstarter.com/projects/1462758959/commodore-the-amiga-years-book