Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

  Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetSatoru Iwata'yı kaybetmişiz (VIC-20'nin ilk oyunlarını da yazan Nintendo CEO'su)
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Satoru Iwata'yı kaybetmişiz (VIC-20'nin ilk oyunlarını da yazan Nintendo CEO'su)  (Okunma Sayısı 3635 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
ilkerficicilar
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 1.122


Üyelik Bilgileri WWW
« : Temmuz 22, 2015, 18:43:44 ÖS »

Yeni öğrendim; Nintendo'nun başkanı ve VIC-20'nin ilk oyunlarının yazarlarından Satoru Iwata'yı 11 Temmuz 2015'de safra kanalı kanserinden kaybetmişiz.

Brian Bagnall'ın kitabında Satoru Iwata'nın Commodore Tokyo bürosundaki işlerinden bahsediliyordu.

O zamanki video oyunlarının Commodore klonlarını yapma sorumluluğundalarmış. Kitabın bir yerlerinde "Japonya'dan gelen oyunlar mükemmeldi" şeklinde Amerikan yorumları vardı.

Bu oyunları Commodore PET'lerde geliştirip VIC-20 (ilk adıyla VIC-1001 [PET-2001'e atfen])  kartuşu olarak üretmişler.

Pac-Man klonu mesela Jelly Monsters. Galaxian klonu vs. de var.

Jupiter Lander (Lunar Lander), Road Race, Star Battle, Money Wars, Jelly Monsters, Alien, Mole Attack, Slot, Poker,... gibi kartuşlarda çeşitli kişilerin anılarına göre Satoru Iwata'nın da parmağı var görünüyor.


Bu arada, bu bilgilerin bir kısmını aldığım "Commodore: A Company on the Edge" kitabının yazarı Brian Bagnall (1972 doğumlu), "Commodore: The Amiga Years" adlı kitabını Kickstarters projesi kapsamında yazmaya başlamış: https://www.kickstarter.com/projects/1462758959/commodore-the-amiga-years-book

Logged

http://cbm.ficicilar.name.tr/ - Commodore Hacking
Texas
Ziyaretçi
« Yanıtla #1 : Temmuz 22, 2015, 19:22:09 ÖS »

Cok efsane bir isim ozellikle Nintendo Wii ile olaganustu basari yakalatti firmaya her zaman saygiyla anilacaktir
Logged
i_r_on
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 2.873



Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Temmuz 22, 2015, 21:24:13 ÖS »

Nintendo sitesindeki Iwata asks bölümünü keyifle takip ediyordum. Oyun camiası için önemli bir figürdü. Allah rahmet eylesin.
Logged

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
witchdoktor
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 6.238



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Temmuz 23, 2015, 09:19:12 ÖÖ »

Huzur içinde yatsın. Japonlar gerçekten de ilginç millet. Adamlar C64 için yazdıkları oyunlarda doğrudan specsheet'leri kriter aldıkları için, SID çipindeki filtrelerin standardize olmaması nedeniyle bazı oyunlar sessiz (!) çalışmak durumunda kalmış. Türk milleti ise genelde alaylı ve deneme-yanılma süreciyle gelişim gösterdiği için ülkemizde böyle bir durumla kesinlikle karşılaşılmazdı

"BOB YANNES : The funniest thing I remember was getting in a whole bunch of C-64 video games which had been written in Japan. The Japanese are so obsessed with technical specifications that they had written their code according to a SID spec. sheet (which I had written before SID prototypes even existed). Needless to say, the specs were not accurate. Rather than correct the obvious errors in their code, they produced games with out of tune sounds and filter settings that produced only quiet, muffled sound at the output. As far as they were concerned, it didn't matter that their code sounded all wrong, they had written their code correctly according to the spec. and that was all that mattered!"

http://sid.kubarth.com/articles/interview_bob_yannes.html
Logged
wizofwor
Genel Yönetici
*****
Mesaj Sayısı: 4.798


Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam


Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #4 : Temmuz 23, 2015, 12:15:33 ÖS »

Toprağı bol olsun. Kişisel bilgisayar devriminin başrol oyuncuları yavaş yavaş aramızdan ayrılıyorlar artık.

Huzur içinde yatsın. Japonlar gerçekten de ilginç millet. Adamlar C64 için yazdıkları oyunlarda doğrudan specsheet'leri kriter aldıkları için, SID çipindeki filtrelerin standardize olmaması nedeniyle bazı oyunlar sessiz (!) çalışmak durumunda kalmış.

Buna benzer bir hikayeyi başka bir yerde de okuduğumu hatırlıyorum. İlker'in yazdıklarını da göz önününde bulundurunca durum daha bir anlam kazandı.

Bu oyunları Commodore PET'lerde geliştirip VIC-20 (ilk adıyla VIC-1001 [PET-2001'e atfen])  kartuşu olarak üretmişler.

Yannes büyük ihtimalle erken dönem C64 oyunlarından bahsediyor. Belki de o dönemde Japon geliştiriciler başka bir CBM makinası üzerinde çapraz geliştirme yapıyorlardı veya prototip donanım üzerinde çalışıyorlardı. Ellerindeki donanımda gördükleri hataların ticari versiyonda düzeltileceğini düşünmüş olmalılar.
« Son Düzenleme: Temmuz 23, 2015, 12:19:59 ÖS Gönderen: wizofwor » Logged

Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: