Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2 3 ... 8   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Bir kabin projesi de benden...  (Okunma Sayısı 82333 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
pcdata76
Üye

Üyelik Bilgileri
« : Ekim 07, 2015, 23:00:25 ÖS »

Merhaba arkadaşlar,

Yavuz bey'in her ne kadar açıkça ifade etmiş olmasa da başlatmış olduğu "Her eve bir arcade kabin" kampanyası kapsamında yayınladığı (en ince ayrıntısına kadar yapılan anlatımlardan ben bunu anlıyorum Kahkaha ) son derece keyif alarak ve defalarca okumuş olduğum paylaşımları sonrasında ben de kendi çapımda birşeyler yapayım diye karar vermiş bulunmaktayım. Odamda koyacağım yere kadar belirledim (kapının yanında kimsenin oturmadığı, genellikle işten gelince çıkarılan giysilerin üzerine atılması amacıyla kullanılan tekli bir koltuk var, onu sepetleyeceğim )

Sistemi her ne kadar orijinal bir kart alıp onun üzerine kurmak işin doğası gereği daha otantik olsa da ilk aşamada MAME tabanlı bir sistem kurmayı düşünüyorum. (Açıkçası keşke NEO-GEO dışındaki birkaç sistemin de, CAPCOM CPS gibi mesela, xxx-in-1 tarzı çoklu oyun kartuşları olsa da 2-3 arcade kartlı ve JAMMA selector'lı bir sistem kurup hemen tüm popüler oyunlara sahip olabilsek, bu durumda kesinlikle orijinal arcade kart yolunu seçerdim) Ayrıca ilk aşamada maliyet de biraz yüksek olacağı için hazır elimde MAME çalıştırabilecek bilgisayar komponentleri de varken onları da değerlendirmiş olurum diye de düşündüm. Sonuçta kurulu halde kabin ve parçalar elde olduktan sonra sistemi arcade kart takıp tamamen orijinal birşeye dönüştürmek çok da zor değil.

Bu kapsamda bir taraftan siparişlere başladım, diğer taraftan da internetten ve özellikle Yavuz bey'in çalışmalarından faydalanarak Unigraphics NX üzerinde bilgisayar modelini oluşturdum. Türkiye'den sipariş vermiş olduğum çin işi klasik jeton kapılarım bugün geldi Kahkaha Malum, konu arcade olunca jeton atıp makinadan gelen böğürtüyü duymadan oyuna başlamak olmaz Kahkaha

Kasa olarak turuncu (ve yer yer siyah) renkli MDF-lam kullanmayı düşünüyorum. Açıkçası evde boya yapabileceğim bir alan ne yazık ki yok. Üstelik geçen sene camlatılmış balkonda yapmış olduğum hepi topu iki adet 13" araba jantını sprey boyayla boyama işlemi sonrasında sanki toz gibi balkonun tamamına farketmeden yayılarak temizlemesi beni bir gün uğraştıran fiyasko sonrasında, ve ailemin boya kokusu-tiner kokusu-benzin kokusuna karşı olan hassasiyetlerini de gözeterek beni boya işinden %95 oranında sıyıracak MDF çözümüne karar verdim. Fason kesim yapan bir yerde prizmatik parçaları tam ölçüsünde (sadece gönyeli kesim gerektiren kenarları hariç) kestireceğim. Yan panelleri de dış geometrisinde prizmatik kestirip detaylarını dekupaj testere+dremel kombinasyonuyla kendim halledeceğim. Özellikle bu aşamada MDF'yi fazla zarar vermeden, çatlatmadan kesebilmek amacıyla bosch'un fine clean cut serisi düz ve eğri kesim uçlarından sipariş verdim. Bu uçlar yavaş kesiyor ancak kesimin yüzey kalitesi çok daha iyi oluyor. Üstelik MDF kaplamasına da zarar verme olasılığı çok daha az.

Yan panelleri tek parça olarak taşıyacak SW veya koltukları yatabilen bir arabam olmadığı için ve ayrıca montaj kolaylığını da düşünerek kabini iki parçalı olarak yapmayı düşündüm. Yani üst kısım aslında bir bartop kabin gibi olacak tek başına montajı bittiğinde. Ancak evde böyle bir kabini koyacak yer zaten olmadığı için alt kısmını da yapacağım ve üst üste konularak birbirine bağlanacaklar. Alt kısım boş kalacağı için bu bölümü odamdaki dolap ihtiyacı ve sıkışıklığı da düşünerek atıl malzemelerin konulacağı 2-3 raflı bir dolap olarak üreteceğim. Muhtemelen kapakları görünüşü bozmaması açısından arkada olacak Kahkaha Yani birşey almak yada koymak gerektiğinde kabini öne doğru çekmek gerekecek, bu sebeple alt kısımlara da 4 adet sarhoş teker (veya 2 düz 2 sarhoş) koymayı planladım. Önde ise olması gerektiği gibi jeton kapıları ve erişim kapakları yer alacak.

Kabin tasarımı olarak oldukça hoşuma giden NEO-GEO tasarımını baz aldım. Sadece 6 tuş olayı bu tasarımı biraz bozacak, ona da çok fazla takılmıyorum bu aşamada. Ayrıca kabin derinliğinin fazla olması odamda sıkıntı yaratacağı için ekranı biraz daha fazla yatırdım ve arka sınırları tam olarak ekranın bittiği yerde kestim. Kenarlara da siyah yumuşak T profil geçme yapacağım.

Gelelim kumandalara:

Joystick ve buton seti için ebay'den vermiş olduğum siparişler umarım gümrüğe takılmazlarsa ay sonuna doğru elime ulaşmış olurlar. Bir set 2 happ joystick+14 happ buton siparişi ile farklı bir satıcıdan da 2 adet seimitsu ls32 çakması zippy joystick siparişi verdim. Her ikisiyle de bir süre denedikten sonra hangisi hoşuma giderse o joystickler ile devam etmeyi düşünüyorum. Ayrıca MAME sistem için gereken ekstra 4-5 tuşu da elimde yıllar önce NES için yaptığım kumandadan kalan happ çakması butonları kullanarak ayarlayacağım. (tabiki bu ekstra butonların çoğu, ayar menüsünü açan Tab ve servis menüsü F2 gibi, jeton kapısının yada kumanda panelinin altında gizli olarak duracaklar)

Joystick arayüzü için de önce her ne kadar IPAC2 düşündüysem de fiyatının biraz yüksek oluşu nedeniyle onun yarı fiyatına alabildiğim çin işi USB joystick encoder+kablo setinden sipariş verdim. Eğer performansında ve kullanımında sıkıntı görürsem IPAC2 ye geçeceğim.

Ve sistemin beyni:

Bilgisayar olarak elimde daha önce kasası için aldığım SFF DELL GX270'den çıkma anakart ve üzerinde P4-2.26GHz işlemci ve yine eski bilgisayarlarımdan kalma ATI Radeon 9000 AGP ekran kartını kullanacağım. Anakart aldığımda arızalıydı, o dönem üretilen hemen her marka (Dell, HP, Compaq v.s.) bilgisayarda bulunan ve normalde piyasadaki en kaliteli kondansatörleri üreten Nichicon ve Rubycon marka kondansatörlerin belli modelleri, uzun süre fark edilemeyen seri bir üretim (daha doğrusu hammadde) hatası nedeniyle kısa bir kullanım süresi sonrası elektrolit sızdırarak ve şişerek normal ömürlerinden çok çok önce intihar ettiler Kahkaha Tabi tek sorunumuz kondansatör olsun diyerekten hasarlı olan ve görünürde problemi olmadığı halde hasarlı modellerin aynısı olan tüm kondansatörleri değiştirdikten sonra anakart son derece sessiz ve stabil olarak çalışmaya başladı ve MAME projesine katılmaya hak kazandı Kahkaha Kahkaha ATI ekran kartının arcade camiası için başka bir güzelliği daha var, onu da monitör kısmında anlatacağım.

Monitör
Projeyi ilk tasarladığımda kabin derinliğini mimimumda tutmak ve sistemi basitleştirmek amacıyla sistemi LCD monitör baz alarak kurdum (ikinci el bir 20" 4:3 1600x1200 monitör alacaktım, 55 ekran CRT kadar görüş alanı sunuyor)) Bu amaçla haftalarca farklı farklı oyunlarda, farklı MAME sürümleri ve ayarlarında, ve farklı monitör ve ekran kartlarında onlarca farklı test gerçekleştirdim. Bu konuda aslında bilgisayarda MAME kullanmak isteyenler için bu ayarları ve aldığım sonuçları anlatan ayrıntılı bir yazı da yazacağım, ama şimdilik hızlıca şunlardan bahsetmek istiyorum:

1- LCD monitör doğası gereği kendi çözünürlüğünde çalıştırılmalı, yoksa görüntü ne yaparsanız yapın bulanık. Bu yüzden seçtiğiniz monitörün kendi çözünürlüğüne ayar yapmanız şart.

2- Directdraw modda integer scaling (yani oyun çözünürlüğünün tamsayı katları) dışında ölçekleme yapılırsa görüntü berbat. Tamsayı ölçeklendirmeler düzgün ancak piksel piksel görünüşten dolayı zerre arcade havası yok.

3- Direct3D ve OpenGL modlarda prescaling ayarı en az 3 olduğunda (daha fazlası fazla fark yaratmadığı gibi performansın canına okuyor) ddraw moddan farklı olarak görüntü ekrana her durumda tam olarak oturuyor, bilinear filtering açılırsa görüntü biraz yumuşatılarak keskin piksellerden de kurtuluyor ama yine arcade havası yok.

4- HLSL (direct3d için) ve GLSL (openGL için) adı verilen modlar devreye alınırsa ve ayarları da tutturursanız (ayarlar oynadığınız oyuna, monitörünüze, ekran kartınıza v.s. birçok değişkene bağlı, bu yüzden benim ayarlarım bir başka sistemde hiç ilgisiz sonuçlara sebep olabiliyor) arcade monitör'e en yakın sonuç alınıyor. Bu modların dezavantajı ise sağlam ekran kartı gerektirmesi. Normalde MAME sadece işlemci kullanıyor, grafik kartının fazla bir görevi olmaması sayesinde 10-15 yıl önceki bilgisayarlarda dahi çok rahat oyunlar çalışabiliyor, ancak HLSL/GLSL modları devreye girince işin boyutu değişiyor ve bir anda ekran kartı önem kazanıyor. En azından radeon HD3850-HD6570, geforce GT630 gibi bir seriden ekran kartı istiyor sistem. Ayrıca işlemciye binen yük de artıyor, P4 kurtarmaz oluyor.
Bu HLSL/GLSL konusu ile ilgili ayrıntılı bir yazı daha sonra yazacağım.

5- CRT bilgisayar monitörleri de 1. durum dışındaki tüm durumlarda LCD monitörden farksız. 1. durum da zaten ihtiyaç gerektirmiyor aslında, oyunu kendi çözünürlüğünde oynayamadıktan sonra (ki PC CRT monitörü de oyunların çözünürlük ve tarama hızlarına inemiyor) daha yakın bir çözünürlükte oynanıp oynanmaması birşeyi değiştirmiyor.

Bütün bunları değerlendirdiğimde mevcut P4 sisteme LCD monitör olayının yeterli arcade havası vermediğini, HLSL/GLSL kullanıldığında da mevcut sistemin yetmediğini ve en az 200-250 TL'lik bir harcama daha gerektirdiğini (En azından core2 serisi bir işlemci, ona uygun anakart ve ddr2 ram, yukarıda bahsettiğim modellerden bir ekran kartı), 20" 4:3 LCD monitöre de en az 140-150 TL para gideceğini hesaba kattım ve esas çözüm olan arcade monitörlerin de temiz ve ucuz olarak bulunabilme olasılığının zorluğunu düşünerek (yıllarca hergün 8-10 saat aralıksız çalışan ekranlardan ilk günkü performanslarını beklemek haksızlık olur, illa çok yıpranmamış olanlar vardır içlerinde ama bulmak mesele) 50-60 liraya bulunabilecek RGB scart girişli 55 ekran bir CRT televizyonda karar kıldım. Kabine televizyonu kasasını hiç açmadan yerleştirmeyi düşünüyorum (hem montaj hem de daha sonra olası taşınma ve televizyonun bir sebeple tamir gerektirmesi durumunda masaya alarak daha kolay arıza aranması durumunu da düşünerek). Bu sebeple hoparlörü yanlarda olan değil de altta olan ve bu sayede kenar çıkıntıları az olan bir model seçeceğim. Kumanda gerektirmeden elektrik verildiğinde açılma olayını ise devresinde biraz değişiklik /eklenti yaparak çözerim. Hoparlörü kabin üzerine aldıktan sonra dahili ses amplifikatörünü de kullanmayı düşünüyorum.
ATI radeon ekran kartı işte bu noktada devreye giriyor. CRTEmudriver adlı sürücüler sayesinde bu kart hemen hemen tüm arcade çözünürlük ve tarama hızlarını (15 kHz yatay, 50-60 hz dikey) destekliyor ve groovymame gibi bir MAME sürümü ile oyun başlar başlamaz ekranı otomatik olarak oyun çözünürlüğüne alıyor. Şu anda evde herhangi bir CRT televizyon kalmadığı için (hepsi yazlığa gitti Kahkaha ) deneme yapamadım, ancak horizontal sync sinyallerine osiloskopla baktığımda 15 kHz çıkış verdiğini doğruladım. Ayrıca radeon kartların bir başka güzelliği de hem sync polaritesi ayarlanabiliyor, hem de TV'nin ihtiyacı olan composite sync sinyalini üretip h-sync hattı üzerinden gönderebiliyor. Bu sayede herhangi bir ek devreye gereksinim kalmadan doğrudan RGB scartlı bir televizyonu sürebiliyorsunuz (ben yine de televizyonu korumak amacıyla yatay tarama hızının 16 kHz den büyük olduğu durumda tarama sintalini kesen ufak bir devre yapacağım, çünkü windows başlayana kadar geçen sürecin tarama hızının 15 kHz e düşürülmesinin BIOS modlama veya zaten BIOS'u modlanmış, ancak oldukça pahalı olan ArcadeVGA kartı satın almak dışında çözümü yok. Aslında bu modu yapan ATOM-15 adlı bir yazılım var, ancak daha güncel radeon kartları destekliyor sadece)

Şimdilik anlatıma noktayı koyuyorum. Malzemeler temin edilip üretim başladıkça paylaşım devam edecek  Fırsat bulabilirsem bu haftasonu TV işini ve MDF leri kestirme işlerini tamamlamayı düşünüyorum.

Eklenti: Modelde kullandığım manken 176 boyunda Bunu da düşününce kabinin boyu biraz kısa mı kalmış ne? Altta 70mm yüksekliğinde tekerlek olacağını da düşünerek mankenin ayak hizasını kabinden 70mm aşağı aldım. Ayrıca kabine kasasıyla yerleştirdiğim TV'da daha önceden sahip olduğumuz ve kullanım kılavuzunu tesadüfen bularak üzerinden boyutlarını örnek olması açısından aldığım 51 ekran bir arçelik. Bu durumda yanlardan yaklaşık 3'er cm boşluk kaldı, yani benzer bir serinin 55 ekranı da rahat olur gibi. Aslında genişlik değil de tek sorun arka çıkıntı Kahkaha

* jeton.PNG (830.8 KB, 555x733 - Görüntüleme: 1338 kez.)

* yan.PNG (48.63 KB, 390x503 - Görüntüleme: 1482 kez.)

* izometrik.PNG (129.65 KB, 532x778 - Görüntüleme: 1421 kez.)

Commodore64 - Amiga - Arcade Systems - MAME - IBM - CRT - Repair&Restoration
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Ekim 08, 2015, 00:13:54 ÖÖ »

pcdata76, öncelikle projende başarılar diliyorum. Çok yorucu ama bir o kadar da zevkli bir sürece girmiş durumdasın ve başka projelerdeki tecrübelerinden ve planlamalarından bu projeyi de başarıyla tamamlayacağına inanıyorum...

Kabine başlamadan önce odada yer lojistiğini ayarlaman çok akıllıca. Ben de en önce o işe başlayıp sepetlenecek malzemeleri odadan sepetlemiştim. Sonra tabi kabin sayısı arttıkça odadan hemen her şey sepetlendi

CAPCOM CPS1 ve CPS2 için çoklu kartlar "proje" bazında mevcut. Ancak bu forumdaki projeler gibi takip edip sıraya girmek gerekiyor. Bir de 10'luk 20'lik partilerle yapıldıkları için maliyetleri şimdilik çok yğksek. Ama yine de tespitlerin doğru, zaten MAME yapacak malzeme varsa onunla işe başlanıp daha sonra kabine modifikasyon yapılabilir.

Malzeme olarak MDF LAM seçmen ve bunu pürüzsüz kesme planı yapmanı da çok tuttum, ben o işe hiç cesaret edememiştim. Her boya zımpara yapışımda da bi tarafımdan şıpır şıpır terler dökülüp kollarım zımpara yapmaktan sızlarken o "acaba" sorusu hep aklıma gelirdi. Umarım kesim işini sorunsuz halledersin...

Kabini malzeme taşıma lojistiğini de düşünerek iki parça olarak tasarlamanı da taktir ettim NeoGeo'nun o şekilde bir kabin modeli dahi var (Üst taraf yanlardan hafif taşıyor hatta, yani iki parça olduğu gizlenmeye çalışılmamış). Ancak içine sinmeyecekse veya kafanda soru işaretleri kalacaksa Bauhaus'un (tabii ki malzemeyi oradan alıp kestireceksen) evlere teslim hizmeti de var (Gerçi ben hiç kullanmadım ama var olduğunu biliyorum - kesilen malzeme için geçerli mi onu bilmiyorum ama).

Kabin işine girişmeden önce işin PC tarafında da detaylı araştırmalar yapman çok mantıklı. Ekran olarak TV seçmen doğru yol zaten. Bu arada TV'yi 31Khz'den korumaya gerek yok, hiç bir sorun olmuyor (Soft15Khz'i geliştiren SailorSat bile bir sorun olmadığını belirtmiş) ancak yine de sen bilirsin, işin proje kısmının zevki başka olur böyle küçük detaylarda

Kabinin genel boyutuna gelirsek, tasarımın biraz kısa mı, özellikle "cabaret" boyutunda mı yapmak istedin kabini? Yani gerçekten de "mini" boy NeoGeo (ve başka bir çok marka modelde) kabinler yapılmış zamanında. Bunlara "upright" değil "cabaret" deniliyor. Bunun dışında elbette ki yer sorunun varsa odaya uygun bir boyut seçmen akıllıca

Neyse, projende tekrardan başarılar. Heyacanla takip edeceğim. Artık odamda kabin yapıp koyacak yerim pek kalmadığından (aslında uğraşsam biraz daha yer açabilirim sanırım) bir süre "seyirci" modunda kalmayı tercih ediyorum. Bu proje  iyi o olacak o açıdan

AmigaMan
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Ekim 08, 2015, 00:23:41 ÖÖ »

Bu gece şölen var

Amiga ölmedi, efsane uyuyor
egemenk
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Ekim 08, 2015, 04:28:11 ÖÖ »

Öncelikle başarılar diliyorum. Zevkle takip edeceğiz gelişmeleri

Projeyi ilk tasarladığımda kabin derinliğini mimimumda tutmak ve sistemi basitleştirmek amacıyla sistemi LCD monitör baz alarak kurdum

Burayı okuduğumda hayııır hayıır diyordum ki

50-60 liraya bulunabilecek RGB scart girişli 55 ekran bir CRT televizyonda karar kıldım.

Oh be neyse

Bu arada fotoğrafta bir Model M mi gördüm ne Kahkaha Hem de Türkçe Kahkaha
joker_
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Ekim 08, 2015, 08:01:24 ÖÖ »

pcdata76, kolay gelsin, başarılar. Yorucu fakat bir o kadar da zevkli bir işe başlamış durumdasın

Monitör ve Mame ayarları konusundaki araştırmaların hepimiz için çok faydalı olacak.

Gerçi ben her ne kadar kabinde lcd monitör kullansam da nacizane tavsiyem, TV işini halletmeden kabinin parçalarını kestirmemen. Çünkü TV'lerin derinlikleri (arka çıkıntıları) markadan markaya değişebiliyor. Bu yüzden sonradan tüh demeden önce bence önce TV'yi al, sonra onun ölçülerine göre kabinin parçalarını kestir

Bizleri yine heyecanlı bir macera daha bekliyor. Kahkaha
pcdata76
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Ekim 08, 2015, 08:25:20 ÖÖ »

@Amigaman
Öyle gözüküyor. Evdekilere de birşey söylemedim şimdilik Gerçi bizimkiler yazlıktan henüz dönmedi, kardeşim var sadece, ona da sürpriz olsun diye söylemedim daha, sevinecek muhtemelen duyunca. Hedefim bizimkiler dönmeden kabinin gövde işlerini bitirip odaya kurmak Kahkaha O yüzden marangozluk aşamalarında hızlı ilerlemem lazım.

@egemenk
Evet, Türkçe bir model M yatıyor orada Aslında eski PC lerime onu bağlamak daha mantıklı uyumlu görünmesi açısından, ama ben gündelik kullandığım bilgisayarda kullanıyorum yıllardır. Başka bir klavye tat vermiyor bana, hele ki uzun yazılar yazarken Türkçe karakterler dışında, amerikan model-M lerden farklı olarak büyük Return tuşuna sahip olması en büyük avantajı. Hatta onlar bile yabancı forumlarda meksika mı brezilya mı (tam hatırlayamadım) dizilimine sahip klavye alıyorlarmış bu yüzden.

@joker_
Kesinlikle haklısın, TV yi alıp eve koyup iyice ölçüp biçip modelleyip, sonra ona göre parçaları tekrar ayarladıktan sonra kestirmek en doğrusu. 1 cm yüzünden sığmayıp başımıza iş açmasın sonra Kahkaha

AmigaMan
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Ekim 08, 2015, 08:38:26 ÖÖ »

Yavuz üstad bu hobiyle autocad'i de öğrettirecek

Amiga ölmedi, efsane uyuyor
Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Ekim 08, 2015, 08:58:44 ÖÖ »

Dün gece görmüştüm okuyamamıştım. Bugün öğle arası keyifle okuyayım.

Elinize sağlık

Odamda koyacağım yere kadar belirledim (kapının yanında kimsenin oturmadığı, genellikle işten gelince çıkarılan giysilerin üzerine atılması amacıyla kullanılan tekli bir koltuk var, onu sepetleyeceğim )

Yeni askılık hayırlı olsun mu diyelim. Kahkaha
« Son Düzenleme: Ekim 08, 2015, 09:04:07 ÖÖ Gönderen: cdemir » Logged

wizofwor
Genel Yönetici

Gosub ile gidilen yerden goto ile dönen adam

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Ekim 08, 2015, 09:03:08 ÖÖ »

Yine detaylı bir çalışma göreceğiz gibi. Projende başarılar.

Televizyonu kasasından çıkarmama konusunu bir da gözden geçirmeni tavsiye ederim. Zira kabinin ebatlarını TV belirliyor. 3D çizimde de bu kendini belli eder. Belki TV kasasını iptal etmek yerine arka tarafta bazı yerleri biraz traşlamayı da düşünebilirsin.

Malzeme olarak MDF LAM seçmen ve bunu pürüzsüz kesme planı yapmanı da çok tuttum, ben o işe hiç cesaret edememiştim. Her boya zımpara yapışımda da bi tarafımdan şıpır şıpır terler dökülüp kollarım zımpara yapmaktan sızlarken o "acaba" sorusu hep aklıma gelirdi. Umarım kesim işini sorunsuz halledersin...

Belki söylemişimdir kabinin altına sonradan yaptığım dolabı Bauhaus'da MDF LAM'dan kestirmiştim. Ne kadar pratik olduğu su götürmez ancak kenarlardan kendini belli ediyor. Senin gibi detaycı birine göre kesinlikle değil.

Heroman
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Ekim 08, 2015, 09:08:49 ÖÖ »

Pc data eskı gunlerım aklıma geldı,bende azmı ugrasmıstım,en zor kısmıda evdekileri ikna etmek ,gelen mısafirlerin "bu ne çoçuklarmı oynuyor bununla"denılıp bakısların bana çevrilmesı ve durumu idare etmem,tabıkı herkes anlayamaz bu durumları bu zevk başka sana başarılar dılerım pc data 
pcdata76
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Ekim 08, 2015, 09:32:34 ÖÖ »

pcdata76, öncelikle projende başarılar diliyorum. Çok yorucu ama bir o kadar da zevkli bir sürece girmiş durumdasın ve başka projelerdeki tecrübelerinden ve planlamalarından bu projeyi de başarıyla tamamlayacağına inanıyorum...

Kabine başlamadan önce odada yer lojistiğini ayarlaman çok akıllıca. Ben de en önce o işe başlayıp sepetlenecek malzemeleri odadan sepetlemiştim. Sonra tabi kabin sayısı arttıkça odadan hemen her şey sepetlendi

CAPCOM CPS1 ve CPS2 için çoklu kartlar "proje" bazında mevcut. Ancak bu forumdaki projeler gibi takip edip sıraya girmek gerekiyor. Bir de 10'luk 20'lik partilerle yapıldıkları için maliyetleri şimdilik çok yğksek. Ama yine de tespitlerin doğru, zaten MAME yapacak malzeme varsa onunla işe başlanıp daha sonra kabine modifikasyon yapılabilir.

Kabini malzeme taşıma lojistiğini de düşünerek iki parça olarak tasarlamanı da taktir ettim NeoGeo'nun o şekilde bir kabin modeli dahi var (Üst taraf yanlardan hafif taşıyor hatta, yani iki parça olduğu gizlenmeye çalışılmamış). Ancak içine sinmeyecekse veya kafanda soru işaretleri kalacaksa Bauhaus'un (tabii ki malzemeyi oradan alıp kestireceksen) evlere teslim hizmeti de var (Gerçi ben hiç kullanmadım ama var olduğunu biliyorum - kesilen malzeme için geçerli mi onu bilmiyorum ama).

Kabin işine girişmeden önce işin PC tarafında da detaylı araştırmalar yapman çok mantıklı. Ekran olarak TV seçmen doğru yol zaten. Bu arada TV'yi 31Khz'den korumaya gerek yok, hiç bir sorun olmuyor (Soft15Khz'i geliştiren SailorSat bile bir sorun olmadığını belirtmiş) ancak yine de sen bilirsin, işin proje kısmının zevki başka olur böyle küçük detaylarda

Kabinin genel boyutuna gelirsek, tasarımın biraz kısa mı, özellikle "cabaret" boyutunda mı yapmak istedin kabini? Yani gerçekten de "mini" boy NeoGeo (ve başka bir çok marka modelde) kabinler yapılmış zamanında. Bunlara "upright" değil "cabaret" deniliyor. Bunun dışında elbette ki yer sorunun varsa odaya uygun bir boyut seçmen akıllıca

Neyse, projende tekrardan başarılar. Heyacanla takip edeceğim. Artık odamda kabin yapıp koyacak yerim pek kalmadığından (aslında uğraşsam biraz daha yer açabilirim sanırım) bir süre "seyirci" modunda kalmayı tercih ediyorum. Bu proje  iyi o olacak o açıdan

İyi dileklerin için çok teşekkür ediyorum. Paylaştığın kabin projeleri olmasa cesaret edebilir miydim böyle bir projeye, hatta aklıma dahi gelir miydi emin olamıyorum açıkçası.

Odadaki boşluğa kabini ayarlamaya çalıştığım için boyutlarda dediğim gibi oynama yapmam gerekti.Ancak boy bunlardan bir kriter değil aslına bakarsan. İnternette bulmuş olduğum birkaç ölçüyü referans alarak çizmiştim, ama sonrasında kabin bana da kısa geldi açıkçası, o yüzden sizlere de danışma ihtiyacı hissettim. Özellikle kabinin kumanda panelinin başladığı köşenin yerden yüksekliği ne civarda olmalı? sanırım en önemli ölçü bu konforlu kullanım açısından.

MDF kesimini yeni aldığım bıçakların temiz yapacağına inanıyorum (standart bıçağın 4-5 katı fiyatı var vardır bir hikmeti herhalde Kahkaha ) Yine de oluşabilecek hataları ufak çapta rötüş boyası tarzı birşeylerle gideririm diye düşündüm. Ayrıca kabinin ileride olası şehirdışı transfer durumunu da düşünerek gerektiğinde tüm parçalarına sökülerek ayrılabilecek şekilde üreteceğim.

31 kHz den korumaya gerek olmazsa hiçbir devre kullanmadan (sadece vga'dan 5Vp-p civarı sync sinyali çıkıyor, TV nin composite sync sinyal seviyesi ise daha düşük. Ufak bir dirençli gerilim bölücü dışında birşeye ihtiyaç kalmayacak.) doğrudan bağlayabilirim.

pcdata76
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Ekim 08, 2015, 09:34:15 ÖÖ »

Yeni askılık hayırlı olsun mu diyelim. Kahkaha

Valla üstünü bu amaçla kullanırım herhalde. Zaten odadaki her dolabın üst kısmı tavana kadar silme dolu Kahkaha

pcdata76
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Ekim 08, 2015, 09:47:10 ÖÖ »

Yine detaylı bir çalışma göreceğiz gibi. Projende başarılar.

Televizyonu kasasından çıkarmama konusunu bir da gözden geçirmeni tavsiye ederim. Zira kabinin ebatlarını TV belirliyor. 3D çizimde de bu kendini belli eder. Belki TV kasasını iptal etmek yerine arka tarafta bazı yerleri biraz traşlamayı da düşünebilirsin.

Belki söylemişimdir kabinin altına sonradan yaptığım dolabı Bauhaus'da MDF LAM'dan kestirmiştim. Ne kadar pratik olduğu su götürmez ancak kenarlardan kendini belli ediyor. Senin gibi detaycı birine göre kesinlikle değil.

Teşekkür ederim, elimden geldiğince detaylı anlatmaya çalışacağım.

Televizyonu aldıktan sonra inceleyip kasasını çıkarınca fazla bir kazancı olup olmayacağına bakacağım. Enden kazanç çok önemli değil, çünkü 600 mm den daha az genişliği olan bir kabin iki kişi oynama durumunda yeterli konforu sağlamayacaktır diye düşünüyorum. Eğer derinlikten 100 mm veya daha çok bir kazancı olacaksa bana o zaman en azından arka kapağı hiç takmamayı değerlendirebilirim. Ayrıca TV yi kasasıyla yerleştirince kalın bir ekran taşıyıcı ve bezel gereksinimi de ortadan kalktı, 3 mm ince MDF+3mm pleksi ile bitireceğim bu işi.

pcdata76
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Ekim 08, 2015, 09:49:14 ÖÖ »

Pc data eskı gunlerım aklıma geldı,bende azmı ugrasmıstım,en zor kısmıda evdekileri ikna etmek ,gelen mısafirlerin "bu ne çoçuklarmı oynuyor bununla"denılıp bakısların bana çevrilmesı ve durumu idare etmem,tabıkı herkes anlayamaz bu durumları bu zevk başka sana başarılar dılerım pc data 

Teşekkür ederim. Evde bir bu eksikti laflarına şimdiden hazırlıyorum kendimi Kahkaha Eve gelecek misafirler beni yeterince tanıdığı, ve odamın şu anki durumu da çok normal olmadığı için fazla göze batmayacak sanki

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Ekim 08, 2015, 11:50:59 ÖÖ »

Odadaki boşluğa kabini ayarlamaya çalıştığım için boyutlarda dediğim gibi oynama yapmam gerekti.Ancak boy bunlardan bir kriter değil aslına bakarsan. İnternette bulmuş olduğum birkaç ölçüyü referans alarak çizmiştim, ama sonrasında kabin bana da kısa geldi açıkçası, o yüzden sizlere de danışma ihtiyacı hissettim.

Benim kabinin de yüksekliği 69" (~175 cm) miş. Neden kabin ölçülerin kısa dedim ki...

Ayrıca genişliği 23 1/2" (yan panel sunta kalınlığı hariç) ve kullandığım TV 25" (63 ekran sanırım)

Özellikle kabinin kumanda panelinin başladığı köşenin yerden yüksekliği ne civarda olmalı? sanırım en önemli ölçü bu konforlu kullanım açısından.

Standart ölçülerden sapma derim zira zamanında adamlar bu ölçülerle milyonlar kazanmış, bir bildikleri vardır.

Ancak yine de benim boyuma göre "az biraz" aşağıda kaldığını hissettiğim anlar da olmuyor değil...

Kontrol panelin alt kavisinin başladığı nokta ile kabinin tabanı (tekerlek haric) 28.25" gözüküyor benim tasarım kağıtlarında...

Sayfa: [1] 2 3 ... 8   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: