Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Eski tip tv monitör tamiri  (Okunma Sayısı 14348 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« : Haziran 03, 2016, 15:58:06 ÖS »

İçimde ukde kaldı, hala nasıl yapıldığını bilmiyorum, çırak/kalfa olarak çalışmak için yeterli vaktim de yok (evet ciddi ciddi düşündüm), öğrenilecek bir sürü ayrıntı olduğunu biliyorum. Bana nasıl öğrenebileceğim konusunda yardımcı olur musunuz?

Use the brute force, Luke
brkemreoglu
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Haziran 03, 2016, 16:58:35 ÖS »

aynı düşünceler içindeyim
NoStres
Deneyimli

One Love, One Heart, One Destiny

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #2 : Haziran 03, 2016, 17:30:54 ÖS »

Ben elektronikçi değilim; eğitimini almadım ve bir elektronikçide çalışmadım, sadece bir dönem elektrikçilik yaptım, tamir edemediğim bir Powersupply olmadı.

Gerçekten bu konuda kendini geliştirmek istiyorsan ilk etapta sana gerekenler:
1. Ölçü aleti
2. Tornavida takımı
3. Elektronik parçalar (koponentler) hakkında bilgi araştırması
4. Bozuk parçaları ölçerek bulabilme ve değiştirebilme

Arızalı cihazları atma, onu tamir etmeye çalış.

Tv Tespiti PDF

« Son Düzenleme: Haziran 03, 2016, 19:48:21 ÖS Gönderen: NoStres » Logged

hades
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Haziran 03, 2016, 17:32:38 ÖS »

Eskiden elektronik malzeme satan dükkanların bazılarında TV şemaları, belli arızaların toplandığı kitaplar olurdu.
Lisedeyken -adını tam hatırlayamıyorum- "TV Tekniği" isimli bir dersimiz vardı. Bir TV'nin blok şemasını ezbere bilinmesi gerekiyordu TV'nin ses katı, ara frekans katı, tuner, yatay çıkış katı vs.. ne kadar bölüm varsa görmüştük diye hatırlıyorum.
Belki ikinci el sitelerinde, sahaflarda bu tarz kitaplar bulabilirsin.
Örnek:
http://urun.gittigidiyor.com/kitap-dergi/renkli-televizyon-tamir-kilavuzu-201608009

Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Haziran 03, 2016, 19:06:51 ÖS »

@NoStres teşekkürler, pdf'yi hemen indirip okudum malzemeleri vb biliyorum, sıfırdan devre kurmakta bir sıkıntı yok ama tamir işi farklı bir beceri istiyor, alışkın olduğum tarzda değil bu yüzden o karmaşada bir yol gösterici olması gerekiyor. Pdf bu konuda iyiymiş, yapabilirmişim gibi duruyor.
@hades teşekkürler, kitabı aldım
Herhalde artık iş biraz boş vakit denk getirip bozuklar üzerinde çalışmaya kaldı
Tekrar teşekkürler

NoStres
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Haziran 03, 2016, 19:45:04 ÖS »

@Lvnt Rica ederim,
Megep'in CRT tamiri ile ilgili farklı egitim kitapları var; "yatay, dikey ve besleme katı PDF" diye google'da arattır direk dosya linkleri çıkacak karşına;)

Çalışan parçaları ölçerek fikir sahibi olabilirsin, genelde bozuk parçaların om değeri her zaman düşüktür.

Bol şanslar.

Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Haziran 03, 2016, 21:53:46 ÖS »

@NoStres harika teşekkürler, dökümante edilmiş olsun diye yazıyorum, bulabildiğim megep modülleri:
Besleme katı, tuner ara frekans katı, pc monitörü, tv'de arıza tespiti, tv renk ve sistem kontrol katı, televizyon sistemi, tv düşey katı, tv dikey katı

hakanzade
Ziyaretçi
« Yanıtla #7 : Haziran 04, 2016, 06:33:58 ÖÖ »

Çalışan parçaları ölçerek fikir sahibi olabilirsin, genelde bozuk parçaların om değeri her zaman düşüktür.

Bol şanslar.

Tam tersi olmayacak mı, yani ohm yüksek olacak neredeyse açık devreye yakın değer.
NoStres
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #8 : Haziran 04, 2016, 09:07:50 ÖÖ »

@hakanats,

Bakır bir kablonun iki ucunu ölçerseniz, çıkan değerin ne kadar düşük olduğunu görebilirsiniz, bozuk diyot ve transistörler genelde direk geçiş yapar, ölçü aletindeki buzzer öttüğü zaman direk geçiş yaptığını veya 0'ın altında değeri olduğunu bilirsiniz, probların iki ucunu birbirine değdirdiğinizde aynı şey olur.

Diğer türlü olan arıza çok nadirdir, tamamen bağlantı kesildiğinde zaten hiçbir değer göremezsiniz.

NoStres
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Haziran 04, 2016, 09:16:04 ÖÖ »

Her bozuk komponent farklı değer gösterebilir; örneğin kapasitörü en iyi anlamanın yolu devreden sökerek voltaj vermektir, örn. 12v yükleyin kapasitör uçlarını voltaj vermeyi kesin ve uçları birbirine değdirmeden ölçü aleti ile voltajını ölçün, 12v değerinde güç tutuyorsa sağlamdır, değer hızla düşüyorsa bozuktur.

Not : Voltajı kapasitörün değerine göre ayarlayın, yeni aldığınız kapasitörler bile bozuk olabiliyor...
« Son Düzenleme: Haziran 04, 2016, 09:18:22 ÖÖ Gönderen: NoStres » Logged

hakanzade
Ziyaretçi
« Yanıtla #10 : Haziran 04, 2016, 15:15:52 ÖS »

Benim bozuk anlayışım devre elemanının içindeki silikonun yanıp iki ucu açık hale gelip sonsuz direnç göstermesidir, direnç yanar açık devre olur, diod yanar açık devre olur bozulup, transistör yanar açık devre olur, entegre zaten transistör yığını ondada durum aynı, o dediğiniz bir tek kondansatörde olur aradaki yalıtkan delinir 0 direnç olur.
Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Haziran 04, 2016, 15:51:12 ÖS »

Yaw didişmeyek, sonuçta açık devre de kısa devre de arıza anlamına geliyor, sıkıntı yok

NoStres
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Haziran 05, 2016, 06:56:04 ÖÖ »

@Lvnt,
Aynen katılıyorum, Dünya düzdür demenin bir anlamı yok Kahkaha

malik
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Haziran 05, 2016, 11:20:35 ÖÖ »

Devre elemanlari bazen acik bazen kapali devre bazende farkli deger gosterecek sekilde ariza yaparlar.
Her elemanin calisma prsnsibi var ona gore ve uzerindeki kodlara gore test edilip sonucuna bakmak gerek.
CRT Televizyonlarda yuksek frekans altinda veya guc bolumlerinde calisan elemanlarin ariza yapma olalisiligi daha yuksek.
Soguk lehimler de olabilir. Bir lehimle cihaz calisir ozellikle isinan bolgelerde, lehimin etrafinda halka seklinde iz oluyor o iz lehim catlagidir buyutecle bakmak gerek.
malik
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Haziran 05, 2016, 11:43:52 ÖÖ »

Ayrica CRT lerde Raster denen olay var TV Raster nedir bakin. Osilator yatay tarama ftrekansiyla yuksek gerilim trafosunu surer tupe enerji gider trafoda voltajlar olusur dekey taramanin calismasiyla beraber Tupte Raster olusur TV acilinca insanin tuylerini kaldirir. Ama goruntu siyahtir islenip gelecek goruntuyu ekrana yansitmaya hazir olan an.
Goruntu sinyallerinin islenmesi AV den yeya tunerden RGB ye cevrilip tupe ulasmasi cok karisik, hele kumanda bile yokken teknolojinin gelismesi ile kontrol panel bolumlerinin ve hafizaya alma ve programlarin eklenmesi ile sonradan dahada karmasiklasti.
TV tamircilerinin ve sevislerin deneyimleri cok oldugundan arizayi hemen bulabiliyorlar. Devre semalari ve osilaskoplarda cok ise yariyor.

Google da CRT televizyon calisma prensibi diye arama yapilirsa bircok kaynak cikar.
Aryica cogu TV nin semasida bulunabilir.

Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: