Resimleri göremiyorsanız VPN kullanmanız gerekebilir 
Size Cyrix sistemimi kurarken yaşadığım enteresan ve tatsız bir macerayı aktaracağım. Sonunda sistemi kasa içinde (büyük ölçüde) topladım (ama hala IDE cihazları bağlamadım, ribbon kablolar herşeyin çalıştığını teyit etmeden önce çok sıkıntı verebiliyor jumper'lara erişimde vs.)
Bence görüntüsü hoş oldu:

Hatta herşey o kadar kolay ve güzel birleşti ki çalıştırmadan önce bi kıllanmadım değil. Zira hiç bu kadar kolay toplanan bir sistemim olmamıştı. Tedirgin bir şekilde düğmeye bastım ve korktuğum başıma geldi.
Daha önce hiç patlayan çatlayan yanan bir PC olayı görmedim. Bu PC'yi çalıştırınca anakarta elektrik geldi, fanlar döndü, güç ışığı yandı.. Ama POST yok. Daha da enteresanı birkaç saniye sonra burnuma enteresan, kablo yanığı gibi keskin bir koku gelmeye başladı..

Sistemi kapatıp güzelce söktüm, sağına soluna bakındım. Çatlayan, patlayan, yanan, sönen hiçbirşey bulamadım. Koku PSU'dan geliyor gibiydi.. Bu kasa ve PSU sıfır, ama bir süredir küflü bir depoda durduğu için tahminen içindeki küfleri kızarttık hadi hayırlısı deyip tekrar topladım ve çalıştırdım.. Bu sefer koku yok, ama ekranda tık da yok.
Geri dönüp bakınca anakartın kullanım kılavızunu yanlış anlamış olabileceğimi görüyorum. Kılavuz demiş ki:
For MMX or other split power plane CPU, JP8 must be fully opened before turning on the system power. Failure to do so may cause damages to your CPU. For Non-MMX or Non split power plane CPU, JP8 must keep closed.
JP9 is used to hold the jumpers when JP8 is fully opened
Hmm.. JP8 ve JP8 dizilimi şu şekilde:
JP8 JP9
+--+-+
+oo+o+
+oo+o+
+oo+o+
+oo+o+
+--+-+
Bunu mII gibi split plane işlemciler için jumper'ın bir sağa kaydırılması gerektiği şeklinde yorumlamış ve şöyle bir kapama yapmıştım:
JP8 JP9
+--+-+
+oX+X+
+oX+X+
+oo+X+
+oX+X+
+--+-+
Sanırım bu yorum doğru değil. Sistemi birkaç kez çalıştırmayı denedikten sonra dank etti ve jumper'ları aşağıdaki gibi bir tane daha sağa kaydırdım:
JP8 JP9
+--+-+
+oo+X+X
+oo+X+X
+oo+X+X
+oo+X+X
+--+-+
Ama bu da işe yaramadı. Sonradan düşündüm de, JP9 sadece jumper tutmak içinse aslında Ground dahil hiçbiryere bağlı olmamalı, yani JP8'in tek bacağını JP9 ile kapatmanın pratikte hiçbir zararı olmaması gerekir? O zaman sıkıntı ne?

RAM ve CPU'yu çıkarıp yeniden takmayı da denedim ama nafile. Geldiğim nokta şu, a) Cyrix mII CPU'mu hatalı power plane jumper'laması ile yaktım, b) bunun çok daha basit bir açıklaması olmalı.. ki var.
zida-bios.com web sitesine göre 5STX anakartların Cyrix mII işlemcileri tanıyabilmek için 1.30 BIOS'una güncellenmesi gerekiyor!
BIOS File name: 5stx130e.zip
BIOS ID: Award 2A59IZ1DC
Add support for AMD K6-2 (I detect myself as K6-3D).
Add support for Cyrix MII.
IDT WinChip 2 is not supported by this version.
Bu akşam bu PC'yi bir Pentium MMX 200 işlemci ile çalıştırmayı deneyeceğim ve bu sefer başarılı olursam 1.30 BIOS versiyonuna güncelleyeceğim.

Pentium Overdrive gibi görünüyor ama aslında entegre soğutuculu sıradan bir MMXişlemciSonucu sizinle paylaşırım, eğer mII öldü ise matemini birlikte tutar ve bir yerlerden bana mII-300GP bulmak için seferber oluruz? O zamana kadar da MMX-200 veya K5-PR166 falan gibi değişik bir işlemci ile idare ederim diye düşünüyorum. Ama içimdeki ses BIOS güncellemesi sonrası herşey yoluna girecek diyor.