Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trCommodoreCommodore DonanımCommodore 1084S-P1 Monitör Tamiratı (Vertical Collapse)
Sayfa: 1 [2] 3   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Commodore 1084S-P1 Monitör Tamiratı (Vertical Collapse)  (Okunma Sayısı 21718 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #15 : Kasım 21, 2017, 00:31:24 ÖÖ »

beyler rahat olun, 1084'ün 13-14"'lik küçük tüpünün statik elektrik şarjı en fazla aklınızı başınıza getirir Kahkaha (ben yaşadım) daha dikkatli olmanız gerektiğini hatırlatır o kadar abartıldığı gibi ölümcül değildir...

asıl dikkat etmeniz gereken 220V fişini takılı unutmamanız Power düğmesine sakın güvenmeyin! Bir de evdeyseniz terlik giyin, sol elinizi de fazla kullanmayın

i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #16 : Kasım 21, 2017, 00:40:29 ÖÖ »

@Yavuzg : Nette millet rapor vermiş, şuraya gerilim geliyor, buraya gelmiyor vesaire şeklinde. Bu tip şeyleri kontrol edebilmek için mecbur elektrik verilecek öyle değil mi?

Benim sorunla ilgili şurada bilgi buldum.

https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/vestel-tv-de-g%C3%B6r%C3%BCnt%C3%BC-ar%C4%B1zas%C4%B1.22663/

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
eins
Uzman

A.K.A. deliMawi

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #17 : Kasım 21, 2017, 00:55:50 ÖÖ »

Ben de yakın bir zamanda 1084 tamiri yaptım. Bir arkadaşın 1084'ünün EHT'sini değiştirdim.

Cihazı kendi toprağı üzerinden deşarj etmek gerekiyor ve bir zararı yok. Zaten mantıken kalorifer üzerinden vb deşarj etmek pek mümkün değil. Şöyle ki, tüpün dış yüzeyi, yani o çıplak topraklama tellerinin olduğu kısım, ve iç yüzeyi, yani vantuza giden kalın kırmızı kablonun bağlı olduğu yüzey, bir kondansatör oluştumuş oluyor. Arada da dielektrik olarak tüpü oluşturan cam. Deşarj ettiğimiz yük, bu kondansatör üzerindeki yük. Bunu boşaltmanın tek yolu da iki ucunu bir birine dokundurmak. Ha, yeni fişten çekilmiş tüpü ilk birkaç dakika içerisinde deşarj etmeye kalkarsanız, evet, çaat diye bir ses çıkıyor. Bunun ciddi bir zararı olmasa da, eğer daha rahat olmak istiyorsanız, 220v bir ampülün iki ucundan birer kablo çıkartın. Birini krokodil ile şaseye yani tüpün arkasındaki çıplak tellere, diğer ucunu da yukarıda anlatıldığı üzere bir tornavida ile vantuzun altına sokuşturun ve biraz bekleyin. Direkt kısa devre yapmadığınız ve ampülün direnci üzerinden boşalttığınız için, bir çaat sesi olmaz ancak deşarj da daha uzun sürer. Örneğin 5 sn beklemek daha doğru. Ancak i_r_on'a katılıyorum, bu durumda da çaat sesi duyulmadığı için acaba vantuzun altından iletkene dokundurabildim mi, deşarj oldu mu gibi bir soru işareti oluşabilir.

Bir de bu deşarj esnasında hiç bir elektronik komponente herhangi bir yük binmiyor.

Son olarak 1 hafta falan beklemek bence çok mantıklı değil zira tamir sonrası deme yapmak gerekecek, eğer ilk seferde sorun çözülmemiş ise, 1 hafta daha beklemek biraz zahmetli...

Doberman ♦ megaOne ♦ HDMI-64 ♦ HDMI-520 ♦ NewSchool
BlitzBasic
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #18 : Kasım 21, 2017, 08:17:13 ÖÖ »

İşte tam o noktada ev halkından en sevmediğim birini getirip "abi şuradan bi tutarmasın" diyip 1 hafta bekleme süresini aşmayı planlıyordum hahah!!

Bunu 2 sene önce bir bilgisayarcıdan aldım, adamın deposunda bayağı bir tozlanmıştı. Resimde görüldüğü gibi içi leş gibi.

Alkol, aseton ve kontak spreyi ile temizlemeyi düşünüyorum. Mecburan board'u sökeceğim, temizlik için öneriniz varmı?

* IMG_20171119_180910.jpg (250.73 KB, 1024x576 - Görüntüleme: 1275 kez.)
« Son Düzenleme: Kasım 21, 2017, 08:18:55 ÖÖ Gönderen: BlitzBasic » Logged

A500|ACA500Plus42Mhz8MB|GoTeK|IndivisionECS|OS3.1
ZX Spectrum 48K, 48KPlus | Amstrad CPC6128
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #19 : Kasım 21, 2017, 08:38:45 ÖÖ »

Önerim;

Aseton kullanma! ABS parçaları eritir.

Ne yaparsan yap, tüpün boynundaki manyetik halkalara dokunma. Onlar çok hassas ayarlanmışlardır, azıcık bir oynadıkları durumda yeniden eski ayarına getirmen mümkün olmayabilir. O da zaten o net 1084 görüntüsünü unutman anlamına gelir...

Bence kompresörün varsa hava üfleyerek tozdan %80 kurtulabilirsin. O yeterli.

Ben normalde tüpü bile yıkıyorum ancak zaten ayarı bozulmuş ve yapış yapış isli kir olan arcade monitörlerin tüpünü. Bu 1084'ün durumu çok da aşırı kirli değil. Dediğim gibi tüpün boynu ve boyun bölgesindeki halkalar hassas bölge, onlara dikkate et...

BlitzBasic
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #20 : Kasım 21, 2017, 09:19:20 ÖÖ »

Tüp ve ona bağlı hiçbir şeye dokunmayı düşünmüyorum. Temizliği sadece board için demiştim ama aseton uyarısı için teşekkürler.

http://www.hepsiburada.com/henkel-wd40-electrical-contact-cleaner-spray-p-HBV000004Q6D5

Kontak spreyi içinde bu iyi bir marka gibi gözüküyor. Ön ve arkadaki potlara sıkacağım.

evreno
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #21 : Kasım 21, 2017, 09:33:18 ÖÖ »

senin monitör gayet temiz sayılabilir aslında

şu yazımda tv için temizlik sürecimi yazmıştım o yazıdan bir bak istersen
https://www.commodore.gen.tr/forum/index.php?topic=10323.msg150428#msg150428
BlitzBasic
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #22 : Kasım 21, 2017, 12:04:12 ÖS »

senin monitör gayet temiz sayılabilir aslında

şu yazımda tv için temizlik sürecimi yazmıştım o yazıdan bir bak istersen
https://www.commodore.gen.tr/forum/index.php?topic=10323.msg150428#msg150428

Çok uğraşılmış bir proje, mutlu sonla bitmesine sevindim :>

BlitzBasic
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #23 : Kasım 21, 2017, 19:53:55 ÖS »

Tırsan arkadaşlar, tırsmayın. Videodaki gibi fişini çekip 10dk. bekleyip deşarj edin gitsin. Emniyet için 10dk bekleyip bir daha yapın.

Öyle ÇAT!!! seside çıkmıyor kibar bir "çıt" :] 14" tüp ile bu kadar heralde.

Yine işi gücü bırakıp tamirat işlerine giriştim. Elektrik korkusunu yenince board'u sökmek pek zor olmadı. Ecnebilerin "vertical collapse" diye tabir ettikleri şey bunun sorunu.

Resimde işaretlediğim entegre TDA3653B ama onun yanındaki kapasitörlerde şişmiş. Parça listesi çıkartıp sipariş geçeceğim. Devamı gelecek :>

Not.: Bu tarz bir tamiratı boardu sökmeden yapmanız mümkün değil, kalkışacaksanız buna hazır olun.

* IMG_20171121_202246.jpg (286.55 KB, 1024x576 - Görüntüleme: 1454 kez.)

* IMG_20171121_202254.jpg (685.89 KB, 1024x1820 - Görüntüleme: 1419 kez.)
« Son Düzenleme: Kasım 21, 2017, 19:55:51 ÖS Gönderen: BlitzBasic » Logged

evreno
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #24 : Kasım 22, 2017, 09:28:29 ÖÖ »

geçmiş olsun diyelim o zaman
korkulacak bir durum yok sadece temkinli olmak lazım
tüpün boyutu ve elektriğin kesilme süresine göre o çat sesi baya bir şiddetli olabiliyor
benim arcade kabine montajladığım tv de bir kaç kez bu işlemi yaptığım için onda baya şiddetli çat sesini bizzat yaşadım

TDA3653B vertical entegresi oluyor dediğim gibi sorun büyük olasılıkla ondan kaynaklıdır

hazır el atmışken tüm kapasitörleri değiştirirsen iyi olur
kapasitörlerin artı ve eksi kutuplarına dikkat et değiştirirken

birde eğer zaman sıkıntın yoksa tüm lehimlerin üzerinden taze lehim yapmanı tavsiye ederim yılların etkisiyle soğuk lehim olmuş olabilir yada olmamışsa da bir süre sonra olabilir

özellikle EHT trafosunun lehimleri çatlak yapmaya müsait oluyor genelde
board üzerinde ki komponentlerde bacakları kalın olanlar daha çok akım ve voltaj ileten elemanlar oluyor o elemanlar zamanla lehim çatlağı yapabiliyorlar
tüpüm boynuna takılan kartta da lehim çatlağı fazla oluyor oraya da lehim tazelemesi yapmanı tavsiye ederim
evreno
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #25 : Kasım 22, 2017, 09:46:54 ÖÖ »

bu arada vertical entegresini değiştirmeden önce yanında bulunan kondansatörleri değiştirip kontrol edebilirsin belki entegre sağlam olabilir kondansatörlerin şiştiğini yazmışsın
BlitzBasic
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #26 : Kasım 22, 2017, 10:05:30 ÖÖ »

Bende önce kapasitör değişimi test olmazsa TDA3653B değişimi diye düşündüm.

Ammavelakin pcb'nin arkasında bazı bacaklar çok baştan savma kesilmiş potansiyel sorunlara gebe (resmini paylaşacağım daha sonra). Üst yüzeyde bazı komponentler sağa sola fazla yatmış (başka komponentlere değdi deyecek gibi) bunların sonradan olduğunu sanmıyorum.

RGB soketi oynuyor birde :/

Vertical collapse olayını çözsem bile kısa süre sonra başka yerlerde birşeyler patlayacak gibi. Daha uzun zaman dilimine yayıp detaylı elden geçirmeye çalışacağım.

BlitzBasic
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #27 : Kasım 24, 2017, 13:07:14 ÖS »

Bazı sorularım var yine...

1- RCA (resim ekte) soketleri paslanmış / oksitlenmiş gibi. Buna metal cilası sürsem sıkıntı çıkarmı?

2- Pamuklu çubuk ile temizleme yaparken sağa sola takılıyor, ufak pamuk parçaları kalıyor. Elle bunları temizlemesi çok vakit kaybettiriyor, pamuklu çubuk yerine başka takılmayan temizleme malzeme tavsiyeniz varmıdır?

* IMG_20171124_130302.jpg (213.36 KB, 1024x576 - Görüntüleme: 1290 kez.)

BioMenace
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #28 : Kasım 24, 2017, 13:32:41 ÖS »

Oksitlenmenin en basit çözümü sade sirke. Ama soketleri söküp sirke içerisinde 48 saat bekletmek lazım.

Ssoketleri söktükten sonra zaten değiştirirsiniz, o yüzden -fotoğrafta görünmüyor ama- kolay olacaksa değiştirin RCA soketleri.

Değiştirmeyecekseniz kir/pas sökücü WD-40, kontakt temas temizleyici WD-40 gibi ürünlere yönebilirsiniz. İkincisini çok övüyorlar, ben henüz almadım, deneyeceğim.

Bu arada başlığı yakından takip ediyorum. Ben de 2 tane 1084 var ve ikisini de elden geçirmek istiyorum. Tecrübeleriniz önemli

Alınıklarım: https://goo.gl/UoWo8n
Satılıklarım: https://goo.gl/kDMfMp
BlitzBasic
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #29 : Kasım 24, 2017, 14:14:08 ÖS »

Lanet olası direnç.net 3 gündür malzemeleri kargolamadı, bekleye bekleye çatladım ortadan ikiye >:/

Beklerken bütün boardu temizledim, PCB'nin arkasındaki uzun bırakılmış bacakların hepsini kestim. Yüksek akım geçen yerlerin ve sorunlu gibi gözüken yerlerin lehimini tazeledim. Yine PCB'nin arkasında korozyon vardı, özellikle kapasitörlerin arkalarında, bunları alkol ile temizledim. Bu hali ile sorun düzelmedi ama cihazın açılışı hızlandı, görüntü canlandı ve hiç ses çıkartmıyor (vınnnnn, bzzzz vs.) bunlar iyiye işaret.

Servis manual'ını word'e çevirdim (finereader ile). PDF hali resim arama yapılamıyor, zebellah gibi kapasitör listesi var. Word hali ile pratik oldu.

Yavuzg Spectrum tamirinde yıpranmış sokete metal cilası sürmüştü, sıfır gibi oldu (ışıl, ışıl). Sökmeden daha pratik ve etkili bir çözüm bence.

Ama asıl sıkıntı pamuklu çubuklar, bunun gibi bol komponentli boardda çok vakit kaybettiriyor.

Sayfa: 1 [2] 3   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: