Geçenlerde raflarımı toparlamaya giriştim. Toparlarken bir kaç parça mükerrer malzemeyi ayırdım, gönderdim, yere ihtiyacım vardı. Bunları yaparken sevgili @delimawi'Nin bir süre önce gönderdiği ofisini taşırken çıkan fazlalık malzemelere de el atma fırsatı buldum.
Önce çıkan datasetleri tamir ettim. Retro teknoloji ne kadar gelişse de bir dataseti çalışır hale getirmek ve o sayacın yavaş yavaş oyunu bulması gereken yere gelmesini beklemek ve sabırla oyunun yüklenmesini yüklenirken de ekrandaki renkli çizgileri seyredip hipnotize olmanın yerini bir şey tutmuyor

Neyse, tüm datasetlerin lastiklerini ve bir datasetin arızalı opamp çipini değiştirip kafa ayarlarını da yaptıktan sonra içim rahat etti

Tüm bunları yaparken de Commodore 64 ve teknolojisini ne kadar özlemiş olduğumu hatırladım. Hızımı alamadım ve yıllardır rafta duran 1084S'lerime de el attım. Birinin power switchi sorunluydu diğerinin güç devresi dolaylarındaki bir bobinin bacağındaki lehim çatlamış onları da tamir ettim. Hatta her ikisinin de ön kapakları yerinde olmasına rağmen tırnakları kırık olduğundan kapanmıyordu anlara da 3d print tırnak bastırdım taktım ama o da başka bir mini hikaye...

Bunları yaptıktan sonra @delimawi'nin malzemeleri içinde bir çıplak yedek parçalık C64C ana kartı ve yine yedek parçalık bir ekmek kasadan çıkma kahverengi klavye vardı. C64C boardunda metal kısımlar yer yer paslanmış bazı malzemeler yer yer çürümüştü. Bu kadar commodore olayına girişince bunları yedek parça olarak kullanmak yerine farklı bir şey yapmak istedim (zira yedek parçalık kasası kırık bir C64'üm zaten vardı ki o da başka bir hikaye olacak)

Neyse bu kartın ilk fotosunu çekmedim maalesef ancak özetle paslı yerlerini pas giderici sprey ve yer yer temizlik sirkesi kürleriyle giderdim.

Çalışıyordu ancak siyah beyaz gösteriyordu. Acaba NTSC mi dedim sonra PAL olduğunu anlayıp sorunu araştırdım. Gözle muayene edince de sorunun kristal yakınındaki CT1 trimmer kondansatörden olabileceğini tespit ettim zira bu kondansatör küfenmiş gibi bembeyaz bir pas/toz içindeydi.
Yerine yenisini de takınca cillop gibi çalıştı board.

Peki bu ekmek kasa klavyesi ile bu c64c board'unu nasıl bir araya getirmek lazım diye internette aylak aylak dolanırken bu siteyi buldum:
https://shop.pixelwizard.eu/en/Pixelwiard'ın Retro dükkanı

Bu mini proje buradan aldığım "yeni" C64C kasasının incelemesi ve uygulaması ile ilgili