Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trCommodoreCommodore Donanım[İnceleme] - Commodore 64 C Yeni kasa
Sayfa: [1] 2 3 4   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: [İnceleme] - Commodore 64 C Yeni kasa  (Okunma Sayısı 31580 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« : Nisan 02, 2018, 21:51:37 ÖS »

Geçenlerde raflarımı toparlamaya giriştim. Toparlarken bir kaç parça mükerrer malzemeyi ayırdım, gönderdim, yere ihtiyacım vardı. Bunları yaparken sevgili @delimawi'Nin bir süre önce gönderdiği ofisini taşırken çıkan fazlalık malzemelere de el atma fırsatı buldum.

Önce çıkan datasetleri tamir ettim. Retro teknoloji ne kadar gelişse de bir dataseti çalışır hale getirmek ve o sayacın yavaş yavaş oyunu bulması gereken yere gelmesini beklemek ve sabırla oyunun yüklenmesini yüklenirken de ekrandaki renkli çizgileri seyredip hipnotize olmanın yerini bir şey tutmuyor Kahkaha

Neyse, tüm datasetlerin lastiklerini ve bir datasetin arızalı opamp çipini değiştirip kafa ayarlarını da yaptıktan sonra içim rahat etti

Tüm bunları yaparken de Commodore 64 ve teknolojisini ne kadar özlemiş olduğumu hatırladım. Hızımı alamadım ve yıllardır rafta duran 1084S'lerime de el attım. Birinin power switchi sorunluydu diğerinin güç devresi dolaylarındaki bir bobinin bacağındaki lehim çatlamış onları da tamir ettim. Hatta her ikisinin de ön kapakları yerinde olmasına rağmen tırnakları kırık olduğundan kapanmıyordu anlara da 3d print tırnak bastırdım taktım ama o da başka bir mini hikaye...  

Bunları yaptıktan sonra @delimawi'nin malzemeleri içinde bir çıplak yedek parçalık C64C ana kartı ve yine yedek parçalık bir ekmek kasadan çıkma kahverengi klavye vardı. C64C boardunda metal kısımlar yer yer paslanmış bazı malzemeler yer yer çürümüştü. Bu kadar commodore olayına girişince bunları yedek parça olarak kullanmak yerine farklı bir şey yapmak istedim (zira yedek parçalık kasası kırık bir C64'üm zaten vardı ki o da başka bir hikaye olacak)

Neyse bu kartın ilk fotosunu çekmedim maalesef ancak özetle paslı yerlerini pas giderici sprey ve yer yer temizlik sirkesi kürleriyle giderdim.

Çalışıyordu ancak siyah beyaz gösteriyordu. Acaba NTSC mi dedim sonra PAL olduğunu anlayıp sorunu araştırdım. Gözle muayene edince de sorunun kristal yakınındaki CT1 trimmer kondansatörden olabileceğini tespit ettim zira bu kondansatör küfenmiş gibi bembeyaz bir pas/toz içindeydi.

Yerine yenisini de takınca cillop gibi çalıştı board.

Peki bu ekmek kasa klavyesi ile bu c64c board'unu nasıl bir araya getirmek lazım diye internette aylak aylak dolanırken bu siteyi buldum:

https://shop.pixelwizard.eu/en/

Pixelwiard'ın Retro dükkanı Kahkaha

Bu mini proje buradan aldığım "yeni" C64C kasasının incelemesi ve uygulaması ile ilgili
« Son Düzenleme: Nisan 02, 2018, 23:00:32 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

Hurşit
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Nisan 02, 2018, 22:00:31 ÖS »

Abi eline sağlık . Elinden kurtulan yok Kahkaha
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Nisan 02, 2018, 22:03:08 ÖS »

Şimdi işin biraz arkaplanını da anlatayım. Çok detaylı bilmiyorum, biraz forum muhabbeti okudum, belki aranızda konuyu daha detaylı takip eden olmuştur...

Dallas denilen bir adam Commodore 64 C (ve bazı diğer modeller) nin orijinal enjeksiyon kalıplarını buluyor. Bununla bir seri üretim yapıyor sonra kalıpları Pixelwizard'a (Almanya) satıyor...

Bu kasalar elden geçmiş orijinal C64C kalıbından üretiliyor kısaca...

Neyse, uzun lafın kısası, bir gece Commodore malzemeleri içinde uğraşırken kendimi kaybettim ve dolar/euro kuru nedir düşünmeden bir C64C kasa siparişini geçmişim, daha ötesini hatırlamıyorum memur bey

Şaka bir yana belki soranlarınız olacaktır "ya abi alsaydın bi C64C daha ucuz olmazmıydı?" Aslında evet ancak amaç burada eldeki bu malzemeyi güzel bir retro proje ile bir araya getirmek ve yedek parçalıktan kurtarmak, yeniden bir can vermek

Zaten gereksiz para harcamayan insanlar olsak burada işimiz ne değil mi

Neyse, bu mini proje kapsamında ben de ilk kez milli oldum; Falçataaaaa....

Atmış PTT'ci amcam falçatayı cillop gibi kutuyu görünce dayanamamış...

Çok hoş kutu yapmışlar ama sonuçta retro bir şey değil, üzüldüm ama içim o kadar yanmadı...

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Nisan 02, 2018, 22:10:20 ÖS »

Kutumuzun içeriğinde normalde sadece kasa, vidalar ve 2 adet kauçuk pabuç var.

Ve elbette ki aşık olduğum "ekmek kasa gri-bej" renginden sipariş ettim. Bu renk bu kasaya da müthiş yakışmış!!!   

Bende bütün halinde orijinal bir C64C olmadığından klavyeyi C64C kasasına mont edecek ayaklar yoktu. Pixelwizard sitesinde ayrıca bu ayakların reprodüksüyonlarını da satıyordu, ekstradan onu da sipariş ettim.

Bunu da individual computers üretmiş, yeni ürettikleri c64 anakartlarının montajı için.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Nisan 02, 2018, 22:19:25 ÖS »

Kasa bugün geldi iş yerine... Eve döner dönmez hemen hevesle montaja giriştim. Kahkaha

Ama aceleyle iş yapıp işi batırmamak için de hevesimi biraz dizginleyerek gönderilen iki sayfalık montaj kılavuzunu da okumayı ihmal etmedim.

Önce anakartı klavye tutucularla birlikte alt kasaya monte ederek başlıyoruz. Aluminyum RF shield (veya bazen aluminyum folyo kaplı karton oluyor bu) bende yok. Bi anlamı da var mı bilmiyorum gerçi, zaten faydası şaibeli bir aksesuar olduğu söyleniyor. Neyse, ben pas geçtim o detayı...

Kasa gıcır yeni olduğundanmıdır, ilk etapta sanki vida delikleri tam örtüşmüyor gibi görünse de karşılıklı çapraz vidaları yarım vidalayarak kasayı tabiri caizse "gerdiriyoruz" biraz Sonra tüm deliklerin örtüşüyor, vidaları sıkılama işlemini sırayla yapıyoruz, araba lastiği söküp takarkenki gibi

Daha sonra ekmek kasa klavyemizi rahatça monte ediyoruz...

Yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı Kahkaha Kahkaha Kahkaha

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Nisan 02, 2018, 22:23:56 ÖS »

Sonra sıra geliyor power LED'i takmaya. Ancak o ne? Malzeme rafımdaki LED çekmecemden bir tane bile dikdörtgen LED çıkmazmı arkadaş 

Hay bin kunduz diyerek düşünüyorum ulan yarına mı kaldı iş, şimdi bi LED için Konya sokağa mı gidilir, ulan pixelwiazrd LED'de satıyordu, niye cimrilendin de €5 bayılmadın 5 kuruşluk LED'e v.s v.s derken... aklıma bişey geliyor  Kahkaha

Ulen bu LED plastik değil mi? Zımparanın çözemeyeceği bir sorun var mı bu dünyada?  Kahkaha

Bi LED seçiyorum kendime, şu iki renkli olanlardan (henüz karar vermedim kırmızı mı olsun yeşil mi olsun diye). Dikkatle ve sabırla ...

Al sana dikdörtgen LED

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Nisan 02, 2018, 22:30:32 ÖS »

Şimdi büyük soru Kahkaha

Kırmızı mı ?

Yoksa yeşil mi?

Sorunun cevabı birazdan

Devam edelim...

LED'İ bir iki hassas zımparalama işleminden sonra yerine cuk oturtuyorum...

Fena da oturmadı hani.

kasayı kapatıp son vidaları atıyorum...

Son olarak pixelwiazrd'dan aldığım bir başka şımarık aksesuarı, da dikkatlice yerleştiriyorum...

Bu arada gayet kaliteli basmışlar etiketi

En son olarak da kauçuk ayaklar...

ve montaj tamamlanıyor...

Arkadaşlar, bu konuda utangaç olamayacağım maalesef.... ben yeniden aşık oldum

« Son Düzenleme: Nisan 02, 2018, 22:35:20 ÖS Gönderen: yavuzg » Logged

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Nisan 02, 2018, 22:37:02 ÖS »

Ve biraz commodore 64 fotosuna boğacağım sizleri müsadenizle...

ve sorumuzun yanıtı geliyor...

elbette ki kırmızı LED.

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Nisan 02, 2018, 22:46:15 ÖS »

Sanırım esas Commodore 64 düzeneğimdeki ekmek kasa bir süre yedek kulübesinde bekleyecek zira bu bebeği biraz kullanmak istiyorum

Masam biraz darmış onu anladım ama ayaklar boşlukta değil şükür ucu ucuna yetişti...

Eveet geldik mini projenin sonuna.

Kişisel yorumlarım;

Ben özellikle ekmek kasa rengini çok başarılı bir şekilde tutturdukları için taktir ediyorum arkadaşı. Kasayı bu haliyle çok sevdim.

Plastik çok kaliteli, ağır, sağlam. Elde tutuşu ve verdiği his güzel...

Ancak kasada bazı minik özürler çapaklar da yok değil. Pixelwizard bunu forumlarda "hurda" ya çıkmış kalıpları yeniden kullanılabilir hale getirmek için çok uğraştıklarını ve modern plastik hamuru ile bu işin ancak bu kadar olabildiğini söyleyerek bunu savunmakta. Ben de kendisine katılıyorum aslında. Sorunlar o kadar da göze batmıyor.

Bunların dışında her kasası kırık C64 için bir alternatif midir? Bence değil zira fiyatı  bu işi pratiklikten ziyade bir lüks hobi seviyesinde tutuyor...

Hepsini değerlendirdiğimde bu alışverişden memnunmuyum derseniz, çok memnunum. Ürünle ilgilenenler varsa belki fikir verir bu yazım...

LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #9 : Nisan 02, 2018, 23:00:23 ÖS »

Çok güzel bir fotoroman olmuş... Teşekkürler.

Bu kasanın SX-64 Style olanını çok merak ediyordum. Ama Thomas'ın renderlarından biraz farklı bir görünüşü var gibi... retrolardan bu tür uygulamalara zaman/imkan kalmıyor

Bu arada Falçata olayına üzüldüm. Yeni bir kutu olsa da, o da aslında nadir ve bir zaman sonra hatıra kalacak bir kutuydu... PTT ile ilgili ne yapsak boş... Falçatayı kasten vurduklarına emin gibiyim...

Oğuzhan
Genel Yönetici

There's no place like 127.0.0.1

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Nisan 02, 2018, 23:03:17 ÖS »

Çoook güzel ellerine sağlık

Amiga 500/500+/1200/4000
Commodore 64
Atari 1040STe/Falcon 030/Jaguar/2600
Roland MT-32 Rev.A&B/SC-88
Sony PS 1-2-3-4-5/PSP/PVM 9"/TV 9"/TV 11"
Sega SMS2FR/MD1FR/MD1JP/MD2/Saturn/Dreamcast/GG
Nintendo NES/SNES/DMG/GBC/GBP/GBA/GBASP
Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Nisan 02, 2018, 23:18:26 ÖS »

Vaay çok şık. Led konusu daha derin sanki

Use the brute force, Luke
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #12 : Nisan 02, 2018, 23:22:17 ÖS »

250469 board, en sevdiğim

Güzel bir yazı olmuş.

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Nisan 02, 2018, 23:23:31 ÖS »

Çok güzel bir fotoroman olmuş... Teşekkürler.

Bu kasanın SX-64 Style olanını çok merak ediyordum. Ama Thomas'ın renderlarından biraz farklı bir görünüşü var gibi... retrolardan bu tür uygulamalara zaman/imkan kalmıyor

Bu arada Falçata olayına üzüldüm. Yeni bir kutu olsa da, o da aslında nadir ve bir zaman sonra hatıra kalacak bir kutuydu... PTT ile ilgili ne yapsak boş... Falçatayı kasten vurduklarına emin gibiyim...

Benim ilk Commodore'um 16'ydı. En iyi arkadaşımın ekmek kasa Commodore 64'ü vardı. C16'yı severdim ama aklım hep o zengin oyun arşivi olan C64'deydi. Sonra bizimkiler Commodore 64 alıncaya kadar ekmek kasalar bitmiş bu yeni kasalar çıkmıştı. İlk Commodore 64'üm C64C olmuştu. Bu çocukluk travmalarının bir bileşkesi sanırım bu ekmek kasa görünümlü C64C sevdam Diğer renkler hiç ilgimi çekmedi, direk bunu gördüm ve aldım

Falçata olayına gelince, ne diyim, kolinin sarıldığı siyah stretch filmi açmaya üşenmi dışarıdan yarmış girmiş eleman. Bereket kasaya bişey olmamış...

Çoook güzel ellerine sağlık

Gerçekten çok güzel. Bi ara uğrarsan yakından bakabilirsin ama ellemek yok kıymetlimisssss Kahkaha

Agony
Uzman

Amiga gibi yar, Commodore gibi de yadigar olmaz.

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Nisan 02, 2018, 23:27:14 ÖS »

Ekmek kutusu görünümlü C64C. Harika olmuş abi ya. Makineye aşık olmamak mümkün değil.

Sayfa: [1] 2 3 4   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: