Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trArcade Sistemler ve Oyun KonsollarıOyun KonsollarıKomşunun Oynadığı Atari'yi Kendi TV'nizde İzlemek. Nasıl Oluyor Bu?
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Komşunun Oynadığı Atari'yi Kendi TV'nizde İzlemek. Nasıl Oluyor Bu?  (Okunma Sayısı 14556 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
knighTeen87
Deneyimli

SNK ve Dragon Quest Hastası

Üyelik Bilgileri
« : Mayıs 09, 2018, 15:47:57 ÖS »

Arkadaşlar selamlar,

Çocukken şahit olduğum birşeyi paylaşayım sizinle ki siz de çok büyük ihtimalle yaşamışsınızdır benzer bir olayı.

İlkokul yıllarımda (tahminen 1996-1997 falan) evde tüplü TV'de atari oynamak için TV'yi açınca bir fark ettim ki TV'de görüntü kalitesi çok iyi olmasa da 8-bit bir oyun oynuyor. Anladığım kadarıyla aynı esnada üst komşumuz 8-bit bir Famiclone oynarken ben ne hikmetse bunu TV'imde arada hiçbir bağlantı olmamasına rağmen seyredebiliyordum. Hayret etmiştim şahit olduğumda.

Gelecek ay Oyungezer dergisi için bu konuyu bir makalede yazayım diyorum da, bu olayın teknik karşılığı nedir, bilen arkadaşlar varsa paylaşabilir mi rica etsem?

Teşekkürler!

Oyunlarımın resimlerini paylaştığım tumblr adresim: http://knighteen87.tumblr.com

Oyun listem: http://www.rfgeneration.com/cgi-bin/collection.pl?&name=knighTeen87&fo
TFL92
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Mayıs 09, 2018, 16:12:03 ÖS »

Ben de odamdaki televizyonda bir Amiga görüntüsü yakalmıştım benim Amiga takılı olmadığı halde. Yan komşudan sızıyormuş. Çocuğa sorduydum "Sende Amiga mı var?" diye. "Evet" dediydi. Ben de bayağı şaşmıştım o zamanlar.

Teknik kısmını bilmiyorum. O zamanlar "yan yanayız, arada sadece bir duvar var herhalde aletlerin arasında" diye düşünmüştüm. Belki TV modülatörler biraz kuvvetlice veriyordur sinyali. (Onda TV modülatör var mıydı bilmiyorum, varsayıyorum.)
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Mayıs 09, 2018, 16:13:40 ÖS »

Kablo TV varmıydı apartmanda? Varsa oradan gelmiştir sinyal.

Kablo TV yoksa bile hem TV hem oyun konsolunu aynı RF switch ile bağlamışsa komşu apartmanın ortak anten hattına sızmış olabilir konsolun RF sinyali.

knighTeen87
Deneyimli

SNK ve Dragon Quest Hastası

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Mayıs 09, 2018, 16:27:12 ÖS »

Kablo TV varmıydı apartmanda? Varsa oradan gelmiştir sinyal.

Kablo TV yoksa bile hem TV hem oyun konsolunu aynı RF switch ile bağlamışsa komşu apartmanın ortak anten hattına sızmış olabilir konsolun RF sinyali.

Kablo TV yoktu abi. Ama anteni RF ile alıyorduk evet. Switch kullanıyor olmaları da kuvvetle ihtimal Bu switch'i kullandıkları için yayın yapıyor gibi mi çalışıyor?

Oyunlarımın resimlerini paylaştığım tumblr adresim: http://knighteen87.tumblr.com

Oyun listem: http://www.rfgeneration.com/cgi-bin/collection.pl?&name=knighTeen87&fo
Cengiz Demir
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Mayıs 09, 2018, 16:42:09 ÖS »

Bu olaylarla çok benzer değil.
Ama, bu anımı başka bir konuda paylaşmıştım. Yeri gelmişken bir daha yazayım.

Star TV yeni çıktığında,  babam uydu cihazından aldığı görüntüyü, bir verici ile, civara yayınlıyordu.

Verici benim C64'ü mün bulunduğu odadaydı.
Bazen takardım C64'ümü vericiye oynadığım oyunları yayınlardım Kahkaha

HkRecai
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Mayıs 09, 2018, 17:01:44 ÖS »

Büyük ihtimalle Vhs yada betamax video cihazıyla ilgili bir durum olması muhtemel. Scart yada AV girişi olmayan eski Tvlere av kullanan cihaz bağlamak için video cihazının (Player değil kasede kaydeden tip)  arkasındaki av girişlerinin kullanıldığını hatırlıyorum, apartmandaki ortak anten sistemiyle dağılıyor, 80'lerde kulaktan kulağa yayılan "evdeki videonun komşular tarafından izlendiği" haberinin başka bir çeşidi.
TFL92
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Mayıs 09, 2018, 17:03:39 ÖS »

Benim durumumda Kablo TV, ortak anten vs yok. Hatta tepe anteni mi vardı onu da hatırlayamadım. Evin (salonun) eski televizyonuydu. Odama almıştım. Ankara'daki bu cihazla yıllar sonra İstanbul Büyükada'da yollarımız kesişti. Arkasına çay kaşığını büküp sokuyordum. Bir arkadaşımının sözlerini iletiyorum: "Görüntü cam gibi"

Kablo TV'li bir olayım da var. Üniversite için İst. Erenöy'de babaannemlerdeyken,  odamdaki Amiga'yı salondaki televizyonda görmüşlüğüm var.
appiah4
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Mayıs 09, 2018, 17:27:46 ÖS »

RF modülatörünün üzerinde shielding olmayan, dandik clone makinalar TV için yarattığı RF sinyalini yanlışlıkla yayıyor ve sizin tepe anteniniz üst katta hemen tepesindeki bu sinyali alıyor olabilir.

Retronautics: Retro bilgisayar, donanım ve proje galerim.
june8efe
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Mayıs 09, 2018, 17:36:52 ÖS »

vcd yayınlarıda görünürdü zaman zaman

Geliştirme kartları: Raspberry Pi2, Arduino Uno R3
El konsolları: Ngage,DS Lite,Nintendo 3DS cfw
Tv konsolları: PS1, Hdd'li fat PS2, Wii (Softmod'lu), Xbox360 slim rgh, PS4 Slim
CM
Ziyaretçi
« Yanıtla #9 : Mayıs 09, 2018, 18:01:59 ÖS »

Bence bunun bir tek açıklaması var, Marijuana.  Kahkaha

izmirmaster
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #10 : Mayıs 09, 2018, 18:32:49 ÖS »

Kahkaha Kahkaha Kahkaha Kahkaha Kahkaha Kahkaha Kahkaha Kahkaha Kahkaha

vcd yayınlarıda görünürdü zaman zaman

onursapci
Uzman

80 leri yaşamamış , yaşamamıştır.

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Mayıs 09, 2018, 23:21:09 ÖS »

Ben knight teen87 nin hayal gormedigini dusunuyorum Benim de atari 2600 u rf kablo ile daha takmadan tv ye goruntu geliyordu karincali nasil oldugunu anlamamistim takinca netlesiyordu . Bendeki daha yakindi ama benzer birsey bu olayla herhalde
« Son Düzenleme: Mayıs 09, 2018, 23:23:46 ÖS Gönderen: onursapci » Logged

C64 ve A500 gerisi teferruat
june8efe
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Mayıs 09, 2018, 23:51:58 ÖS »

Micro_Genius_IQ-901 modeli rf kablosu tv'ye takmak yerine üzerindeki girişe anten taktığınızda aynı şekilde görüntü tv'de görünür.

Geliştirme kartları: Raspberry Pi2, Arduino Uno R3
El konsolları: Ngage,DS Lite,Nintendo 3DS cfw
Tv konsolları: PS1, Hdd'li fat PS2, Wii (Softmod'lu), Xbox360 slim rgh, PS4 Slim
spunky
Deneyimli

10 Çeşit insan vardır. Binary bilen ve bilmeyen.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #13 : Mayıs 10, 2018, 00:18:10 ÖÖ »

Yıllar önce benim C64 açıkken TV'ye bağlamaya kalktığımda daha kabloyu takmadan görüntü geldiğini görünce bi "-ulen!" demiştim.

Sonrasında kuzenim üst komşularının izledikleri video kasetlerin bunların TV'de çıktığını söyleyince "-allah allaah" demiştim.

Yıllar sonra elime geçen bir UHF verici devreyi inceleyip içinde çok az sayıda devre elemanının yanı sıra, şu kalem etrafına 5-6 tur sarılarak yapılan bobinimsi şeylerden olduğunu görünce...

Bu RF modüller ister istemez yarattıkları sinyal sebebi ile düşük güçlü verici gibi davranıyorlar galiba diye düşünmüştüm.

Bu olay özelinde bakarsak, kötü izole edilmiş RF devreleri, kötü tasarlanmış TV devreleri(TV devasa bir anten ya da takoz gibi davranıyor olabilir), bunların üstüne bir de bina içindeki kötü elektrik tesisatı eklenince...

olay mümkün görünüyor.
« Son Düzenleme: Mayıs 10, 2018, 00:19:46 ÖÖ Gönderen: spunky » Logged

A500+ |68020M-Tec Turbo,3.1 Rom, 4.5MB Ram, Indivision ECS, SCSI External CD-Writer, SCS2SD via A590|
A1200 |Apollo 040, 32MB Ram, 14" 1438|
Commodore 64c |SD2IEC,IrqHack,1084,Final III|
Amstrad CPC6128 |3.5" Hack|
Sega MDII, Sega MS, Ps1, Ps2, PS3, Micro Genius, A2600, PSP, Nintendo DS
i_r_on
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #14 : Mayıs 10, 2018, 00:25:50 ÖÖ »

Hep televizyon sinyallerine odaklanmamak lazım, tüm spectrum üstünde daha görünen bir sürü şey varmış

Every imagination is one's self reflection but not every self reflection is imagination. <I.R.on - 2001>

twitter | blog
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: