Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trAmigaAmiga DonanımAmiga 500 için 512K RAM CARD (Saatsiz Commodore A501)
Sayfa: 1 2 [3]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Amiga 500 için 512K RAM CARD (Saatsiz Commodore A501)  (Okunma Sayısı 16503 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #30 : Mart 16, 2020, 22:35:13 ÖS »

Zaten RTC'siz üretilmiş bir bilgisayara, hangi akıllı, rtc olmadan çalışmayan program yazsın ki? Windows bile anakarttaki pili sökseniz çalışmıyorum demez.

Barış Yeni
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #31 : Mart 16, 2020, 22:58:02 ÖS »

Ütüyü takayım fişe  Kahkaha. Ellerine sağlık Sinan abi. İlk fırsatta deneyeceğim. Teşekkürler.
Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #32 : Mart 16, 2020, 23:08:27 ÖS »

Öncelikle tebrik ederim. bu konuyla ilgili bazı fikirler de verebilirim. ramler dip ( amiga ) değilde soj ( edo ram ) tarzında board yapılsa bence daha iyi olur. nedeni eski tip dip ram bulmak zor oluyor. eski edo ramlerden söküp direkt lehim yapılabilir.

Bu şekildeki bir devre için 512kb ram kartı 1 mb yapmak mümkündür.hatırladığım kadarıyla sadece üstüne birer adet daha ram lehimleyip ramlerin 4. ayağını ayırıp (ras) amiga ram port da 38. pin e bağlamak yeterli oluyor. yada bu şekilde devre tasarımı yapılabilir. 1 mb ram olacak şekilde yapılıp isteyen ramleri 4 veya 8 takıp 512kb veya 1mb plus için kullanılabilir diye düşünüyorum. Saat bana göre çok gerekli değil ama tabiki devreye yeri konulabilir isteyende lehim yapabilir.
512k kartları 1mb yapma yöntemi süpermiş, teşekkürler.

Eski edoram'lerde 8mb olanlarda atıyorum 4 tane ya da 8 tane ram entegresi vardı. Yani örneğin 1 ram entegresi ile bu bizim 512k ya da 1mb (ya da 1.5mb) ram kartı işi olacak mı?

Use the brute force, Luke
fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #33 : Mart 16, 2020, 23:30:17 ÖS »

Teşekkürler Barış Hocam, takıldığınız nokta olursa çekinmeden sorabilirsiniz.

Levent Hocam, size karşı ukalalık saymazsanız, okuyan herkesin anlayabileceği şekilde, biraz bilgimi paylaşmak isterim. Sadece Amiga500 için yazıyorum, diğer üst modeller hakkında bilgim çok az. Amiga 500 trapdoor porttan normal şartlarda 512 kilobayt destekleyebilir. Garry çipine takılan bir adaptör ile 2 Megabayta kadar çıkarılabiliyor. Statik ramlarden farklı olarak, dinamik ramlerin belli frekansta refresh (tazelenme) olması gerekiyor, refresh işlemi olmadığı zaman ramler bilgiyi tutamıyor ve siliniyor. Gary çipine takılan adaptör 2MB hafızanın 4 bank halinde refresh işlemi için gerekiyor.
Amiga500'de Agnus değiştirerek veya CPU üzerine çeşitli adaptörler takarak yükseltmeler yapmak mümkün. Ama bu tür yükseltmeler bana yanlış geliyor, sanki Fiat Şahin arabanın içine ferrari motoru takmak gibi. Duyduğum kadarıyla besleme devrelerinde sorunlar çıkabiliyor, başka bazı uyumsuzluklar olabiliyor, bazı programlar çalışmayabiliyor vs... Bana göre bilgisayarın kişiliğini bozuyor.
Bunları arzu eden yapsın, ama bence Amiga 500 7.MHZ 1MB orijinal haliyle daha güzel.

Saygılar
« Son Düzenleme: Mart 16, 2020, 23:45:09 ÖS Gönderen: fort_apocalypse » Logged

Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #34 : Mart 16, 2020, 23:49:15 ÖS »

@fort_apocalypse: yok hocam estağfrullah, bilgili becerikli kişilere saygı konusuna önem veririm, kaldı ki en cahili çıksa bile yine öyle birşey demem.  Yeter ki yanlış bilgilendirme, aşağılama kasıt vb olmasın.

Ben de amiga'nın orjinal 7mhz halini seviyorum. Bununla birlikte izin verdiği ölçüde ram, hd(ya da cf vb), fpu, gotek... bu ilaveleri yapmak isterim. İşlemci 68000 iken ram zaten 8+2=10mb'ın üzeri diye birşey yok bildiğim kadarıyla.
« Son Düzenleme: Mart 17, 2020, 09:25:40 ÖÖ Gönderen: Levent (Lvnt) » Logged

Use the brute force, Luke
haydar_abi
Uzman

İlla ki Amiga

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #35 : Mart 17, 2020, 08:56:02 ÖÖ »

İşi yarışa döndürmeyin ve alıngan olmayın. Saat olmadan çalışmayan program yok. Çünkü amiga zaten açılışında saati çalıştırmaya başlıyor. 1978 yılından başlayarak. Pilli saat sadece zamanı aklında tutarak bilgisayar kapalıyken de aktif oluyor.

Superbase gibi dosyalama programları kullanırken açılışta saati girerek. Eksikliği gideriyorduk. Amiga için çıkan son programlara zaten 1mb ram ve 68000'in gücü yetmiyor. Onun için turbolar var.
Aynı şey bir çok makinada da var. Buzdolabı, ototeyp gibi. Elektrik gidince 0 dan başlıyor.

6A boardlarda 2 jumparle fiksleme yapınca boş slotlara ram takınca  yada aynı fiksle ek 512k'nızı çip rama dahil ediyor.

Dos olmayan oyunlar ise gerçek saati ne yapsın? 512 çip + 512 fast oyunların büyük bölümünü çalıştırıyor zaten. Hatta fazla ram göz çıkarıyor. (plustaki gibi) bir çok eski oyun çalışmıyor.

Amiga fanatiği.... 
Amigalıktan çıkmış Amigalar....

Amiga 1200 + Vampire V1200
LG 24MA53 TVMonitör
Amiga 500 Plus +TerribleFire030 64MB+16 GB CF
Amiga 2000
Amiga 500 + 1MB Çip + 9.5 mb FastRAM + Internal GOTEK + 4GB CF HDD
2 Casper M989A Monitor
Commodore64
fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #36 : Mart 17, 2020, 09:20:09 ÖÖ »

İşi yarışa döndürmeyin ve alıngan olmayın. Saat olmadan çalışmayan program yok. Çünkü amiga zaten açılışında saati çalıştırmaya başlıyor. 1978 yılından başlayarak. Pilli saat sadece zamanı aklında tutarak bilgisayar kapalıyken de aktif oluyor.

Superbase gibi dosyalama programları kullanırken açılışta saati girerek. Eksikliği gideriyorduk. Amiga için çıkan son programlara zaten 1mb ram ve 68000'in gücü yetmiyor. Onun için turbolar var.
Aynı şey bir çok makinada da var. Buzdolabı, ototeyp gibi. Elektrik gidince 0 dan başlıyor.

6A boardlarda 2 jumparle fiksleme yapınca boş slotlara ram takınca  yada aynı fiksle ek 512k'nızı çip rama dahil ediyor.

Dos olmayan oyunlar ise gerçek saati ne yapsın? 512 çip + 512 fast oyunların büyük bölümünü çalıştırıyor zaten. Hatta fazla ram göz çıkarıyor. (plustaki gibi) bir çok eski oyun çalışmıyor.

Zaten anlatmak istediğim de tam olarak bu. sizin seviyenizde amiga500 kullanan kaç kişi var? sadece disketten eski oyunları yükleyip oynamak isteyen kaç kişi var? Sizce oran nedir?

Amiga500'de hard disk kulanan, yüzdebirlik kesim için, pahalı ve yapımı zor devreler çizmeyeceğim, benden bunu beklemeyin, istemeyin, isteyen oturup kendi çizsin yapsın.

İster alınganlık deyin ister prensip sahibi ve avama yönelik hizmet etmeye çalışan biri olarak görün. Ne kadar anlaşılmak istenmese de, benim değer yargım bu, araba tamircisi açacaksam Ferrari değil, Reno Tofaş markaları tamir etmeyi tercih ederim. Yüzde birlik kesim kendi başının çaresine baksın, beni ilgilendirmiyor.

Tekrar yazayım, belki bu sefer, daha önce okumayanlar da okur, ve umarım anlamaya çalışır, hedefim; herkesin ihtiyacı olan, en ucuz maliyet ve en kolay yapılabilecek devre. Yüzde bir belki RTC kullabilir diye, yüzde doksandokuzuun daha büyük plaket için, daha fazla para ödemesi bana göre yanlış.
« Son Düzenleme: Mart 18, 2020, 14:36:37 ÖS Gönderen: fort_apocalypse » Logged

Ranthor
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #37 : Mart 17, 2020, 22:57:58 ÖS »

amiga600 icin yapalim
Sayfa: 1 2 [3]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: