Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Psx kablo sorunu  (Okunma Sayısı 3468 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
AmigAmigA
Uzman

Üyelik Bilgileri
« : Mart 19, 2020, 13:45:49 ÖS »

Arkadaşlar ps1, ps2 rgb kablosu kullanıyorum ama otomatik av seçimi yapmıyor her seferinde elle girmekte sinir bozucu, otomatik av seçimi için hangi pin veya direnç kullanılmalı?Nette hep ingilizce olduğu için pek birşey anlamadım.
Fatih Yıldırım
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Mart 19, 2020, 17:09:18 ÖS »

pin 16'ya 1-3 volt arası verilmesi lazım. 180 ohmluk direçten 5 volt geçip 16. pine gidecek yani

AmigAmigA
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Mart 19, 2020, 17:24:25 ÖS »

Benim kullandığım kabloda bu, pin 8e(dirençle birlikte) gideni direkt 16ya verdim görüntü 16:9 çıkıyordu çünkü.Ama işin garibi pin8de otomatik av'ya geçiyordu, başka şemada yok
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Mart 19, 2020, 18:35:47 ÖS »

Otomatik AV geçişini SCART pin8 sağlar. Bu pin'e 12V verirseniz 4:3 formatında 5V verirseniz 16:9 formatında bir görüntü alırsınız.

Pin 16 gelen sinyalin türünü TV'ye tanıtır. 1-3V arası bir voltaj veriseniz sinyalin RGB olduğunu anlar TV (5Voltu 180 Ohm direnç üzerinden vermenizin sebebi bu)

Eğer kullandığınız TV geniş ekran LCD ise kabloda pin 8 'e giden bağlantıyı kesmek dışında bir seçeneğiniz yok maalesef. Ya da 4:3 formatında bir CRT TV kullanmanız lazım.

AmigAmigA
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Mart 19, 2020, 20:08:36 ÖS »

yavuzg pin 8e herhalde harici 12 v vermek gerekiyor çünkü tvlerde veya psxte bu yok değilmi?Ama benim eski kullandığım bazı tvlerde otomatik 4:3 avye geçiyordu?
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Mart 20, 2020, 00:06:25 ÖÖ »

SCART standardı icadedildiğinde geniş ekran TV yoktu. Bu sebeple standardın ne şekilde yorumlanacağı TV üreticisine kalmış bir konu. Bu kapsamda, standartta Pin 8'e 9.5V-12V arası bir voltaj verildiğinde "AV Moduna" geçilmesi gerekiyor. 0-2V arasında ise TV moduna (kanal) geri dönülmesi gerekiyor. Dikkat ederseniz arası (2V-9.5V) tanımsız!

Bu sebeple geniş ekran TV üreticileri bunu bir önceki mesajımda bahsettiğim gibi yorumlayarak 16:9 modunda bir AV gösterimi olarak sağlıyorlar. En azından benim denediğim evdeki tüm geniş ekranlar bu şekilde çalışıyor.

Ve evet, PSX/PS2 ve daha bir çok retro oyun konsolu geniş ekran TV'lerin pek de yaygın olmadığı dönemlerde üretildikleri için video çıkışlarında sadece +5V var. Bu da modern geniş ekran TV'leri otomatik AV moduna geçiriyor ancak 16:9 modunda sadece...

Dolayısıyla, eğer şu an kullandığınız TV'de 4:3 formatında PSX oynayacaksanız ya pin 8'e giden hattı kesip istediğiniz formatta AV geçişini kumandadan "manuel" yapacaksınız ya da 4:3 modunda bir retro CRT TV edineceksiniz (hattı kesmeden kumandadan manuel 4:3 modunu seçebiliyormusunuz bakmak lazım tabi önce)

Elbette ki psx'den gelen +5V'u bir mini step-up voltaj regületör devresi ile 12V'a yükseltmek mümkün, hatta SMD devre elemanları kullanarak bunu SCART kafası içinde de çözmek mümkün ancak kanımca uğraşmaya değmeyecek bir detay olurdu bu... (Gerçi benim SCARTCADE devresinde bu metodu kullanmıştım bu arada)  
« Son Düzenleme: Mart 20, 2020, 00:08:11 ÖÖ Gönderen: yavuzg » Logged

Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: