Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trArcade Sistemler ve Oyun KonsollarıOyun KonsollarıPVM Monitörler için RGB SCART kablo yapımı
Sayfa: 1 2 3 [4] 5 6   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: PVM Monitörler için RGB SCART kablo yapımı  (Okunma Sayısı 28990 defa)
0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
agathon
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #45 : Şubat 28, 2022, 22:14:59 ÖS »

Teşekkürler hocam, aklımda olacak

witchdoktor
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #46 : Mart 01, 2022, 11:12:41 ÖÖ »

Şöyle 2x3 gibi bir PVM cihaz setup'ı olacak, aynı marka ve modelden. Aç her birinde farklı farklı sistemler, seyret dur...

Şahsen PVM işi bana da ekstrem geliyor, Sony TV fakirin eğlencesi...
agathon
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #47 : Mart 01, 2022, 11:15:42 ÖÖ »

Hocam içimdeki kor ateşi körüklemeyin.  Kahkaha

ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #48 : Eylül 18, 2022, 14:13:17 ÖS »

Önce kötü görüntünün kaynağı şüphesini RGB kablo üzerinden almak adına monitöre basitçe bir ouyun konsolu bağlayın Composite Video ile.

O bağlantıda da aynı hatalı görüntü alıyorsanız o zaman düşünelim problem nedir diye  

Yavuz arkadaştan monitörü ben aldım.
Aynı morluklar devam ediyor bu degasus kısmı veya bobin nasıl çalışmalı tam bilemediğimden sana danışmak istedim.
1 - Şimdi montörün ptc sini hem ölçtüm ayni ayakları arasında omaj var ve saç kurutma makinası ile ısıtınca direnç artıyor yani sağlam ayrıca değiştrip denedim olmadı yani ptc sağlam.
2- Monitörün etrafındaki bobini ölçtüm 2 ayak arasında omaj var kısa devre gibi yani bobinde sağlam.

3- degasus yapınca Bobin ayaklarına 220v ac voltaj bobine veriyor ve o esnada ekran sallanıyor ( degasus yapıyor yani ).

4- Ekran açılırken daha ekrana görüntü gelmeden hemen önce bobine 220v ac voltaj veriyor sonrasında bobine hiç voltaj gelmiyor bu bana anormal gibi geldi sen ne düşünüyorsun yada bu konuda ne diyebilirsin ?

Monitörün Marka modeli sony bvm-1454d şemasını bulamadım ama google amcayla çok iyi anlaştığımız söylenemez

yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #49 : Eylül 18, 2022, 17:03:37 ÖS »

PVM'lerdeki ilk açılıştaki otomatik degauss normal operasyon zaten. Ama normalde tüp ısındıktan sonra, yani bir yarım saat açık bıraktıktak sonra yeniden degauss yapmak lazım.

Ama manyetiklenme olduğunu düşündüğümüz kalıcı alanlarda CRT'lerin kendi degauss bobini yetmez. Bunun için harici degauss halkası ile işlem yapmak lazım.

Öte yandan, o alanlar manyetiklenme ile de giderilemeyecek şeyler olabilir. Örneğin çalışırken veya depoda saklarken tüpün önünde uzun süre bir hoparlör vs gibi şeyler değmişse belki o bölgedeki fosforlar tahrip olmuş olabilir.

Veya o monitör o bölgelere denk gelen bir görüntü ile (ne bileyim yayın logosu, menü veya görüntü içinde görütü alanı vs) yıllarca maruz kalmışsa fosfora işlemiş olabilir (burn-in). Monitörü kapatınca da o bölgede bir renk değişikliği var mı? Varsa zaten yapacak bir şey yok o "burn-in" dir.

Monitörün içinde tüpün arkasında belli bir yerine deymemesi gereken bir kablo vs de deyiyor olabilir. O da böyle görüntü bozulması yapabilir.

Düz zemin/tek renk (Kırmızı, Yeşil ve Mavi düz zeminler) görüntü veren bir test sinyal vererek (oyun konsolun ve bir everdrive'In varsa 240p test suite rom'u kullanarak) denemeler yaparak sorunun tam olarak ne olduğuna dair daha detaylı fikir elde edebilirsin. Belki tek bir renkte problem vardır mesela?

Bu şekilde foto video çekebilirsen daha yardımcı olur. Şu an işkembeden atıyorum

Heroman
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #50 : Eylül 18, 2022, 17:22:33 ÖS »

Şu an işkembeden atıyorum

[/quote]

Yavuz üstad bu işkembeden atmaksa,bizlerinkini düşuneemiyorum  Kahkaha Kahkaha
ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #51 : Eylül 19, 2022, 10:37:29 ÖÖ »

Başka bir forum sitesinden aldığım fikirlerle monitörün içersine mıknatıs eklemek aklıma geldi ve uygun konumlara eklenen mıknatıs ve karıştırılan tüp ayarlarının uygun konumda düzeltilip sabitlenmesinden sonra monitör kullanılıcak hale geldi aşağıda eklediğim mıknatıslar ve sonrasında monitörün görüntü kalitesini görbilirsiniz.

bu linkte diğer forum sitesindeki açtığım konu bakmak isteyenler bakabilirler.
https://www.picproje.org/index.php?topic=81856.msg629157;topicseen#msg629157

* 2.jpg (106.27 KB, 1599x899 - Görüntüleme: 170 kez.)

* 1.jpg (75.99 KB, 1599x899 - Görüntüleme: 173 kez.)
sgi
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #52 : Eylül 19, 2022, 12:52:10 ÖS »

Hocam selam, scart bağlantı çiziminiz çok işime yaradı elinize sağlık. Bu arada PVM'den PS3'te düzgün RGB görüntü aldım fakat PS1'de görüntü var, info olarak da RGB diyor ama renkler doğru değil. Soketlerde temassızlık vesair olmadığına eminim. Bu daha gri PS1 görüntüsü için araya sync splitter mı koymak gerekiyor, PS1-PS3 RGB çıkışları arasında ne fark var biliyor musunuz bunu?

Bu arada sync'i composite'ten alıyorum. PVM'de gerek ext sync, gerekse de sync on green modlarını denedim, onlarla da alakalı değil bu durum.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #53 : Eylül 19, 2022, 14:44:52 ÖS »

PS1 için de aynen burada yapılışını gösterdiğim SCART kablo ile görüntü videosu:

https://www.youtube.com/watch?v=myYx4KL2w8w

Özel bir sync-splitter vs falan kullanmadım. PS3 ve PS1 arasında bir bağlantı farkı var mı bilmiyorum.

Ancak piyasada RGB SCART olduğunu iddia eden çok "yanlış" veya "sahte" PS1 kablosu olduğunu biliyorum. Video'ya baktım gri scart'lardan kullanmamışım mesela. (Bu söylediğim tüm gri PS1 scart kabloları yanlış sahtedir olarak algılanmasın)

ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #54 : Eylül 19, 2022, 16:48:47 ÖS »

Merak edenler için monitörün son durumu bu

https://youtube.com/shorts/yWpja8YhxE4
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #55 : Eylül 19, 2022, 23:28:19 ÖS »

temiz iş, tebrikler. güle güle kullan

yanlız belki youtube videosundandır bilmiyorum, sanki görüntüyü biraz daha netleştirebilirsin. kasanın içinde bir pot var, bazen flyback trafo üzerinde de oluyor ama o modelde PCB üzerinde çok sinir bir yerde, onunla ayna karşısında çoook hafif oynarsan görüntü cam gibi netleşir.

tabi gerçekte aslında yeterince net de olabilir, bilemiyorum videoyu çektiğin kamera veya youtube ile de alakalı olabilir.

ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #56 : Eylül 20, 2022, 11:09:49 ÖÖ »

temiz iş, tebrikler. güle güle kullan

yanlız belki youtube videosundandır bilmiyorum, sanki görüntüyü biraz daha netleştirebilirsin. kasanın içinde bir pot var, bazen flyback trafo üzerinde de oluyor ama o modelde PCB üzerinde çok sinir bir yerde, onunla ayna karşısında çoook hafif oynarsan görüntü cam gibi netleşir.

tabi gerçekte aslında yeterince net de olabilir, bilemiyorum videoyu çektiğin kamera veya youtube ile de alakalı olabilir.

Teşekkür ederim rahatsız edicek bir şey göremedim kameradan olabilir. Ayrıca 37 ekran sony tvlerin tüpleri buna uyuyormuş daha temiz bir tüp bulabilirsem tüpü genede değişecem 37 ekran sony tv arıyorum şimdide bulunca değişicem tabi eğer gelen bilgi doğruysa
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #57 : Eylül 20, 2022, 17:22:11 ÖS »

yani görüntü yeterince iyiyse tüp değişimi işine, "proje" ve macera isteği dışında, hiç girişme derim.

sebebi tüpü değiştirirken yoke denilen saptırma bobinini sökeceksin, onu yerine fabrikada oturtukları gibi milimetrik yeni tüpe oturtacaksın, sonra bakacaksın renkler çorba olmuş sonra "purity" ayarı ile uğraşacaksın (yoke'u ileri geri ayarlayacaksın) sonra elin manyetik halkalara deymiş olacak hadi bu sefer kenarlarda görüntü kayık, pixeller r, g, b renklerine ayrışmış olacak hadi bir tur da onları ayarlamak için uğraşacaksın Kahkaha

yani macera bol o işte

Ha şu an purity ve registration sorunun yoksa ve görüntü sana silik/soluk geliyorsa bence o monitöre yapacağın en büyük iyilik şasenin kondansatörlerini değiştirmek olur. Hatta daha da kolayı, önce servis menüsüne girip detaylı ayarlamalar yaparak da güzel görüntü alman mümkün...

Tüpte bariz burn-in varsa veya şasenin kondansatörlerini hatta flyback trafoyu bile değiştirdikten sonra bile "canlı" bir görüntü alamıyorsan tüp değişimi düşünülmeli bence...

Elbette ki bu benim fikrim, dediğim gibi işin proje/macera tarafı tamamen başka. Yaparsan ve hatta belgeleyip paylaşırsan çok iyi bir referans olur retro camiasına o da ayrı konu...

kolay gelsin...

ibo1973
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #58 : Eylül 20, 2022, 18:41:00 ÖS »

yani görüntü yeterince iyiyse tüp değişimi işine, "proje" ve macera isteği dışında, hiç girişme derim.

sebebi tüpü değiştirirken yoke denilen saptırma bobinini sökeceksin, onu yerine fabrikada oturtukları gibi milimetrik yeni tüpe oturtacaksın, sonra bakacaksın renkler çorba olmuş sonra "purity" ayarı ile uğraşacaksın (yoke'u ileri geri ayarlayacaksın) sonra elin manyetik halkalara deymiş olacak hadi bu sefer kenarlarda görüntü kayık, pixeller r, g, b renklerine ayrışmış olacak hadi bir tur da onları ayarlamak için uğraşacaksın Kahkaha

yani macera bol o işte

Ha şu an purity ve registration sorunun yoksa ve görüntü sana silik/soluk geliyorsa bence o monitöre yapacağın en büyük iyilik şasenin kondansatörlerini değiştirmek olur. Hatta daha da kolayı, önce servis menüsüne girip detaylı ayarlamalar yaparak da güzel görüntü alman mümkün...

Tüpte bariz burn-in varsa veya şasenin kondansatörlerini hatta flyback trafoyu bile değiştirdikten sonra bile "canlı" bir görüntü alamıyorsan tüp değişimi düşünülmeli bence...

Elbette ki bu benim fikrim, dediğim gibi işin proje/macera tarafı tamamen başka. Yaparsan ve hatta belgeleyip paylaşırsan çok iyi bir referans olur retro camiasına o da ayrı konu...

kolay gelsin...

Bu kadar detay gerektiğinin farkında değilim ben şöyle zannediyordum tüpü sökücem diğer tüpüde sökücem yerine takıcam bitti gitti hadi geçmiş olsun öyle olmazmı ? hahahahahaha yazdıklarına bakınca baya detay varmış  ama genede uğraşılabilir uygun bir zamanda rahatsız edicek bir şey aslında an itibari yok sadece siyah tonları çok iyi değil ama ayarlanabilir sanırım. Bide saçma bir tamir şekli oldu sağına soluna mıknatıs yerleştirip yapmak orjinal olsun derdindeyim yoksa başka ne derdim olucak. Ama her şeye rağmen genede bu dediklerini yaparakta gene belki yapılabilir biraz uğraşırım ama olur diye düşünüyorum.
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #59 : Eylül 20, 2022, 22:51:23 ÖS »

abi sen yaptığın tamirata saçma sapan diyorsun da öyle değil. gerçekten de fabrikada mıknatıs yapıştırıyorlar sağına soluna tüpün. bu bir gerçek. CRT üretimi bir çok hassas faktöre bağlı olduğundan bazen 100% sonuç alamadıkları durumda TV/monitörü çöpe atmıyorlar, bu tarz tüpün sağına soluna mıknatıs yerleştiriyorlar.

her TV'de monitörde olmayabilir. ama ben 2 tane monitörümde benzer tamirat yapmıştım. ikisi de arcade monitördü, PVM değildi gerçi. ama evet yıllar içinde kasa darbe aldığı ve mıknatısları yapıştırdıkları malzeme koyverince düşmüşlerdi. bendeki etkisi kenarlarda ayarlarla kurtaramayacağın yamukluk ve registrasyon hatası olarak zuhur ediyordu problem. ben de o zamanlar ta yurt dışından spesifik olarak bu iş için özel üretilmiş arkası yapışkanlı mıknatıslarlardan almıştım (eskiden ucuz geliyordu bu tür şımarıklıklar - hey gidi günler ), geçtim ayna karşısına el yordamıyla düzelttim monitörleri.

yani özetle, yaptığın tamir "uyduruk" değil gerçek bir tamirat. gerçekten de monitörde fabrika çıkışı bu tür "düzeltme" mıknatısları var olmuş ve zaman içinde düşmüş de olabilir yani...

öte yandan, sihayların daha belirgin olması (kontrast, canlılık) için bir PCM/BWM de tüp değişimine kadar yapabileceğin çok seçeneğin var. İlk başta elindeki modelin servis kitapçığını bulursan o ayarları nerden yapabileceğin teferruatlı olarak anlatılır. kimisi dediğim gibi flyback üzerinde oluyor kimisi şase üzerinde potlarla.

bir çoğu ayarlarda.

Sendeki model bendeki HRTrinitron'lara benziyor. Mesela normal butonlarla girdiğin menülerin dışında bendeki modelde (muhtemel sendeki de aynıdır) ENTER ve DEGAUSS butonlarına aynı anda basarsan detaylı servis menülerine ulaşırsın. Oradan inanılmaz çeşitlilikte ayar yapabilirsin.

Oralara girmeden önce de en basit tavsiyem flyback üzerindeki (veya şase üzerindeki artık hangisiyse sendeki) ilgili pot ile katod ışını gücünü kısmayı dene. Kontrastı önce oradan ayarlaman lazım. Sonra menülerden ince ayar yaparsın.

Sayfa: 1 2 3 [4] 5 6   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: