Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: C64c PSU Yardım...!  (Okunma Sayısı 7196 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Tonyukuk
Üye

Üyelik Bilgileri
« : Mayıs 18, 2021, 21:52:36 ÖS »

Merhaba arkadaşlar. Elimde C64c makina var. Bunun orijinal brick psu mevcut ve çalışıyor. Ama nolur ne olmaz diye bir tane kendime yeniden yapayım dedim. Aşağıda fotoğrafı var. Bir tane 220Vac to 9Vac trafo ve 5VDC 2A adaptör ile devreyi kurup içine yerleştirdim. Gayet güzel 9Vac ve 5VDC alıyorum. Makinada açılıyor TapeCart SD çalışıyor ve oyun program yükleyip kullanabiliyorum. Yalnız tek bir sıkıntı var. Ekranda sürekli aşağı doğru akan parazit var böyle karıncalı gibi. Orijinal PSU takınca o parazit yok ama yeni yaptığımı takınca bu parazit oluyor. Trafo ve adaptör devresini izole ettim, filitre etmek için kapasitör bile kullandım denedim ama nafile bir türlü oluşan paraziti gideremedim. Acaba nedeni nedir? Yardımcı olursanız sevinirim.

* PSU.jpg (140.13 KB, 737x1600 - Görüntüleme: 256 kez.)

* Ekranparazit.jpg (157.64 KB, 1599x899 - Görüntüleme: 274 kez.)
yavuzg
Genel Yönetici

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Mayıs 18, 2021, 21:58:27 ÖS »

5V kaynağını olarak ne kullandınız? Ucuz cep tel şarj cihazı veya ucuz duvar tipi adaptör kullandıysanız onlar parazitli oluyor.

Gerçek PSU kullanın. Meanwell açık switching psu mesela.

mertuckan
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Mayıs 18, 2021, 21:58:48 ÖS »

2A 5V supply temiz değil, filtrelemesini doğru yapmıyor demek ki.
5v - ve + arasına 470uF 25-50v(arası) bir kondansatör koyarsan düzelme durumu olabilir.
Tonyukuk
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Mayıs 18, 2021, 22:11:26 ÖS »

Cevaplar için teşekkürler. Bende aynı kanaattayım. 5v tarafından parazit geliyor. İnternette gördüm adamlar normal adaptör kullanmışlar onlarda olmuyor bende oluyor anlamadım. 470uf kap. bir deneyeyim bakalım. Ne olacak hemen paylaşırım sonucu.
Tonyukuk
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Mayıs 18, 2021, 22:30:40 ÖS »

Maalesef kapasitör koymama rağmen o parazit devam ediyor. Şuan kullandığımdan önce PSP adaptörü kullandım. 5v 1.5A sony marka onda da oldu aynı parazit. Orijinal PSU takınca herşey güzel gram parazit yok. Napacam bilemedim.
fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #5 : Mayıs 18, 2021, 23:26:37 ÖS »

Sorunun kaynağı PSU ama eğer daha kaliteli daha ve kısa bir AV kablo kullanılırsa parazit giderilebiliyor, en azından bende öyle oldu.

metaone
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #6 : Mayıs 18, 2021, 23:44:11 ÖS »

Ben de kendim yaptığım PSU'yu kullanıyorum, aşağıdaki 5V'luk adaptörü aldım.

https://karakoyelektronik.com/5vdc-cikis/rs-15-5-71506

Yanına klasik kapalı tip 9V trafo ile canavar gibi çalışıyor. Parazit neden olur onu uzmanları daha iyi cevaplar ama buna benzer iyi bir adaptör şart. Ben de sizin gibi ilk telefon şarj adaptörü koymuştum, alet ötüyordu zaten...

Tonyukuk
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Mayıs 19, 2021, 00:15:27 ÖÖ »

3A fazla gelmesin aslında mantıklı fiyatta uygun elimdeki 9v trafom gayet kaliteli birde orda kapalı tipler var aynı markanın onlardan da kullansak olur mu? Birde şöyle bir sıkıntım var bunu hiç çözemedim benim c64 ne zaman S-video olarak taksam siyah-beyaz görüntü alıyorum. RF yada Composite tarafında sıkıntı yok. Bu s-video sorunu da bir türlü çözemedim. Kablo fark etmeksizin aynı dert. Ekrandaki karelenme işini bir direnç ile çözdüm lakin görüntü siyah beyaz Kahkaha
metaone
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #8 : Mayıs 19, 2021, 00:49:25 ÖÖ »

3A fazla gelmesin aslında mantıklı fiyatta uygun elimdeki 9v trafom gayet kaliteli birde orda kapalı tipler var aynı markanın onlardan da kullansak olur mu? Birde şöyle bir sıkıntım var bunu hiç çözemedim benim c64 ne zaman S-video olarak taksam siyah-beyaz görüntü alıyorum. RF yada Composite tarafında sıkıntı yok. Bu s-video sorunu da bir türlü çözemedim. Kablo fark etmeksizin aynı dert. Ekrandaki karelenme işini bir direnç ile çözdüm lakin görüntü siyah beyaz Kahkaha

Kablo fark etmeksizin derken, birden fazla kablo mu denediniz? Siyah beyaz görüntü, bildiğim kadarıyla chroma sinyali olmadığı durumda meydana geliyor. Fotoda C64C kullandığınızı görüyorum, yani 8 pinli video çıkışı var. Ona göre aşağıdaki şemaya uygun bir kablo olması lazım. Pin bağlantılarından kontrol edebilirsiniz (s-video -> C64 8 pin karşılığı)

EDIT: Şemayı kullandığım site: https://www.commodoreserver.com/BlogEntryView.asp?EID=F4B967500A894E10BE4A104C65DB541E

Tonyukuk
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Mayıs 19, 2021, 01:15:31 ÖÖ »

Şöyle özetleyeyim televizyonum scart üzerinden s-video aktif ediyor ayrıyetten bir girişi yok. Makinam C64c modeli o yüzden Video Out pinlerim 8 pinli olan. Aynı verdiğiniz şemadaki gibi 6 nolu pine 300Ohm direnç ekleyerek kabloyu kurdum hatta Luminance ve Composite Uçlarına switch ekleyerek S-Video ve Composite arasında geçiş yapabiliyorum. Luminance sinyalim var lakin ne yaparsam yapayım renkli bir S-video sinyali alamadım. Şema da aynı. Kablodan kastımda kaliteli yada adi ince kabloları kastettim.
Ekleme yapayım. Görüntü chipi arıza yapmış olma ihtimali varmı? NTSC ve PAL farkından kaynaklı olma ihtimali varmı ? Anakart üzerinde bir oynama yapmama ihtiyaç var mı?
« Son Düzenleme: Mayıs 19, 2021, 01:17:57 ÖÖ Gönderen: Tonyukuk » Logged
metaone
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Mayıs 19, 2021, 01:41:48 ÖÖ »

Şöyle özetleyeyim televizyonum scart üzerinden s-video aktif ediyor ayrıyetten bir girişi yok.

Bunu tam anlayamadım, scart kablo kullanıyorsunuz değil mi? Aşağıdaki başlık işinize yarayabilir.

https://www.commodore.gen.tr/forum/index.php?topic=9651.0

Ekleme yapayım. Görüntü chipi arıza yapmış olma ihtimali varmı? NTSC ve PAL farkından kaynaklı olma ihtimali varmı ? Anakart üzerinde bir oynama yapmama ihtiyaç var mı?
Görüntü chip'inin arızaları daha farklı olur. Aşağıdaki siteden bakabilirsiniz:
https://derbian.webs.com/c64diag/
Bu siteye göre CT1 trimmer capacitor arızası da olabilir sonucu çıkıyor tabi Ama öncelikle bağlantıdan emin olmakta fayda var. Kabloyu bir başka makinada deneme şansınız varsa iyi olur.
« Son Düzenleme: Mayıs 19, 2021, 01:46:47 ÖÖ Gönderen: metaone » Logged

Tonyukuk
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Mayıs 19, 2021, 02:31:56 ÖÖ »

Yok ama tamda bende CT1 trimmer olabilir diyecektim. Kabloda sıkıntı yok ondan eminim çünkü ilk yapışım değil... Kahkaha Şimdi sipariş verdim o trimmerlardan 40pf Trimmer Capasitor. Söylediğin psu da alacağım o zaman sanırım işim görülecek. İlgine alakana çok teşekkür ederim. Şu işten kurtulursam Amiga projelerime devam edebilirim gönül rahatlığı ile Kahkaha
murtek
Deneyimli

DO-IT-YOURSELF (AMIGA FOREVER)

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Mayıs 19, 2021, 13:10:13 ÖS »

Kendi adaptörü ile normal çalışıyor diyorsun. Trimerden olsa kendi adaptörüyle çalışırkende yapar.

COMMODORE VIC20; C16; C116; C64; C64C; AMIGA A500; A500+; A600; A1200; ATARI 800XL_512K; 1040ST; SINCLAIR ZX48; AMSTRAD CPC464; MSX VESTEL-FC200; SONY HB101P; SVI728; APPLE MAC CLASSIC; iBOOK G4;...
Tonyukuk
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Mayıs 19, 2021, 13:32:04 ÖS »

Olayı yanlış anlamışsın usta Yaptığım adaptör parazit yapıyor onun için konuya başladık o çözüldü Kahkaha Diğer sıkıntı S-video kablosu siyah/beyaz görüntü veriyor diğer çıkışlar normal. Siyah beyaz görüntü gelme sebebi PSU değil yani. Nette de araştırma yaptım osilatörü düzenleyen ayarlı kondansatör bozuk olduğunda da bu siyah beyaz görüntü hikayesini yapıyormuş. Yabancı forumlarda da var aynı hikaye. Trimmer değiştirip çözmüşler. Zaten trimmerı ölçüp değer okudum ne kadar vidayı çevirirsem çevireyim değer hiç değişmedi. Muhtemelen içerideki ayaklarda oksitlenme var muhtemelen. 39 yaşında PC Kahkaha Normal yani daha yeni arıza yapmaya başladı. Geçen bir filitre kanalı sesleri doğru vermiyordu. Meğer SID gitmiş. Allahtan elimde vardı 8580 değiştirdim. MİSSS Kahkaha Herşey normale döndü.
mertuckan
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #14 : Mayıs 19, 2021, 20:02:43 ÖS »

Eğer söz konusu board shortboard(250469) ise 8580 sorunsuz çalışır. Ancak board longboard ise (250407-250425-250466) 8580 ile çalıştırmak sid'i bozar.
250469 shortboardlara takılan sid'in 8580 olugunu varsayarak 9V ile chipi besler. Burada sorun olmaz. Ancak Long boardlar ise sid'in 6581'e göre ayarlıdır ve Sid'e 12v verirler.
Bu durumda 8580 long board'da çalışır ama 9v yerine 12v aldığı için en geç biriki güne ısınır ve bozulur. Buna dikkat çekmek istedim.
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: