Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: kısa ve orta dalga radyo  (Okunma Sayısı 4222 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
june8efe
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« : Ağustos 24, 2021, 00:45:08 ÖÖ »

çocukken kısa dalga bandından yabancı bir yayını dinlemek çok keyifliydi. yıllar geçti unuttuk. babamın 3-4 sene önce hediye ettiği multiband radyodan bugün biraz yayınlara baktım. fransızca bir kanal baya netti. aklıma google translate üzerinden çeviri yaparmı diye denemek geldi. google amca çeviri yapıyor.

bendeki radyo roxy marka kalın bir kitap büyüklüğünde bir model. internette gördüğüm kadarıyla tecsun marka radyolar kaliteli.
kısa dalga radyo ara sıra dinliyormusunuz?
özellikle kamp yaparken işe yarar diye düşünüyorum.

Geliştirme kartları: Raspberry Pi2, Arduino Uno R3
El konsolları: Ngage,DS Lite,Nintendo 3DS cfw
Tv konsolları: PS1, Hdd'li fat PS2, Wii (Softmod'lu), Xbox360 slim rgh, PS4 Slim
fort_apocalypse
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #1 : Ağustos 24, 2021, 01:17:16 ÖÖ »

Çocuktum, soğuk savaş dönemiydi, seksenlerin başı, Arnavutluğun Tiran Radyosu hergün belli saatlerde Kısa dalga üzerinden Türkçe yayın yapardı. İlgimi çekerdi, dinlerdim. (Belki de o yüzden bugün hala kafam karışıktır. Kahkaha)

hüseyinc64
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Ağustos 24, 2021, 02:37:18 ÖÖ »

eskinin özelliklede 80 li yılların tadı başkaydı ne yazıkki şimdi herşeyin tadı kaçtı yatıp kalkıp şükrediyorum o güzel yılları gördüğüm için dünyanın artık tadı tuzu kaçtı z kuşağı bayağı şanssız bence .
sbaslar
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #3 : Ağustos 24, 2021, 10:25:10 ÖÖ »

Benim de hoşuma giderdi.  Hiç duymadığım tonlamada  kelimeler. Ne olduğunu anlamadığım ancak önemli bir konu olduğunu tahmin ettiğim hararetli konuşmalar.   İlginç ezgiler ve şifreli mesajlar olduğunu varsaydığım değişik sinyaller...
deksar
Üye

Engineer - Master, Computer Science

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Ağustos 24, 2021, 11:22:18 ÖÖ »

Tüpçülerin telsizleri vardı, zabıtaların, bizim radyo onları yakalıyordu, dinliyordum tuhaf tuhaf AM bandıydı.

"Pain is inevitable, suffering is optional" - Buddha.
g 600
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #5 : Ağustos 24, 2021, 12:07:11 ÖS »

Oto teybine ekolayzır bağlamıştık, kolonu da tavana astık, arasıra hoparlörden telsiz konuşmasının bir tarafının sesleri geliyordu
muhendis
Ziyaretçi
« Yanıtla #6 : Ağustos 24, 2021, 12:19:46 ÖS »

Tüpçülerin telsizleri vardı, zabıtaların, bizim radyo onları yakalıyordu, dinliyordum tuhaf tuhaf AM bandıydı.

o telsizlarden hala bi tanesi bende anteni ile birlikte duruyor saklarım artık işe yaramaz bilirim ama yinede hatırası var orta dalga radyo işine gelince çocuk saati arkası yarın radyo tiyatrosu unutmadıklarımın arasında hey gidi günler 80'ler
june8efe
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #7 : Ağustos 24, 2021, 17:56:33 ÖS »

o telsizlarden hala bi tanesi bende anteni ile birlikte duruyor saklarım artık işe yaramaz bilirim ama yinede hatırası var orta dalga radyo işine gelince çocuk saati arkası yarın radyo tiyatrosu unutmadıklarımın arasında hey gidi günler 80'ler

birde gece yayınlanan "bir roman bir hikaye" programı vardı. jenerik müziği greensleeves di.

bir de "gecenin içinden" programı vardı.
programı dinlerken sanki tv seyrediyormuş gibiydi. kendi içinde çeşitli bölümleri olan harika bir programdı.
bu programında çok güzel bir jeneriği vardı.

birde denizcilere duyuru diye başlayan bir anons vardı. meteoroloji ve oşınografi dairesi  gibi bir birimden alınan dalga yüksekliği gibi uyarıları verirdi. bu meteoroloji durumununda akılda kalıcı güzel bir jeneriği vardı. adı neydi bu parçanın bilen varmı ?

Tv konsolları: PS1, Hdd'li fat PS2, Wii (Softmod'lu), Xbox360 slim rgh, PS4 Slim
muhendis
Ziyaretçi
« Yanıtla #8 : Ağustos 24, 2021, 21:03:20 ÖS »

ismini hatırlayamadım ama evet müziğin tınısını hatırladım
malik
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #9 : Ağustos 24, 2021, 21:06:10 ÖS »

Bizim radyomuz Weltron Marka Kartuş oynaticili idi, turuncu renkli yuvarlak şekilli (Dünya teyp derdim) 2 tanede ayrı yuvarlak hoparlörü vardı.
İnternetten şimdi baktım anılarım canlandı.
Sabah okula hazırlanırken annem hergun açardı hikaye anlatan bir programı dinlerdik, programin adını hatırlamıyorum.
Ara sıra bende kanal ayarını karıştırarak uzaydan gelen sesleri dinlerdim, bazıları ritmik olurdu.
Levent (Lvnt)
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #10 : Ağustos 25, 2021, 20:31:22 ÖS »

İnternete ve uyduya bağlı olmadan radyo dinleyemenin hala çekici bir yanı var. Yolda internetten  trt radyo3 dinleyeyim diyorum bir zaman sonra yayın kopuyor. .plsx uzantılı olması lazım, web sayfasının kullandığı yayın playlist dosyasını buldum ama o zaman için hangi playeri kullandım hatırlamıyorum dosyayı tanımadı. İnternet iyi birşey tamam ama kısa dalga orta dalga gibi devamlılığı sağlayamıyor. Bu arada iyi araç müzik sistemlerinin fm radyolarında rds takip ederek dinlediğiniz istasyonun frekansı gidilen yere göre değişse de radyo pek farkettirmeden otomatik kendini ayarlayıp aynı radyoyu dinletmeye devam ediyor.

Trt radyo 1 hala orta dalga 630 khz'den dinlenebiliyor. Kısa dalgada da birkaç yerde çıkması lazım ama bulamadım.

Use the brute force, Luke
HkRecai
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #11 : Ağustos 25, 2021, 22:06:53 ÖS »

Radyoda kısa dalgayı 90'ların başında çok kurcalardım, nerden geldiği bilmediğim müzikleri dinlerdim, arada sırada Türk amatör telsizlerin muhabbetleri karışırdı, bugünkü Youtuberler gibi adamlar vardı muhabbet on numara. Adamın telsizi atıyorum 2 km menzilli olsa bile aktarmalı arkadaşına sor söylesin şeklinde 10 km ötedekine konuyu aktarıyordu. Evdeki ilk kısa dalga radyo harbiden kısa dalgaydı, yani kanallar ibrede 0.25 mm tutturabilirsen dinliyordum, sonra babam bir sony müzik seti almıştı, kaba ayarının yanında o 0.25 mm'yi 10 turda götüren ikinci bir hassas ayarı vardı,
june8efe
Deneyimli

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #12 : Eylül 26, 2021, 18:45:26 ÖS »

birde denizcilere duyuru diye başlayan bir anons vardı. meteoroloji ve oşınografi dairesi  gibi bir birimden alınan dalga yüksekliği gibi uyarıları verirdi. bu meteoroloji durumununda akılda kalıcı güzel bir jeneriği vardı. adı neydi bu parçanın bilen varmı ?

TRT radyo1 de hala aynı jenerik kullanılıyormuş. Telefona kaydettim ve shazam programı sayesinde buldum

Besteci : George Winston
Parça : Longing Love
1.45 - 2.15 arası TRT radyo 1 de 80lerden beri kullanılan meteoroloji jeneriği

https://www.youtube.com/watch?v=MnE6QyL_tF0

sabri64
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #13 : Eylül 26, 2021, 19:41:36 ÖS »

TRT radyo1 de hala aynı jenerik kullanılıyormuş. Telefona kaydettim ve shazam programı sayesinde buldum

Besteci : George Winston
Parça : Longing Love
1.45 - 2.15 arası TRT radyo 1 de 80lerden beri kullanılan meteoroloji jeneriği

https://www.youtube.com/watch?v=MnE6QyL_tF0

..hatırladım....bazı şeylerin hiç değişmememsi ne güzelmiş
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: