80'lerden kalma sararmış plastikleri nasıl eski görüntüsüne kavuştururuz? Bu tekniğin yaygın adı retrobright (Retr0bright). Korkulduğu kadar zor ve tehlikeli değil.
Ben en son bu yöntemi tuşları sararmış bir Amstrad CPC 6128 üzerinde yeni uyguladım. Sonuca siz karar verin:
Özet: Tuşları söker, deterjanlı suyla iyice temizler ve durularsınız. 40% hidrojen peroksit jeli (saç boyasıyla birlikte kullanılan bir krem) bir fırça yardımıyla ürüne tuşlara bularsınız. Krem hızlı uçmasın diye streç filmle sararsınız. Güneş ışığında bir kaç gün ya da daha kolayı, UV lambası altında 5-6 saat bekletirsiniz. UV ışınları ile reaksiyona geçen krem plastğin kendi rengine dönmesini sağlar. Hepsi bu.
Gerekenler:
* Fırça (ben silikon mutfak fırçası kullandım, marketlerde çok ucuza satılıyor)
* %40 hidrojen peroksit jel. Saç boyamada kullanıldığı için her yerde ve ucuza satılıyor.
* UV lamba (ben Amazon'dan aldığım bir lambayı kullandım). Lamba yerine şerit led kullananlar da var. Güneşe güvenenler de.
* Streç film ya da mutfak poşeti.
* Alüminyum folyo (Kullanacağınız kabın içini kaplayarak ışığın her yönden daha iyi yansımasını sağlamak için)
* Bulaşık eldiveni ve gözlük (bu kimyasal göründüğü kadar masum değil)
ADIM 1: Kasayı açın ve tuşları sökün.

Öncesinde bir fotoğrafını çekin, böylece tuşları yeniden takarken yerlerini kolay bulursunuz (hem de öncesi-sonrası yapar keyiflenirsiniz). Ayrıca kasanın vidalarının da söktüğünüz deliğe uygun bir düzende kenara ayırın. Geri takarken aynı vidalar aynı deliklere denk gelirse iyi olur. Kasanın içindeki mini ameliyat sırasında bir kaç fotoğraf daha çekin. Böylece neyin nerede olduğunu sonradan daha kolay bulursunuz.
Tuşları ve vidaları ayrı birer kapta biriktirin. Hava püskürterek hem yayların hem de açmışken bilgisayarın içindeki devrelerin kabaca tozunu alın. Eliniz değmişken İzopropil alkol ile devreyi silerek temizlik yapmanızı da öneririm.
Tuşları (yayları değil) deterjanlı suda yıkayın ve iyice kurulayın.
ADIM 2: Bir koli ya da kutunun içini alüminyum folyo ile kaplayın. Kutunun içine sereceğiniz streç film üzerine tuşları yerleştirin. Şimdi fırça yardımı ile %40 hidrojen peroksiti iyice tuşlara yedirin. Her tarafları kalınca kreme bulansın. Streç filmi üzerine kapatarak hava almasını engelleyin. Elinizle şöyle bir mıncıklayın.
ADIM 3: Düzeneği sürekli giriş çıkış olmayan güvenli bir yere yerleştirin. Tepesine denk gelerek tuşları aydınlatacak şekilde UV lambasını yerleştirin. Lamba ısınacağı için siz evde yokken ne olur ne olmaz, bırakıp gitmeyin. Ayrıca sağlamca tutturun. Lambayı açın ve odadan çıkın. (Lamba açıkken bakmamaya çalışın. UV ışınları göze uzun vadede zararlıdır. Hayatımız boyunca sürekli güneşten maruz kaldığımız için, burada ekstra doz almasak daha iyi olur.)
ADIM 4: 1-2 saat arayla düzeneğin yanına gidin. UV lambasını kapatın ve tuşları mıncıklayın. Böylece jelin daha iyi bulaşmasını sağlarsınız. Ayrıca tuşların yerini hafif oynatarak değişik yerlerin ışık aldığından emin olun.
ADIM 5: 5-6 saat sonra düzeneği bozun. Herşeyi yıkayın ve kurutun. Bilgisayarı geri toplayarak eski haline getirin. Eski görüntü ve yenisini karşılaştırıp kendinizle gurur duyun!

İşte sonuç... sizce olmuş mu?