Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trGenel KategoriGenel SohbetYeni Video: Dergi CD'leri neden önemliydi?
Sayfa: 1 [2]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Yeni Video: Dergi CD'leri neden önemliydi?  (Okunma Sayısı 5981 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
LW3D
Yönetici

Günü Kurtaran Avam Hiooargggh :)

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #15 : Haziran 30, 2025, 23:39:22 ÖS »

videoda BYTE CD Magazine arayüzü görünce dayanamadım iyi oldu

tastan.b
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #16 : Temmuz 01, 2025, 09:37:03 ÖÖ »

Ben de bu CD arayüzlerini gördükçe nasıl yapıyorlar bunları diye hep merak eder ve çok heveslenirdim. CD'lerin içerikleri haricinde tasarımları ile de çok ilgilenirdim. Daha çocukken hevesle grafik tasarım ve html ile ilgilenmeye başlamıştım. Sonrasında 2001 yılında bir tv kanalında post-prodüksiyon alanında çalışmaya başladım. 3DSMax, Adobe ürünleri vs. vs. derken hala daha post-prodüksiyonda kurgu alanında çalışmaya devam ediyorum.

Bana da ilham olmuş bu CD'ler. Yapan birini burada görünce de yazmadan teşekkür etmeden geçemedim.

Şimdi bu videoları izleyince aslında önemini hatırladım. Attığım o kadar dergi CD'si için de pişman oldum

Bana bu video ile bu pişmanlığı yaşatan CengizErmiş'e teşekkürler. Ben ve benim gibilere bu dergi ve CD'leri ile ilham veren LW3D ve ekibine de teşekkürler.

Benim için biraz farklı bir nostalji oldu. Çünkü yukardaki bölümde yer alan BYTE CD Magazine'i 95 yılında biz hazırlıyorduk. Diğer dergi CD'leri ve hatta çok sonraki yıllarda yayınlanmış (videoda yer alan çoğu html sayfadan oluşan) CD'lerden farklı olarak interaktif bir CD hazırlıyor, her ay ciddi emek harcıyorduk. Her ay bir çok yazılımın nasıl kullanıldığını anlatan 1 saatin üzerinde eğitsel videoda CD'lerimizde yer alıyordu. Tekrar o günlere gittim. CD'mizin hem MacOS hem Windows'da çalışması için çabalıyor, videoları 256 renge indirmek için bir çok farklı teknik uyguluyorduk (debabelizer yazılımını hatırlayan var mıdır? - çok alakasız gelecek ama videoları debabelizer ile 256 renge optimize ederdim). Çok emek vardı... Bir gün bilgisayarcı arkadaşın dükkanındayım... Gençler oyun çektirmeye geliyorlardı...Arkadaşla konuşurken, aralarından bir genç... Aaaa abi ben bu sesi tanıyorum... Yoksa siz CD'deki LightWave anlatan abi misiniz? diye sormuştu... O zamanlar ortaokuldaydı Ali İhsan kardeşim. O sohbetten sonra her fırsatta iş yerimizde bizi ziyaret etmiş, modelleme/canlandırma konusunda bilgi alışverişinde bulunmuştu. Şimdi bir üniversitemizde canlandırma eğitimi veriyor. TRT çocuk vb. yayınlanan bir çok yapımda yer aldı...yazarken birden aklıma geldi... CD'deki sesten onlarca yıl süren abi/kardeşliğe evrilen dostluk.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/D6mujOJSykY?si=wHpFaE5rPxv06uF8" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" referrerpolicy="strict-origin-when-cross-origin" allowfullscreen></iframe>
« Son Düzenleme: Temmuz 01, 2025, 09:46:40 ÖÖ Gönderen: tastan.b » Logged
cengizermis
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #17 : Temmuz 01, 2025, 09:39:15 ÖÖ »

@tastan.b eyvallah  Kahkaha

-Cengiz's- Retro Game Room @youtube:
http://www.youtube.com/user/cengizermis1
LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #18 : Temmuz 01, 2025, 11:24:02 ÖÖ »

teşekkürler @tastan.b

BYTE CD Magazine'in arayüzünü Kürşad Karataş Photoshop'da hazırlamıştı. Arayüzdeki canlandırmaları LightWave 3D'de canlandırıp, Macromedia Director yazılımında Aydemir Mete tarafından, uygulama oluşturulmuştu. CD oluşturmak o dönem başlı başına bir sorundu. CD yazıcılar henüz satışa sunulmuş, hem cihaz hem medyası çok pahalıydı. Türkiyede sayılı CD-R'lardan birine Aydemir sahipti. PC Magazine ve bazı dergi CD'lerinin masterlarını yine Aydemir yazmıştı. (PC Magazine'in verdiği ilk CD, CD-ROM bomba dahil - virüslerle Aydemirin alakası yoktu.)

Kürşad sonraları 3D modelleme/canlandırmaya ağarlık vermişti. Şu anda ABD'de... Kendisiyle yapılan bir röportajı aşağıya ekliyorum...

https://www.youtube.com/watch?v=WHWgen9bZ_Y

tastan.b
Üye
**

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #19 : Temmuz 01, 2025, 13:15:03 ÖS »

Çok güzel detaylar. Tekrar herkesin eline sağlık. Çok teşekkürler

teşekkürler @tastan.b

BYTE CD Magazine'in arayüzünü Kürşad Karataş Photoshop'da hazırlamıştı. Arayüzdeki canlandırmaları LightWave 3D'de canlandırıp, Macromedia Director yazılımında Aydemir Mete tarafından, uygulama oluşturulmuştu. CD oluşturmak o dönem başlı başına bir sorundu. CD yazıcılar henüz satışa sunulmuş, hem cihaz hem medyası çok pahalıydı. Türkiyede sayılı CD-R'lardan birine Aydemir sahipti. PC Magazine ve bazı dergi CD'lerinin masterlarını yine Aydemir yazmıştı. (PC Magazine'in verdiği ilk CD, CD-ROM bomba dahil - virüslerle Aydemirin alakası yoktu.)

Kürşad sonraları 3D modelleme/canlandırmaya ağarlık vermişti. Şu anda ABD'de... Kendisiyle yapılan bir röportajı aşağıya ekliyorum...

https://www.youtube.com/watch?v=WHWgen9bZ_Y

Theoden (CYON4D)
Deneyimli

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #20 : Temmuz 02, 2025, 11:45:39 ÖÖ »

@LW3D

Çok güzel detaylar, elinize sağlık renderlar çok hoş gözüküyor.

AmigaEsref
Genel Yönetici

love is where you find it.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #21 : Temmuz 03, 2025, 00:03:49 ÖÖ »

Cengiz abi emeğine sağlık güzel nostalji yaşadım sayende

BYTE CD'si bende o dönem pc olmadığı için deneyimleme şansım olamamıştı. Şuan bakıyorum da baya detaylı özenle çalışılmış. Emeklerinize sağlık. İzleyince o dönemin heyecanını yaşadım tekrardan.

AMIGA 500 | GOTEK | 1 MB RAM | 1.3 ROM | Pi Zero HDMI
AMIGA 1200 | 8GB CF | 3.2 ROM | TF1230 Turbo Kart | HDMI-520
COMMODORE 64 | IRQHack64 | KissCart64 | 64K CUPCAKE-CART | Pi 1541 | 1084 S
'Cause I'm CRT., I'm retro | CRT, and I'll win the fight | CRT, I'm a power load | CRT, watch me shine
cengizermis
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #22 : Temmuz 03, 2025, 00:51:19 ÖÖ »

@AmigaEsref videonun amacına ulasmasina sevindim

-Cengiz's- Retro Game Room @youtube:
http://www.youtube.com/user/cengizermis1
LW3D
Yönetici

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #23 : Temmuz 03, 2025, 13:58:57 ÖS »

@Theoden (CYON4D) ve @amigaesref : Renderların hakkını ancak sizler gibi eskiyi bilenler verebilir. Bugün için çok komik kalıyorlar. Ama 1995'deki animasyonla/grafikleri bilenler ancak anlayabilir. O dönemde ne bugünki gibi kurgu yazılımlarımız ne de digital kompozisyon yazılımlarımız vardı. O animasyonun tamamı LightWave3D. Hiç bir ekstra dijital efekt, kompozisyon yazılımı vs. yok

Teşekkürler.

AmigaEsref
Genel Yönetici

love is where you find it.

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #24 : Temmuz 03, 2025, 19:53:24 ÖS »

Valla abi o kadar animasyon izliyorum şunlardaki kadar haz alamıyorum o arkasındaki heyecan büyünün ta kendisi aslında. Eski animeler gibi. Şuan herşey belli temeller üzerine kurulu düzenli bir matematiksel kuram gibi. Sıkıcı.

AMIGA 500 | GOTEK | 1 MB RAM | 1.3 ROM | Pi Zero HDMI
AMIGA 1200 | 8GB CF | 3.2 ROM | TF1230 Turbo Kart | HDMI-520
COMMODORE 64 | IRQHack64 | KissCart64 | 64K CUPCAKE-CART | Pi 1541 | 1084 S
'Cause I'm CRT., I'm retro | CRT, and I'll win the fight | CRT, I'm a power load | CRT, watch me shine
Sayfa: 1 [2]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: