Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trDiğer Nostaljik BilgisayarlarSinclairSinclair - DonanımSoru : Spectrum 48K için composite video çıkışı ve Memory test nasıl yapılır?
Sayfa: 1 2 [3] 4   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Soru : Spectrum 48K için composite video çıkışı ve Memory test nasıl yapılır?  (Okunma Sayısı 50248 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
coze
Uzman

Hieh hieh hieh heh ...

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #30 : Ocak 27, 2007, 12:22:39 ÖS »

nightlordum, sen eminmisin o 1084'un pal olduguna ? anlattigin ben pal amigami ntsc tv'ye baglayinca gordugume cok benziyor

Retro Hincal Uluc
nightlord
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #31 : Ocak 27, 2007, 12:30:23 ÖS »

hah evet ona benziyor ama ondan cok daha hizli bir kayma yasiyorum ben

ama malesef monitor pal (daha dogrusu allahtan monitor pal. burada elimde pal gosteren tek cihaz o)

hmm simdi yanda atolye masasina fonup c25 ve c65'i degistirmeyi deneyeyim.
nightlord
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #32 : Ocak 27, 2007, 13:46:43 ÖS »

hmm malesef elimde su an 22 uF capacitor olmadigi icin 33 uF taktim ve onlarda sonuc vermedi. Bunun uzerine biraz daha cakallik yapip direk ulanin Y cikis pinini  video outa baglamayi denedim (gecici olarak tabi) ve saglam siyah beyaz goruntu alabildim. kesin benim renk devrelerinde falan bi sorun var.

Neyse en kotu ihtimalle siyah beyaz cikis bile alabilsem kendi yaptigim seyleri release etmeden once gercek donanimda deneme sansim olur siyah beyaz da olsa.
nightlord
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #33 : Ocak 27, 2007, 15:18:28 ÖS »

Arda yardim

Sorunun sebebini buldum TR1 bozuk component... lakin ZTX313 adli bu guzide transistor artik DIGIKEY falan gibi sitelerde bulunmuyor. Bildigin bir eslenik guncel NPN transistor var mi?
hades
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #34 : Ocak 28, 2007, 18:57:46 ÖS »

biraz önce 128+2 yi çıkardım ve hemen elimdeki adaptörleri kontrol ettim. bir tanesi soketi uydu ama gerilimleri ters bağlantılıydı. önce adaptörü açarak kabloların yerini değiştirdim. sonra aletin içindeki TEA2000 görüntü entegresin datasheet'ini indirip bağlantılara baktım. Entegrenin 6. pini "Composit video" çıkışı ve 9. pini Ground.. gerekli kablo lehimleme işlerini yaptım ve alete verdim coşkuyu. 1084 de siyah beyaz bir görüntü aldım. daha sonra 6. pine 75 ohm'luk bir direnç lehimleyip denedim ama sonuç yine siyah beyaz. Neyse şimdilik idare eder. başka zaman bir daha uğraşırım.
Veya RGB çıkışındaki 1. pinden bağlantı yaparım.
« Son Düzenleme: Ocak 28, 2007, 19:00:04 ÖS Gönderen: hades » Logged
Arda
Uzman

I'm *the* guy from Argleton

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #35 : Ocak 28, 2007, 21:03:54 ÖS »

@nightlord:
bildiğim kadarıyla BC548 ,BC172, BC183, BC238, BC383, TR1 (ztx313) yerine kullanabiliyor. Board'un issue 2 veya 3 olduğunu düşünürsek.

@hades:
+2 için okadar içeriye girmene gerek yoktu aslında. (bir önceki sayfaya bakarsan) RGB çıkışından da composite çıkış alabiliyorsun. Siyah beyaz görüntünün kesin ilacı yine 2.sayfada anlattığım scart kablosunu üretmek. Böylece kristal berraklığında RGB çıkışınız oluyor...

-

Bu arada benim elektronik bilgim engin denizler gibi falan değil, bi yanlış anlaşılma olmasın. elektrik bölümü mezunuyum sadece Bu arada pic'e falan bulaşıp biraz ucundan heves etmiştim elektronikle. Halen arkadaşlarla ufak tefek şeyleri kurcalarız, hepsi bu.
« Son Düzenleme: Ocak 28, 2007, 21:19:09 ÖS Gönderen: Arda » Logged

nightlord
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #36 : Ocak 28, 2007, 23:17:36 ÖS »

arda: eyvallah bilgiler icin. Su an cikis katindaki bozuk tr1'i cikardim. tr1 ve tr2 renk ve luma sinyallerini toplamaya yariyorlar. tr1'in bazina giren sinyali simdilik tr2nin bazina soktum ve su an renkli goruntu aliyorum. yardimlar icin tesekkurler. Alternatif transistorlerden birini daha sonra bi ara elip ekleyecegim.

Neyse boylece elmizde calisan bi 48K olmus oldu eyooo. (ABD'de 128K bi sistem bulabilmem imkansiz gozukuyor malesef)
Arda
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #37 : Ocak 29, 2007, 00:26:38 ÖÖ »

ben de diyorum ntsc de ntsc nerden bulmuş ntsc-only televizyonu? neyse ki amerikadasın, ya japonyada olsaydın?

Amerika'da timex sinclair modelleri var bolca. Bence gelirken eli boş gelme, bir tane de buraya getir, Türkiyede hiç timex olduğunu sanmıyorum. Yanlız bu makineler spectrum uyumlu değiller, bunun için orda bulduğun emülatör kartuşlarından da kap bitane
bu arada Nightshift'te burada olacak mısın?

nightlord
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #38 : Ocak 29, 2007, 09:49:43 ÖÖ »

timex sinclair baktim bi miktar ebayde... timex 1000 var bolca da onda demo yapilmazki be abi napicam ben onu. baktim en advanced model timex 2068mi ne udugu belirsiz bi model memory mapi farkli. Bilmiyorum pek benim isime yarayacak gibi gozukmuyor.

Su pentagon scorpion modellerini aradigimi ve bulamadigimi soylememe gerek yok herhalde. Belki daha sonra shipping masraflarini goze alip UK'den buraya bi 128K sonrasi model almaktan baska muzikli speccy demosu yapma sansim yok gozukuyor

bu arada daha once yapmayi dusundugumu soyledigim demo muziksiz 48K demosu olacak.

Nightshifte su an gelemiyorum gibi gozukuyor. ama gun dogmadan neler dogar diye umudumuzu yitirmiyoruz
Arda
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #39 : Ocak 29, 2007, 17:57:54 ÖS »

TS20068'e emülasyon kartuşu takarsan standart zx spectruma dönüşüyor(muş). Her timex'cinin bir emülasyon kartuşu var.

demolardaki timing critical efektlerde ne kadar etkili bilmiyorum, merak ettim, wos'dakilere bir soracağım.

hades
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #40 : Ocak 29, 2007, 20:13:51 ÖS »

dün iyiki s/b görüntü aldık. 1 saat içersinde görüntü gitti ve bir daha görüntü alamadım. Gerçi henüz açmadım ama en azından power ışığı yanıyor.
Dur bakalım ne olacak.
Arda
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #41 : Ocak 29, 2007, 20:30:03 ÖS »

hmm geçmiş olsun hades Ram'leri kontrol edebiliyorsan et bence. lehim yaparken tea2000'i pişirmiş olabilir misin? Zaten bayağı sıcak çalışıyor.

@nightlord:
eğer spectrum alacaksan en uyumlu ve stabil sürüm gri, teypli +2 modeli. Siyah 128K+'larda ciddi problemler var. +3 denen disketli modellerde de benzer sorunlar varmış. Tabi hepsi pal sürüm, bilmiyorum nasıl çalıştırırsın orda.
« Son Düzenleme: Ocak 29, 2007, 20:34:40 ÖS Gönderen: Arda » Logged

hades
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #42 : Ocak 11, 2009, 14:45:52 ÖS »

işte böyle 2 sene sonra konu hortlatırım. Biraz önce +2'yi koliden çıkardım. adaptör, gerilimler vs. hepsini kontrol ettim ve sağlam. TEA'ya bağladığım TOS soketide sağlam. Ama görüntü yine yok. Sonra kabloyu değiştireyim dedim ve değiştirdim. Sorun kablodaymış. S-B görüntü geri geldi.
Sonra bir yerlere tıkıştırdığım kasetleri kurcaladım. içlerinden spectrum kaseti olduğundan emin olduğum bir kaseti taktım ve yüklemeye başladım. İlk oyun rally driver, ikincisi splat idi. Gerisini deneyemedim.
Kasetin üzerinde, o zamanlar sirkecide bulunan rainbow bilgisayar ve süper 48-II etiketleri var. o seriden 2-3 tane daha kasetim vardı. muhtemelen üzerlerine birşey çektim.
akşama renk işiyle uğraşacağım.
Arda
Uzman

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #43 : Ocak 11, 2009, 15:32:00 ÖS »

RGB kablo yapmanı öneriyorum hades. Scart üzerinden bağlarsın sonra. En iyi yöntem o. Ya da direk RF kablo ile TV'ye bağla..

O kasetleri de sakın silme, sakla, başında türk dükkanlarının loading ekranları oluyor, onları korumaya çalışacağım. TZX yapıp bana gönderebilirsen sevinirim (eğer başlarında "Ahmet Bilgisayar" gibi reklamlar var ise).

hades
Üye

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #44 : Ocak 20, 2009, 23:16:31 ÖS »

Biraz önce +2 ve 1084'ün renkli beraberliği başladı. Ama epeyce uğraştırdı. CVBS den renkli görüntü alamadım. Geçtiğimiz günlerde biraz uğraştığım RGB scart bağlantısı ile uğraştım. Scart soket içine RGB girişlerine seri 120 Ohm direnç bağladım. Video ucunada 68 ohm direnç baldım. Dirençlerin boşta kalan uçlarına scart kabloları bağladım. +2 için video ara kablosu olmadığı için kabloları direkt TEA 2000'e lehimledim.  Masum Masum scarttaki video kablosunun ucunuda entegrenin 16. bacağına lehimledim. 1084 de cam gibi bir görüntü aldım
şu anda elimdeki tek speccy kasedini yüklüyorum. Bir yandanda pc'de 70'lerin Türkçe pop şarkılarını dinliyorum. Çalan parça Rana-Selçuk Alagöz kardeşlerden "öpmek geldi içimden" şarkısını dinliyorum. Şarkı cuk oturdu. Spectrumu öpmek geldi içimden. Yüklediğim oyun çalıştı. Quiksilva'dan Glass diye bir oyun.
Neyse loadinge devam... sırada "nodes of yesod" var.  Bu +2 güzel makina ama teyp için bir counter koymamışlar.

Sayfa: 1 2 [3] 4   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: