Arkadaslar merhaba,
Bugun icimden yazmak geldi vakit bulup okuyacak arkadaslarin basini agritayim istedim

.
Mayis 2007'ye kadar cok aktif olmasa da az cok konulara dahil olan orta halli bit uyesiydim bu forumun, ama o tarihtan sonra Dubai'de calisip yasamaya basladim.Onceleri adaptasyon zorlugundan internete gereken zamani ayiramamaktan sonralari da konulardan kopmus olmanin verdigi rehavetten pek katilamadim araniza.Ama bunu kirmanin zamani geldi diye dusunuyorum.
Dubai de cok degisik gelen sey burada Gumruk vergisi ve Gumruk yasaklari yok denecek kadar az.Ulkede dogru durust uretim olmayinca korunacak bir uretici de yok (Hos biz kendi ureticilerimizi koruduk yillarca ne oldu sonucta !!!! Yillarca uyduruktan otomobil yapip lux otomobil fiyatina satmadilar mi? haydi o kadar karli donemler gecirdiler bari 1 tane Turk dizayni olan %100 Yerli bir otomobil uretebilseler de dunya pazarinda 1 tane Turk mali otomobil olsaydi, ama sonuc avrupali ve amerikali otomobil devlerinin ucuz insan gucu icin uretim yaptigi ulkede oteye gecemedik iftihar ediyorlardir !!!) Neyse konumdan sapmayacagim...
Hal boyle olunca madem gumruk yok madem yasak yok dedim saldirdim.
Ilk zamanlar hevesle ebay'dan aldigim urunler normal olmasi gereken kargo sureleri sonunda is yerimde masamin ustunde belirivermeye basladilar.Ama bu alislar eskisi gibi heyecan vermemeye basladi cunku ne paket postanesine gitmeye ne orada kimseye dert anlatmaya ne de kacakci muamelesi gormeye gerek kalmamisti

.
Bir iki uc bes ... hep ayni sey oluyordu. Bir sabah geldigimde aldigim seyi masamin ustunde buluveriyordum

. (Cunku ofisboy lar sirketin posta kutusunu her aksam kontrol edip sabah erkenden gelen postalari masalara dagitiyorlar)
Isyerindeki arkadaslarimin yaptiklari ebay alislarini gorunce benim aldigim seylerin aslinda cerez sayilabilecegini gordum.
Iste alinan seylere ornekler :
- Yakin bir arkadasim Amerikadan Mercedes S65 aldi, inanilmaz bir sekilde arac 2 ay icinde arkadasima teslim edildi , %5 gumruk odedi tabiiii

.
- Sirketimizin IT manager'i Mac Air laptop aldi , Dubai de 3300 USD ye satilmaya baslandigi gunlerde 2000 USD ye ebaydan aldi 2 gunde eline gecti.
- Baska bir arkadasim da Mac Book Pro aldi 3-4 gun icinde aline gecti.
Anlatmaya calistigim, burada da gumruk kontrolu var ama sadece yasakli seyler icin (uyusturucu maddeler, izin verilmeyen bazi ilaclar, erotik urunler vs.) ama hepsi o kadar. Kisisel alimlar icin vergi odemeniz bile istenmiyor ki odenmesi gereken vergi alinan sey ne olursa olsun %5 sabit. OTV KDV vs yok.
Ancak Dubai'nin de kendine gore kotu yanlari var. Hersey gulluk gulistanlik degil. Mesela aldiginiz bir urun , beyaz esya yada elektronik yada mobilya farketmez. Asla alip arabaniza atip gelemiyorsunuz, cunku burda showroomlarda sergilenen urunlerin dagitimlarini mali getiren firma kendisi yapiyor showroom degil, bunun icinde ortalama 3-10 gun arasi beklemniz gerekmekte.
Ozellikle bilgisayar ve donanimi konusunda ne sattigini bilmeyen Hintli elemanlara derdinizi anlatmak zorundasiniz Allah sabir versin. Sonucata bulup alabildiginiz birsey icin servis de ayri bir sikinti, zira ortalama servis suresi 15 fun ile 2 ay arasi degisiyor. Tuketici haklari vs vs kocaman bir sifir ulkemin gozunu seveyim.
Hizmet sektoru cok kotu, cunku calisanlar (Modern koleler) genellikle hintli ve filipinli egitimsiz elemanlar.
Ayrica Dubai parti mali cenneti , yani bir mali bir sefer bulup bir daha asla goremeyebilirsiniz. Sirketten yakin arkadasim gecen yil bir PDA aldi, 6-7 ay sonra stylus'u dusmus yeni stylus almak sicin PDA yi aldigimiz yere gittik , birakin yedek stylus bulmayi artik o marka urunden bile bulunmadigini ogrendik, yedek parca servis vs hicbirseyin onemi yok burada. Bizde oldugu gibi Turkiyenin bilmem % kacina ulasmis servis ve bayi agi olacak en az 2 yil sureyle yedek parca bakim garantisi vereceksin de oyle ithal izni alacaksin. Burokrasi bazan gerekiyor demekki

.
Dedim ya burada buldun mu alacaksin diye. 2 ay once evde bir laptop bilgisayarim oldugu halde yeni bir tane deha aldim . HP HDX 9200 serisi Core 2 Duo 2.5 GHz islemci ve 4GB Ram , BlueRay 'li 512MB Bagimsiz bellekli Grafik kartli ve 20.1" ekranili 2x320 GB Harddiskli guzel bir laptop (Aslinda portable desktop cunku 7 kg) buldum Carefour da . Piyasa fiyati 9000 AED iken (2452 USD) kampanya yapmislar sadece 50 adet icin 4700 AED (1280 USD) fiyata satisa koymuslar. Ebay da bile 2200 USD den daha ucuza bulamayinca inanmasi guc ama 50. makinayi ben kaptim

. Ben aldim faturasini beklerdekn 4 kisi daha sordu , 50 makina 1 gunde satildi gitti.
Burada otomobil almak kolay, %5 vergi ile ulkeye giren bibirinden luks arabalar icin 60 yada 72 ay yillik 3,5 - 4,5 faiz ile kredi almak cok kolay. (Krizden dolayi artik bu oranlar 1 puan yukseldi ama yeniden duser herhalde) Araclar icin yillik vergi bandroll tasit pulu vs vs vergiler yok. Benzin Galonu yaklasik 4 litresi 1.7 USD litresi yaklasik 65 kurus, yani Turkiyedekinin 1/5 i kadar. Hal boyle olunca millet de en luks en motoru buyuk ne varsa onu kullaniyor. Ben bilem nacizane SUV kullanicisi oldum

. Benim aldigim Chevrolet Trailblazer 4.2 LT 300 HP motorlu orta buyuklukte ama hizli sinifindan bir SUV. Turkiyede boyle bir arabaya binmek icin gercekten zengin olmam gerekir ama burada muhasebecilikten aldigim maas ile bunu yapabiliyorum

.
Evet beyaz esya elektronik otomobil ucuz ammaaaaaa gida pahali

.
Marketlerde dunyanin cesitli yerlerinden (Amerika, Fransa, Ingiltere, Thailand, South Africa, Egypt, Iran ,Saudia Arabia en cok rastladigim ulkeler)gelmis cesitli gidalar meyve ve sebzeler var amma pahali. Yani Amerikadan gelmis bilmem ne elmasinin kilasu yaklasik 10 USD , Domatesin kilosu yerlisi 1USD ithal olanlari 8-9 USD , Muz -Mango-Ananas gibi tropik meyveler burada ucuz , ama genelde soguk iklim meyveleri pahali. Kavun karpuz yok gibi birsey , yani var da bizim orda bu sekilde olanina genelde ici gecmis der almayiz :-) , kavun ise sadeve Avustralya Stone watermelon denen cinsi bizim yeni olgunlasmis topatan kavununu andiriyor ama daha cok sert erikle flort etmisi gibi

.
Peynir var 100 cesit belki ben neredeyse yarisini denedim hic birini sevmedim. Raki severlere kotu haber, Kavun var iyi degil adam gibi alistigimiz lezzette beyaz peynir yok ... hos burada raki da yok ya yani tum alkollu ickilerin satisi yasak.Ulkede sadece yabancilara ozel olarak verilen bir lisans ile belli bir oktadan icki satisi yapiliyor. Yani gidip bem musluman degilim diyeceksiniz (Toobe hasa, summe hasaaa) sonra size ozel bir kart vereecekler o karne ile haftalik yada aylik belli miktara kadar iski alabileceksiniz. Yada disaridan gelirken 2 sise yaninizda getirebileceksiniz . Bu benim icin sorun olmadi cunku ben alkol kullanmam.
Zeytin yok kardesim, en pahalisi en kalitelisi ispanyol zeytini ben bizim gemlik zeytinine degismem, mecburiyetten yiyoruz ne yapalim, zeytin peynir olmadan kahvaltiyi da kahvaltidan saymamaya alismisiz bir kerem.
Ulke genelinde Fuhus yasak, yakalanirsaniz 6 aydan 2 yila kadar hapis sonrasinda da ulkeden Deport (yani birdaha girisinize izin verilmeyecek sekilde atiliyorsunuz) ama buna ragmen Dubai sehir merkezinde fuhus kol geziyor, duydugum kadariyla yasaklardan belki belki araplarda para b.k oldugundan fiyatlarda astronomikmis, hos bu konu da beni ilgilendirmiyor sonuca evli cocuklu 40 yasinda adamin (Yada adam oldugumu dusunuyorum

) ama bilgi olsun diye yadim iste.
Icki yasak demistim ama tum turistik otellerin disko ve barlarinda istediginiz gibi gidip icebiliyorsunuz yeterki olay cikartmayin , yoksa once hapis sonra deport.
Neden bu kadar musamaha var sebebi basit, Duba nufusu uaklasik 3 milyon. 400 bin yerli vatandasi var 2.6 milyon da expat (Benim gibi calismaya gelmis kisiler) .
Bu 2.6 milyonun 600 bini Avrupadan (Ben de kendimi bu gruba dahil ediyorum) iyi islerde calisiyorlar genelde yonetici grubu, diger 2 milyon ise Hindistan , Filipinler, Banglades , Sri Lanka , Pakistan gibi geri kalmis fakir insani bol nufusu fazla yerlerden getirilmis modern koleler. Modern koleler diyorum cunku yazin sicaginda 55-60 derece sicakta asfalt doken, insaatta calisan gariban hintlilerin aylik maaslari 200 USD civarinda ama onlar mutlu cunku ulklerinde onu da bulamiyorlar.
Burada aileler evlerine maid yada Nany (Hizmetci yada cocuk bakicisi) almakta zorlanmiyorlar cunku onlarin da maaslari yatili olanlari 350-450 USD civarinda.
Taksi soforlerinin neredeyse tamami Hintli yada Pakistanli. Burada ozel taksi diye birsey yok 3-4 tane buyuk taksi sirketi var ve tum taksiler bu sirketlerin, soforler de aylik 300-400 USD maas ile calisiyorlar ve grup grup 1 - 3 senelik sureler icin bu taksi firmalari tarafindan getiriliyorlar.
Bu arada taksilerin neredeyse tamami Toyota Camry 2.5LT yada Nissan Altima. Simdi bir sirket bildigim kadariyla 100 kadar Chevrolet Thao (SUV Sinifinin en buyuklerinden) araci taksi olarak hizmete koymus.
Bundan baska pembe renkli Lady Driven taksiler var, bunlar genellikle erkek sfor ile muatap olmak istemeyen bayanlari tasiyorlar.Suruculeri de haliyle bayan.
Yoldan taksi cevirmek belli yerlerde her zaman ve bazi yerlerde belli zamanlarda neredeyse imkansiz, onun yerine 800 lu numaradan taksi cagiriyorsunuz ve 15-45 dakika arasinda taksiniz gelip sizi aliyor.
Evet arkadaslar bu kadar yete simdilik ben yoruldum umarim okuyan arkadaslara biraz fikir verebilmisimdir Dubai hakkinda.
Ozel olarak sorusu olanlara da bildigim kadariyla yardimci olabilirim.
Selamlar Sevgiler.
Mehmet