Commodore fan, izninle bana attığın özel mesajı bu başlığa taşımak istiyorum ki benzer problemi olanlarda faydalanır ya da benden daha bilgili arkadaşlar da cevap atabilirler.
- Elimde patlayan spectrumun resimde görülen en alt solda dizili 8 tane zamazingosunun sol ikisi en az 100 dereceye kadar çıkıyo,ekrana da sadece akan şeritler geliyo.
- Bir de kare kare renkli görüntüden başka bişey vermeyen bir speccy daha.
- Bir de sağlam olduğuna inandığım ama klavyesinin sadece birkaç tuşunun çalıştığı bir speccy var.Klavye problemine napabilirim bilmiyorum.
- O sekiz zamazingo ram ve logic çipleri. ısınıyorlarsa yanmışlar demektir, makineyi fazla çalıştırma, diğer parçalara da zarar verebilir. Onları söküp yenileriyle değiştirmen gerekir, yakında spectrum chiplerinin muadillerini bir liste yapıp buraya kopyalayacağım.
- Tahminen o da ram porblemi. Kare kare renkli görüntü herşey olabilir aslında, sırasıyla ram, rom, z80, ula çiplerinden biri arızalıdır. bu makinelerin 25 yıllık olduğunu düşünürsek bu tür problemlere sıkça karşılaşılıyor artık. Özellikle RAM'lerin paslandığını(!) söylüyorlar. Nasıl oluyor bilmiyorum. Ama bu devirde elimizde çalışan bir speccy varsa önce tüm kondansatörlerin değiştirilmesi gerektiğini öneriyorlar.
- klavye membranı çatlamıştır. Sonuçta klavyenin altındaki ince zar zaman içinde esnekliğini kaybediyor. Ve bağlantı yuvalarına giden iki şerit üzerinde çatlaklar oluşuyor. tamiri çok zor değil, ama kolay olduğunu da söyleyemem.
Gümüş bazlı iletken boyalar var. Yanlız ne karbon bazlı olanlar (kumanda tamiri için kullanılanlar) ne de pattex metal yapıştırıcılar işe yaramıyor haberiniz olsun. İlla gümüşlü olacak. Sonra Spectrum'u açıyorsunuz, klavyeyi board'a bağlayan iki şerit göreceksiniz, bir büyüteçle *çok dikkatle* kontrol ederek çatlakları bu boyayla yandaki çizgilere taşırmadan birleştirmek gerekiyor. Yanlız gerçekten dikkatli olmak gerek çünkü yaptığınız hatayı düzeltme şansınız yok. Ben bir klavyenin şeritlerini hurda ettim bu şekilde, şimdi onu kesip kabloyla bağlamayı düşünüyorum.