Eger en cok kullanacagin alan CF veya Harddiskten snapshot (SNA/Z80) veya TAP yukleyip oyun/demo/utility/vs calistirmak olacaka en kolay kullanimli ve sorunsuz olan firmware FATware. Eger CD-ROM da baglarim dersen, onun icin de Demfir kullanmak en pratik ve basiti. Ben CD baglamayi denemedim acikcasi. Yok kendi programlarimi yazarim, bu programlardan DivIDE'nin bellek ve harddisk/CF alanina ulasabilmek isterim, ama ayni zamanda BASIC icerisinden de olsa snapshot ve TAP gibi emulator dosyalarini da yukleyebileyim dersen, komut satiri tabanli ResiDOS kullanilabilir. +divIDE, +d sistemi ile uyumlu bir firmware diye biliyorum, hic kurcalamadim. Bir de MDOS var, baslibasina bir disk isletim sistemi. Sanirim Spectrum klonlarindan birisi icin gelistirilmis. Ben de hic kullanmadim. Bir kere boot ettim. Siyah ekran uzerine beyaz self-test vs cikti, sonrasi ile ugrasmadim.
Hayirli olsun ve iyi eglenceler bu arada. Ben acikcasi FATware ile nostaljik oyun yukleyip oynamak icin kullaniyorum. Diger firmware'lere pek dokunmuyorum.
Fatware'de FAT ile formatladigin CF veya HDD'yi ilk kez bagladiginda bilgisayari acarken SPACE basili tutarak acarsan index'i olusturur. Daha sonra istedigin anda bas NMI tusuna, dosya secme menusu gelir.
SNA/Z80 snapshotlari secip ENTER'a basar basmaz yukleniyorlar. TAP dosyalarini secip ENTER'a basinca BASIC'e geri donuyorsun, ve teyp rutinleri artik TAP dosyasina yonlendirilmis oluyor. Mesela LOAD "" yazinca teypten sinyal beklemek yerine cart diye DivIDE'den yukleniyor. Tum teyp yukleme komutlari icin gecerli. LOAD/VERIFY/MERGE Ne yazik ki SAVE icin degil

Firmware'i yazan programcidan en cok istenen ozelliklerden birisi de SAVE ozelligi. Ama adamdan hic ses cikmiyor.