Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
Sayfa: [1]   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Divide  (Okunma Sayısı 6851 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Gökçe Bozkurt
Deneyimli

Nigripinis

Üyelik Bilgileri WWW
« : Haziran 24, 2009, 00:24:02 ÖÖ »

Slm,

İngiltereden divIDE 57c aldım.
Elimde Sinclair 48k, + ve +2 var.
Her sinclaire takılabiliyormuş galiba.

Ama içinden bir kullanım klavuzu çıkmadı.. Sitesinde girdiğimde bir sürü firmware den bahsediyor..
Bunlar nedir ne demektir bilmiyorum ?

Ben bu aleti sinclairin kıçına takıp napicam ?
Ne yazıcamda ne olacak ?

Hadi bakalım .. Başladık yine

A4000|FastlaneZ3|RetinaZ3|Tandem Ide|CF
A2000|G-Force 040/33|Cybervision64-3D|
A2000|Mobo|GVP HX-2000-II|Supra 8Mb
A2000|Mobo|8Up!6Mb
A1200|PPC 040/25/200|Mediator Sx|Vodoo4500|256Mb
A1200|Hawk 8Mb|CF
A1200|Mobo|Elbox 4Mb
A600|ACA030|Indivision ECS|A604|CF
A600|Mobo|A
мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Haziran 24, 2009, 01:00:33 ÖÖ »

Eger en cok kullanacagin alan CF veya Harddiskten snapshot (SNA/Z80) veya TAP yukleyip oyun/demo/utility/vs calistirmak olacaka en kolay kullanimli ve sorunsuz olan firmware FATware. Eger CD-ROM da baglarim dersen, onun icin de Demfir kullanmak en pratik ve basiti. Ben CD baglamayi denemedim acikcasi. Yok kendi programlarimi yazarim, bu programlardan DivIDE'nin bellek ve harddisk/CF alanina ulasabilmek isterim, ama ayni zamanda BASIC icerisinden de olsa snapshot ve TAP gibi emulator dosyalarini da yukleyebileyim dersen, komut satiri tabanli ResiDOS kullanilabilir. +divIDE, +d sistemi ile uyumlu bir firmware diye biliyorum, hic kurcalamadim. Bir de MDOS var, baslibasina bir disk isletim sistemi. Sanirim Spectrum klonlarindan birisi icin gelistirilmis. Ben de hic kullanmadim. Bir kere boot ettim. Siyah ekran uzerine beyaz self-test vs cikti, sonrasi ile ugrasmadim.

Hayirli olsun ve iyi eglenceler bu arada. Ben acikcasi FATware ile nostaljik oyun yukleyip oynamak icin kullaniyorum. Diger firmware'lere pek dokunmuyorum.

Fatware'de FAT ile formatladigin CF veya HDD'yi ilk kez bagladiginda bilgisayari acarken SPACE basili tutarak acarsan index'i olusturur. Daha sonra istedigin anda bas NMI tusuna, dosya secme menusu gelir.
SNA/Z80 snapshotlari secip ENTER'a basar basmaz yukleniyorlar. TAP dosyalarini secip ENTER'a basinca BASIC'e geri donuyorsun, ve teyp rutinleri artik TAP dosyasina yonlendirilmis oluyor. Mesela LOAD "" yazinca teypten sinyal beklemek yerine cart diye DivIDE'den yukleniyor. Tum teyp yukleme komutlari icin gecerli. LOAD/VERIFY/MERGE  Ne yazik ki SAVE icin degil Firmware'i yazan programcidan en cok istenen ozelliklerden birisi de SAVE ozelligi. Ama adamdan hic ses cikmiyor.
мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Haziran 25, 2009, 21:40:32 ÖS »

Gökçe nasil gidiyor DivIDE maceralari? Merak ettim. Sanirim Turkiye'de cok az sayida olan DivIDE'lerin birer tanesine sahibiz. Hatta bir ihtimal sadece 2 tane de olabilir Turkiye'de DivIDE
Gökçe Bozkurt
Deneyimli

Nigripinis

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Haziran 25, 2009, 22:51:58 ÖS »

Henüz arabamın torpidosunda duruyor. Cumartesi işyerime gittiğimde inşallah deneyeceğim ..
Tüm retrolarım işyerimde ama vakit bulamıyorum bakmaya..

Sinclair ve amiga tutkunları olarak buluşup bana bişeyler öğretmelerini göstermelerini çok isterdim ..

Donanımsal olarak bir dünya şeye sahibim .. Ama vakit bulamıyorum .. O yüzden bazen bilgilere deneyimlere hazıra konmak işime geliyor ..

A4000|FastlaneZ3|RetinaZ3|Tandem Ide|CF
A2000|G-Force 040/33|Cybervision64-3D|
A2000|Mobo|GVP HX-2000-II|Supra 8Mb
A2000|Mobo|8Up!6Mb
A1200|PPC 040/25/200|Mediator Sx|Vodoo4500|256Mb
A1200|Hawk 8Mb|CF
A1200|Mobo|Elbox 4Mb
A600|ACA030|Indivision ECS|A604|CF
A600|Mobo|A
мemrah
Uzman

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #4 : Haziran 26, 2009, 01:12:44 ÖÖ »

Elindeki DivIDE'yi sahip oldugunu soyledigin 3 sinclair modelinin hepsinde de kullanabilirsin. DivIDE'yi Sinclair'e cihaz kapaliyken bagladiktan sonra sinclair'i calistirinca ekrana kisa bir sure icin bir DIVIDE ekrani/yazisi gelecek, sonra Sinclair'in normal ana ekrani cikacak. O ekran cikinca DivIDE uzerindeki NMI dugmesine (DivIDE'nin uzerindeki minik dugme) bastigin zaman sendeki divide'de hangi firmware yuklu oldugunu anlarsin.  Firmware'ler ile ilgili daha detayli bilgiyi yukarida vermistim zaten. Bir de eger +2'ye baglarsan, makineyi acinca acilis menusu yerine (C)1982 Amstrad yazan ekran cikabilir. Bu normaldir. Bir sorun oldugu anlamina gelmiyor.
« Son Düzenleme: Haziran 26, 2009, 01:15:33 ÖÖ Gönderen: memrah » Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: