Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

  Gelişmiş Arama
insanın içinde varsa, commodore.gen.tr açığa çıkarır bunu.. bir nevi retro olaylarının dolunayıyız.(Arda)
commodore.gen.trAmigaAmiga DonanımYeni AmigaOne yolda mı?
Sayfa: 1 2 3 [4] 5   Aşağı git
Yazdır
Gönderen Konu: Yeni AmigaOne yolda mı?  (Okunma Sayısı 46913 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yatuyu
Üye
***
Mesaj Sayısı: 224



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #45 : Ocak 08, 2010, 23:29:08 ÖS »

os4 gelistiricisi Rouge ile bir roportaj yapilmis:
satir aralarinda gecenler ise;

- "MAP" is identified as the moniker internally being used by Hyperion
- x86 support sounds like a logistical issue rather than a technical one
- Java appears to be a longer term project
- SMP sounds like it is slated to follow the MAP

http://www.sendspace.com/file/p7tk25

« Son Düzenleme: Ocak 09, 2010, 00:38:59 ÖÖ Gönderen: yatuyu » Logged
Alpyre
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 2.237



Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #46 : Ocak 09, 2010, 03:29:37 ÖÖ »

@erci77 & emereket
download.com'da aradigimda bu isi yapan bir cok bedava program oldugunu gordum. ayni isi linux'de yapmak ise beyin kaslarinizi calistirmaniza sebep oluyor. bir iki konsol programi ve bir shell script bulmaniz gerekiyor bu isi yapmak icin.

Konu bedava yazılım olduğu zaman asla Linux ile Windows'u kıyaslamayın lütfen... Windows'ta bedava yazılım şu demek:
Programı indirirsin, kurarsın, kurarken yanında çaktırmadan Addware kurar... Explorer'ına reklam tabı ekler vs...
Çoğu zaman kurduğun bedava program vaadettiği işlemi başaramaz...
Çoğu zaman kurduğun bedava program çalışmaz bile...
Çoğu zaman virüs içerir...
Bazan kurarsın kaldıramazsın...
vs. vs. vs.

Ha bir işletim sistemini seviyorum, iyi biliyorum ve kullanıyorum diyebilmek için, bazı işleri komut satırından halledebilmek de gerekiyordur belki... Keşke her işletim sisteminin Linux veya AmigaOS gibi mükemmel komut satırı arayüzleri olsa...

@Alp Yener:
Harfiyen katılıyorum...
Yazılım sıkıntısına Linux'tan örnek verelim... Linux neden kullanıcı bazında uzunca bir süredir fazla tercih edilmeyen bir OS? Yine yazılım sıkıntısı... Peki Pardus 2009 ya da Ubuntu 9.10 gibi güncel Linux dağıtımlarından birini denediniz mi? Denediyseniz eğer, bir işletim sistemi için "elzem olan" hiç bir eksiklerinin kalmadığını göreceksiniz... (eminim yüzlercesini saymaya hevesli birileri yanıtlayacaktır çıkacaktır... O yüzden peşinen "elzem olan" kısmını vurguluyorum...)

İşin en güzel tarafı ise, bir Linux dağıtımında karşılaştığınız her şeyin açık kaynak kodlu olması. Firefox başlangıç... Daha sonra GIMP neden gelmesin? "Gelinceye kadar bekleyelim o zaman" diyebilirsiniz tabii ki... Ama buyrun Aminet'e bakın... her geçen gün bir başka linux programı port ediliyor. Artan bir hızla hem de çoğu zaman tüm platformlara... (OS4 / OS3 / Morphos / AROS)

SDL, ixemul gibi çok platformlu kodların yazılmasını sağlayan SDK'lar gün geçtikçe gelişiyor ve çeşitleniyor. Artık en sıradan bir Linux dağıtımında bile basit bir "configure" parametresiyle AmigaOS binary'leri derleyebiliyorsunuz?

2010'da bu süreç daha da hızlanacak ve inanın hem OS4 hem AROS (ki kendisi şu anda stabil bir şekilde çalışan x86 AmigaOS'tur ve de bedavadır) bundan nasiplenecek... Hemen olmayacak, ama hızlanan bir ivmeyle olacağını öngörebiliyorum.

Bu yeni Amiga'nın esprisi ise, öncelikle kasalı masalı yeni bir Amiga olması (öyle olacağını vaadediyorlar), XMos gibi yepyeni bir donanım potansiyeline sahip olması, ucuz olması ve bu defa gerçekten "High End" olması.

İşlemci mimarisine gelince, eğer yeni bir Amiga piyasaya sürülecekse her zaman PPC olmasını tercihimdir. Eğer donanım gelişmelerini bol reklamlı, caf caflı sitelerden takip etmiyorsanız, Power mimarisinin x86/x64 mimarisinden çok daha üstün olduğunu, modası geçmiş ya da "vazgeçilmiş" bir mimari olmadığını bilirsiniz...

Ancak "Tamam mimari iyi de, üzerinde çalıştıracak program bile yok" dediğiniz anda, Alp'in bahsettiği kısır döngüye girersiniz... Ya da bir Amiga X1000 alıp gelişmeleri uzaktan takip etmez, bizzat yaşarsınız... ya da belki bi iki program da siz port edip işin ucundan tutmuş olmanın keyfini yaşarsınız... Bu arada günlük çoğu işinizi halledebileceğiniz hızlı bir bilgisayarınız olmuş olur, üzerinde de boing ball olur...
Logged

Alper
haydar_abi
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 1.722


İlla ki Amiga


Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #47 : Ocak 09, 2010, 09:51:22 ÖÖ »

Amigayı anldık da Linuxa laf atılmasına da bir anlam veremiyorum. Ne ararsan var memlekette. Amigadan gelen bir takıntım olsa gerek. Red Hat kökenli linuxlarla uğraşıyorum. Amigada bir zamanlar ms dos banner çalıştırdığım gibi. Linuxtada Ms Office bile kurup çalıştırdım. Başka ne diyim. Mebin kullandığım siteleri illa explorer istemese linux yetip de artacak bile üstelik bedava korsanlandım korkusu da yok. Bir çok windoz programının paralı portları bile var. Yeter ki sistemler (OS)kullanılsın. Firmalar mecburen o sisteme de program çıkaracaklardır.
   Artık Amigaya da kız arkadaş denilmesini kaldıramıyorum arkadaşlar. Bu huyunuzdan vaz geçiniz. Bilmem ne dilinde kız arkadaş demekmiş. Amigayı geliştirenlerin böyle bir fikri de olduğunu sanmıyorum.Commodore dergisinde yayınlanmış olsa da bazı görüşlerin gerçekle alaksının olduğunu da sanmıyorum. Ayıptır yani.
Logged

Amiga fanatiği.... 
Amigalıktan çıkmış Amigalar....

Amiga 1200 + Vampire V1200
LG 24MA53 TVMonitör
Amiga 500 Plus +TerribleFire030 64MB+16 GB CF
Amiga 2000
Amiga 500 + 1MB Çip + 9.5 mb FastRAM + Internal GOTEK + 4GB CF HDD
2 Casper M989A Monitor
Commodore64
yatuyu
Üye
***
Mesaj Sayısı: 224



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #48 : Ocak 09, 2010, 11:05:05 ÖÖ »

macos ve linux kurulu olan bilgisayarda kurulabilicek tek amiga versiyonu aros. neden 4.1 versiyonu cikmis bir isletim sisteminin eskisine muhtac olsun kullanici, artik custom chip ppc ve bunlarin ihtiyaci olan limited uretim anakart gibi lukslerden arinmak gerekiyor.

amiga olgunluk zamanlarini piyasada en cok bulunanan x86 donanimini kendi isletim sistemi ile en efektif kullanacak aday oldugunu hepimiz biliyoruz sanirim.
Logged
kurzon
Üye
***
Mesaj Sayısı: 213



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #49 : Ocak 09, 2010, 12:21:13 ÖS »

commodore'dan sonra amiga için geliştirilmiş en mantıklı ve herşeye rağmen adım adım bile olsa sürekli gelişen tek proje aros'tur bence. makul hedefleri olan, işi aceleye getirmeyen, amiga dünyasında onca şeye rağmen kendi kulvarında aynen devam eden bir proje aros.

"aros yerine amigaos kullanmayı tercih ederim" çok doğru bir söz değil. amigaos'u amigaos yapan hangi platformda çalıştığı değil çünkü. amigaos'un dosya sistemi, dizin yapısı, sistem çekmeceleri (çekmece bak, klasör değil mesela), workbench'i ve görünüşüdür. Aros'u boot ettiğiniz anda bir Amiga kullanmaya başlıyorsunuz. "Amiga kullanıyor gibi hissediyorsunuz" demiyorum bak.

Şimdi bu yeni Amiga donanımı ve muhtemel yeni sürüm AmigaOS çok sevindirici bir haber, birilerinin Amiga adına hala oturup kafa yoruyor, birşeyler üretmeye çalışıyor olması çok güzel. Ama kaybedilen bir 15 sene var. Bu 15 senede o kadar çok şey oldu ki, bu zamandan sonra yeni bir bilgisayar ile (üstelik ucuz da değil) piyasada yer edinilebileceğini düşünmek ne kadar gerçekçi olabilir? Ürün çok kaliteli olabilir, ama marjinallikten kurtulabilmesi bana o kadar uzak görünüyor ki.

Öteki tarafta ise X86 mimarisinde çatır çatır çalışan bir AmigaOS var. Stabil değil, kesinlikle değil. Bir sürü bug'ı var, yazılım eksiği var. Ama herşeye rağmen artık herşeyiyle oturmuş, üzerine çok şey inşa edilebilecek bir işlemtim sistemi var, ve bu işletim sistemi X86 üzerinde çalışan, bildiğimiz AmigaOS.

Mesela AROS'un en büyük eksiklerinden biri donanım sürücüleri eksikliği. Ama öte yandan düşününce bu neden bir eksiklik olsun? Neden bir firma çıkıp şöyle eli yüzü düzgün birkaç programcıyı bir araya toplayıp AROS'a tam destek verip, kendi X86 makinelerini orjinal kasa dizaynıyla birleştirip bu makineyi piyasaya alternatif bir makine, hadi direkt söyleyelim bir "Amiga" olarak sürmesin? İçinde bir, tabiri caizse "PC board'u" var diye, neden özgün tasarlanmış, içinde AROS gibi, lamı cimi yok bal gibi de AmigaOS olan, kararlı bir işletim sistemi çalıştırıyor olmasın? Üzerinde boingball logosuyla raflarda yerini alması çok mu zor?

AROS'un derdi piyasadaki her ürünü desteklemek olmamalı. "Amiga" adı altında çıkacak X86 makineleri her türlü donanımıyla desteklese yetmez mi? Böylece işletim sistemi de en hafif haliyle kalsa olmaz mı? Linux ve Windows arasındaki benchmark'larda hep boot süresi de hesaplanır, AROS saniyelerle boot ediyor. İnsanlar artık ultra-light ve hızlı şeyler istiyorlar. Bunu ne Windows ne de Linux sağlayabilir. Chrome mesela bu talebe yönelik bir arz değil mi? Bu boşluğu neden Amiga doldurmasın?

Aros'u maalesef çok az sayıda insan kendi vakitlerinden harcayarak, bu Amiga dünyasının ağır adamlarının boşa harcadıkları 15 senede bugünlere getirdiler.  Aros için açılan bounty'lere bakın, vaktini tamamen Aros'a ayırabilecek iyi bir programcının kısa sürede halledebileceği şeyler için insanlar ortaya para koyuyor ki biri çıkıp zaman ayırıp kodlasın diye. Birileri maddi olarak bu adamların elinden tutsa bırakın seneyi, birkaç ay kalmaz Aros alır başını gider, şu anda bile insanlar custom makineler üretiyorlar kendi çaplarında. (iMica gibi) Amiga dünyasında çok gereksiz bir şekilde zaman kaybediliyor bence hala.

Son olarak bir de şunu söylemek istiyorum. Şimdi mesela Firefox AmigaOS'a port edildi, iyi güzel. Ama AmigaOS'un sizce de karakteristik yazılımlarının olması gerekmiyor mu? Yani web için Firefox kullanmak yerine, nasıl Windows denince akla Internet Explorer, Linux denince Firefox, Mac denince Safari geliyorsa neden Amiga denince akla örneğin IBrowse gelmesin? OWB gelmesin? Ya da Opera kucaklansa mesela adamların muhteşem bir browser'ları var ama kıçlarını yırtarak %3 pazar payına gelebiliyorlar. Neden Amiga denince akla Opera geliyor olmasın? vs vs.

Kısacası "bekleyip göreceğiz" demek isterdim ama ben artık beklemekten çok sıkıldım.
Logged
emekeret
Üye
***
Mesaj Sayısı: 58


Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #50 : Ocak 09, 2010, 15:03:26 ÖS »

"The Amiga was a family of personal computers originally developed by Amiga Corporation. Development on the Amiga began in 1982 with Jay Miner as the principal hardware designer. Commodore International bought Amiga Corporation and introduced the machine to the market in 1985. The name Amiga was chosen by the developers specifically from the Spanish word for a female friend, and because it occurred before Apple and Atari alphabetically."[1]

"A final significant event that took place during 1982 is the company's' name change. In an attempt to distinguish itself from the Japanese lawnmower firm 'Toro', the company name is changed to 'Amiga Incorporated'. The reason for the choice of Amiga has become legendary - Miner wanted a 'friendly' name that would dispel the air of confusion that surrounds most computers. As the Spanish word for female friend, Amiga fitted this profile. The fact that it came before Apple and Atari in listings also helped. Although Miner was unhappy with the name initially, he soon realized the impact that it could have."[2]

ne kadar reddedilse de amiga'nin tarihi bunun tersini soyluyor. bu isim
ozellikle ispanyolca bayan arkadas anlamina gelen "amiga" kelimesinden secilmis.

yukardaki alintilardan yola ciktigimizda ingilizce karsiligin "girlfriend"
degil "female friend" oldugu gozukuyor. Yani Amiga'nin adini "temize" cikarmak
adina aradaki fark soyle aciklanabilir:

"Although nuanced, for some there is a significant difference between "girlfriend" (one word) and "girl friend" (two words), or "boyfriend" (one word) and "boy friend" (two words). In a strictly grammatical sense, a "girlfriend" or "boyfriend" is an individual with whom one shares a romantic relationship. A "girl friend" or "boy friend", however, is simply a friend identified on the basis of gender."[3]

"Some American adolescents have taken to referring to members of the opposite sex who are not in a romantic relationship with said adolescent as a "friendgirl" or "friendboy" to help distinguish the type of relationship more easily. Others use the Spanish words "amiga" and "amigo" for the same purpose, because they are literally translated to mean female friend and male friend, respectively."[3]

yani amiga kelimesi ispanyolca'da ozellikle arkadasin cinsiyetini belirtmek icin
kullaniliyor. romantik veya bunun otesinde bir yakinlik olmadigi anlatilmak
isteniyor.


[1] http://en.wikipedia.org/wiki/Amiga

[2] http://www.amigahistory.co.uk/ahistory.html

[3] http://en.wikipedia.org/wiki/Girlfriend
« Son Düzenleme: Ocak 09, 2010, 17:07:36 ÖS Gönderen: emekeret » Logged
Alpyre
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 2.237



Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #51 : Ocak 09, 2010, 16:58:41 ÖS »

@emereket
"...and because it occurred before Apple and Atari alphabetically."
bunu da es geçme ama, alfabetik sıralamada Apple ve Atari'nin önüne geçmek için Amiga koymuşlar. Ayrıca "kız arkadaş" olmasında da ne sakınca var ki? Gayet de güzel bir isim seçimi bence. Hatta daha iyisi olamazdı. İtiraf edeyim, lise çağlarımda hiç bir kız arkadaşımı Amiga'mı sevdiğim kadar sevmemişimdir...

@kurzon
Amiga asla PPC mimarisine sırt çevirmemeli... Bakın Apple çevirdi, stabilite sorunları baş göstermeye başladı... AmigaOS gibi işletim sistemlerine yakışan mimari  RISC... Bence böyle iyi... ha Aros da paralel gelişimini sürdürsün, gayet olumlu şeyler bunlar. Ben gidişhattan çok memnunum. Özellikle 2009 çok iyi geçti, 2010 daha da iyi geçeceğe benziyor...

Bu arada AmigaOS'un kullanımının yaygınlaşmasını isterim, ama her yerde kullanılan "ana akım" işletim sistemlerinden biri olmasını istemem...
Bu zaten ancak Ticari Oyun Sektörü'nün desteklemesi ile olabilir...
Ticari Oyun Sektörü demek, "Crack" demek...
"Crack" demek "Virüs" demek...
ve bilmem farkında mısınız AmigaOS, virüslere karşı Windows'dan bile daha savunmasız bir işletim sistemi...
Logged

Alper
kurzon
Üye
***
Mesaj Sayısı: 213



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #52 : Ocak 09, 2010, 18:01:04 ÖS »

alpyre,

ana akım bir işletim sistemi olması zaten imkansız. yani en azından kısa vadede. mac'in bile ne kadar "ana akım" olduğu tartışılır. linux ubuntu'ya rağmen hala marjinal. dediğin gibi oyun önemli bir kriter ama neetbook'lar da gösterdi ki bilgisayarını sadece internet için kullanan bir dolu insan var ve bunlar mesela email'lerini okumak için windows ve linux gibi şişmiş sistemleri kullanmak istemiyorlar. bunların içinde ben de varım. netbook'um var ama ubuntu da dahil olmak hiçbir işletim sistemi şu aletin hafifliğiyle paralel çalışmıyor. aros şunun driver'larını tam desteklese ve Internet ihtiyaçlarımı (flash mesela yahu) karşılasa 5dk beklemem aros yüklerim anında. amiga aros ile böyle bir pazara yönelmiş olsa... bizim, yani bizim derken amiga "camiasının" amacı amiga'yı yeniden bilinen, canlı bir isim haline getirmek olmalı. bunun da radikal bir platform üzerinde olabileceğini düşünmüyorum.

x86 hayranı değilim ama yani bir de gerçekler var. şimdi bir düşünelim mesela, amiga inc cep telefonu oyunu yazmaya, onu bunu dava etmeye, os3.9 boingbag'leri çıkarmaya harcadığı zamanı ve parayı aros'a destek vermeye ayırmış olsaydı, x86 makineler hazırlasaydı, 3'e mal edip 5'e sstmış olsaydı, amiga bugün insanlar tarafından en azından hala yaşayan bir platform olarak biliniyor olsaydı, o zaman bu yeni amiga için düşünceler çok farklı olmaz mıydı? amiga da kasasında üç beş kıvrık parası olan bir firma olarak x ile y ile masa başına oturup anlaşmalar yapamaz mıydı? belki o zaman "işte bu" denirdi, ne bileyim. on beş seneden bahsediyoruz burada, hyperion'un çoook hızlı yol alması lazım, öyle böyle değil.
« Son Düzenleme: Ocak 09, 2010, 18:07:30 ÖS Gönderen: kurzon » Logged
longbow75
Üye
***
Mesaj Sayısı: 170



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #53 : Ocak 09, 2010, 21:20:16 ÖS »

En bağımlı amigacılardan birisi olarak tek bişey diyecem A1 tam 10 yıl kaybettirdi buda en az bi 10 yıl boşa kürek sallamktan öteye gidemiyecek..  A1 son kullanıcı ürünü olamadı ve bu bahsi geçende aynı şekilde son kullanıcıya hitap etmeyecek.. Gerçekler ortada AmigaOS son kullanıcıya ulaşmak istiyorsa x86 tek çaresi... Ama bukadar zaman kaybından sonra oda çok uzak gibi... 

 Amigacılar RETRO ya devam :S :S :S

Hehehe
Olm X1000 bir ciksin ilk alacak olanlardansin derim ben
Logged

Commodore Forever!
longbow75
Üye
***
Mesaj Sayısı: 170



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #54 : Ocak 09, 2010, 21:25:20 ÖS »


   Artık Amigaya da kız arkadaş denilmesini kaldıramıyorum arkadaşlar. Bu huyunuzdan vaz geçiniz. Bilmem ne dilinde kız arkadaş demekmiş. Amigayı geliştirenlerin böyle bir fikri de olduğunu sanmıyorum.Commodore dergisinde yayınlanmış olsa da bazı görüşlerin gerçekle alaksının olduğunu da sanmıyorum. Ayıptır yani.

http://vintagecomputercafe.com/amiga/amiga.htm

"Therefore arrived to 1983 the company changes its name in Amiga, motivated? bè are contrasting opinions, one of the reasons seems that drifts from the council of the moglie of one of the planners, in fact it seems that this last one thought well that Amiga would have been a pretty and various name from "the cold" usuals names that the Computers and the Consul had printed over the houses, and therefore why not to put a name feminine, simple to remember and pretty to pronounce"
Logged

Commodore Forever!
longbow75
Üye
***
Mesaj Sayısı: 170



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #55 : Ocak 09, 2010, 21:26:25 ÖS »

Buarada selam herkese. Walla sans eseri buldum bu siteyi neden hic haberimiz yokmus yaw...
Logged

Commodore Forever!
yatuyu
Üye
***
Mesaj Sayısı: 224



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #56 : Ocak 09, 2010, 22:40:06 ÖS »



x86 hayranı değilim ama yani bir de gerçekler var. şimdi bir düşünelim mesela, amiga inc cep telefonu oyunu yazmaya, onu bunu dava etmeye, os3.9 boingbag'leri çıkarmaya harcadığı zamanı ve parayı aros'a destek vermeye ayırmış olsaydı, x86 makineler hazırlasaydı, 3'e mal edip 5'e sstmış olsaydı, amiga bugün insanlar tarafından en azından hala yaşayan bir platform olarak biliniyor olsaydı, o zaman bu yeni amiga için düşünceler çok farklı olmaz mıydı? amiga da kasasında üç beş kıvrık parası olan bir firma olarak x ile y ile masa başına oturup anlaşmalar yapamaz mıydı? belki o zaman "işte bu" denirdi, ne bileyim. on beş seneden bahsediyoruz burada, hyperion'un çoook hızlı yol alması lazım, öyle böyle değil.

kurzon'a arti sonsuz diyorum
Logged
witchdoktor
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 6.238



Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #57 : Ocak 10, 2010, 00:16:15 ÖÖ »

Amiga isminin seçilmesindeki en önemli etmen alfabetik sıralamada Apple ve Atari'nin önünde olmasıydı. Kız arkadaş anlamına gelmesi de bonus.

Bu arada Alpyre, artık kimse bilgisayarın mimarisi ile ilgilenmiyor. Eskisi gibi RISC-CISC ayrımı da kalmadı artık. RISC çiplere bir sürü extended komut dizileri eklendi, CISC'ler de (x86) temelde RISC mimarisine dönüp eski jenerasyonu 'emulated' kodlarla çalıştırdılar. Çarpma-bölme komutları bile içermeyen o eski RISC'lerin (Bkz. ARM CPU kullanan ve zamanının en hızlı ev bilgisayarı olan Acorn Achimedes) pek bir anlamı kalmadı. x86 ailesi bile tek 'cycle'da bilmemkaç komut çalıştırabiliyor. "Legacy" uyumluluğun anahtar faktör olduğu x86 mimarisinin o noktadan bu noktaya gelmesini takdir etmek gerekir. Bana ucuza, çakılmadan, günümüzde herhangi bir bilgisayardan bekleneni veren her türlü mimariyi kabul ederim.
Logged
AmigAmigA
Uzman
*****
Mesaj Sayısı: 1.713


Mesaj Sayısı:978616432


Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #58 : Ocak 10, 2010, 11:19:54 ÖÖ »

Amiganın pc mimarisi üzerine kurulmasını istemem ben,evde ikinci bir pc'yi çekemem valla:)Eskisi gibi farklı olmalı ki,millete hava atabileyim:)
Logged
SinanG
Ziyaretçi
« Yanıtla #59 : Ocak 10, 2010, 13:35:50 ÖS »

X1000 Konusunda:
AmigaOne X1000'in tamamen İngiltere'de üretileceği bilgisini aldım. Sanıyorum AmigaOne X1000 bir önceki seri A1'ler gibi sadece bir hobiye cevap vermek amacı ile değil bazı kurumsal, endüstriyel alanlarda kullanılmak için de üretiliyor olabilir.

İngiltere'de üretim; gümrükleme aşamasında TSE (CE işareti kontrolü v.s.) gibi işlemlere gerek kalmayacağı anlamına geliyor. Gerekli gümrük vergileri ödendikten sonra ürün Türkiye'ye sokulabilir.

x86 Konusunda:
AmigaOS X86 port edilse idi, bugünkünden farklı bir durum olacağını zannetmiyorum. (Bu iş bu kadar kolay olsa idi AROS'ta her türlü yazlım, her türlü driver şimdiden kullanıma hazır olurdu). OWB'nin OS4'e port edilmesinden sonra dikkat ederseniz AROS'a OWB port edildi, şimdi aynısı Firefox için de geçerli olabilir. AROS için hazırlanıp MorphOS ve OS4 için yazılımlar için de geçerli. Bazı programlar OS4/MOS/AROS versiyonları ile aynı anda çıkıyor. Kendine kendine bir X86'ye dallanma söz konusu.

Apple X86'ye geçmesine rağmen hala anakart üretmeye devam ediyor, kalitesi ile orantılı olarak pahalıya satıyor. Zaten biliyoruz ki Apple gerçek karını iPod, iPhone gibi ürünlerinden yapıyor. Amiga X86 anakart yapsa yine pahalı olacaktı, adet açısından az olacağı için Apple'de bile pahalı...

BeOS ya da ZetaOS x86 geçtikten sonra yaşayamadı, ama Amiga ve Amiga uzantısı işletim sistemlerine bakarsanız  AmigaOS 4.1 Update bu hafta için download edilmeye hazır olacak, yazın X1000 çıkacak, AROS'e Gallium3D projesi Nvidia 3D sürücüleri port ediliyor, MorphOS MacMini'de çalışıyor ve Powerbook'lara port ediliyor.

Birşeyler oluyor, 2010 daha iyi geçmeye aday.
Logged
Sayfa: 1 2 3 [4] 5   Yukarı git
Yazdır
Gitmek istediğiniz yer: